Dodaj do ulubionych

Osiedle "Nad Świdrem", ul.Kraszewskiego...

21.04.13, 18:56
Jak się mieszka, jak jest z dojazdem do Warszawy (z tego co wiem dojeżdża tam tylko minibus bis i 702, więc poza godzinami szczytu autobusy są rzadko). Będę wdzięczna za wszelkie informacje, gdyż stoję przed wizją przeprowadzki na to właśnie osiedle.
Obserwuj wątek
    • maryshaa Re: Osiedle "Nad Świdrem", ul.Kraszewskiego... 21.04.13, 21:21
      Jeśli chodzi o dojazd do Warszawy to ja jednak stawiam na SKMkę. Zależy w jakich godzinach będziesz jeździć... Dla mnie (jestem z Otwocka) lokalizacja logistycznie kiepska - do centrum Otwocka daleko, wszędzie trzeba podjechać samochodem, no teraz jak ciepło można rowerem, ale zimą? ... po południu Wał potrafi stać nieźle w godzinach powrotów z pracy, w piątki podwójnie bo Warszawa na weekend wraca do domu... okolicę broni tylko (dla niektórych aż) przyroda i Świder właśnie. Znajomi sobie chwalą, ja jestem zbyt wygodna na tą lokalizację, lubię sobie "chodzić" na zakupy, żeby unikać np. w sobotę ładowania się samochodem do centrum Otwocka, na pocztę czy gdziekolwiek.... A z Kresów jednak wszędzie daleko.
      • chiste Gdzie rzym, a gdzie Krym? 21.04.13, 22:32
        To osiedle jest w Świdrach Wielkich, nie na Kresach.

Delikatesy są? Są.
        Apteka jest? Jest.
        Sala gimnastyczna jest? Jest.
        Furką do Wawy daleko? Najbliżej w Otwoniu.
        Miniak jest? Jest.
        SKMka jest? Daleko, ale nawet z buta w 15-20 minut się dojdzie.
        Dentysta jest? Jest.
        Kosmetyczka jest? Nie wiem. Ale jest chyba chirurg plastyczny albo coś w ten deseń.
        Restauracja jest? Jest. I to najlepsza w mieście.

Marysiu - tylko do Bozi i do banku będzie miała dalej niż Ty obecnie. A zatem - z Twojego punktu widzenia - wymarzone miejsce do życia. :)
        • chiste Rzym miało być wielką literą oczywiście 21.04.13, 22:39
          A tę kosmetyczkę zweryfikowałem - za bramą ma Z-Hotel ze spa, więc paznokcie chyba też robią i regulację brwi, co nie?
          I basen mają, o!
          • maryshaa Re: Rzym miało być wielką literą oczywiście 22.04.13, 09:44
            He he , no Świdry, Świdry. Wyszła moja ignorancja, bo ja to wrzucam do wora z napisem Kresy... i wiem, że mnie nie lubią mieszkańcy i jednego i drugiego :-)
            Co kto lubi. Dla mnie nadal teren dookoła tego osiedla to zadupie, malownicze acz nadal zadupie - podkreślam - w moich kategoriach. Dodaj jeszcze do peanów fancy knajpę Zalesin nieopodal :-)
            Jeden fryzjer, jeden sklep...hohoho jak na Otwock, rozpusta!
            • chiste Restaurację Zalesin 22.04.13, 11:42
              Restaurację, a nie knajpę.
              Knajpa to "Kąski Zakąski" albo inne lunety-meduzy.

I restauracja ta została już uwzględniona w wyliczeniu powyżej.

A już poza protokołem - Otwock w ogólności to dla Marysi nie zadupie?
              • zetka122 Re: Restaurację Zalesin 22.04.13, 21:23
                Mnie też interesuje dlaczego Kriocentrum ma taką złą opinię.Czy popartą ,,czymś,,? Przymierzam się wstrzyknąć sobie kwas hialuronowy w bruzdy przynosowe.Zastanawiam się .Trochę to inny temat,ale proszę o odpowiedź.
                • tereferefretka Re: Restaurację Zalesin 22.04.13, 22:24
                  a polecam lekturę strony znanylekarz.pl ;) pan Tomasz Kłos oraz pan Marek Batijewski

jak hialuron to moze vanity house? nowe miejsce na swiatlach przy Kołłątaja,ale lekarz estetycznej med.podobno świetna;)
            • tereferefretka Re: Rzym miało być wielką literą oczywiście 22.04.13, 13:07
              ja uważam,że jak na zadupie,to jest wszystko czego do życia potrzeba ;)
              ja mam rzut beretem do szkoly nr 6, co mnie interesuje,nieopodal przedszkole, apteka, dojazd do fryzjera ani na paznokcie nie jest dla mnie problemem, i w tym celu wyjezdzam z zadupia w kierunku stolicy, na prawde,nie ma sie do czego przyczepic ;) skm-ki nie uważam za luksus, wiec nie placze ze jest daleko ;) co do samego osiedla podoba mi sie ze wszystko jest blisko,zarowno sala gim jak i dla masochistek kriocentrum(masochistek ze wzgledu na druzgocące opinie o tym miejscu ;))
              może nie jest to rozpusta żadna, ale co do restauracji cieszę się podwójnie,że jest tak lubiana tu na forum :)
              nad rzekę blisko, więc nie demonizujmy tego zadupia :)

szczerze wolę oglądać to niż rozkopaną dziurę w centrum i do konca roku conajmniej bazarek na starym pks-ie...

mowilam to ja, mieszkanka ul. Wczasowej (nie na osiedlu, a po tej 'kresowej' stronie)
            • tereferefretka Re: Rzym miało być wielką literą oczywiście 22.04.13, 13:10
              a fancy knajpa jak to nazwalas obchodzi niebawem swoje 10-lecie ;)) znajdź mi drugą taką, która w Otwocku sie tyle utrzymała ;)

i nie zaakceptuje odpowiedzi,że bar na OKS-ie ;)

• chiste Ja znam co najmniej 3 miejsca gastronomiczne w Otw 22.04.13, 14:03
                Trzy miejsca w Otwoniu, które mają dłuższą historię niż Zalesin. I są to właśnie miejsca, które bardziej podpadają pod definicję knajpy niż Zalesin.

1) Metro Pizza;
                2) Sosenka;
                3) Garmażerka u Witkowskich.

Jedliście kiedyś u Witkowskich na stojaka śledzia pod pierzynką albo pieczyste w sosie kurkowym z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty?
                Nie? To szkoda...
                • maryshaa Re: Ja znam co najmniej 3 miejsca gastronomiczne 22.04.13, 15:15
                  W Zalesinie miałam "wesele", obiadek po ślubie - już też kawał czasu temu, więc knajpa była użyta celowo, ale bez pejoratywnego znaczenia dla miejsca, ale żeście na mnie naskoczyli, typowo "po naszemu". Oczywiście, że cały Otwock uważam za zadupie, różnią się tylko aspekty tej zadupiatowości, w zależności od części miasta :-) Myślę, że jak 99% ludzi z tego forum z resztą i kocham to zadupie jedyną, niewinną, toksyczną miłością od urodzenia, jaką się Otwock kocha. Moje zdanie na temat tamtej okolicy autor poznał, poznał też inne punty widzenia. Myślę, że ma pełen obraz. Ja szczerze napisałam, że nie chciałabym tam mieszkać i opisałam dlaczego. Co dla jednego jest miunusem, dla innego będzie zaletą. Gdyby tak nie było mieszkalibyśmy wszyscy w jednym miejscu, siedząc sobie na głowach. A tak każdy może sobie mieszkać gdzie mu się podba, mi się podoba inna część Otwocka :-)
                  • chiste Ja też tam miałem wesele. 22.04.13, 15:44
                    I dlatego to jest restauracja, a nie knajpa.
                    I naskoczę jeszcze z tysiąc razy. I przybiegnę w końcu tam na stare miasto otwockie, i zatrąbię na strączku zerwanym z żywopłotu, usiądę na schodach Podola kupię gumę donald, schowam w kieszeń historyjkę i pooglądam zdjęcia w witrynie u Krekory. A co!
                    Od Feliksów do Leśnej ulicy znam każde podwórko, każdą rynnę, każdy dołek, każdą kałużę.
                    Moje dzieciństwo, moje zęby złamane i krew na żwirze! A teraz tylko interesy ;)
                  • tereferefretka Re: Ja znam co najmniej 3 miejsca gastronomiczne 22.04.13, 22:25
                    ja nie naskakuję,ależ skąd ;) po prostu bardzo rodzinnie jestem z tą restauracją związana;) właściwie od początku jej istnienia
    • mirabelka00 Re: Osiedle "Nad Świdrem", ul.Kraszewskiego... 22.04.13, 19:27
      No właśnie - najbardziej mnie martwi to rzadkie kursowanie autobusów do Warszawy. Do skmki niby można przejść, ale słyszałam opinie, że idzie się przez dość niebezpieczną okolicę, której lepiej unikać, więc w zimie po ciemku to tak sobie to widzę.
      A tak z ciekawości, dlaczego kriocentrum ma takie fatalne opinie?
      • ola_dom Re: Osiedle "Nad Świdrem", ul.Kraszewskiego... 25.04.13, 16:14
        mirabelka00 napisała:

> No właśnie - najbardziej mnie martwi to rzadkie kursowanie autobusów do Warszawy. Do skmki niby można przejść, ale słyszałam opinie, że idzie się przez dość niebezpieczną okolicę, której lepiej unikać, więc w zimie po ciemku to tak sobie to widzę.

ano właśnie.
        Ja wprawdzie "zza rzeki", ale przy tej samej trasie i z tym samym problemem - rzadko kursujące autobusy, a do SKMki i często kursujących autobusów droga nie za przyjemna (czy daleka - to kwestia względna), zimą po ciemku niechętnie bym się tam wybierała, a i latem w deszczu też niekoniecznie.

Bo poza tym - mnóstwo plusów. Ważne tylko, żeby minusy owych plusów nie przesłoniły ;).

Jakbym miała przeprowadzać się w tę okolicę, to jednak szukałabym czegoś bliżej torów. Bo nawet jeśli puszczą w końcu Wałem jakąś sensowną komunikację, to nigdy nie będzie to kolejka, która w korku nie utknie. A Wał się korkuje, czasem aż strach...
    • arlekinx Re: Osiedle "Nad Świdrem", ul.Kraszewskiego... 01.08.13, 10:24
      Witam i przyłączam się od prośby do też rozważam zamieszkanie z Wami :) .Ale chciałbym prosić o informacje dotyczące funkcjonowania samego osiedla (zgadzam się że kwestie które podnosiliście są subiektywne, jednemu tego za mało a drugiego za dużo, jednemu za blisko innemu za daleko).
      Chciałbym się zapytać o jakość wykonania budynków, jakość działań administratora, czy są komary czy nie ma, czy jest głośno czy cicho, bezpiecznie czy niebezpiecznie, fajne atmosfera czy kiepska, itp czyli co powoduje że dobrze jest lub niedobrze jest żyć na waszym osiedlu :)
      Dzięki i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka