Dodaj do ulubionych

Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW

06.02.14, 19:10
Jako osoba wyjątkowo wrażliwa na "gryzienie" przędz wełnianych, która kilka razy boleśnie (dosłownie) nacięła się na takie właśnie ostre, podgryzające włóczki (które w motku wydawały się pozornie miłe, ale w gotowym wyrobie już nie), jestem żywo zainteresowana Waszymi doświadczeniami z różnymi włóczkami szlachetnymi i ich mieszankami.
Chciałabym więc tutaj zebrać coś w rodzaju spisu wełen, które są delikatne i miękkie dla skóry osób wrażliwych (czyli takich, które "wyczują" nawet 5% wełny smile) i nie powodują nieprzyjemnych sensacji.
Nie jestem na przykład pewna, czy aby wszystkie włóczki typu 100% merino są niegryzące (proszę o opinie) i można je kupować w ciemno?

Z mojej praktyki dziewiarskiej, na pewno mogę polecić innym wrażliwcom następujące włóczki:

Malabrigo, Sock - miękkość pieluszki, rewelacja, można nosić nawet na gołe ciało
Drops, Baby Merino
Drops, Baby Alpaca Silk - jest lekki włosek, ale nie gryzie, nawet w postaci czapki czy szalika

oraz mieszanki wełniane:

Katia, Austral
BdF, Ideal - na gołe ciało nie, ale na bluzeczkę czy T-shirt nie gryzie
Obserwuj wątek
    • m_constance Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 07.02.14, 18:57
      Ja jestem wrażliwa, chyba dość bardzo. Merino kupuję w ciemno. Po prostu nie gryzie.
      Dropsy dziecięce są bardzo delikatne - chyba jak każda dziecięca wełna.
      Polecam Holst Coast, wełna z bawełną. Mnie nic nie podgryza.
      Wełna BFL w dotyku jest taka sama jak merino, więc można ryzykowaćsmile
      • savanna Holst Coast 08.02.14, 21:01
        Dzięki za ciekawe propozycje - nie znałam ani jednej ani drugiej.
        Czy Holst z uwagi na spory dodatek bawełny nie jest czasem wiotki i ciężkawy w gotowym wyrobie? Tzn. ciekawi mnie czy ta mieszanka zachowuje sprężystość wełny?
    • bizneswomen1 Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 08.02.14, 21:47
      Niestety, nie znam tej włóczki.
      Mogę polecić merino z jedwabiem:
      merinosilk,
      heritage silk
      Należę do osób o szczególnie wrażliwej skórze. Z kilku wełenek, które miałam okazję przerabiać, tylko te dwie mnie nie gryzą.
    • weisefrau Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 16.02.14, 20:56
      Kaszmir prawdziwy nie gryzie. jedwab nie gryzie. Malabrigo lace też nie gryzie. A alpaka wrażliwca podgryza. Jak się jest wrażliwcem to trzeba być bogatym uncertain
    • justyna.ada Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 17.02.14, 13:49
      Merino - Elian (włóczka cieniowana)
    • drutoterapia Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 17.02.14, 14:35
      Merino z jedwabiem, kaszmir, merino z kaszmirem... Wełna w mieszance z bawełną też nie gryzie.
      Np. Ottocapi, albo Feeling z Lana Gatto - bardzo przyjemne włóczki.
      Alpaki, mohery podgryzają niestety....
    • sklepzeberka Re: Lista włóczek wełnianych dla WRAŻLIWCÓW 05.03.14, 18:14
      Bamboo (i nie tylko) ze Sklepu Zeberka (www.sklep-zeberka.pl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka