Dodaj do ulubionych

uprawnienia do jazdy po RONdzie ?

13.10.10, 13:01
Może takie Uprawnienia wprowadzą :-)

W Gazecie Prawnej (w dniu dzisiajszym) jest "dodatek"
JAK JEŹDZIĆ PO RONDACH (czy jakoś tak).

Czy ktoś już zapoznał się z tym "dodatkiem" ?
Ciekaw jestem co ciekawego on zawiera ?
Czy stek bzdur, czy realne rozwiązanie tego "problemu" ?

Jakiś czas temu zapytałem człowieka z Nadzoru Ruchu w firmie, gdzie obecnie pracuje -
>>>> ... na Ursynowie jest kilka "mini-rondek" oznakowanych jako Skrzyżowanie o Ruchu Okrężnym oraz Ustąp Pierwszeństwa (przed wjazdem), po dwa pasy ruchu w każdym kierunku.
Czy na owych skrzyżowaniach mając zamiar skręcić w ulicę po lewej stronie muszę włączyć lewy kierunkowskaz (przed wjazdem na owe skrzyżowanie) oraz z którego Pasa Ruchu mogę skręcić w lewo ?

Na pytanie #.1. - szybka odpowiedź - OCZYWIŚCIE , ŻE MUSISZ (zgodnie z Przepisami).
Na pytanie #.2. - już wolniej, ale - Możesz z obydwu Pasów Ruchu .

Uśmiechnąłem się jedynie (przecież On lepiej wie = Nadzór Ruchu) ..... i poszedłem przygotować pojazd do wyjazdu w trasę.

Za kilka minut komunikat przez Radio (CB) - GDZIE JESTEŚ ?
odpowiedziałem - jeszcze na Terenie
> No to poczekaj chwilę !

Za chwilę podjeżdża do mnie ten sam człowiek z Nadzoru i tłumaczy się -
- POMYLIŁEM SIĘ !
Tam można skręcać w lewo TYLKO Z LEWEGO PASA RUCHU.
Zjazd , oczywiście z PRAWEGO.

No to zapytałem - Dlaczego ?

- No, bo skręcasz w lewo.
(nie potrafił uzasadnić dlaczego)

Rozśmieszyła mnie ta odpowiedź, ale nie chciałem już dołować tego człowieka,
że jako Nadzór Ruchu nawet nie zna poprawnie Przepisów.

Jaki z tego wniosek ?
Jeżeli Ci co kontrolują pracę Kierowców nie znają Przepisów, to co się dziwić pospolitym "trzymaczom kierownicy", którzy jeżdżą po stałych trasach typu: dom-praca-szkoła-zakupy-dom, że jeżdżą tak jak jeżdżą ?
Obserwuj wątek
    • bimota Re: uprawnienia do jazdy po RONdzie ? 13.10.10, 13:06
      Wniosek taki, ze przepisy sa do d. Ale udalo cie sie wreszcie podac ciekawy przyklad.. :)

Kolo mnie jest male rondo z 2 pasami. Z zewnetrznego skrecaja tam tylko skrecajacy w prawo. Pozostali zjezdzaja z lewego...
      • Gość: wasz egzaninator Re: uprawnienia do jazdy po RONdzie ? IP: *.toya.net.pl 15.10.10, 11:24
        nadzór odpowiedział ci prawidłowo. Od 1997 roku nie ma pojęcia rondo. Są to skrzyżowania z ruchem okrężnym, a więc obowiązują wszelkie przepisy dotyczące skrzyżowań. Warto się uczyć, a nie głupoty pisać
        • bimota Re: uprawnienia do jazdy po RONdzie ? 15.10.10, 13:31
          Nie mozesz sie zastosowac do swej rady bo myslenia nikt cie nie nauczy...
          • sarawi z innej beczki ... 15.10.10, 13:59
            Tak z innej beczki, ale rownie ciekawy przyklad ...
            Jade sobie ostatnio elka, jade, jade ... ograniczenie predkosci do 50, ktorego zwykle nikt na tym odcinku drogi nie przestrzega, bo wczesniej, przed skrzyzowaniem jest 70 i malo kto wie, ze za skrzyzowaniem tenze znak przestaje obowiazywac, jesli nie jest powtorzony ... a zaraz za lukiem, jak co tydzien, stoi policja z suszarka. Wiec jedziemy, jedziemy, przepisowe 50, a na lewym pasie leci radiowoz policyjny, predkosc plus/minus 80 km/h, prosto na wycelowana w niego suszarke. Pan policjant, trzymajacy ow suszarke, nisko sie uklonil w strone radiowozu, nawet nie spojrzal, ze predkosc sporo przekroczona, pewnie jakis wazniak jechal, a potem spojrzal na elke i mnie - kiwajaca z politowaniem glowa ... zenada :)

-
            sarawi
        • w357 :-) :-) 15.10.10, 20:44
          Gość portalu: wasz egzaninator napisał(a):
          > nadzór odpowiedział ci prawidłowo. Od 1997 roku nie ma pojęcia rondo. Są to skr
          > zyżowania z ruchem okrężnym, a więc obowiązują wszelkie przepisy dotyczące skrz
          > yżowań. Warto się uczyć, a nie głupoty pisać

Gdybyś uważnie czytał moje wypowiedzi od "X" czasu, to byś wiedział, że jestem WROGIEM nazywania skrzyżowania oznakowanego jako "O Ruchu Okrężnym" znamionem/nazewnictwem RONDO .

- - -
          • w357 Re: :-) :-) 15.10.10, 21:18

> Gość portalu: wasz egzaninator napisał(a):
            > > Od 1997 roku nie ma pojęcia rondo.
            > to skrzyżowania z ruchem okrężnym

I to jest TO, o czym Ja wciąż powtarzam.
            • staszek585 Re: :-) :-) :-) 17.10.10, 19:44
              Nie przesadzajcie obaj, w357 i wasz egzaminator.
              To, że pojęcie "rondo" nie występuje w PoRD nie oznacza, że przestało istnieć !
              Dalej oznacza to kształt skrzyżowania.
              PS:
              Niestety z resztą się zgadzam, tego, że pojęcie "rondo" nie jest tożsame z pojęciem "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" nawet niektóre osoby uważające się za fachowców czy autorytety nie potrafią zauważyć.
              A szkoda. Pozdrawiam.
              • w357 Re: :-) :-) :-) 17.10.10, 20:32
                staszek585 napisał:
                > To, że pojęcie "rondo" nie występuje w PoRD nie oznacza, że przestało istnieć !
                >
                > Dalej oznacza to kształt skrzyżowania.
                >

Nie wiem czy pamiętasz MOJE podpowiedzi/opinie dla zdających na Radarowej ?

Prawie wszyscy z tego WORD'u zaliczają skrzyżowanie Hynka/al.Krakowska i-lub Hynka/Żwirki i Wichury !
                OBYDWA TE SKRZYŻOWANIA są oznaczone IDENTYCZNIE przed wjazdem (innego rodzaju pasy ruchu) Tj. >>>Skrzyżowanie O Ruchu Okrężnym oraz Ustąp Pierwszeństwa.

Czy te SKRZYŻOWANIA są RONDAMI lub chociaż "okrągłe" ???
                NIE !

No i właśnie cały czas problem polega na nazewnictwie poszczególnych skrzyżowań, Rond i rondopodobnych "kółeczek na kwiaty", które pojawiają się jak grzyby po deszczu, a nie są zrozumiałe dla świeżych trzymaczy kierownicy oraz innych którzy zapamiętali
                "że instruktor to mówił inaczej".

I tak w kółko :-)

ps
                Pamiętasz dyskusje o Rondzie Zesłańców Syberyjskich
                lub Rondzie Żaba , ewentualnie
                Rondo Wiatraczna ?

Każde z nich NIE JEST OKRĄGŁE (jedynie zaokrąglone)
                i oznakowane inaczej niż jakiekolwiek inne w Polsce.
                • staszek585 Re: :-) :-) :-) 22.10.10, 13:54
                  Dzięki. Tylko potwierdziłeś, że w dużej części się zgadzamy.
                  "rondo" istnieje. I istnieje "skrzyżowanie o ruchu okrężnym". Które w dodatku może mieć w oznakowaniu znak A-7 (ustąp pierwszeństwa), albo i nie.
                  Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka