kroowka 30.07.07, 13:46 No właśnie świetny dziurawiec: www.flickr.com/photos/94243610@N00/218550947/ Może Hermionina podpowie? albo inna szczególnie uzdolniona dobra dusza Bardzo mi się spodobał taki wzorek na letni sweterek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 13:55 Są to pęczki z trzech oczek rozdzielone narzutem. Dobrze wzór widać na białym sweterku dwie fotki dalej Odpowiedz Link
kroowka Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 14:04 malgoha1 napisała: > Są to pęczki z trzech oczek rozdzielone narzutem. Dobrze wzór widać na białym > sweterku dwie fotki dalej Czyli najpierw z jednego oczka trzy, a później z 3 jedno? i dookoła tego narzuty? Tylko kiedy te narzuty przerabiać, a może nie przerabiać... Może ktoś ma ten wzór rozrysowany? będę wdzięczna Odpowiedz Link
erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 15:11 Witam wszystkie forumowiczki.Jestem pierwszy raz na forum, chociaż wczrśniej przeglądałam. Wydaje mi się,że ten wzór to: Ażur różyczki: Liczba oczek podzielna przez 4+ 2 oczka brzegowe. 1 rząd- oczka lewe 2 rząd- 1 o. brzeg. i powtarzać * 3 o. razem na lewo, z 1 oczka- 3 oczka( tzn. jedno oczko przerobić potrójnie: 1 raz na prawo, 1 raz na lewo i 1 raz na prawo) *, 1 o. brzeg. 3 rząd- oczka lewe. 4 rząd- 1 o. brzeg., * z 1o.- 3 oczka, 3 oczka razem na lewo*, 1 o. brzegowe. Powtarzać te 4 rzędy. Tak naprawdę to prosty a efektowny wzór. M. Odpowiedz Link
bogdap1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 16:57 Dziewczyny o ile dobrze pamiętam (a robiłam kiedyś sporo tym wzorem ) to łączenie tych 3 narzutów robi się na lewej stronie czyli lewymi oczkami , coś tak mi się przypomina , bo wygladają ładniej . Ale mpgę sie mylic . Jedno jest pewne robi sie to prosto a wychodzi fantastycznie Odpowiedz Link
erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 30.07.07, 17:59 Przepraszam za wcześniejszy błąd, postaram się pisać uważniej. Robiłam próbkę i można też spróbować tak jak opisałam, ale te 3 oczka robione z jednego przerabiać: 1 prawe, 1 narzut, 1 prawe. Bardzo dawno temu robiłam sweter moherkiem, najładniej wygląda robiony trochę grubszymi drutami( bardziej widać ażur). Wzór ten wygląda inaczej z prawej i lewej strony. Ja mam wrażenie, że to co widać na białym sweterku, to ta druga strona, taka jest moja interpretacja wzoru. Tak jak pisała bogdap1, te 3 oczka przerabiane razem będą po lewej stronie robótki. Jeśli to nie ten wzór, to moim sposobem wykonywany wygląda podobnie. Odpowiedz Link
tessamac Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 13:59 A ja mysle ze to jest ten wzor: s58.photobucket.com/albums/g271/tessamac/Knitting/ uzylam go do bialego bolerka, narzuty robi w kazdym rzedzie. Teresa Odpowiedz Link
malgoha1 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 15:03 Teraz nie mam czasu, ale wieczorem popróbuję . Tam ewidentnie muszą być narzuty żeby wyszedł tak mocny ażur, widać je dobrze na drucie z białą robótką Małgorzata Odpowiedz Link
erin25 Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 31.07.07, 19:59 Widzę, że wywołałam burzę. Teraz sądzę, że to ten wzór. Mój jest tylko zbliżony ( z mojego też wyjdzie ażurek, ale chyba w mniejszym stopniu). Odpowiedz Link
kroowka Re: co to za wzór? i jak go zrobić? 01.08.07, 11:47 Dziękuję Wam baaardzo faktycznie, to chyba ten ostatni. Będe miała co próbować Dzięki i ściskam Was serdecznie Odpowiedz Link
matylda1001 Re: różyczki 01.08.07, 23:43 To są "różyczki" Rzędy nieparzyste: wszystkie oczka lewe. Rzędy parzyste: oczko brzegowe; z jednego oczka zrobić trzy (czyli prawe, narzut, prawe), potem przerobić trzy razem na lewo i tak do końca. Bardzo prosty wzór i bardzo efektowny. Wszystko zależy od grubości drutów. Na cienkich drutach wychodzą bardzo ładne sweterki dla dzieci. Odpowiedz Link
erin25 Re: różyczki 02.08.07, 16:19 Nie wiem czy kogoś interesuje jeszcze ten temat, ale chcę wyjaśnić końcowo ten temat, aby nie przeciągać wątku. Ja oglądając robótkę " niebieską", byłam pewna, że to wzór różyczki, ponieważ robiąc moimi opisami też wyjdzie ażur( przy grubszych drutach) i na foto oglądając prawą stronę robótki wyglądałby tak samo, natomiast po stronie lewej wychodzi inaczej niż to robione w białym kolorze. Wygląd wzoru może być różny, tak jak obie z matyldą1001 pisałyśmy. Natomiast w wzorze różyczki ja zalecam liczbę oczek podzielną przez 4 lub liczenie oczek, szczególnie początkującym, ewentualnie przy dowolnej liczbie oczek przerabianie ostatniego oczka z jednej strony jako prawe, a z drugiej jako lewe, gdyż robiąc 3 oczka z jednego, należy później je zgubić( inaczej w każdym rzędzie nieparzystym będzie się poszerzać robótka o 3 oczka). Rząd 3 i 4 należy robić, gdyż robiąc tylko dwa pierwsze rzędy, robótka wyjdzie ukośnie. Jeśli chodzi o wzór hermiony, to tylko ona wie napewno jak robiła, wzory z foto można interpretować różnie. Mam jeszcze skojarzenia, że w jakimś wątku maro- marecki pisał, że był kiedyś modny wzór spider( pająk), ale tam raczej więcej nie było opisane i nie mogę odszukać tego na forum. Wzór zamieszczony przez tessamac wydaje mi się identyczny jak na białej robótce hermiony, ale sama próbki nie robiłam, mam zbyt mało czasu, a schematu też nie rozumiem( tzn. oznaczeń), nie będę tego rozgryzać bo teraz nie jest mi to potrzebne. Pozdrawiam wszystkie czytające. Odpowiedz Link