marpo171 24.02.09, 12:13 Kupiłam przepiękną w trzech cieniowanych kolorach włóczkę Fancy Alize Alpaca. Nie wiem co mogę z niej zrobić. Proszę o pomoc i o wzory. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zettrzy Re: Włóczka Alpaca 24.02.09, 20:15 Fancy Alize nie znam, natomiast alpaka nadaje sie wylacznie na ubrania zimowe, z uwagi na jej wlasciwosci grzewcze co mozesz zrobic zalezy od ilosci wloczki, takze od tego czy te trzy kolory komponuja sie razem czy nie, Twoich umiejetnosci, preferencji ubraniowych, potrzeb itd. jesli wloczka jest naprawde ladna czasem wystarczy zwyczajny scieg gladki, co najwyzej ozdobiony jakims warkoczem Odpowiedz Link
marpo171 Re: Włóczka Alpaca 25.02.09, 08:31 Włóczki mam 35 dkg.Masz rację trzeba robić ściegiem zwykłym bo sama włóczka daje już uwypuklenia i wzór. Zastanawiam sie tylko czy jakiś sweterek czy bluzkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
elmateba Re: Włóczka Alpaca 25.02.09, 14:56 Myślę ,że tej włóczki nie jest za dużo .Wszystko zależy od Twoich gabarytów, ale na kamizelkę lub modne obecnie bolerko zawsze wystarczy . T.K. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Włóczka Alpaca 25.02.09, 19:41 ja na ogol mierze w metrach - ilosc wagowa zalezy od gatunku wloczki - ale 35 dkg, nawet leciutkiej alpaki, to naprawde bardzo malo takze wlasnie, malutkie bolerko, i jesli zrobisz sciegiem gladkim (rzad oczek prawych, rzad oczek lewych) powinno wystarczyc (taki scieg konsumuje najmniej wloczki) Odpowiedz Link
joanna-olga Re: Włóczka Alpaca 25.02.09, 20:36 Alpaka czasami jest nazywana kaszmirem ubogich, bo miękka, lekka i ciepła. Ale tania raczej nie jest 35 dkg może wystarczyć na sweterek. Robiłam jakiś czas temu sweterek z Alpacany (35% wełny, 35% alpaki, 30% akrylu), ok. 110m/50g. Rozmiar M/L długość do bioder, rozpinany, rękawy do łokcia, gładkim ściegiem, tylko talia i rękawy ściągaczem 2x2. Druty 5 gładki i 4,5 ściągacz. Wyszło dokładnie 35 dkg. Jest lekki, miły i ciepły, a w naszym klimacie całoroczny - nad Bałtykiem upałów nie ma Odpowiedz Link
marpo171 Re: Włóczka Alpaca 27.02.09, 10:32 Dziekuję za pomoc. 35 dkg myślę że wystarczy ponieważ jestem nie dużą osóbką. Rozmiar małe "S" Zastanawiałam sie tylko czy robić bluzkę czy sweterek bo nie wiem jak ta włóczka się układa. Czy nie będzie za wiotka. Pozdrawiam Odpowiedz Link