violaszelag 11.10.09, 10:17 bardzo dziekuje za odpowiedz tylko ja jestem takim losiem z drutow,wiec mam ogromna prosbe czy mozesz mi to wytlumaczyc tak jak losiowi bardzo dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czeremcha4 Re: Do Czeremchy ogromna prosba 11.10.09, 11:35 No to zaczynamy )) Najważniejszą sprawą będzie wyliczenie ilości oczek na ukośny pas tworzący główną część czapki - dlatego, że pas ten robiony jest pod skosem. Nabierz - dajmy na to - 20 oczek i zrób próbkę ściegiem pończoszniczym /*1 rząd - o.prawe, 2 rząd - o.lewe* powtarzając od * do */. Dobrze byłoby, gdyby próbka była kwadratem /przerabiaj tak długo, aż zrobisz kwadrat/. Zmierz teraz przekątną tego kwadratu. Potem zmierz wielkość głowy - od nasady ucha przez czubek głowy do nasady ucha. Podziel ten wynik na pół. Teraz ułóż proporcję matematyczną /ileś oczek próbki dało ci ileś cm przekątnej, więc musisz policzyć, ile oczek robótki da ci połowę wymiaru głowy/. Nabierz obliczoną ilość oczek na druty. Teraz robimy pas okalający głowę i tworzącym główną część czapki. Generalnie - ta część robiona jest wzorem pończoszniczym odwracanym co kilka rzędów, ale trzeba przy tym dodawać i ujmować oczka na brzegu robótki, żeby otrzymać skośny pas. 1 rz - 2 oczka razem na prawo, dalej oczka prawe 2 rz - 1 oczko dodane na brzegu /narzut/, dalej oczka lewe 3 rz - 2 oczka razem na prawo, o.prawe 4 rz - 1n, o.l. 5 rz - 2rnp, o.p. 6 rz - 1n, o.l. teraz robimy "kiełbaskę" z oczek lewych, więc musimy "odwrócić" ścieg pończoszniczy, który otrzymałyśmy wcześniej, na lewą stronę. Zatem: 7 rz - 2rnp, o.l. 8 rz - 1n, o.p. 9 rz - 2rnp, o.l. 10 rz - 1n, o.p. 11 rz - 2rnp, o.l. 12 rz - 1n, o.p. Teraz wracamy do ściegu pończoszniczego na prawej stronie: 13 rz - o.p. /jak rz.1/ i tak dalej - powtarzając rzędy od 1 do 12. Grubość kiełbasek i efekt końcowy będzie zależał od grubości włóczki i ilości oczek - im cieńsza włóczka, tym więcej rzędów trzeba przerobić, by osiągnąć efekt grubej "kiełbaski". Mierz długość przerobionego pasa owijając go dookoła głowy. Gdy osiągnie właściwy wymiar, zakończ robótkę. Nabierz oczka na jednym z dłuższych brzegów, by zrobić ściągacz dookoła czapki. Tu musisz sama zorientować się co do ilości oczek - żeby ściągacz nie był za luźny ani za ciasny. Najłatwiej - metodą prób i błędów - nabierz oczka i przerób ściągaczem /1o.p, 1 o.l./ kilka rzędów - i ewentualnie spruj i nabierz ich mniej lub więcej. Po zrobieniu ściągacza zakończ robótkę, zszyj szew czapki /będzie również przebiegał ukośnie, tylko na ściągaczu prostopadle do obwodu czapki/. Zszyj górę czapki - przy tym wzorze zszywa się dość ładnie. Przyszyj pompon - i gotowe. Ania Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: Do Czeremchy ogromna prosba 11.10.09, 11:37 > 13 rz - o.p. /jak rz.1/ i tak dalej - powtarzając rzędy od 1 do 12. Tu mi się zgubiło - powinno być tak: 13 rz - 2rnp, o.p. /jak rz.1/ - i tak dalej.... Ania Odpowiedz Link
violaszelag Re: Do Czeremchy ogromna prosba 11.10.09, 18:39 bardzo slicznie Ci dziekuje,dopiero teraz weszlam bo komputer byl zajety przez uczniakow,dzieki ogromne,ide probowac Odpowiedz Link