Dodaj do ulubionych

Problem z raglanem

20.12.10, 15:48
Witam.
Jakiś czas temu prosiłam o pomoc na etapie zaczynania prac nad w/w, potem złamałam rękę w nadgarstku więc na 4 tyg druty poszły w odstawkę a kiedy już mogłam coś dziergać - zabrałam się za czapki i szaliki.

Do swetra wróciłam teraz, jestem na 46cm (powinnam zamykać oczka) i znowu mam problemy ze zrozumieniem niemieckich wyjaśnień (ze zrozumieniem w sensie praktycznym bo to co jest napisane przetłumaczyłam). Jest to mój pierwszy w życiu raglan, do tej pory dziergałam "normalne" swetry. Uznałam jednak że czas nauczyć się czegoś nowego i będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Link do schematu - ssl.static-cache.de/media/pdf/anleitung_180_6.pdf

Nie rozumiem wyjaśnień dotyczących raglana (amykania oczek) i podkroju szyi.

I jeszcze pytania techniczne odnośnie tyłu smile
Chcę gładki, tzn bez wzoru. Jakim ściegiem go wykonać? Czy ściągacz (Muster I) to dobry pomysł? A może ścieg pończoszniczy? Tylko jak się będzie miała do tego liczba oczek (o ile więcej/mniej)? Jak to rozliczyć?

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • essami Re: Problem z raglanem 20.12.10, 16:56
      Akcentowany skos na raglan:
      Prawa strona robotki:
      Z prawej strony 2. i 3. o. przerobic razem przekrecone prawo, z lewej strony 2. i 3. o. od konca przerobic razem prawo.
      Lewa strona robotki ( tylko przy zamykaniu w kazdym rzedzie)
      Z prawej strony 2. i 3. o. przerobic razem lewo, z lewej strony 2. i 3. o. od konca przerobic przekrecone lewo.

Przod:
      Skosy na raglan: z obu stron zakonczyc 4 o. Nastepnie zakonczyc 9 x 1 o. w kazdym rzedzie i 20 x 1 o. w co 2.rzedzie (wedlug opisu powyzej)

Wykroj pod szyje: zakonczyc 16 o.srodkowych, nastepnie z obu stron w co 2. rzedzie: 1 x 3 o., 2 x 2 o. i 3 x 1 o.

Jesli chodzi o zrobienie tylu to chyba zdecydowalabym sie na wzor ponczoszniczy. Liczbe oczek bedziesz musiala faktycznie nieco skorygowac, bo moze wyjsc za szeroki. Zrob probke i przelicz na odpowiednia szerokosc.

Milego dziergania smile
      • essami Re: Problem z raglanem 27.12.10, 15:53
        Tlumaczenie zrozumale? Wyszedl ci ten raglan?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka