ania1161 05.05.09, 17:08 spotkal ktos ciekawy sweter z szalowym kolnierzem ?(mysle sobie o takim rozpinanym z paskiem wiazanym)tylko brak inwencju i wzoru... jesli ktos moglby cos podpowiedziec to bede wdzieczna anna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdzid Re: sweter z szalowym kolnierzem 05.05.09, 19:47 robiłam kiedyś taki: zdzid.republika.pl/zima/kardigan_z_paskiem_detail.htm i kamizelę - całkiem gładką: www.zdzid.yoyo.pl/kamizela_z_szalowym_detail.htm Odpowiedz Link
zdzid Re: sweter z szalowym kolnierzem 05.05.09, 19:53 i jeszcze tu - pierwszy od góry, czerwony (jest tez opis do pobrania) www.interfox.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=70 on wprawdzie nie ma szalowego kołnierza - ale można go trochę zmodyfikować Odpowiedz Link
aska1959 Re: sweter z szalowym kolnierzem 08.05.09, 13:13 mam ciekawy sweterek ale nie pamiętam linka. Gdybyś była zainteresowana to mogę Ci wysłać na gazetowy (opis po rosyjsku). Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: sweter z szalowym kolnierzem 11.05.09, 15:52 zdzid, podpowiedz, proszę, jak ty rozwiązujesz problem z tym brzegiem, gdzie jest kołnierz - nabierasz oczka z boku robótki? doszywasz? no i ta plisa ma ogromną długość i chyba nie ma drutów, co to wszystko zmieszczą przekładasz na coś? jakoś nie mam pomysłu i w związku z tym "trupa" w szafie trzymam druty 10, więc oczyska grube, sweter długi, a ja nie wiem, jak to rozwiązać... Odpowiedz Link
zdzid Re: sweter z szalowym kolnierzem 11.05.09, 16:50 oczka nabieram sukcesywnie zaczynając od dekoltu tyłu - po 3 - 4 o. i odwracam, a z drugiej strony tak samo. Czasami jeszcze dodaję oczka w środku kołnierza - z tyłu. Jak się robi łącznie z plisą przodów to jest tego faktycznie sporo, ale da się Robiłam już płaszcz z szalowym kołnierzem i okrągłymi przodami (a więc doszedł jeszcze dół przodów) - było tego ponad 300 cm, a ponieważ nie mam drutów z długą żyłką, miałam to na 3 kompletach drutów z żyłką 80 cm... najlepiej nie odkładać tylko siedzieć tak długo aż się tą plisę skończy bo inaczej pospadają oczka... Odpowiedz Link
jolkaje Re: sweter z szalowym kolnierzem 11.05.09, 18:52 Też robiłam plisę na 3 drutach z żyłką. Żeby nie spadały oczka zakładała na końce drutów których aktualnie nie używałam końcówki od sznurków w kurtce - takie ze sprężynką. Niezły patent. Można odłożyć bez obawy zsunięcia się oczek. Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: sweter z szalowym kolnierzem 12.05.09, 14:07 dziękuję pięknie rozjaśniło mi się trochę Odpowiedz Link
skimia1 Re: sweter z szalowym kolnierzem 27.11.14, 13:24 Przeszukuję od 2 dni cały internet, żeby zrozumieć, jak się robi szalowy kołnierz z plisą na całej długości swetra na drutach. I nadal nie rozumiem. Moją ostatnią deską ratunku jesteś Ty, jeśli wytłumaczysz mi, tak "łopatologicznie", co to znaczy: "oczka nabieram sukcesywnie zaczynając od dekoltu tyłu - po 3 - 4 o. i odwracam, a z drugiej strony tak samo. Czasami jeszcze dodaję oczka w środku kołnierza - z tyłu." Pozdrawiam i liczę na odpowiedź Odpowiedz Link
notting_hill Re: sweter z szalowym kolnierzem 28.11.14, 13:26 Ja nie zdzid, ale wiem o co chodzi... Bierzesz sweter zszyty na ramionach (jeśli robiłaś w całości to nie ma sprawy), trzymasz prawą stroną pleców do siebie i od środka dekoltu tyłu zaczynasz nabierać równomiernie po 3-4 o. (zależy od grubości dzianiny) w prawo, odwracasz, przerabiasz takim wzorem jakim chcesz mieś kołnierz po lewej stronie, nabierasz następne 3-4 o od lewej do prawej, znowu odwracasz (jesteś teraz na prawej stronie), przerabiasz te 6-8 o. odpowiednim wzorem i znowu nabierasz z brzegu te 3-4 o. I tak do momentu aż osiągniesz pożądany kołnierz swetra minus plisa przodów. Bo w którymś momencie trzeba przestać odwracać tylko nabrać plisę przodu z jednej i drugiej strony do końca i przerobić już wtedy równo na taką liczbę rzędów na jakie ma być szerokie zapięcie (pamiętając o dziurkach na jednym z przodów). Pomogło? Odpowiedz Link
bizneswomen1 Re: sweter z szalowym kolnierzem 28.11.14, 18:21 Ha! Kobieto dobra i miłosierna, teraz to i ja (niezbyt gramotna w zawiłościach robótkowych) skorzystałam z tematu i pojęłam, w czym rzecz. Masz cudowny dar - łopatologicznego tłumaczenia. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
notting_hill Re: sweter z szalowym kolnierzem 28.11.14, 22:09 Bardzo proszę. Cieszę się, ze ktoś coś z tego zrozumiał Odpowiedz Link