rzejo 01.09.10, 13:48 proszę poradźcie ile powinnam kupić tej wełny na blezer motki 50 gram / 50 metrów na drutach 10 ? Czy macie dobrą opinię o tej wełnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna-olga Re: freedom wool 01.09.10, 22:21 Moim zdaniem to sympatyczna, miękka, superciepła i miła do ciała wełna. Trzeba ostrożnie z praniem bo łatwo się filcuje i z wyborem wzoru bo jednak pogrubia. Odpowiedz Link
rzejo Re: freedom wool 02.09.10, 07:42 mam pytanie czy 500 gram starczy na rozmiar 36? Odpowiedz Link
zdzid Re: freedom wool 02.09.10, 10:19 Powinna być wydajna bo jest gruba a ma 100m/100g więc powinno 50 dag wystarczyć - ale zależy jaki ten sweter? Bo rozmiar 36 to może być króciutki albo długi, prostym wzorem albo np. same warkocze które potrzebują więcej włóczki Dekolt w serek albo np. z kapturem.... Ja sobie właśnie zamówiłam ją na próbę - 20 dag na komin/golf (sam, bez swetra) i jak wystarczy na małą czapeczkę - zobaczymy czy wystarczy Odpowiedz Link
eenyoo Re: freedom wool 02.09.10, 20:59 To ja czekam na relację robótkową, bom ciekawa tej włóczki. Wątek spadł mi z nieba. Ostatnio widziałam taki gruby sweter i napaliłam się na niego jak szczerbaty na suchary. Szukam odpowiedniej włóczki i natrafiłam właśnie na ten Freedom. Ale na moje 42 to ja pewnie z 1 kg bym potrzebowała Odpowiedz Link
rzejo Re: freedom wool 03.09.10, 07:15 jeżeli ktoś już robił z tej wełny to proszę o informacje, dziękuję Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: freedom wool 03.09.10, 14:40 Niewydajna do bólu, sweterka nie wykończyłam, będę pruć chyba- to wina autorki wzoru która co chwila zmieniała zdanie. Zaleta- motki można łączyć bez żadnego supełka, skręt jest bardzo luźny, więc wystarczy roztrzepać końcówki nici i ponownie skręcić Zaleta- nr2- robi się błyskawicznie na 10. Zaleta nr 3- jak ulał pasują wzory do którejś włóczki Garnstudio (dropsa), bodajże Eskimo się tamta zwie? Odpowiedz Link
joanna-olga Re: freedom wool 04.09.10, 06:35 No robiłam z niej i nawet napisałam Ci o co niej sądzę Ilość włóczki zależy: a) od rozmiaru - 42 lub 36 znaczy tyle co nic, co producent to inna numeracja, b) fasonu, c) wzoru. Musisz sama przeliczyć wg. opisu jaki masz lub własnego doświadczenia jeśli robisz z głowy. Odpowiedz Link