Dodaj do ulubionych

Ile za wykonanie...?

11.09.14, 11:17
Nawiązując do gorącego tematu wyceny rękodzieła, chciałam spytać, ile bierzecie za wykonanie:
1. prostego, damskiego swetra (rozmiar 38-40),
2. prostej czapki męskiej (gładka ew. z prostymi warkoczami, z wywinięciem),
3. dużego szala/chusty damskiej ze średnio grubej włóczki (typu 300-400 metrów wełny na 100 g).
Chodzi mi wyłącznie o cenę pracy (bez kosztów materiału, opakowania, przesyłki itp.).
Obserwuj wątek
    • vichta Re: Ile za wykonanie...? 11.09.14, 18:00
      A do czego ta ankieta? wink
      • mim_maior Re: Ile za wykonanie...? 12.09.14, 06:17
        Przygotowuję roczny raport dla ABW.
        • vichta Re: Ile za wykonanie...? 12.09.14, 13:22
          Bez nakazu nic ze mnie nie wycisniesz wink
          • justyna.ada Re: Ile za wykonanie...? 12.09.14, 15:08
            No więc myślę, ile czasu zajmie mi wykonanie tego czegoś w godzinach (po iluś latach mozna to już oszacować). Mnożę ilość godzin przez kwotę za godzinę (zależy jak sie cenimy, czy to jest takie proste, że mogę robić w pociągu, czy wymaga skupienia...) i wychodzi. Pytam sama siebie, czy za poświecenie X godzin kwota Y złotych to wystarczy, za mało, czy jest do negocjacji smile
    • jochweta Re: Ile za wykonanie...? 13.09.14, 06:10
      kiedyś przeczytałam w podobnym wątku, że cena robocizny jest równa podwojonej cenie materiału, ale nie wiem jak taki rachunek się sprawdza w praktyce, swoje wyroby raczej rozdaję jako prezenty
    • plater-2 Re: Ile za wykonanie...? 13.09.14, 14:01
      I ja swoje wyroby rozdaje w prezencie, ale zdarza mi sie, ze mi chca za moja prace zaplacic. Wtedy proponuje jakas "usluge zamienna" typu - zrobisz mi twoje ciasto na swieta...

Zrobienie swetra (duzego, o srednio skomplikowanym wzorze) zajmuje mi kilkanascie godzin. Czapki j/w 1-2 godziny. Szal, chusta - jak sweter.

Liczac stawke minimalna 10 zl za godzine pracy (sasiadka fryzjerka, ktora przychodzi mnie ostrzyc - tylko ostrzyc, nic wiecej (!) - trwa to 20 min bierze 25 zl ) wychodziloby 100-120 zł za sweter, 20 za czapke itd.

Gdybym za moje dziela liczyla 75 zl za godzine pracy, jak moja sasiadka-fryzjerka, za sweter musialabym policzyc okolo 1000 zl ! A za czapke 100 zl.

Wynika z powyzszego, ze bardziej oplaca sie byc bezrobotna sasiadka- fryzjerka niz artystka-dziewiarka.

• japoneczka01 Re: Ile za wykonanie...? 13.09.14, 17:07
        plater-2 bardzo drogie to strzyżenie zwłaszcza, że to u Ciebie i Ty potem sprzątasz. W Tarnowie w przeciętnym zakładzie koszt strzyżenia między 13-15 zł, a w trochę lepszym to 18 zł. Nie wiem skąd pochodzisz, ale nie chciałabym tak drogiej usługi w domu jak na mieście jest taniej, a zakłady płacą czynsze zusy itd.
        • plater-2 Re: Ile za wykonanie...? 14.09.14, 00:52
          Czyli godzina pracy fryzjerki u was to 45 zl.

U nas w zakladzie 30-40 strzyzenie damskie, taniej meskie.

Gdybym za czapke zazadala 45 zl, ta osoba najprawdopodobniej kupilaby sobie czapke w sklepie.
          Gdybym za sweter wziela 450 zl ??? W najsmielszych snach nie przyszloby mi to do glowy !

Bo znaczyloby to, ze w 10 godzin jestem w stanie zarobic 50% mojej renty !!
          • japoneczka01 Re: Ile za wykonanie...? 14.09.14, 14:14
            To są ceny za usługi z większego miasta, bo ja podawałam ceny za strzyżenie z miasta małego 150 tys. mieszkańców. Myślę, że cena za inne usługi też zależy od wielkości miasta.
            • plater-2 Re: Ile za wykonanie...? 14.09.14, 18:44
              Nasz miasto liczy 42 tys ale to drogie miasto.
          • attta Re: Ile za wykonanie...? 14.09.14, 19:25
            To jesteście szczęściary, że za fryzjera płacicie 13-18 zł. Ja ostatnio się zbuntowałam bo za podcięcie ( 1-2 cm) i modelowanie płaciłam 50 zł ( to norma, nie super fryzjer) a p. fryzjerka podniosłą cenę do 60 zł.Znalazłam taką, która nie modeluje tylko obcina i suszy włosy za ...35 zł.

