Dodaj do ulubionych

co to za wzór? i jak go zrobić?

30.07.07, 13:46
No właśnie smile świetny dziurawiec:
www.flickr.com/photos/94243610@N00/218550947/
Może Hermionina podpowie? albo inna szczególnie uzdolniona dobra dusza smile
Bardzo mi się spodobał taki wzorek na letni sweterek
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 13:55
      Są to pęczki z trzech oczek rozdzielone narzutem. Dobrze wzór widać na białym
      sweterku dwie fotki dalej
      • kroowka Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 14:04
        malgoha1 napisała:

> Są to pęczki z trzech oczek rozdzielone narzutem. Dobrze wzór widać na białym
        > sweterku dwie fotki dalej

Czyli najpierw z jednego oczka trzy, a później z 3 jedno? i dookoła tego
        narzuty? Tylko kiedy te narzuty przerabiać, a może nie przerabiać... Może ktoś
        ma ten wzór rozrysowany? będę wdzięczna smile
    • erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 15:11
      Witam wszystkie forumowiczki.Jestem pierwszy raz na forum, chociaż wczrśniej
      przeglądałam. Wydaje mi się,że ten wzór to:
      Ażur różyczki:
      Liczba oczek podzielna przez 4+ 2 oczka brzegowe.
      1 rząd- oczka lewe
      2 rząd- 1 o. brzeg. i powtarzać * 3 o. razem na lewo, z 1 oczka- 3 oczka( tzn.
      jedno oczko przerobić potrójnie: 1 raz na prawo, 1 raz na lewo i 1 raz na prawo)
      *, 1 o. brzeg.
      3 rząd- oczka lewe.
      4 rząd- 1 o. brzeg., * z 1o.- 3 oczka, 3 oczka razem na lewo*, 1 o. brzegowe.
      Powtarzać te 4 rzędy.
      Tak naprawdę to prosty a efektowny wzór. M.
    • bogdap1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 16:57
      Dziewczyny o ile dobrze pamiętam (a robiłam kiedyś sporo tym wzorem ) to łączenie tych 3 narzutów robi się na lewej stronie czyli lewymi oczkami , coś tak mi się przypomina , bo wygladają ładniej . Ale mpgę sie mylic .
      Jedno jest pewne robi sie to prosto a wychodzi fantastycznie
    • erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 17:59
      Przepraszam za wcześniejszy błąd, postaram się pisać uważniej. Robiłam próbkę i
      można też spróbować tak jak opisałam, ale te 3 oczka robione z jednego
      przerabiać: 1 prawe, 1 narzut, 1 prawe. Bardzo dawno temu robiłam sweter
      moherkiem, najładniej wygląda robiony trochę grubszymi drutami( bardziej widać
      ażur). Wzór ten wygląda inaczej z prawej i lewej strony. Ja mam wrażenie, że to
      co widać na białym sweterku, to ta druga strona, taka jest moja interpretacja
      wzoru. Tak jak pisała bogdap1, te 3 oczka przerabiane razem będą po lewej
      stronie robótki. Jeśli to nie ten wzór, to moim sposobem wykonywany wygląda
      podobnie.
    • tessamac Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 13:59
      A ja mysle ze to jest ten wzor:

s58.photobucket.com/albums/g271/tessamac/Knitting/
      uzylam go do bialego bolerka, narzuty robi w kazdym rzedzie.

Teresa
      • malgoha1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 15:03
        Teraz nie mam czasu, ale wieczorem popróbuję . Tam ewidentnie muszą być narzuty
        żeby wyszedł tak mocny ażur, widać je dobrze na drucie z białą robótką
        Małgorzata
      • erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 19:59
        Widzę, że wywołałam burzę. Teraz sądzę, że to ten wzór. Mój jest tylko zbliżony
        ( z mojego też wyjdzie ażurek, ale chyba w mniejszym stopniu).
        • kroowka Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 01.08.07, 11:47
          Dziękuję Wam baaardzo smile faktycznie, to chyba ten ostatni. Będe miała co
          próbować smile Dzięki i ściskam Was serdecznie smile
    • matylda1001 Re: różyczki 01.08.07, 23:43
      To są "różyczki"
      Rzędy nieparzyste: wszystkie oczka lewe.
      Rzędy parzyste: oczko brzegowe; z jednego oczka zrobić trzy (czyli prawe,
      narzut, prawe), potem przerobić trzy razem na lewo i tak do końca.
      Bardzo prosty wzór i bardzo efektowny. Wszystko zależy od grubości drutów. Na
      cienkich drutach wychodzą bardzo ładne sweterki dla dzieci.
      • erin25 Re: różyczki 02.08.07, 16:19
        Nie wiem czy kogoś interesuje jeszcze ten temat, ale chcę wyjaśnić końcowo ten
        temat, aby nie przeciągać wątku. Ja oglądając robótkę " niebieską", byłam
        pewna, że to wzór różyczki, ponieważ robiąc moimi opisami też wyjdzie ażur(
        przy grubszych drutach) i na foto oglądając prawą stronę robótki wyglądałby tak
        samo, natomiast po stronie lewej wychodzi inaczej niż to robione w białym
        kolorze. Wygląd wzoru może być różny, tak jak obie z matyldą1001 pisałyśmy.
        Natomiast w wzorze różyczki ja zalecam liczbę oczek podzielną przez 4 lub
        liczenie oczek, szczególnie początkującym, ewentualnie przy dowolnej liczbie
        oczek przerabianie ostatniego oczka z jednej strony jako prawe, a z drugiej
        jako lewe, gdyż robiąc 3 oczka z jednego, należy później je zgubić( inaczej w
        każdym rzędzie nieparzystym będzie się poszerzać robótka o 3 oczka).
        Rząd 3 i 4 należy robić, gdyż robiąc tylko dwa pierwsze rzędy, robótka wyjdzie
        ukośnie.
        Jeśli chodzi o wzór hermiony, to tylko ona wie napewno jak robiła, wzory z foto
        można interpretować różnie. Mam jeszcze skojarzenia, że w jakimś wątku maro-
        marecki pisał, że był kiedyś modny wzór spider( pająk), ale tam raczej więcej
        nie było opisane i nie mogę odszukać tego na forum.
        Wzór zamieszczony przez tessamac wydaje mi się identyczny jak na białej robótce
        hermiony, ale sama próbki nie robiłam, mam zbyt mało czasu, a schematu też nie
        rozumiem( tzn. oznaczeń), nie będę tego rozgryzać bo teraz nie jest mi to
        potrzebne. Pozdrawiam wszystkie czytające.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka