Dodaj do ulubionych

Orzeczenie o niepełnosprawności a odliczenia?????

23.04.09, 09:18
Kochane

Moja córcia ma orzeczenie o niepełnosprawności od czerwca 2008. Właśnie
rozliczam się z fiskusem za 2008 r. Czy mogę odliczyć koszty leków, ale mam
faktury wystawione przed otrzymaniem orzeczenia o niepełnosprawności. Gdzie
znaleźć odpowiedź na to pytanie? Dzwoniłam pod różne infolinie, pisałam, ale
brak informacji.Może któraś z Was wie, jak tu działa prawo? pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • sylwinka_julcia Re: Orzeczenie o niepełnosprawności a odliczenia? 23.04.09, 10:04
      ja odliczyłam, Jula dostała orzeczenie we wrześniu, ale było napine
      że mz orzeczenie od urodezenia.
      Pozdrawia Sylwia
    • ryslek798 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności a odliczenia? 23.04.09, 11:46
      jesli faktury sa sprzed orzeczenia to się nie rozliczysz ja mam problemy z
      orzeczeniami juz od 2000r w polsce tylko jest z tym problem pozdrawiam
      • tolka11 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności a odliczenia? 23.04.09, 13:13
        Tylko za okres od kiedy masz orzeczenie, za paliwo tez połowę kwoty.
        sprawdzali mnie dwukrotnie i są bardzo skrupulatni.
        • polaa27 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności a odliczenia? 23.04.09, 13:40
          Dziewczyny, a wiecie może czy można odliczać specjalne mleko Infatrini? Ono nie
          jest na receptę i jest refundowane dzieciom żywionym przez sonde lub peg. My z
          racji refluksu i niedożywienia mamy je zalecone, ale nie refundowane. Czy w
          takim wypadku można je odliczyć?
    • skomroch1 Tolka11 23.04.09, 15:43
      A jakie trzeba mieć papiery żeby odliczyć paliwo?
      • skomroch1 Re: Tolka11 23.04.09, 15:45
        I czy jeśli mamy orzeczenie od lutego tego roku to mamy jakaś szansę zwrotu za
        pąliwo?
      • tolka11 Re: Tolka11 23.04.09, 15:47
        Nie trzeba mieć papierów tylko trzeba często korzystać z samochodu
        własnego jeżdżąc po lekarzach, rehabilitacjach.
        Generalnie odliczenie to teraz około 2,5 tys. zeta. Jak mnie
        sprawdzali to zażądali potwierdzenia gdzie i ile razy byłam z
        młodym. Czyli każda poradnia rehabilitant itp wypisali mi daty wizyt
        i podbili pieczątkę. I tyle. Za drugim razem US nawet tego już nie
        żądał, choć zapobiegliwa była i zrobiłam sobie wydruk i od razu przy
        rejestracji podbijali mi, że byłam.
        • tolka11 Re: Tolka11 23.04.09, 15:50
          Jesli od lutego to kwotę dzielisz na 12 i odpada ci proporcjonalnie
          jeden miesiąc. czyli przysługuje ci za 11 m-cy.
          • tolka11 Re: Tolka11 23.04.09, 15:54

>ja odliczyłam, Jula dostała orzeczenie we wrześniu, ale było napine
            że mz orzeczenie od urodezenia.<

