Dodaj do ulubionych

wille otwockie - wątek wspominkowy

22.05.07, 15:30
lamelka mnie natchnęła w wątku obok: może stwórzmy listę willi otwockich,
które popadły lub właśnie popadają w ruinę? Żeby jednak został jakiś ślad po
czasach ich świetności....
Było takie sanatorium, na rogu Geislera i Kościuszki....bodajże sanatorium
dr. Przygody. Dużo mniejsze od pensjonatu Gurewicza, ale też drewniane,
położone w parku....Już go nie ma, jest za to osiedle.....
Obserwuj wątek
    • grzeg_sz1 Re: wille otwockie - wątek wspominkowy 22.05.07, 15:40
      oczywiście "Julia"
      nie koniecznie willa, ale były szpital okulistyczny na Chrobrego/odchodzi od
      Kraszewskiego/, obecnie ruina, za to piękna działka
    • lamelka007 Re: wille otwockie - wątek wspominkowy 22.05.07, 15:44
      a jakby się jeszcze zdjęcia znalazły...
    • chiste Sanatorium Przygody? 22.05.07, 16:15
      patsik napisała:

> Było takie sanatorium, na rogu Geislera i Kościuszki....bodajże sanatorium
      > dr. Przygody.

No to było własnie sanatorium Geislera, najstarsze w Otwocku. Domek Geislera
      jeszze przetrwał, wciśnięty mięczy nowe osiedle i ul. Chopina. niedługo sie
      zawali. Kubek gdzies na fotoforum dał jego zdjęcie.

A Sanatorium Doktora Przygody istnieje. Biegam koło niego 3 razy w tygodniu.
      Aktualny adres - Warszawska 5.
      • patsik Re: Sanatorium Przygody? 22.05.07, 16:20
        dzięki, Christe za sprostowanie :)
        całe życie żyłam ze świadomością, że było tak, jak napisałam....
        a zdjęcia mile widziane :)
        • marta_i_koty Sanatorium Olin... 22.05.07, 21:44
          ..dawny Marchlewski..
          www.galeriaotwock.waw.pl/displayimage.php?album=1&pos=186
          • marta_i_koty Anulka... 22.05.07, 21:48
            ...przy Zacisznej w Świdrze.. Parę lat temu jeszcze stała..
            www.galeriaotwock.waw.pl/displayimage.php?album=1&pos=223
            • patsik Re: Anulka... 22.05.07, 23:56
              Przy Zacisznej w Świdrze stało takie cudo? O mamo...ależ ja mam braki......
              Przy Wierzbowej w Świdrze stoi drewniaczek z wieżyczką - piękny. Ma tabliczkę,
              że jest zabytkiem, co dobrze mu nie wróży. Idźcie i fotografujcie, póki można.
              • marta_i_koty Anulka w pełnej krasie... 23.05.07, 00:20
                img516.imageshack.us/img516/4086/anulkzb9.jpg
                • marta_i_koty I jej budowa.. 23.05.07, 00:22
                  www.galeriaotwock.waw.pl/displayimage.php?album=1&pos=22
                  • marta_i_koty Anulka.. 23.05.07, 00:24
                    www.elwirapawlikowska.strona.pl/pliki/pocztowki/otwock39.html
                    • lamelka007 Stara poczta 23.05.07, 08:08
                      ktróej reszki stoją za stylową...
                      • patsik Re: Stara poczta 23.05.07, 11:00
                        lamelka - już było - to nasz willa Julija...

drewniaczek przy Andriollego - naprzeciwko Kredyt Banku. Cudny jest.
                        Zamieszkany nawet. Ale bez remontu długo nie postoi...

drewniaczek przy szkole nr.1 (Karczewska) - powoli się rozpada, ale ze
                        zdziwieniem odkryłam, że ktoś w nim mieszka...nawet na piętrze!

spory drewniak na rogu Łukasińskiego i Rycerskiej ( albo nawet Portowej - nie
                        mam pojęcia, gdzie Rycerska przechodzi w Portową a Portowa w Wawerską) - latem
                        prawie go nie widać, bo w roślinności tonie...

hehe - sanatorium Gurewicza

budynek po przedszkolu na Łukasińskiego

ulica Reymonta, Kościuszki, Kościelna - te to prawie w całości....A przy
                        okazji - kto mnie oświeci, w którym z drewniaków mieszkał Reymont? Bo na
                        skrzyżowaniu Reymonta/Żeromskiego jest strzałka, że: " "Willa Lala" - mieszkał
                        w niej Reymont" - i dalej żadnej tabliczki...Pamiętam na Reymonta jeszcze jeden
                        drewniak: teraz w jego miejscu leży kupka gruzu :(

domki porozrzucane w lesie między ulicami Warszawską a Reymonta i Żeromskiego a
                        Narutowicza - moje ulubione otwockie zakątki :)
                        • chiste Re: Stara poczta 23.05.07, 11:17
                          patsik napisała:
                          > ulica Reymonta, Kościuszki, Kościelna - te to prawie w całości....A przy
                          > okazji - kto mnie oświeci, w którym z drewniaków mieszkał Reymont? Bo na
                          > skrzyżowaniu Reymonta/Żeromskiego jest strzałka, że: " "Willa Lala" -
                          mieszkał
                          > w niej Reymont" - i dalej żadnej tabliczki...

Willa Lala jest to zespół budynków dokładnie za kosciołem Św. Wincentego a
                          Paulo.

Sporo dobrze zachowanych i odnowionych świdermajerów jest tez na Samorzadowej.
                          Z okolic Otwocka stacyjnego zauważyłem, że spośród wielu rozsypujących się
                          drewniaków na Słowackiego jeden jest naprawde w dobrym stanie (od strony ul.
                          Goldflama, tuz przed górką po prawej stronie. Na Słowackiego i Reymonta w
                          okolicach Wessterplatte i Zakopiańskiej powstaje kilka nowych domow z
                          elewacjami drewnianymi nawiazujacymi do swidermajerów.
                          Super zachowany (tylko że chyba otynkowany jest dom na rogu Zakopiańskiej i
                          Świerczewskiego. Tak samo jest z domkiem na skrzyżowaniu Mickiewicza i
                          Turystycznej (chyba Mickiewicza 31). O willi na Bagateli pisał tutaj chyba już
                          Kubek.
                          Sporo dobrze zachowanych świdermajerów jest w Józefowie i to przy głównych
                          ciagach komunikacyjnych (ul. 3-go maja).

A ostatnio najbardziej mi sie podoba dom połozony przy skrzyżowaniu
                          Piłsudskiego i Kurnakowicza.
                          • chiste Jeszcze trochę o "Lali" 23.05.07, 11:39
                            www.linia.com.pl/public/article.php?1-11764-0
                            Jezeli ktos chcialby skosztować totalnego odludzia i dobrze zachowanych
                            drewniaków, to polecam wycieczkę na ul. Suchą, między Mlądzem, Świdrem i
                            Otwockiem. Tam sa 2 domy w super stanie - jeden pod numerem 3, drugi na końcu
                            ulicy.
                        • lamelka007 Re: Stara poczta 23.05.07, 11:50
                          ale ja o tym murowanym, rozwalającym się całkiem... to to samo?
                          • chiste Tak, to to samo 23.05.07, 11:53

• patsik Re: Tak, to to samo 23.05.07, 11:56
                              dzięki, christe, za namiary :)
                              coś czuję, że trasę najbliższej wycieczki rowerowej mi zapewniłeś :)
                              • chiste Dla tych, co lubia duuuże budynki polecam jeszcze 23.05.07, 12:02
                                Lesną 10.
                                Budynek jest w fatalnym stanie, ale jak się uruchomi trochę wyobraźnię,
                                popatrzy na detale i na rozmiary działki, na ktorej stoi, to można sobie samemu
                                dopowiedziec, jak czaderski musiał to być kiedyś obiekt.
                                • kubek Leśna 10 to jest jeden z moich ulubionych :) 27.06.07, 13:11
                                  Marzy mi się aby ten styl ocalał, ten Otwocki Świder-Majer
                                  Moim zdaniem znikanie tych domów to ostatni akt znikania
                                  przedwojennego Otwocka.
                            • patsik Re: Tak, to to samo 23.05.07, 11:57
                              szkoda, że nie wiedziałam o spotkaniu :(
                              • chiste Nic straconego 23.05.07, 12:11
                                Większośc tych dobrze zachowanych domów mawłascicieli w nich mieszkajacych,
                                ktorzy pozwalaja robic foty, jesli się ich grzecznie poprosi, niektórzy chetnie
                                opowiadają historię budynku, czasem poczestuja kompotem albo poprosza o
                                gratisowa odbitkę.

Jezeli budynek jest komunalny, to dostac się do niego można bez problemów, ale
                                moga na nas czekać niespodzianki w postaci agresywnych pieskow albo
                                powalającego smrodu. Gospodarze w takim domku bywają równiez gościnni,
                                zwłaszcza kiedy poczestuje sie ich fajeczką albo dorzuci 50 groszy do...
                                • maryshaa Rysunki i szkice 24.05.07, 13:41
                                  Wiele nieistniejących juz niestety budynków uwiecznił na swoich pracach
                                  p.Maciej Sierpiński. Można było oglądać jego prace kiedyś w Linii Otwockiej i
                                  na kilku wystawach. Mi się podoba taki sposób obrony przed zapomnieniem, choć z
                                  drugiej strony to przykre że zostają tylko rysunki i zdjęcia :-(
                                  • p1k11 Re: spotkanie 24.05.07, 19:13
                                    www.jozefow.pl/WWW/AKT/070517A/info.html
                                    nie wiem jak będzie teraz, ale na poprzednim spotkaniu dotyczącym Andriollego
                                    było trochę osób zainteresowanych świdermajerami, mozna pogadac i jakiś plan
                                    działania obmyśleć
                                    pozdrawiam
                                    pokrzewka
    • re_gina1 Re: wille otwockie - wątek wspominkowy 04.06.07, 12:21

> lamelka mnie natchnęła w wątku obok: może stwórzmy listę willi otwockich,
      > które popadły lub właśnie popadają w ruinę? Żeby jednak został jakiś ślad po
      > czasach ich świetności....

no normalnie zaraz się popłaczę ;((

Zamiast zakładać nowe łzawe wątki na temat świdermajerów to może byście tak
      wykazali się inicjatywą i załozyli np. komitet ochrony, bo widze, ze na forum
      to i owszem szlochacie bo kolejny świdermajer ginie, a w realu nie ma komu się
      tym zająć
      • patsik Re: wille otwockie - wątek wspominkowy 04.06.07, 14:38
        re- gina - no przecież robię co mogę. A mogę porozwieszać ogłoszenia z
        informacją, że kupię drewniak z zamiare4m wyremontowania.
        Stowarzyszenia i organizacje to nie jest prosta sprawa - trzeba mieć czas na
        bieganie po urzędach i załatwianie formalności.....I cierpliwość do durnych
        przepisów. I wiedze o tych przepisach....
        • patsik Re: wille otwockie - wątek wspominkowy 26.06.07, 10:28
          Polecam przejeżdżkę rowerową ( lub spacer) ulicą Konponickiej - wrażenia
          niesamowite!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka