s1korupka 19.06.05, 23:48 Bardzo bym chciałabym wydrukowac tę książkę z wzorami zabawek. Czy ktoś powie mi jak jąściągnąć i co zrobić,żeby ją wydrukować? Przy normalnym drukowaniu drukują się jakieś głupoty. A tak się zapaliłam do nauki... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s1korupka Re: pytanie techniczne. 19.06.05, 23:49 No tak... zapomniałam o linku. www.7ya.ru/photos/private.aspx?Rubrid=41931&p=4 Odpowiedz Link
ajlii Re: pytanie techniczne. 20.06.05, 00:14 Możesz ją ściągnąć za pomocą Teleport Pro - ale ja Ci tego nie wytłumaczę (mąż mi wszystko instalował). A druga sprawa to drukowanie - niestety dużo wzorów jest tak zeskanowych że po wydrukowaniu, nawet na całej stronie, wychodzą bardzo nieczytelne. I nie wiem zupełnie jak temu zaradzić. Najczęściej wtedy robię prosto z monitora lub przepisuję sobie wzory, ale w systemie "znaczkowym" (oczko to x, dwa oczka w jedno to v itp.) - oczywiście chodzi mi tu o wzory cześci szydełkowych zabawek, bo sposoby wykończenia, przyszycia itp. to już czytam z opisu na monitorze Odpowiedz Link
eirenne Re: pytanie techniczne. 20.06.05, 02:48 Powiedz mi dokładnie jak drukowałaś, to postaram się pomóc. Wielkości obrazków raczej nie wskazują na to, że będzie się drukować źle. Odpowiedz Link
wojkam5 Re: pytanie techniczne. 20.06.05, 08:00 Jesli chodzi o to że drukuje się część strony to ja to tak obchodzę że zapisuję plik jako mapę bitową zamiast jpg, potem otwieram zaznaczam wzór kopiuję do worda i drukuję, to w twoim przypadku chyba będzie za dużo zachodu. Inna ewentualność to "obrobić" całość w Paint do odpowiedniego rozmiaru. kamila Odpowiedz Link
ka_thy Re: pytanie techniczne. 20.06.05, 09:19 Mozna tez skopiowac do Excela i przy drukowaniu powiększyć. Zarówno Word jak i Excel mają inny algorytm powiększania obrazów niż programy graficzne i w ten sposób można często "uratować" kiepskie skany. Odpowiedz Link
s1korupka Re: pytanie techniczne. 22.06.05, 23:23 A jak zapisać obraz jako mapę bitową? Właśnie drukuje mi się tylko część strony. Odpowiedz Link
eirenne Re: pytanie techniczne. 22.06.05, 23:39 Może to jest sposób: otworzyć obrazek w Paincie, w menu Obraz wybrać Atrybuty i tam ustawić wymiar obrazka w centymetrach tak, aby był mniejszy o jakieś 2cm od wymiaru A4 z każdej strony (musza być marginesy dla drukarki). Mozna sprawdzić w podglądzie wydruku (menu Plik), jak będzie umiejscowiony obrazek na papierze i ewentualnie nanieść poprawki. I drukować. Mam nadzieję, że pomogłam Odpowiedz Link
wojkam5 Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 08:29 żeby zapisać jako mapę bitową to spróbuj zrobić tak: na górze obrazka który ściągnęłaś powinny pokazywać się 4 ikonki m.in dyskietka, kliknij na nią i kiedy się otworzy okienko na dole pod nazwą pliku jest format jpg. Obok strzałeczka w dół, jak na nią klikniesz to rozwinie się opcja mapa bitowa. Podobnie można zapisywać pliki z netu - od razu jako mapę. Potem automatycznie otwiera się w paint. Tam na pasku jest "obraz" a w nim "rozciągnij /pochyl" gdzie można dowolnie zmieniać rozmiar i poza tym kilka innych sztuczek. pozdrawiam Odpowiedz Link
eirenne Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 13:13 No, żeby w Paincie zmieniać rozmiary, nie trzeba zmieniać jotpega na bmp Odpowiedz Link
wojkam5 Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 13:20 No ale w tym problem że mi się nie chcą w paincie jpg otworzyć dlatego wykombinowałam bmp. Odpowiedz Link
eirenne Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 13:25 Czemu nie mogą?? Ja wczoraj pisząc wcześniejszego posta, właśnie jotpegiem się bawiłam w Paincie?? Odpowiedz Link
wojkam5 Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 13:43 No to chyba za ciemna na to jestem bo nie mam pojęcia jak to zdjęcie otworzyć w paincie? poratuj dobra kobieto Odpowiedz Link
eirenne Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 13:55 Albo prosto z Painta Menu Plik-> Otwórz Albo prawym klikiem na ikonę obrazka i z menu wybrać Otwórz za pomocą... A jak Ty otwierałaś? Być może jotpegi nie masz przypisane do Painta i dlatego podwójne standardowe kliknięcie ich nie otwiera? Odpowiedz Link
wojkam5 Re: pytanie techniczne. 23.06.05, 14:03 gapa jestem co tu duzo gadać jak robiłam z plik otwórz to nie zauważyłam że typ pliku też sie rozwija i juz działa. dzięki Odpowiedz Link