oliwia28 23.02.05, 15:27 www.bikini.boo.pl/sukienki.html - ta biala , dluga , rozkloszowana ze staniczkiem prosze o pomoc!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:32 No patrzcie jakie hamstwo (na pierwszy rzut oka) schematy itp. z gazet mają zastrzeżenie, że nie wolno ich wykorzystywać w celach zarobkowych. To jest model (a właściwie dwa - sukienka do kolan z krótkimi rękawami i sukienka do kostek z długimi rękawami) ze swetrów albo z Sandry z lata 2003 (chyba sierpień) - myśleli, że jak okroją zdjęcia to nikt się nie skapuje skąd to wzięli?! A my się przejmujemy (od czasu do czasu) prawami autorskimi Jak nie zapomnę to zeskanuję i prześlę - musze przekopać swoje zasoby. Szykuj szydełko i włóczkę. Marek Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:36 Poprzedni post dotyczył dwóch pierwszych sukienek, sorry za pośpiech i niedoczytanie. {very angry} Marek (w gorącej wodzie kąpany). Odpowiedz Link
ksantypa30 Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:48 ta sama kobieta sprzedaje te rzeczy na allegro a ja mam prywatę do maro gdybyś miał schematy topów nr 2,10,19,20,21,22 lub tez podał mi w której one są gazecie to bym się pieknie uśmiechała Odpowiedz Link
rennie77 Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:56 Przejrzalam wyroby i mi z kolei podobaja sie topy 20, 22, 24, 25, 26. Gdybyscie mieli/mialy wzory na te bluzeczki to tez chetnie reflektuje. Ale wiecie co? Mogla chociaz nie zamieszczac zdjec z gazet tylko zrobic wlasne. Bo w koncu to, ze robi bluzki z jakichs gazet i sprzedaje je nie jest chyba przestepstwem, co? Zreszta nawet gdyby bylo, mysle, ze latwo moglaby udowodnic, ze jest to jej wlasna wersja danego wzoru, bo na przyklad cos tam zmienila i wtedy chyba juz nikt nie moglby sie przyczepic. Odpowiedz Link
eirenne Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 16:41 A ciekawa jestem, czy to jest przestępstwem: Porównajcie logo: jej www.bikini.boo.pl/sukienki.html i sklepu internetowego Diana www.wloczki.pl/ Nieładnie, oj nieładnie... Odpowiedz Link
rennie77 Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 16:47 Jako plastyk musze zaprotestowac... W przypadku drugiego linku logo to chyba napis "Diana". W przypadku pierwszego nie widze tam zadnego logo... Ale faktycznie pomysl na layout strony wydaje sie jakby znajomy... Moze to zona tego pana? ;D Odpowiedz Link
eirenne Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 17:08 Chodziło mi o bezczelne wykorzystanie zdjęcia na tło. Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 08:43 Nie wiem co powiedziałby na to sąd, ale w moim odczucie "włóczkowe tło" jest w tym przypadku integrealną częścią loga firmy. Tym bardziej, że ten podmioot ma już ugruntowana pozycję i wyrobioną opinię. W tym przypadku przez wykorzystanie "pirackiego" elementu graficznego osiąga się u potencjalnego klienta przeświadczenie, że jest to ta sama firma (rzetelna itd.) bądź bazuje się na sklojarzeniu elementu geaficznego z poziomem usług firmy pierwotnie wykorzystującej dany znak graficzny. Zastrzeżenie znaku bądź jego brak nie ma tu większego znaczenia, bo prawo chroni oznaczenia (elementy słowno-graficzne), dzięki którym identyfikowalny jest dany wyrób albo podmiot gospodarczy. Nie sądzę żeby w tym zakresie coś się miało zmienić. Marek Odpowiedz Link
rennie77 Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 11:31 Marku, rozumiem oczywiscie o co Ci chodzi, jednak nadal obstaje przy tym, ze nie jest to zadne logo, w scislym tego slowa znaczeniu. To, ze wykorzystanie podobnego layoutu strony przywoluje oczywiste skojarzenia ze sklepem jest niezaprzeczalne. Jednak nie jest to LOGO. W przypadku pana Rozka logo jego firmy jest <"Diana" Dariusz Rozek>. W przypadku rzeczonej pani trudno jest tam mowic o jakimkolwiek logo. Wykorzystane zostalo to samo zdjecie, ale uzyty juz inny font, nadal jednak nie jest to logo. No chyba, ze uprzemy sie i stwierdzimy, ze nazwa "Swiat szydelkowych... cudow i osobliwosci" jest logo i, ze tlo jest jego integralna czescia. W porzadku, w takim razie jest to bardzo slabe logo, nadal jednak logo pana Rozka jest zupelnie inne... Tyle, ze kobieta ta wykorzystala to samo zdjecie, ktore u niego tworzy bardzo charakterystyczny i oczywiscie laczony juz z firma banner. I nie spieram sie tutaj o to jakie jest prawo, ale o to co mozna okreslic mianem "logo". Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 08:38 Wszystkie gazety mają zastrzeżenie, że wzorów w nich publikowanych nie można wykorzystywać w celach komercyjnych (handlowych). Nie pamiętam czy jest to prszestępstwo określone w prawie autorskim czy w ustawie prawo własności przemysłowej, ale jest to napewno delikt cywilnoprawny, który może zaboleć finansowo osobę nie przestrzegającą umowy. Zmiana połozenia jednego czy kilku słupków nie jest wystarczająca bo inaczej nie toczyłyby się procesy o ochronę znaków i rozwiązań towarowych. Zauważcie, że reklamy szamponów do włosów poruszają się na bardzo wąskiej granicy - porównanie szamponu A z szamponem B (reklamowanej firmy) jest z reguły nieetyczne bo pomimo usuniecia nazwy "gorszego" szamponu kształt opakowania i tak wskazuje produkt czyjej firmy jest "dołowany" Marek Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 08:30 wydaje mi się, że mam opis wykonania do topu nr 20, ale musze poszukać na komputerze. NIestety jakoś nie mogę zebrać się do pokatalogowania zdjęć. Prosze o cierpliwość. Marek Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 28.02.05, 08:28 No i niestety znowu coś podobnego. Znaczy się coś mi dzwoniło ale nie dokładnie w tym kościele. Przykro mi, że narobiłem tylko smaczku. Odpowiedz Link
watcher123 Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 16:51 witam to ja bym sie tez chetnie dolaczyla do prosby o schemat tej sukni. pozdrawiam iwona Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:35 Prześlę oczywiście jak znajdę bo widzę, że zasoby z tej strony to pół na pół polskie gazety i znana wszystkim strona rosyjska. Postaram się znaleźć. Odpowiedz Link
maro_marecki Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 08:28 No niestety, pomimo najszczerszych chęci znalazłem tylko coś podobnego na druty, ale może ktoś z forum będzie miał schemat. Marek Odpowiedz Link
eirenne Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 15:46 Wiele rzeczy stamtąd jest rodem z Sandry, Swetrów, Diany... A po jednym zdjęciu poznałam, ze delikwentka sprzedaje także na Allegro (biały sweterek w ananasy). Hmmm, troszkę dziwnie... Odpowiedz Link
madosa Re: sukienka jak ja zrobic????? 23.02.05, 16:16 A może ktoś ma schematy do tych trójkątnych chust? (są w dziale "Dodatki"). Albo inne chusty po polsku... Będę bardzo wdzięczna za podesłanie skanów Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link
akna74 Re: sukienka jak ja zrobic????? 24.02.05, 10:54 w tym katalogu jest duzow zorów z tych sprzedawanych jest tez ta sukienka zółta www.7ya.ru/photos/private.aspx?Rubrid=72288&ob=0Ania Odpowiedz Link
s1korupka Do maro_marecki 24.02.05, 14:24 Czy mogłąbym Cięp rosić o to "coś podobnego na druty". Jeśłi dobrze zrozumiałam, masz na myśli coś podobnego do tej białęj sukienki robionej na szydełku? Jeśłi tak, to bardzo proszę o opis, bo ja właśnie z tych drutowych, a niestety nie szydełkowych(choć wciąż nie tracę nadziei i próbuję). Pozdr. Kasia. Odpowiedz Link
maro_marecki Re: Do maro_marecki 28.02.05, 08:26 Postaram się podrzucić najdalej jutro - najpierw muszę przekopać bajzel na biurku w poszukiwaniu skanera ;D Marek Odpowiedz Link
malgoha1 Edyta ma schemat sukienki 25.02.05, 12:15 Dziewczyna z sąsiedniego forum ma ten schemat. Tu namiary,na pewno nie odmówi,lepiej prosić na priv ,bo twm bardzo tego przestrzegają niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec.robotki-reczne&tid=7666285 A Marek odpisał Ci Oliwio wcześniej, tylko chyba nie doczytałaś. małgorzata Odpowiedz Link
oliwia28 Re: sukienka jak ja zrobic????? 25.02.05, 12:57 dziekuje bardzo za wskazanie osoby Marka odpowiedz faktycznie mi umknela Odpowiedz Link