mamawcze-sniaczka 13.11.08, 08:21 Witajcie Mamuski poradzcie cos na katar zeby szybko nam odpuscił?Na razie podaje woda morska znaczy psikam nos i maść majerankowa pod nos -gluty sa póki co białe i pojawiły sie wczoraj .Jechac do lekarza czy czekac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zurawska.barbara Re: katar 13.11.08, 08:34 ja bym pojechała, nasza dr w takiej sytuacji daje nam inhalator,buderhim i pulmicort - zapobiegawczo na płuca, i żeby nawilżało śluzówkę. Ostatni katar nie przeszedł w bakteryjny dzięki tym inhalacjom. Ja jeszcze używam olbas, ale jeśli nie jesteś pewna czy maleństwo nie jest uczulone na te olejki to uważaj. Ale u nas sprawdza się świetnie. A i fajny sprejek do nosa z rumiankiem www.domzdrowia.pl/65223,olynth-ocean-spray-do-higieny-nosa-130-doz-20-ml.html zdrówka życzę Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: katar 13.11.08, 08:48 Wszystko zależy od stanu dziecka. Jeśli poza tym jest wesoły, nie ma nawet stanów podgorączkowych, ma apetyt, to możesz spróbować wyprowadzić go sama. Polecam oprócz tego, co stosujesz spray euphorbium, ten najsłabszy nasivin na zatkany nosek (przed snem albo 2 x dziennie, ale nie dłużej, niż 3 dni), wodę morską z jonami miedzi, dużo leżenia na brzuszku i nawilżania mieszkania. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy dodatkowe, katar będzie trwał dłużej, niż 3 dni, albo zmieni kolor, idź do lekarza. Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: katar 13.11.08, 08:55 dzieki jak zawsze nie zawodna mama-misia i inne babki super bardzo wam dziekuje poprostu zapomniałam nazwy tych leków (chyba mam zaniki pamieci!!!!!!!!!!!)póki co jest normalna nie ma temp a gluty białe,jednak moje przewrazliwienie juz dało o sobie znac umówiłam sie na jutro do lekarki Odpowiedz Link
11anetta Re: katar 13.11.08, 12:17 moj maluch tez ma katar juz4 dzien ale sie konczy nie ma goraczki.Nie wpadam w panike siedze z nim poprostu w domu nigdzie nie wychodze.Dostaje soczek z malin wlasnej roboty,czosnek z wlasnego ogrodka nie jakis tam chinski.Tez sie o niego troche balam bo ostatnio w maju dostal zap.pluc .Mysle ze twoja dzidzia bedzie miec tylko katarek i na tym sie skonczy.pozdr. Odpowiedz Link
aniakur2 Re: katar 13.11.08, 13:42 Ja bardzo polecam krople Naso-Heel z firmy heel.U nas pomaga i po 2 dniach juz po katarze.One sa do picia.Fakt ze drogie bo 32 zl ale naprawde warto.Jak dziecko zaczyna kichac juz mozna podac. Odpowiedz Link
klara-sz Re: katar 13.11.08, 23:18 inhalacje, otrivin 0,05- super osusza nosek- zwłaszcza na noc i kapiele w soli bocheńskiej (1/3 kg na wanne ciepłej wody i moczyc się 1/2 godziny)na wieczór. Odpowiedz Link
aniakur2 Re: katar 14.11.08, 19:45 Tak bez recepty.Naprawde warto polecam kazdej kolezance i sa zadowolone. Odpowiedz Link
20ewita79 Re: katar 14.11.08, 20:32 ja polecam syrop Eurespal (niestety na receptę )oraz sterimar baby ,a na noc po kropelce nasivinu tego najsłabszego )u nas pomaga) Odpowiedz Link
mimi0080 Re: katar 16.11.08, 20:00 Przedostatni katarek odciągałam gruchą, sól morską zapodałam było bez gorączki, a i tak po 3-4 dniach tego kataru poszło niżej i było fatalnie...ostatnio natomiast kiedy tylko pojawił się katar cała seria zabiegów inhalacje syropy jak pulmonolog zaleciła i udało się opanować bezboleśnie syfka...Jaś tak ma, że każdy najmniejszy katar kończy się totalnym zawaleniem oskrzeli...nawet antybiotyk wtedy niepotrzebny jak zadziałam od razu... Odpowiedz Link