06.11.05, 11:27
Pisałam już o tym w innym wątku, ale może nikt tam nie zajrzał, więc zakładam nowy wątek, bo sprawa jest dla mnie ważna.
Zamówiłam dilka, dzięki zresztą waszym zachętom i mam kilka pytań. Mam zamiar zrobić duży sweter dla męża. Zamówiłam 1 kg, więc na pewno starczy. Wymyśliłam sobie, że sweter podszyję polarem, albo czymś w podobie, żeby był jeszcze bardziej ciepły. Nigdy nie robiłam nic z tej włóczki i nie wiem jak bardzo się rozciąga. Ze znanymi włóczkami robiłam sweterki troszkę za małe i w trakcie użytkowania szybko dochodziły do odpowiednich rozmiarów.
I tak się zastanawiam, czy mój pomysł podszycia swetra innym materiałem jest pomysłem dobrym (to też nowe wyzwanie), a jeśli tak, to jak to będzie się 'nosić'. Do głowy przychodzą mi wybrzuszenia i zwisy w miejscu zszycia jednej materii z drugą. Ale może się mylę. Mam nadzieję.
Może któraś z was ma podobne doświadczenia, albo jakiś pomysł w wykonaniu, żeby to wyszło porządnie.
Poza tym kwestia drutów. Zalecane są 8, ale ja mam tendencję do ścisłego robienia, więc chyba będą lepsze większe.
Ze wzorem chyba nie ma problemu, wydaje mi się, że powinno wszystko z tego wyjść.
Dzięki bardzo za wszystkie rady.

Jestem z wami bardzo krótko, ale bardzo się cieszę, że są inne tak samo nawiedzone jak ja. Bo w realu nie znam nikogo.
Obserwuj wątek
    • margoma Re: Dilek 06.11.05, 11:44
      Niestety nigdy nic nie robiłam z Dilka sad ale łaczyłam polar z róznymi
      włóczkami i nic sie nie działo. Mam tez sweter z wełny z podszewką i nic sie
      nie marszczy.Gosia
    • kasiaba1 Re: Dilek 06.11.05, 11:50
      Hej, miałam Ci odpisać, ale jakoś się nie złożyło smile
      Co niniejszym naprawiam.
      Moim zdaniem podszycie sweterka polarem to pomysł niezbyt dobry, bo zatraci on
      niestety wszystkie zalety dzianiny, choć zyska na grubości.
      Będzie po prostu kurtką, mówię to bo moja córka ma kilka właśnie takich
      kurteczek (wykonanych fabrycznie), róznia się od innych tylko tym że mają na
      wierzchu dzianinę, ale poza tym- sztywne i nieprzylegające jak to kurtki.
      Mi osobiście ten efekt się nie podoba, ale myślę że można go wykonać ładnie,
      może jeśli zechcesz uda się.
      Trudno jest połączyć dzianinę z materiałem nierozciągliwym jak polar, w polarze
      trzeba robić naddatki, to dodatkowo niezręcznie wygląda, no i polar nie zmieni
      wymiarów a dzianina może.
      Rady na to jakie mi przychodzą do głowy:
      - podszyć sweter dzianiną??
      - zrobić z podwójnej nitki (nie wiem czy kilogram starczy)
      A może jak zrobisz próbkę przekonasz się że nie trzeba już tego sweterka pogrubiać??
      • eirenne Re: Dilek 06.11.05, 12:34
        No własnie, Dilek jest bardzo grubą włóczką i nie sądzę, żeby trrzeba było
        podszywać sweter tkaniną. Choć ja akurat sobie wyobrażam takie podszycie, tylko
        byłoby trochę roboty z dostosowaniem wykroju. Wydaje mi się, że są odmiany
        polaru, które lekko się naciągają- mam dwie bluzy, z których jedna jest sztywna,
        a druga elastyczna, niewiele, ale zawsze.
        A druty? Kochana, rób takimi, jakimi Ci wygodniesmile Wiesz, jakimi ja przerabiam
        Dilka? 6,5! big_grinDDDDDDDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka