malgunia 13.09.06, 17:08 Czy ktoś z Was probował zafarbowac akryl i z jakim skutkiem? Jakies pomysły na to czy w ogóle można i jak? Ratunku!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgunia Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 13:37 spiesze doniesc, ze mozna ufarbowac akryl wlasnie sie chwale, ze pofarbowalam i czekam az wyschnie Efekt koncowy przerosl moje oczekiwania Odpowiedz Link
justyna.ada Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 13:43 Czym farbowałaś? Bardzo bym też chciała! Tak, żeby 'wzięło'. Odpowiedz Link
malgunia Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 14:59 tak najzwyklejsza farbka z drogerii do tkanin. Z tym ze wyczytalam gdzies w internecie zeby nei przegrzewac wiecej niz 70 oC i nie schladzac gwaltownie bo sie znisczy - no i mam Odpowiedz Link
justyna.ada Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 15:41 A te farbki to są dostępne w jakichś ładnych kolorach, czy takie podstawowe? myślisz że można by pobawić się z barwieniem wieloma kolorami? Oddałam tyle włóczek których kolor mi nie odpowiadał... Odpowiedz Link
zdzid Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 15:59 proszę: www.allegro.pl/item126320279_farby_do_barwienia_tkanin_s_u_p_e_r_.html niekoniecznie trzeba zaraz kupować na allegro, ale celem infprmacji... Odpowiedz Link
malgunia Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 16:11 kupiłam dwie arbki w sumie koszt 3 zł. Nie było nic na niej ze można akryla, ale napisane było, nadaje sie do stylonu. Wiec stwierdzilam jedno i drugie sztuczne, wiec co tam... kolor włoczki był okropnie rażacy zielony. Zmieszałam wiec czern i oliwke i wsadziłam do gara. oprocz farbki dodalam octu, tak jak to napisali w przepisie. Plukalam kilka raz az sie kolor wody nie zmienial i wyszedł mi piękny melanz -jak wyschnie to zrobie zdjęcie Odpowiedz Link
malgunia Re: farbowanie dzianiny 14.09.06, 16:13 Zapomnialam dodac, ze nie zagotowalam jak bylo w przepisie, tylko do temp ok 70 oC. W tej kapieli zostawilam na ok. 45 min i potem dopiero plukanie Odpowiedz Link
zzenka Re: farbowanie dzianiny 19.09.06, 16:35 Malguniu, czy już wyschło? Czy toto farbuje przy kolejnym praniu? Doświadczenia w farbowaniu sztuczności są wielce porządane. Napisz coś, proszę i pokaż efekt. Pozdrawiam Zzenka Odpowiedz Link
malgunia Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 13:39 Wyjezdzałam wiec stąd przerwa w doniesieniach z "pola boju". Stan jest taki- włóczka wyschła - teraz zamierzam zrobic prókę i wyprac - zobaczymy, czy kolor jest trwały - myślę, że w okolicach weekendu bede już coś wiedziała i natychmiast się pochwalę Oj, żeby tak dzień miał 48 godzin.... Odpowiedz Link
mjermak Re: farbowanie dzianiny 21.09.06, 19:32 Kool Aid nadaje sie tylko do farbowania naturalnych wlokien ale popatrzcie jaka paleta kolorow www.thepiper.com/fiberart/koolaid/images/colorchart-high.jpg I ponoc bardzo trwale fabuja jak sie doda octu. I pomyslec, ze dzieci to pija!!! Odpowiedz Link
jokaer Re: farbowanie dzianiny 22.09.06, 06:41 o rety, kolory są wspaniałe, ale mnie ciarki przechodzą na myśl o spożywaniu tych napojów, to to jest taki napój do picia ??? Odpowiedz Link
opakowana Re: farbowanie dzianiny 22.09.06, 11:09 Pija, tzn widzialam kogos jak to rozrabial z woda.... ja to sie zasadzam na barwniki Omega (www.omegadyes.co.uk/)...widzialam tez je na kiermaszu jakims na zywo...kolory jak na rajskim ptaku, tukanie, papguach ...niesamowicie intensywne potrafia byc....na razie jednak nie doszlam do tekstu na jakie materialy/wloczki sie nadaja no bo sie troche odpedzam od farbowania, no bo niy kiedy?????? podoba mi sie za to - ze wzgledu na minimalna ilsoc zamieszania = farbowanie w plastikowym woreczku w mikrofali Pierz Odpowiedz Link
tessamac Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 14:08 mozna tez farbowac galaretkami owocowymi, gdzies mam nawet opis. Teresa Odpowiedz Link
malgunia Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 14:35 no teoretycznie mozna, ale co z cukrem? Odpowiedz Link
tessamac Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 14:58 na koniec trzeba plukac w goracej wodzie zeby sie nie kleilo. drugi sposob to farbowac w kolorach dodawanych do jedznia w tedy nie bedzie problemu z zelayna i cukrem ale podaja ze z zelatyny wychodzi lepszy melanz. nie wiem bo nie probowalam z opisu wynika ze to troch mesy. Teresa Odpowiedz Link
lady_huncwot Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 16:24 A może spróbować z barwnikami do jajek wielkanocnych? Tylko wybór kolorów mały. Odpowiedz Link
zzenka Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 19:33 A ja zbieram systematycznie łupiny od cebuli. Co mi szkodzi?!!!!! Odpowiedz Link
lady_huncwot Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 22:21 > A ja zbieram systematycznie łupiny od cebuli. Co mi szkodzi?!!!!! Ano nic Dopóki rodzina nie zacznie się podejrzliwie przypatrywać ) Odpowiedz Link
mjermak Re: farbowanie dzianiny 27.09.06, 19:41 W sumie to kolory w galaretkach pewnie to samo swinstwo cow tych napojach, tylko te napoje chyba bardziej chemiczne sa, moze mocniejsze. ta sa takie napoje w proszku, jak u nas orazadki byly kiedys, ponoc swietne do farbowania ze wzgledu an duza zawartosc kwasu, ale slodzik jakis tez pzreciez maja. O galaretkach nie pomyslalam. ale czy te brwniki, jak w galaretkach czy do jajek nie eda za slabe? nie beda sie za szybko spierac? ja juz sobie obiecalam ze kupie koolaid i poszlaje. kiedys kupilam wloczke w kolozre naturalnym i mialam robic torbe Odpowiedz Link
tessamac Re: farbowanie dzianiny 28.09.06, 10:57 ja przeskanuje opis farbowania (po angielsku) uzywajac galaretek i barwnikow ktore uzywa sie do farbowania jedzenia a zwlaszcza ciast i dam do mojego albumu. jutro nie ide do pracy to zrobie to dzisiaj w nocy (mojego czasu) Teresa Odpowiedz Link
tessamac Re: farbowanie dzianiny 28.09.06, 14:03 Oto link do mojego albumu gdzie umiescilam opis farbowania galaretkami i barwnikami do ciast/jedzenia. s58.photobucket.com/albums/g271/tessamac/ Teresa Odpowiedz Link