Ale nie przemawia do mnie , że ktoś może sobie za taką cenę kupić czapkę w sklepie.Ale wtedy ma na głowie coś z masówki, a ręczna robota jest niepowtarzalna.Warto się cenić. To co mamy w rękach to talent.Ja tylko odtwarzam wzory robiąc swoje wyroby i robię je dla siebie lub znajomych, ale wiem , że tu na forum są osoby które robią śliczne rzeczy projektując , łącząc wzory. To już dzieła sztuki, a takie kosztują.
            • mim_maior Re: Ile za wykonanie...? 15.09.14, 11:04
              Aby ktoś kupił czapkę u mnie a nie w sieciówce, muszę zaoferować coś więcej, niż bliżej nieokreśloną wartość "niepowtarzalności" czy "ręcznej roboty" - chyba że jestem Miuccią Pradą albo Karlem Lagerfeldem big_grin
    • mim_maior Re: Ile za wykonanie...? 15.09.14, 11:01
      Pytałam o to, bo zastanawiam się, jak i co robić, żeby zmienić hobby w normalną działalność gospodarczą. Czyli żeby starczyło na te wszystkie haracze. Dorobić w małej skali jest dość łatwo, można zarobić całkiem sporo, ale żyć się z tego nie da, jeśli człowiek chce to robić oficjalnie, z fakturami i paragonami. Zresztą wiedzą to koleżanki, które prowadzą działalność gospodarczą.
      Wiem, że wiele osób sprzedaje swoje umiejętności za grosze. Jedne po prostu potrzebują każdej złotówki, wyroby innych są natomiast tylko tyle warte. Inne jeszcze dziewiarki nie są świadome wartości swoich wyrobów i nawet nie próbują szukać odpowiedniego rynku sprzedaży. Z kolei koleżanki, które prowadzą oficjalną działalność gospodarczą, mają za złe tym, które sprzedają tanio, że uprawiają dumping i psują rynek. Nie chcę żadnej strony krytykować, bo każda ma swoje racje. Szukam raczej "trzeciej drogi" smile. Czyli swojej niszy.
      • zdzid Re: Ile za wykonanie...? 16.09.14, 15:32
        Tak jak napisałaś, trzeba znaleźć swoja niszę. I jeszcze dodam - znaleźć świadomego klienta który doceni rękodzieło i gotów jest wyłożyć więcej kasy za oryginalny ciuch. Da się ale nie jest to łatwe wink
        Ja niestety nie znalazłam (na większą skalę) - na razie!
        Powodzenia!
    • plater-2 ptaszki-dupaszki 15.09.14, 13:31
      Moje ptaszki-dupaszki, zareprezentowane w sąsiednim watku, sprzedaje na pchlim targu po 20 zl lub 5 euro.

Kupuja tylko Niemcy, podoba im się.

Na sąsiednim stoliku rozkłada swoje serwety szydełkowe sasiadka, tez ma zbyt, ale ceny niezbyt wygorowane. Siedzi, sprzedaje, w międzyczasie robi następne. Ja ptaszka robie tylko w domu (żakard na 5 drutach !). Czyli ona ma lepiej.

Cena ptaszka nieadekwatna do wkładu pracy, bo zrobienie takiego ptaszka-dupaszka, wypchanie, nozki z drutu - to po nabraniu wprawy (!) około 4 godziny pracy. Ale jestem zadowolona, gdy po odstaniu od 10 do 14 raz w miesiącu, sprzedam kilka sztuk.

Dodam, ze w okresie przedswiatecznym sprzedaje skarpety i gwiazdy frobla plecione ze zlotej tasmy .

Cóż, zycie nie jest romansem.

Oplata za wylozenie się 1 zl w zimie, 2 zl. w lecie.
      • matylda1001 Re: ptaszki-dupaszki 15.09.14, 22:55
        plater-2 napisała:

>> Oplata za wylozenie się 1 zl w zimie, 2 zl. w lecie. <

Ta zimowa zniżka to chyba na "prąd" do herbatki wink
        • plater-2 Re: ptaszki-dupaszki 17.09.14, 09:02
          Herbata w termosie.
          • vichta Re: ptaszki-dupaszki 17.09.14, 13:31
            Myślę, że Matylda miała raczej na myśli wysokoprocentowy akcyzowany dodatek do herbatki wink a nie kabel do czajnika.
            • plater-2 Re: ptaszki-dupaszki 17.09.14, 21:31
              ne paużivam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka