Dodaj do ulubionych

Problem z tłumaczeniem wzoru

17.01.10, 01:22
Aktualnie zaczęłam dziergać sweterek, u góry z plisą (chyba tak się nazywa po polsku; po angielsku "yoke"),który cały przerabia się w poprzek. Przy wyrabianiu warkoczy, w opisie widnieje taki zapis:
"to give to yoke more shape, turn work before crossing st. at every small cable". Czyli, aby nadać lepszy kształt tej plisie, przy wyrabianiu warkocza muszę obrócić robótkę? Zupełnie nie wiem o co chodzi z tym obrotem przed "crossing st.". Jak wyrabiam warkocz to dwa oczka prawe na drut, dwa lewo i potem na prawo te z drutu, jeśli obrócę robótkę, nitka będzie nie po tej stronie. Googlałam trochę w tym temacie, i crossing stiches to chyba, oczka krzyżujące się, które w tym opisie nie występują. Być może jest to jakiś sposób przy przerabianiu warkoczy, którego nie znam, co bardzo możliwe, bo zaliczam się raczej do początkujących druciarek. Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie, pomocy!

Pozdrawiam
Małgosia
Obserwuj wątek
    • staua Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 03:07
      Yoke to po polsku karczek.
      Mozesz pokazac, jaki to sweter? Czy te male warkocze sa blisko bokow,
      czy regularnie rozmieszczone?
      • mi.lea Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 13:43
        Oto sweterek: picasaweb.google.pl/motkowo/SweterekZKarczkiem#

Warkocze przed którymi ma obracać się robótkę, to ten duży przekładany (patrząc od góry), następne dwa mniejsze (to te na dole, przy ściągaczu). Warkocze wyrabia się według schematu, one i tak wychodzą bez tego "obracania robótki". Ale w opisie widnieje: aby przerabiać wg schematu oraz:

"At the same time, shape body and yoke by turning work before crossing st. at each large cable; and turn again every before crossing st. every 2 small cables"

Pewnie to jakiś amerykański wynalazek w stylu ściągacza, który jest bardziej elastyczny, czy robienia skarpet bez "short rows", a przez przecięcie nitki. Może ten sposób kształtuje lepiej warkocze (?) takie jakieś dziwadełko... chyba będę robić, jak leci wink bez tego tajemniczego przekręcania, bo wiadomo czas to nie pieniądz, czas to więcej przerobionych oczek big_grin

Pozdrawiam
        Małgosia
        • 1kaja20 Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 15:04
          Witam serdecznie . Mam prośbę, czy dysponuje p. schematem tego bolerka, jeżeli tak czy mogłabym otrzymać . Jest w moich planach a ja dysponuje tylko zdjęciem. kaja

1kaja20@gazeta.pl
          • adamala Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 15:30
            Może to Ci pomoże:
            bbs.bianzhirensheng.com/thread-223474-1-1.html tu jest video
            club.osinka.ru/viewtopic.php?t=33032&postdays=0&postorder=asc&&start=120
            maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=4645
          • kasiajulia2 Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 15:31
            I ja prosiłabym o wzór bolerka jeśli to możliwe
            • mi.lea Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 17.01.10, 21:43
              Dziękuję za linki. Z tego, co zauważyłam na filmiku, ta Chinka przerabia
              warkocze normalnym sposobem. Pomyszkuję jeszcze w tym temacie, chociaż już się
              trochę zniechęciłam do tego modelu. Schematy prześlę.

Pozdrawiam
              Małgosia

• j.sapala Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 18.01.10, 05:51
                w takim razie ja też się ślicznie uśmiecham o schemat - zrobię niespodziankę
                córce smile
    • czeremcha4 Re: Problem z tłumaczeniem wzoru 18.01.10, 20:25
      Z tego, co zrozumiałam i wydaje mi się, chodzi tu o nadanie karczkowi kształtu -
      czyli żeby był w obwodzie mniejszy na górze niż na dole. Opis zapewne dotyczy
      przerabiania rzędów skróconych - a dokładniej miejsca, w którym należy
      "zawrócić", by zrobić taki właśnie rząd a przy tym by miejsce "zawrócenia" nie
      rzucało się w oczy.

Zatem - gdy dojdziesz z robótką do momentu, w którym należy przełożyć oczka
      tworząc warkocz - trzeba robótkę odwrócić, przerobić rząd skrócony do początku
      rzędu, a potem wrócić następnym rzędem do miejsca skrzyżowania oczek i zrobić
      warkocz.

Jeśli się przyjrzeć zdjęciu /zwłaszcza nr 3/- widać, że zewnętrzne ramię dużego
      warkocza jest dłuższe niż wewnętrzne. Dzięki temu formuje się kształt karczku
      /nie plisy wink / Robiąc prosto - nie uzyskasz skosu, który widać na zdjęciach
      /tzn. drut leży skośnie w stosunku środka robótki/. Dlatego sweter źle ci się
      teraz układa.

Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka