1kaja20 05.12.08, 10:30 Witam! Mam prośbę czy któraś z p. posiada w swoich zbiorach wzór ,opis wykonania takiego ślicznego bolerka byłabym bardzo wdzięczna. Kaja farm4.static.flickr.com/3104/2589012461_e6e314bf71_o.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olasoch Re: bolerko 05.12.08, 12:27 Witam Niedawno zrobiłam to bolerko (podobne, miałam za cienką włóczkę i musiałam wprowadzić modyfikacje). Opis znajduje się na blogu Fiubzdziu: fiubzdziuu.blogspot.com/2008/06/questions.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link
olasoch Re: bolerko 05.12.08, 12:29 niepotrzebnie to "pozdrawiam" w linku fiubzdziuu.blogspot.com/2008/06/questions.html Odpowiedz Link
watcher_123 Re: bolerko 07.12.08, 10:34 Ola a ile zuzylas wloczki? mam 150 g szarej welny z ktora nie mam co zrobic a to bolerko mnie sie podoba... tylko nie jestem pewna czy to wystarczajaca ilosc. pozdrawiam Odpowiedz Link
olasoch Re: bolerko 07.12.08, 11:29 Mi zeszło 170g wełny, ale jak już pisałam, moja wersja tego sweterka jest trochę zmodyfikowana i wyszedł większy (dłuższy). Myślę, że 150g powinno na styk starczyć. Jak będę miała zdjęcia mojego bolerka na pewno się pochwalę Odpowiedz Link
watcher_123 Re: bolerko 08.12.08, 09:46 dzieki za odpowiesz... chociaz ty nie do konca mozesz sluzyc jako przyklad - z tego co widze na zdjeciach to ty kruszynka jestes, wiec potrzebujesz tez mniej welny na toj rozmiar.... pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
1kaja20 Re: bolerko 05.12.08, 14:35 Bardzo dziekuje za podany link jest tam schemat warkocza , tylko nie wiem jak zrobić rękawki może jakaś podpowiedz. Proszę. Kaja Odpowiedz Link
liz.knitting Re: bolerko 12.12.08, 15:41 picasaweb.google.com/janice200801/CtSMiC# tu jest jeszcze coś w stylu 'krok po kroku" tak na domysł może pomoże.. Odpowiedz Link
pitipel Re: bolerko 13.12.08, 12:47 Tylko kto mi powie, jak sie robi ten bąbelkowy ścieg? Bardzo przepraszam, w życiu takiego nie robiłam... Mogę prosić o objasnienie? Odpowiedz Link
1kaja20 Re: bolerko 12.12.08, 21:15 Bardzo dziękuje za podany link który jest dla mnie bardzo dużą podpowiedzią.Kaja Odpowiedz Link
pitipel Re: bolerko 13.12.08, 12:43 Dziewczynki, dzięki!!! Wlasnie kończe side-to-side Tevy Durham i zostało mi ponad 20dkg włóczki z którą nie wiedziałam co zrobić. No to teraz już wiem; dziekuje!!! Odpowiedz Link
1kaja20 Re: bolerko 18.12.08, 21:41 Mam prośbę.Czy ktoś posiada wzór lub opis na ten wąski warkoczyk wokół szyi oraz na bąbelki , lub pęczki. Będę wdzieczna. Kaja Odpowiedz Link
jo-en Re: bolerko 19.12.08, 06:24 bąbelki, ścieg jeżynowy, groszki czy co tam jeszcze: Wzór podzielny przez 4 + 1 + 2 ocz. brzegowe 1rz: (prawa strona)wszystkie oczka lewe 2rz:1 ocz. brzeg.;*z jednego oczka 3-prawe, lewe, prawe; trzy oczka razem na praw* powtarzać do końca rzędu 3rz: oczka lewe 4rz:1 brzeg., *3 oczka razem, z jednego 3 oczka (j.w - p, l,p)* powtarzać do końca 5 rz: wszystkie oczka na lewo Powtarzać od 2 do 5 rzędu Warkocz na fotkach jest niewyraźny, trzeba by podobny wynaleźć. Jo Odpowiedz Link
olasoch Re: bolerko 12.01.09, 22:21 Właśnie zamieściłam kilka zdjęć tego bolerka w moim wykonaniu. Zapraszam Odpowiedz Link
beata6932 Re: bolerko 13.01.09, 10:19 A może podasz swój opis wykonania ? Pewnie przyda się, bo Twoje bolerko jest cudne. Odpowiedz Link
attta Re: bolerko 13.01.09, 14:34 Prośba nie była do mnie ale może pomogę.Zrobiłam to bolerko z owczej wełny. Wyszło bardzo ładne ale dość grube.Nitkę wzięłam podwójnie. Mogła by być tez pojedynczo.Warkocz robiłam według schematu karczka Zdzisi, zamieszczonego w "Swetrach" nr styczniowy. Bąble następująco-LICZBA OCZeK PODZIeLNA PRZEZ 4 +dwa brzegowe Rz.1-oczka lewe Rz.2-oczko brzegowe,**na kolejnym -(na prawym oczku wyrabiamy 1 oczko prawe jedno lewe i jeszcze raz prawe) (czyli z jednego mamy 3oczka), kolejne :z trzech oczek robimy jedno lewe**,i powtarzamy.** ** Rz.3 -same oczka lewe Powtarzamy te 3 rzędy. Prawa strona roboty to te rzędy gdzie robimy rzędy lewe Ja nabrałam na bąble tylko 12 oczek bo jak pisałam podwójna wełna zrobiła swoje i tak ta część ma 8 cm. Nie wiem jak zamieszczać zdjęcia ale......jak się nauczę to zamieszczę Jeśli pomogłam to się ciesze. W razie pytań służę w miarę swojej wiedzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
epiphany Reaktywacja wątku 11.03.09, 15:59 Odświeżam wątek sprzed kilku miesięcy, bo na podstawie zamieszczonych zdjęć oraz schematu na blogu Fiubździu za nic nie mogę sobie poradzić ze zrobieniem bolerka - ciemna masa ze mnie Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdyby ktoś naprowadził mnie na trop, jak osiągnąć efekt niby-reglanowych rękawów. Widać to na tym zdjęciu: picasaweb.google.com/janice200801/CtSMiC#5147108547229894962 Chodzi o to, żeby część z rękawami nie układała się w linii prostej do korpusu, lecz pod kątem. Próbowałam kombinować z rzędami skróconymi, lecz wtedy deformuje mi się warkocz. Proszę... Odpowiedz Link
attta Re: Reaktywacja wątku 11.03.09, 17:23 Epiphany, ja robiłam tak,że cały warkocz podzieliłam na 4 cześć(przód , tył i rękawy , mierzyła to po prostu przykładając warkocz do modelki)Do tego kawałka gdzie ma być rękaw narzuciłam 5 oczek i to była właśnie szerokość ściągacza.Przerabiałam dalej wzór warkocza + ściągacz oczkami francuskimi (normalnie ściągacza się nie do to to nie pion a poziom)Jak uznała,że rękawek się zamknie(przykładając do modelki) zamknęłam te 5 oczek i dalej ciągnęłam sam warkocz.(nie tak do końca sam warkocz bo znowu tak samo nabrałam oczka na przody i tył.) Jeśli to pomogło to ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
epiphany Re: Reaktywacja wątku 12.03.09, 10:59 Czyli robiłaś całość w linii prostej? Chyba już łapię, o co chodzi. Dziękuję! Odpowiedz Link
attta Re: Reaktywacja wątku 12.03.09, 15:18 Tak robiłam całość w lini prostej i na tył, ten ściągacz rękawów i przody dodawałam oczka właśnie w ten sposób. Odpowiedz Link
1kaja20 Re: bolerko 11.03.09, 16:50 Niedawno znalazłam na Osince schemat bolerka , i niżej zamieszczam link wideo jak zrobić wąski warkoczyk.kaja club.osinka.ru/topic-33032?&start=1065 www.tudou.com/playlist/playindex.do?lid=1983330&iid=4078800 Odpowiedz Link