czesia-z-butiku 26.08.05, 17:03 znacie ten zamek?tę miejscowość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estera_ja Re: Kiz Kalesi 13.09.05, 13:15 Oczywiscie! Juz sama nazwa piekna,a sama miejscowosc...Lubie tam byc. Odpowiedz Link Zgłoś
estera_ja Re: Kiz Kalesi 15.09.05, 07:32 Niestety.Zobacz na forum o hotelach w Turcji.Wybierasz sie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogel21 Re: Kiz Kalesi 15.09.05, 11:29 Nie:) znajomy pochodzi stamtad, chcialam sie czegos dowiedziec o tym miescie.. troszeczke zanalzlam wczoraj w necie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chram7 Re: Kiz Kalesi 15.09.05, 21:28 Jeszcze 30 lat temu to była malutka miejscowość na wybrzeżu M.Śródziemnego. Widać stąd Cypr. Dziś to spory kompleks turystyczny. Ale mało tu cudzoziemców , wczasowiczami sa głownie Turcy. To i ceny noclegów itp są tansze. Miejscowośc ma fajna historię. Była kiedyś głownym miastem tzw. Małej Armeni. Zamieszkiwali ją Ormianie - uciekinierzy z Armeni. Poszukaj w necie pod hasłem Małej Armeni. Dziś po Ormianach zostały tylko te dwie fortalicje i cmentarzysko (zaniedbane bardzo). Oba zamki wybudowane są z pozostałości wcześniejszych światyń (greckich) . Ale to wspólczesnych jakby mało obchodzi. To w końcu nie ich kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
chram7 Re: Kiz Kalesi 18.09.05, 17:18 nie ,nie mieszkam w Turcji. choć ,nie wiem czy onegdaj tam nie mieszkałem. żartowałem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
estera_ja Re: Kiz Kalesi 18.09.05, 23:33 Uczucie owo jest mi doskonale znane! I ja mam niekiedy wrazenie ze nie zawsze mieszkalam w mdlym kraju o klimacie umiarkowanym.Za zimno mi tutaj i za smutno. Odpowiedz Link Zgłoś