kasiaba1 18.11.05, 10:41 No dobra, przeszukałam słowniczki... "Purl" to oczko lewe, a "purled stitch" to... gładki lewy, czy same lewe?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjermak Re: Purled stitch?? 18.11.05, 15:33 kasiaba1 napisała: > No dobra, przeszukałam słowniczki... > "Purl" to oczko lewe, a "purled stitch" to... gładki lewy, czy same lewe?? wg mnieto po prostu inne okreslenia pzrerabiania oczek na lewo. czasami literatura podaje (ale brzmi fachowo nie?) samo knit i purl w opisie czyli oczka lewe oczka prawe (np rzad 1 knit, rzad 2 purl itd-szczegolnie w angiellskich opisach gdzie nie ma schematow tylko opisuja co robic rzadek po rzadku) a czasami "purled" czy tez "knitted "stitch czyli "przerabiac na prawo/lewo" czyli odpowiednio popzredni tekst bylyby rzad 1 knitted stitch, 2 rzad purled stitch : 1 rzad przerabiac na prawo, 2 rzad przerabiac na lewo) ma to sens w kontekscie twojego swetreka czy co tam robisz? Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Purled stitch?? 18.11.05, 16:39 No, jest tak: kawałek opisu Pattern stitches: Purled stitch Gague: 10x10 cm (...)in purled stitch= (tu ile rzędów i oczek). Dalej opisu jak wyglądają poszczególne rzędy brak, ze zdjęcia nic nie wynka, bo włóczka bardzo grudkowata Odpowiedz Link
mjermak Re: Purled stitch?? 18.11.05, 21:22 Ja mysle ze to chodzi, zeby robic caly czas na lewo. Czyli po narzuceniu oczek pierwszy rzad na lewo i to ma byc nasz przod robotki (po angielsku right side) a potem lewa strona tez na lewo czyli wrong side. Wyjdzie pewnie tak samo jakby sie same prawe robilo ale moze nie. Jesli mozesz troche poczekac to wybiore sie do ksiegarni i sprawdze w takiej grubej ksiedze wzorrow (the stitch bible to sie chyba nazywa) dokldny opis i zdjecie-dzisiaj nie moge pojsc bo juz po porze lunchu a ja po pracy pedze po dziecko a na moim zadupiu gdzie mieszkam nie ma ksiegarni ani tego typu dekadenckich instytucji). Ps a swoja droga az chyba sama w domu sprawdze czy to inaczej wychodzi-samymi lewymi i samymi prawymi. Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Purled stitch?? 18.11.05, 21:25 E, spokojnie, nie fatyguj się, dzięki. Ja myślę że chodzi o same lewe, ale ja już i tak kombinuję i coś pozmieniam Odpowiedz Link