Napewno? A nie było napisane, ze niepełnosprawność jest od
            urodzenia? Orzeczenie waznie jest od dnia wystawienia, a
            niepełnosprawność może być orzeczona od urodzenia.
            czyli odliczasz od momentu otrzymania orzeczenia.
            • skomroch1 Re: Tolka11 23.04.09, 16:01
              Strasznie to skomplikowane. Bo jeśli my w orzeczeniu mamy MPD, to logiczne, że
              od urodzenia.I nikt wcześniej nie mówił mi, że mam zabierać i zbierać dowody
              naszej bytności u różnych lekarzy itp. A czy prywatnie sie liczy? Bo my chodzimy
              na reh. od kilku miesięcy prywatnie, z powodu braku miejsc państwowo(SI).Gdzie
              się mozna wybrać z teczka małego w celu zasięgnięcia dokładnych informacji?
              • tolka11 Re: Tolka11 23.04.09, 16:08
                Proste jak drutuncertain
                dla US liczy się tylko data wystawienia orzeczenia, od kiedy dziecko
                jest faktycznie niepełnosprawne ich nie obchodzi.
                Niczego zbierać nie musisz. Jesli cię wezwą jedziesz z orzeczeniem i
                kropka.
                Ja niestety trafiłam na zołze, co to zażądała potwierdzenia na
                piśmie, że bywam. Więc potem robiłam na zapas.
                Do prywatnych, państwowych to nie ma znaczenia - ważne, że z małym
                jeździsz.
                • skomroch1 Re: Tolka11 23.04.09, 16:12
                  Dziękismile smile smile
              • tolka11 Re: Tolka11 23.04.09, 16:08
                Proste jak drutuncertain
                dla US liczy się tylko data wystawienia orzeczenia, od kiedy dziecko
                jest faktycznie niepełnosprawne ich nie obchodzi.
                Niczego zbierać nie musisz. Jesli cię wezwą jedziesz z orzeczeniem i
                kropka.
                Ja niestety trafiłam na zołze, co to zażądała potwierdzenia na
                piśmie, że bywam. Więc potem robiłam na zapas.
                Do prywatnych, państwowych to nie ma znaczenia - ważne, że z małym
                jeździsz.
              • ryslek798 Re: Tolka11 23.04.09, 19:07
                normalnie idż do urzędu w miejscu zamieszkania jeśliCi odmówią dla tego że
                rehabilitujesz prywatnie bo w państwowym nie ma miejsca to postrasz ich
                telewizją to zawsze skutkuje a racja jast po Twojej stronie i każdy lekarz Ci to
                powie pozdrawiam
    • iksantia odliczenia 23.04.09, 19:22
      A to ciekawe, bo ja odliczyłam całą kwotę na dojazdy i mimo, że na końcu
      zaznaczyłam, że dziecko urodzone w czerwcu (te małe kwadraciki, co trzeba będzie
      zaznaczać dopiero od przyszłego roku), to dostałam zwrot podatku bez problemów i
      to bardzo szybko. Myślicie, że będą mnie teraz ścigać?? Skąd ja teraz niby mam
      wziąć zaświadczenia, że jeździłam z dzieckiem? Etam, na razie nie będę się tym
      przejmowaćwink
      • dokaweja Re: odliczenia 25.04.09, 15:11
        Dzieki za info. Prawo faktycznie nie dziala wstecz smile F-ry za leki i
        rehabilitację odliczam od daty wystawienia orzeczenia o niepelnosprawności,
        potwierdzilam to w US. Za paliwo calość, czyli limit 2.280 zl. Inne odliczenia z
        racji korzystania z ulgi rehabilitacyjnej znajdziecie na
        www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/ulotka-rehabilitac_2008ma.pdf
        Sądzę, że to wiarygodne źródlo, choć i tak dużo zależy od sprawdzającego PITy
        wink, a "Broszura ma charakter informacyjny
        i nie stanowi wykładni prawa" jak sami dodali.
        Co do telewizji, to się zgadzam smile
    • sabineks Przeżyłam kontrolę w US 18.05.09, 16:47
      Moi Drodzy przeżyłam kontrolę Pitów w urzędzie skarbowym. Chcę się podzielić z Wami moimi informacjami. Moje dzieci bliźniaki mają orzeczenie o niepełnosprawności i w ramach ulgi rehabilitacyjnej odliczyłam wszystko co się dało.
      Lekarstwa - odliczyłam antybiotyki i inne lekarstwa - nawet te na przeziębienie. Miałam podpisane zaświadczenie od lekarza. Zaświadczenie ja sama odręcznie napisałam, wymieniłam nazwy lekarstw i to doktorka podpisała, skarbówka nie przyczepiła się do niczego. Wiem, że takie zaświadczenie może podpisać również lekarz pediatra, pierwszego kontaktu, aby tylko na pieczątce było napisane "specjalista" - wystarczy nawet specjalista medycyny rodzinnej. Łącznie za lekarstwa odliczyłam 41 faktur.
      Kazano mi przynieść do urzędy na kontrolę orzeczenia o niepełnosprawności dzieci, dowód rejestracyjny samochodu lub kserokopię, akty urodzenia dzieci, akt zawarcia małżeństwa, wszystkie faktury za lekarstwa, sprzęt i zabiegi rehabilitacyjne, faktury za internet no i nasze PIT-11.

Pytałam się, czy można odliczyć faktury wystawione przed wydaniem decyzji o niepełnosprawności. Gdy w orzeczeniu pkt III - napisane jest, że niepełnosprawność datuje się od urodzenia - to można odliczyć.

Emocje przed kontrolą były spore, ale nic mi nie zarzucili. Strasznie długo to trwało, bo urzędniczka do protokołu wpisała nr wszystkich faktur i nazwy zakupionych lekarstw.
      • tolka11 Re: Przeżyłam kontrolę w US 19.05.09, 08:53
        A widzisz ja tez przezyłam taką kontrole i doswiadczenie mam
        skrajnie różne od twojego.
        Dobrze, ze u ciebie poszło bez problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka