Dodaj do ulubionych

bawelna - pytanie

26.04.09, 10:11
Nigdy jeszcze nie robilam nic z bawelny. Marzy mi sie letni topik, ale nie
taki typu "wielkie dziury" wink, taki, zeby w moim wieku mozna bylo do ludzi w
tym wyjsc wink.
Ktora z wloczek z doswiadczenia polecalybyscie na taki topik - Star altin
basak, Sonata, Miya, Virginia a moze Almina?
Ogladam i ogladam i zdecydowac sie nie moge. Boje sie ze wyjdzie mi zbroja
blaszana sad
Pomozcie smile
Obserwuj wątek
    • zdzid Re: bawelna - pytanie 26.04.09, 11:58
      z czystym sumieniem mogę polecić Sonatę i Miyę, Almina jest też fajna ale
      cieńsza - lubię ją na szydełko, Virginii nie lubię bo nie jest maceryzowana i
      nitka jest "tępa", trochę szorstka, a po zrobieniu - taka bylejaka. Nie wiem
      dlaczego biała by wyjść "zbroja" - chyba że zrobiłabyś bardzo ciasno.
      Jeszcze z mieszanek z bawełną cudny jest Jeans (właśnie robię sweter)i Lorena:
      www.zdzid.yoyo.pl/wiosna%2708/lorena_detail.htm
      • czeremcha4 Re: bawelna - pytanie 26.04.09, 12:22
        > maceryzowana

merceryzowana wink

Teraz robię sobie bluzeczkę z tego:

www.cucumberpatch.co.uk/aqua_cotton.htm
        /kolor marigold - identyczny w "realu"/. Włóczka wręcz śliska, robótka bardzo
        przyjemna w dotyku.

Ania
      • malgoha1 Re: bawelna - pytanie 26.04.09, 12:24
        Tak jak Zdzid polecam Alminę i Miyę, z Virginii robię letnie sweterki, ona jest
        matowa i troszkę cieplejsza. na 100% z tych bawełenek nie wyjdzie Ci zbroja smile
      • yasmeen "zbroja: ;) 26.04.09, 19:41
        Prawde mowiac robione sweterki z czystej bawelny widzialam tylko "na ciuchach".
        I wlasnie one byly takie twarde, sztywne i szorstkie. Stad moja nieufnosc co do
        bawelnianej wloczki smile
        • czeremcha4 Re: "zbroja: ;) 26.04.09, 21:30
          A kto się pozbywa dobrych, sprawdzonych ciuchów? Nie dziwię się, że felerny
          ląduje w worku przeznaczonego na pomoc społeczną wink

A całkiem serio - niektóre włóczki są tak pomyślane, żeby kurczyć się po praniu.
          Jeśli nie weźmie się na to poprawki... Poza tym - różni ludzie różnie traktują
          swoje rzeczy - piorą w tym, co akurat pod ręką, a temperaturze, jaka się nawinie
          itp. I potem - efekt jest, jaki jest.

Ania
      • kajmy Re: bawelna - pytanie do Zdzid 26.04.09, 19:53
        Ile wyszło motków na to bolerko ? Jest super smile
        • kajmy Re: bawelna - pytanie do Zdzid 26.04.09, 20:06
          Przepraszam, nie byłam uważna przy czytaniu, już wiem że 4 motki smile
          A jakie druty używałaś ?
          • zdzid Re: bawelna - pytanie do Zdzid 26.04.09, 22:53
            pod zdjęciem jest link z opisem i tam wszystko napisałam smile
            druty nr 4, ale ja robię luźno więc niewykluczone że można by i 4,5.
            • lerami Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 18:13
              Mam bardzo głupie pytanie dotyczące tego bolerka. Bardzo mi się podoba, i nabyłam na nie włóczkę. Ale nie pomyślałam o jednej bardzo ważnej sprawie: ja robię źle oczka prawe. Moja mama mówi że robię tak, jak powinno sie przerabiać ostatnie oczko. Czyli wkłuwam drut o prawej strony, a nie od lewej. I zwiazku z tym mam pytanie: czy jak tak robię oczka, to ten wzór mi wyjdzie? W drutach jestem słaba i mało doświadczona, więc bardzo proszę o poradę.
              • czeremcha4 Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 21:01
                Czyli robisz "po heretycku", podobnie, jak wiele innych osób /w tym - ja/.
                Inaczej przerabiasz oczka lewe, stąd po prawej stronie prawe oczko inaczej
                układa ci się na drucie. Będziesz mogła mieć problem z oczkami przerabianymi
                razem na prawo i tymi układającymi się w drugą stronę.

Zajrzałam do opisu Zdzid - i diagram jest opisany tak, jak ja bym opisała - mam
                na mysli ten fragment:

> trójkącik - 2 o. razem na prawo i/albo pojedyncze przeciągnięcie
                > (w zależności jak się przerabia oczko prawe, to może być jedno lub >
                drugie)chodzi o to żeby te 2 o. przerobione razem były skierowane > w
                odpowiednią stronę -

Inaczej mówiąc - żeby oczko znajdujące się na wierzchu było skierowane w
                odpowiednią stronę.

I chyba tylko to może być problemem.

Ania

Ania
                • zdzid Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 22:44
                  właśnie dlatego tak opisałam schemat że jak tez przerabiam oczka "po polsku"
                  (albo po heretycku - ale nie podoba mi się to określenie bo sugeruje że coś
                  robimy źle, a to nieprawda).
                  Lerami - zajrzyj do starego wątku o przerabianiu oczek "po heretycku" tam
                  to jest wyjaśnione na wszystkie sposoby, a nie chcę się powtarzać.
                  • lerami Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 23:09
                    No to już wiem że robię po heretycku smile I robótki na 5 drutach też mi sie wykręcały w bok, pewnie dlatego właśnie.
                  • lerami Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 23:36
                    I jeszcze jedno pytanie, pewnie też głupie i oczywiste dla każdej dziergającej. Ale ja naprawdę nie rozumiem...
                    Jeśli przerabiam obok siebie 2 motywy (na wzorze jest jeden), to ile oczek lewych ma być między nimi? Jedno czy 2 tak jak na środku wzoru?
                    • zdzid Re: bawelna - pytanie do Zdzid 28.04.09, 10:13
                      2 oczka lewe. Powtarzasz to co jest zaznaczone na schemacie między strzałkami, a
                      tam jest na początku i na końcu oczko lewe czyli razem 2.
                • lerami Re: bawelna - pytanie do Zdzid 27.04.09, 22:48
                  Ja już nie nie rozumiem sad
                  Zazwyczaj najpierw przerabiam rząd prawych oczek, więc one determinują mi przerabianie lewych oczek. Oczka lewe przerabiam tak samo jak moja mama. Czy jest dostęp gdzieś opis, rysunek jak powinno się prawidłowo przerabiać oczka? Bo w mojej ksiażce wogóle jest przedstawione kilka sposób (angielska, europejska itp).
                  Narazie zrobiłam próbke przerabiając oczka prawe własnie wkłuwając je od lewej strony. Jakoś wyszło, choć nie tak ładnie i równo jak mimo wszystko wychodzą mi inne robótki.

Mam jeszcze pytanie dotyczące początku przodu bolerka. Trzeba nabrać 13 oczek, a wzór jest na 18. Czy to znaczy, że przerabiam pierwsze 13 licząc od początku wzoru? Czy środek wzoru ma być na środku tych 13 oczek (tzn. nie przerabiać kilku pierwszych i ostatnich oczek)?

Przeprszam za tak proste i pewnie głupie pytania, ale to moja pierwsza poważna robótka i czuję sie zupełnie zagubiona sad
                  • yasmeen Lerami 27.04.09, 23:51
                    Moze to Ci pomoze:

www.anniemodesitt.com/knit.html
                    www.knittinghelp.com/videos/knit-stitch
                    wersja Combined
                  • zdzid Re: bawelna - pytanie do Zdzid 28.04.09, 10:19
                    Przerabiasz pierwsze 13 o. licząc od początku, a od 3 rz. już zaczyna się
                    dodawanie oczek na zaokrąglenie przodu i te dodawane oczka włączasz do wzoru.
                    Trzeba tylko pilnować żeby liczba narzutów we wzorze była równa ilości
                    odejmowanych oczek - jak sie nie wyrównuje przerabiasz gładko ten kawałek aż
                    będziesz miała odpowiednia ilość oczek na zrobienie ażurowego wzoru.
                  • czeremcha4 Re: bawelna - pytanie do Zdzid 28.04.09, 19:55
                    > Zazwyczaj najpierw przerabiam rząd prawych oczek,więc one
                    > determinują mi przerabianie lewych oczek.

