malina95 02.08.07, 08:13 Mam wielką prośbę o przetłumaczenie opisu i wzoru dla modelu nr 8 picasaweb.google.com/susana.karg/SABRINAN8/photo#5093762595754283570 Zachorowałam na ten sweter. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulka.dab Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 02.08.07, 20:05 Mogę pomóc ale dopiero w wekend. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
malina95 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 03.08.07, 06:34 Anulka, będę czekać cierpliwie. Dzięki za odpowiedź. Jola Odpowiedz Link
urszula97 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 03.08.07, 15:10 Jeśli możesz przesłać ten opis na mój gazetkowy adres to spróbuję sie zmierzyc,gdyż czytać potrafie i mówić w stopniu dobrym komunikatywnym,gorzej będzie z fachowymi rzeczami,ale chcę spróbować.Jeste słaba technicznie w komp. Odpowiedz Link
anulka.dab Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 05.08.07, 21:26 Oto obiecane tłumaczenie.Miałam trochę wątpliwości ( są w tekście) ale mam nadzieję że mimo to tekst będzie pomocny. No i oczywiście mile widziane uwagi jeśli ktoś odkryje jakieś byczki. Sabrina 08.2007-08 Model 8 Żakiet z szerokim szalowym kołnierzem Ściągacz: Liczby w nawiasach dotyczą kołnierza, jeśli występuje tylko jedna liczba to dotyczy ona i ściągacza i kołnierza. Liczba oczek podzielna przez 8 + 7(1) + 2 oczka brzegowe. Oczko brzegowe, 1(2) oczka prawe (na lewej stronie też prawe) , * 1 oczko gładkie lewe ( tzn na lewej stronie prawe) , 3 oczka gładkie prawe (tzn na lewej stronie lewe), 1oczko gładkie lewe, 3 oczka gładkie prawe , i od * powtarzać, zakończyć: 1oczko gładkie lewe, 3oczka gładkie prawe, 1oczko gładkie lewe, 1 (2) oczko prawe ( na lewej stronie też prawe). Zackenmuster ( wzór ząbkowany?) Liczba oczek podzielna przez 30 + 1 + 2oczka brzegowe. Przerabiać zgodnie ze schematem ( strickschrift). Rzędy parzyste przerabiać tak jak wychodzą. Narzuty przerabiać na lewo. Plecy zacząć 1oczkiem brzegowym , następnie 1 oczko i dwa razy wzór ( zgodnie ze schematem) zakańczając oczkiem przed strzałką ( ze schematu), następnie przerobić dwa oczka razem na prawo ( przeciągając pierwsze przez drugie) i na koniec oczko brzegowe. Lewa część przodu: zacząć oczkiem brzegowym, potem oczko sprzed MS (ze schematu), następnie 1 raz MS (schemat) zakończyć oczkiem sprzed podwójnej strzałki i oczkiem brzegowym Prawa część przodu: zacząć oczkiem brzegowym, nastęnie oczka od potrójnej strzałki do strzałki pojedynczej, następnie dwa oczka przerobić razem ( przeciągając pierwsze przez drugie) i na koniec oczko brzegowe. Rzędy od 1 do 8 powtarzać Zaakcentowane, podkreślone spuszczanie oczek ( przekład dowolny ) Na koniec rzędu ( przed oczkiem brzegowym) przerabiać dwa oczka razem na prawo ( przeciągając pierwsze przez drugie) a na początku rzędu, po oczku brzegowym, przerabiać dwa oczka razem na prawo (prosto) Próbka ściegu w Zackenmuster 20oczek i 26rzędów = 10x10cm Próbka ściegu w ściągaczu 20oczek i 29rzędów = 10x10cm Plecy: Nabrać krzyżowo 93oczka. Dalek przerabiać wzorem ząbków. Na wykrój pachy, na wysokości 41cm (106rzędów) z każdej strony spuścić: 1x4, 9x1 oczek - pozostaje 67 oczek. Z uwagi na spuszczanie oczek, pierwszy i ostatni narzut muszą być zrównoważone. Dlatego w każdym rzędzie nieprzystym, na początku, po przerobieniu oczka brzegowego , zgodnie ze wzorem( MS) spuścić oczka na prawo lub lewo a na końcu, przed oczkiem brzegowym, przerobić dwa oczka przeciągnięte na prawo albo przerobić je na lewo. Na wysokości 61cm =158rząd wszystkie oczka zakończyć. Środkowe 27oczek tworzy wykrój szyi a lewe i prawe 20oczek- ramiona Lewa część przodu: Nabrać krzyżowo 48oczek. Przerabiać wzorem ząbkowanym. Na wykrój szyi i kołnierz, na wysokości 27 cm = 70 rzędów spuszczać z lewej strony 1x3, 12x1 oczko. Pozostaje 33oczka. Z powodu spuszczania drugiego narzutu, aby wyrównać liczbę oczek należy przerobić razem nie trzy a dwa oczka. Takie przerabianie należy kontynuować również po zaprzestaniu spuszczania. Wykrój na pachy zrobić tak jak podano przy plecach. Pozostałe 20oczek zakończyć na wysokości jak w plecach. Prawa część przodu: Przerabiać odpowiednio do lewej części. Dla zrównania braku drugiego narzutu, przerabiać na początku rzędu zamiast 3- 2 oczka razem a po ostatnim spuszczeniu ( na wykrój) – 2 oczka przerobić razem na prawo. (( nie rozumiem za bardzo tego przodu – tzn tej części o wyrównaniu narzutu – według mnie już na początku jest jeden narzut i jako przeciwwaga 2oczka ( a nie trzy) razem. Tak jest jednak w opisie więc tłumaczę ) Rękawy: Nabrać krzyżowo 57oczek. Dalej przerabiać ściągaczem. Na wykrój ramienia, na wysokości 42,5cm = 124 rząd, z obu stron spuscić 1x4, w co drugim rzędzie 2x1, w co czwartym rzędzie 8x1, dalej w co drugim rzędzie 1x1, 1x2, 2x3. Pozostale 11oczek na wysokości 58,5cm zakończyć. Wykończenie: Zszyć ramiona. Nabrać po 90 oczek na każdej stronie wykroju na kołnierz + 31 oczek na szyję= razem 211oczek. Przerabiać wzorem ściągacza ( wzór ma być na wewnętrznej stronie). Po 4rzędach dla zaokrąglenia kołnierza każdorazowo na końcu rządu przerabiać dwa oczka mniej ( spuszczać chyba??) a z powrotem narzucić 1oczko. Na wysokości 23cm = 66rząd przerobić jeszcze dwa rzędy bez spusczania i narzutu aby nie powstały dziury. Następnie zakończyć wszystkie oczka. Brzeg kołnierza od przedniej strony wykończyć łańcuszkiem (szydełkiem), podwójną nitką. Jedno oczko łańcuszka ma przypadać na 2oczka. Całość zeszyć. Pozdrawiam Ania.D Odpowiedz Link
malina95 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 06.08.07, 07:22 O rany, Anulka, ale się napracowałaś!! Bardzo, bardzo Ci dziękuję! Wydaję mi się że przekład jest bardzo czytelny i zrozumiały. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie Jola. Odpowiedz Link
urszula97 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 06.08.07, 18:26 Jestem z tej dziedziny laikiem .Czy oznaczenie Kr re -oznacza oczka krzyżowe prawe a Gl oczka gładkie.I ze schemaciku kwadrat w którym jest mała literkaV z małą trójeczką to znaczy 3 o.prawe dorobić.Mam ten wzorek przed sobą i tak myslę.Zbyt trudna rzecz dla mnie.To tylko ciekawość i torchę nauki.Pozdrawiam.ula Odpowiedz Link
qanna Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 06.08.07, 19:20 Kochane moje! Czyżby tłumaczenie dotyczyło tego ślicznego blezerka nr 8??? Zdjęcie w pierwszym poście Maliny pokazuje inny. Potwierdźcie proszę, bo już przeglądam swoje włóczki i swędzą mnie ręce do robienia . Dołączam podziękowania za tłumaczenie! Odpowiedz Link
urszula97 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 06.08.07, 19:24 Tak,model nr 8 z dużym szalowym kołnierzem.Czarna to magia dla mnie ale do mózgownicy doszły nowe słówka.POWODZENIA.ula Odpowiedz Link
anulka.dab Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 07.08.07, 10:07 Urszulko to "kr" to kraus - tak było wyjaśnione na pierwszej stronie opisów Sabriny. Nie bardzo wiem jak to przetłumaczyć bo nie wiem jak takie oczko nazywałoby się po polsku ( też braki w słownictwie fachowym) więc dałam tylko opis. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
kornjoan Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 08.08.07, 19:17 kraus rechts oznacza same oczka prawe, czyli scieg francuski pozdr. Asia K. Odpowiedz Link
urszula97 Re: WIELKA PROŚba do niemieckojęzycznych 08.08.07, 20:25 Dzięki,sweter dla mnie czarna magia ale słowko sie przyda.ula Odpowiedz Link