Chyba jednak nie wink

Popatrz tutaj:

www.knittinghelp.com/videos/purl-stitch
                    Szczególnie ten fragment:
                    This method produces a true purl stitch, but there is one important distinction:
                    because the yarn is wrapped around the needle clockwise instead of the more
                    common counter clockwise, the resulting stitch is oriented differently on the
                    needle, and must then be worked slightly differently on the following round than
                    would a knit stitch.

"Tą metodą otrzymasz właściwe /tu: normalne/ oczka lewe, lecz z jedną ważną
                    różnicą: ponieważ włóczka jest owijana wokół druta zgodnie z ruchem wskazówek
                    zegara, w przeciwieństwie do bardziej popularnego kierunku w odwrotną stronę.
                    Otrzymane oczko jest zorientowane w inny sposób na drucie i musi być przerobione
                    w nieco inny sposób w następnym rzędzie, niż /zwykłe/ oczko prawe."

W linku podanym wcześniej, dotyczącym przerabiania prawych oczek, jest to
                    potwierdzone:

"Do you often find your stitches oriented differently on the needle? You may be
                    doing Combined Knitting and Purling. The purl method results in the stitches
                    being oriented differently on the needle, so one must knit them through the back
                    loop to avoid creating a twisted knit stitch."

"Czy często okazuje się, że twoje oczka są zorientowane w inny sposób na drucie?
                    Być może robisz metodą kombinowaną - prawo-lewą /zwaną przez nas heretycką smile
                    /. Metoda lewych oczek skutkuje odmiennym zorientowaniem oczek na drucie, zatem
                    trzeba przerabiać je na prawo przez tylną nitkę by uniknąć przekręcania oczek."

Ja tak jak w Konopielce - trzydzieści lat robię po heretycku nie wiedząc o tym.
                    smile)) Transponowałam tylko sobie graficzne opisy, bo jedynie te dwa oczka
                    przerabiane lub przeciągane razem na prawo nie pasowały mi jakoś wink

Ania
      • marpo171 Re: bawelna - pytanie 29.04.09, 14:12
        Bardzo ładne bolerko i co najważniejsze jest opis za który dziekuję.
        Mam tylko pytanie z opisu wynika że tył robiony jest tylko prawymi
        oczkami czy ja to dobrze zrozumiałam? Pozdrawiam
    • ajlii Re: bawelna - pytanie 26.04.09, 19:09
      Robiłam z Sonaty i Virginii.
      Sonata jest grubsza, szydełko 3-3,5 mm. Bardzo ją lubię, ale raczej nna sweter czy spódnicę niż letni top.
      Virginia jest cieńsza, bardziej bawełniana. Robię teraz wzorem filetowym, szydełkiem nr 2,5 mm i wychodzi mięciutka robótka.
      • wilowka Re: bawelna - pytanie 28.04.09, 20:37
        Ajlii a co robisz? Ja lubię filet smile
        • ajlii Re: bawelna - pytanie 28.04.09, 23:27
          Torebkę smile

Ja z kolei nie znoszę filetu. Ten mi się spodobał, bo jest gęsty (pełny) i wychodzą ładne kwiatki smile
          • wilowka Re: bawelna - pytanie 29.04.09, 10:47
            OO teraz mnie zaciekawiłaś jeszcze bardziej smile Już nabieram na nią ochoty wink)
            • ajlii Re: bawelna - pytanie 29.04.09, 15:33
              Heh... i tu problem. Bo mam schemat tylko w wersji papierowej (choć znaleziony kilka lat temu w necie) i to kiepskiej jakości. A jest tak wyszargany, że skan wyjdzie nie wyraźny. Mogę wrzucić zdjecie 3/4 pracy, może znajdziesz do tego schemat. Wogóle to fajna wychodzi smile
              • wilowka Re: bawelna - pytanie 29.04.09, 17:38
                Ja z przyjemnością smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka