Dodaj do ulubionych

Permamentne i Saravi-pomóżcie...art 24KD

IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 12:39
chodzi mi o art 24 KD

gdzie w końcu zabrania się wyprzedzania z prawej strony?
-na drodze jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu - moim zdaniem można ar t24.10
-na drodze jednokierunkowej z dwoma pasami ruchu-moim zdaniem także art 24.10-jak są dwa pasy tzn że są wyznaczone?
-poza terenem zabudowanym z 3 pasami ruchu w jednym kierunki-tutaj też art 24.10 ?

mój kolega twierdzi że nie we wszystkich tych przypadkach można wyprzedzać z prawej strony, więc jaka jest w końcu prawda?
Obserwuj wątek
    • permanentne_7_niebo Re: Permamentne i Saravi-pomóżcie...art 24KD 29.03.11, 15:07
      > chodzi mi o art 24 KD
      >
      > gdzie w końcu zabrania się wyprzedzania z prawej strony?
      > -na drodze jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu - moim zdaniem można ar
      > t24.10
      > -na drodze jednokierunkowej z dwoma pasami ruchu-moim zdaniem także art 24.10-j
      > ak są dwa pasy tzn że są wyznaczone?
      > -poza terenem zabudowanym z 3 pasami ruchu w jednym kierunki-tutaj też art 24.1
      > 0 ?
      >
      > mój kolega twierdzi że nie we wszystkich tych przypadkach można wyprzedzać z pr
      > awej strony, więc jaka jest w końcu prawda?

Otóż wg mnie na drodze jednokierunkowej dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony w ogóle, i z wyznaczonymi, i nie z wyznaczonymi pasami ruchu (kodeks nie określa szczegółów). Jak również na 3pasmówce poza obszarem.
      Wyznaczone pasy ruchu to jak są linie, ale "wyznaczenie" tyczy się dwukierunkowych.
      Jak nie ma krechów to są niewyznaczone i trzeba sobie samemu w głowie wyznaczyć (np. Warszawa Cynamonowa)

Sarawi jest instruktorką, ja niefachowcem i to dawno się niemądrzącym, więc lepiej poznać opinię eksperta, bo ja mogłam palnąć głupotę :)
      No aaaale że pytasz to co mam się nie pomądrzyć - dają to bierz:)
      • permanentne_7_niebo Re: Permamentne i Saravi-pomóżcie...art 24KD 29.03.11, 15:11
        Dobzie powiedziała! :)
      • mdrive Re: Permamentne i Saravi-pomóżcie...art 24KD 29.03.11, 22:05
        ...
        7_ka pisze:
        "
        Otóż wg mnie na drodze jednokierunkowej dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony w ogóle, i z wyznaczonymi, i nie z wyznaczonymi pasami ruchu (kodeks nie określa szczegółów). Jak również na 3pasmówce poza obszarem.
        Wyznaczone pasy ruchu to jak są linie, ale "wyznaczenie" tyczy się dwukierunkowych.
        Jak nie ma krechów to są niewyznaczone i trzeba sobie samemu w głowie wyznaczyć (np. Warszawa Cynamonowa)".

Otóż nie. Kodeks to określa. Art. 24, pkt 10. Czytajcie ze zrozumieniem.
        Te "krechy" muszą być.

Pkt 10 :
        dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi Z WYZNACZONYMI PASAMI RUCHU, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 :
        1) na drodze jednokierunkowej
        2) itd.......
        Pasy muszą być wyznaczone.
        • Gość: p7 Re: Permamentne i Saravi-pomóżcie...art 24KD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:18
          no właśnie nie doczytałam że tam jest o krechach.o tototo:
          > Pkt 10 :
          > dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi Z WYZNACZONYMI PASA
          > MI RUCHU, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 :

gupie permanentne!
    • w357 art 24 PoRD 29.03.11, 15:57
      Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
      1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
      2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
      kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
      …….

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
      1) na jezdni jednokierunkowej;
      2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Hmmm
      A co tu jest niejasne ???

Pomimo "dopuszczenia" do wyprzedzania na danej drodze (nawet trzykierunkowej), to w pewnych warunkach wyprzedzanie (z prawej i lewej) jest "niedopuszczalne", ale to regulują inne znaki drogowe lub warunki bezpieczeństwa (w danej sytuacji).
      • mdrive Re: art 24 PoRD 29.03.11, 21:49
        ...w obszarze zabudowanym dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony gdy dla jednego kierunku jazdy WYZNACZONE są co najmniej dwa pasy ruchu.
        Poza obszarem zabudowanym muszą być wyznaczone co najmniej trzy pasy dla jednego kierunku jazdy. Na jednokierunkowej nawet poza obszarem zabudowanym wystarczą do tego manewru dwa pasy ruchu. ALE MUSZĄ BYĆ WYZNACZONE! A nie wyobrażamy sobie je:).
        Ale nawet gdy te wszystkie warunki są spełnione to zakaz wyprzedzania z prawej strony przed zakrętem lub wzniesieniem.
        Jaśniej już nie można, hm.
        • Gość: jurek Re: art 24 PoRD IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 22:51
          nie rozumiem dlaczego nie można wyprzedzać z prawej strony na jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu na wzniesieniu i zakręcie?
          • Gość: p7 Re: art 24 PoRD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:21
            bo jest taki artykuł w kodeksie. li tylko dlatemu :P
          • w357 Re: art 24 PoRD 30.03.11, 12:01
            Gość portalu: jurek napisał(a):
            > nie rozumiem dlaczego nie można wyprzedzać z prawej strony na jednokierunkowej
            > z wyznaczonymi pasami ruchu na wzniesieniu i zakręcie?

Czy wszystko musi być zapisane w jednym (i tym samym) "paragrafie" ?

A odpowiedź najprostsza, jest b. prosta >>> ze względów BEZPIECZEŃSTWA.....

Odpowiedź filozoficzna >>> nie widzisz gdzie jedziesz = nie jedź !
            Chyba, że jesteś samobójcą/zabójcą :-)

- - - - - - - - - - - - - -
            Oglądaliście pierwszy odcinek serialu p.t. "Chichot Losu" ?
            (generalnie nie lubię seriali - wyjątkiem jest "Ranczo")

Jest tam "piękna" scena dotycząca BEZPIECZEŃSTWA na drodze !
            (pierwsza) "Bohaterka" całej historii chciałaby wyprzedzić inny pojazd......
            Co się wychyli w lewo, to widzi kogoś nadjeżdżającego z przeciwka, a więc wraca....
            W pewnym momencie pojazd z przodu zaczyna zmieniać tor jazdy
            (aby ominąć "przeszkodę" ).....
            "Bohaterka" zamiast uważać na to co się dzieje (na spokojnej drodze),
            to zaczyna szukać w torebce telefonu (który właśnie zadzwonił).....

Rezultat - Pojazd z przodu ominął "przeszkodę" (stojącą przyczepę z kapustą) ,
            a "Bohaterka" nawet nie hamując w tą przyczepę "WJEŻDŻA" !!!
            Efekt - Z osobówki robi się prawie kabriolet. Głowa prawie ucięta..... = śmierć na miejscu !
            ( a ona tylko telefon chciała odebrać )

Rzekomo tą scenę będą jeszcze przerabiać - z wypadku na zabójstwo,
            ale to już inna historia.

ps
            Jeżeli ktoś znajdzie lub ma dostęp do tego fragmentu (tej sceny), to możnaby ją wleić jako "materiał edukacyjny" p.t. "Jak przerobić samochód na kabriolet" :-)
            • bimota Re: art 24 PoRD 30.03.11, 12:52
              Nafilozofowales, ale tego "innego paragrafu" nie wskazales...
              • w357 Re: art 24 PoRD 30.03.11, 13:02
                bimota napisał:
                > ..... tego "innego paragrafu" nie wskazales...

Pytanie dotyczyło art. 24 ........
                Inne "paragrafy" są omawiane na "wykładach" podczas Kursów Prawa Jazdy :-)

• mdrive Re: art 24 PoRD 30.03.11, 21:16
                ...
                w357 nie wskazał tego artykułu więc ja to zrobię.

Pord, Oddział 6 WYPRZEDZANIE art. 24, punkt 7, podpunkt 1) i 2).

I co za tym idzie:
                Art. 24, pkt 10.
                Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z WYZNACZONYMI PASAMI RUCHU, przy zachowaniu warunków określonych w pkt 1 i 7-m! To jest ten zapis. Jasny i wyraźny.
                A dlaczego ( do jurka ) to na teorii powinno być mówione, tu za długo by o tym, ale jak chcesz, jurku to się postaram.
                • bimota Re: art 24 PoRD 30.03.11, 23:04
                  Nic nie widze ani o zakretach ani wzniesieniach...
                  • Gość: Mr.X Re: art 24 PoRD IP: *.elnetplus.waw.pl 30.03.11, 23:38
                    bimota napisał:
                    > Nic nie widze ani o zakretach ani wzniesieniach...

To se idź Q-wa do okulisty, później do szkoły,
                    a póżniej przeczytaj PoRD zamiast wpier****ć się wszędzie
                    ze swoimi Wiedeńskimi wywodami.

Co się dziwić, że na drogach jest tyle niepotrzebnych wypadków.
                  • mdrive do bimoty 31.03.11, 21:39
                    ...
                    Nie widzisz bo nie czytasz.
                    • Gość: BIMOTA Re: do bimoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 22:01
                      A wkleiles ? Trudno czytac cos czego nie ma...
                      • mdrive Re: do bimoty 31.03.11, 22:16
                        ...
                        Nie muszę wklejać rzeczy oczywistych.
                        Jeśli na forum chcesz merytorycznie dyskutować to sie do tego przygotuj.
                        To co piszę jest w PoRD. Poczytaj, poszukaj i analizuj. Pozdro.
          • mdrive do jurka 30.03.11, 21:25
            ...
            To powinno być omówione na teorii, ale postaram się w skrócie.
            W opisanych sytuacjach można z prawej wyprzedzić, ale na zakręcie lub wzniesieniu nie. Ten, który środkowym lub lewym jedzie ma lepszą widoczność i jest z dala od prawego.
            Natomiast jeśli ten na prawym pasie z dużą prędkością wyprzedza na zakręcie lub wzniesieniu to nie wie co będzie za zakrętem lub wzniesieniem. A gdzie najczęściej stoją zepsute auta, jadą furmanki lub traktory? Właśnie prawym pasem. Wiec wpadasz na taki element na drodze i giniesz na miejscu! Więc nie wyprzedza się z prawej na zakrętach lub wzniesieniach i już bo tak stanowi przepis i zasada bezpieczeństwa.
            • Gość: jurek dzięki mdrive IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 09:17
              teraz mam wszystko jasne:)

mam jeszcze pyt. dotyczące oznakowania ładunku a konkretne Art 61.9 p4
              - w p. 3 napisane jest że ładunek ma być oznaczony pasami białymi i czerwonymi-OK
              - natomiast w p. 4 pisze że jak przewożę ładunek na przyczepie samochodu os. to MOŻE być oznaczony chorągiewką czerwona 50x50

no właśnie to MOŻE jak interpretować??
              TZN: że jak wiozę na przyczepie to tez ma być pasami biało-czerwonymi lub MOŻE chorągiewką? Czy jak jest na przyczepie ładunek to MOŻE być oznaczony chorągiewką lub wcale nie musi być oznaczony?

I jeszcze pytanko z Art. 31.3
              mam rozumieć że np: mały może ciągnąć dużego chyba że holowanie odbywa się w sposób wykluczający potrzebę kierowania dużym to wtedy nie mogę:)
              ja tak rozumiem art 31.3 natomiast mój instr. mówi mi że mały nie może ciągnąć dużego w żadnym wypadku.
              Kto żyje w błędzie? Ja czy mój instr:>?

• w357 art.61 PoRD 31.03.11, 12:29
                Czy posiadasz podręcznik (do nauki) dla danej kategorii Prawa Jazdy ???
                Jeżeli posiadasz, to przynajmniej obrazki pooglądaj, a zapewne zauważysz różnice pomiędzy pojazdem do 3,5t. , a powyżej 3,5t.
                Osobowym, a ciężarowym itd.

„Wyjątkiem” jest zespół pojazdów >>>> samochód osobowy z przyczepą
                do przewozu ładunku.

> natomiast w p. 4 pisze że jak przewożę ładunek
                > na przyczepie samochodu os. to MOŻE być
                > oznaczony chorągiewką czerwona 50x50

> no właśnie to MOŻE jak interpretować??

Czyli może być oznaczony pasami LUB chorągiewką.
                ( przeważnie TYLKO chorągiewka )

> Czy jak jest na przyczepie ładunek to MOŻE być
                > oznaczony chorągiewką lub wcale nie musi być oznaczony?

Może przeczytaj uważnie CAŁY art.61 PoRD.
                Szczególnie art.61.6.1),2),3) , 61.8. , a później 61.9. …..
                t.j. >>> Ładunek wystaje poza obrys pojazdu = oznakowujesz …..

oficjalny text >>>
                Art. 61. 1. Ładunek nie może powodować przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej lub dopuszczalnej ładowności pojazdu.
                2. Ładunek na pojeździe umieszcza się w taki sposób, aby:
                1) nie powodował przekroczenia dopuszczalnych nacisków osi pojazdu na drogę;
                2) nie naruszał stateczności pojazdu;
                3) nie utrudniał kierowania pojazdem;
                4) nie ograniczał widoczności drogi lub nie zasłaniał świateł, urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych tablic albo znaków, w które pojazd jest wyposażony.
                3. Ładunek umieszczony na pojeździe powinien być zabezpieczony przed zmianą położenia lub wywoływaniem nadmiernego hałasu. Nie może on mieć odrażającego wyglądu lub wydzielać odrażającej woni.
                4. Urządzenia służące do mocowania ładunku powinny być zabezpieczone przed rozluźnieniem się, swobodnym zwisaniem lub spadnięciem podczas jazdy.
                5. Ładunek sypki może być umieszczony tylko w szczelnej skrzyni ładunkowej, zabezpieczonej dodatkowo odpowiednimi zasłonami uniemożliwiającymi wysypywanie się ładunku na drogę.
                6. Ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu pojazdu może być na nim umieszczony tylko przy zachowaniu następujących warunków:
                1) ładunek wystający poza boczne płaszczyzny obrysu pojazdu może być umieszczony tylko w taki sposób, aby całkowita szerokość pojazdu z ładunkiem nie przekraczała 2,55 m, a przy szerokości pojazdu 2,55 m nie przekraczała 3 m, jednak pod warunkiem umieszczenia ładunku tak, aby z jednej strony nie wystawał na odległość większą niż 23 cm;
                2) ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy;
                3) ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m od przedniej płaszczyzny obrysu i większą niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego.

7. Przy przewozie drewna długiego dopuszcza się wystawanie ładunku z tyłu za przyczepę kłonicową na odległość nie większą niż 5 m.
                8. Ładunek wystający poza przednią lub boczne płaszczyzny obrysu pojazdu powinien być oznaczony. Dotyczy to również ładunku wystającego poza tylną płaszczyznę obrysu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m.
                9. Ustala się następujące oznakowanie ładunku:
                1) ładunek wystający z przodu pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej lub dwoma białymi i dwoma czerwonymi pasami, tak aby były widoczne z boków i z przodu pojazdu, a w okresie niedostatecznej widoczności ponadto światłem białym umieszczonym na najbardziej wystającej do przodu części ładunku;
                2) ładunek wystający z boku pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku, a ponadto w okresie niedostatecznej widoczności białym światłem odblaskowym skierowanym do przodu oraz czerwonym światłem i czerwonym światłem odblaskowym skierowanym do tyłu; światła te nie powinny znajdować się w odległości większej niż 40 cm od najbardziej wystającej krawędzi ładunku; jeżeli długość wystającego z boku ładunku, mierzona wzdłuż pojazdu, przekracza 3 m, to chorągiewkę i światła umieszcza się odpowiednio przy przedniej i tylnej części ładunku;
                3) ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;
                4) ładunek wystający z tyłu samochodu osobowego lub przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku.
                10. Wysokość pojazdu z ładunkiem nie może przekraczać 4 m.
                11. Jeżeli masa, naciski osi lub wymiary pojazdu wraz z ładunkiem lub bez ładunku są większe od dopuszczalnych, przewidzianych dla danej drogi w przepisach określających warunki techniczne pojazdów oraz określonych w ust. 6, 8 i 10, przejazd pojazdu jest dozwolony tylko pod warunkiem uzyskania zezwolenia.
                12. (uchylony).
                13. (uchylony).
                14. (uchylony).
              • w357 art. 31 PoRD 31.03.11, 12:47
                Kto żyje w błędzie?

Ten kto nie czyta odpowiednich „paragrafów” lub ich nie rozumie !
                Szczególnie art. 31.3.

Oficjalny text >>>

Art. 31. 1. Kierujący może holować pojazd silnikowy tylko pod warunkiem, że:
                1) prędkość pojazdu holującego nie przekracza 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza tym obszarem;
                2) pojazd holujący ma włączone światła mijania również w okresie dostatecznej widoczności;
                3) w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem, chyba że pojazd jest holowany w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim;
                4) pojazd holowany jest połączony z pojazdem holującym w sposób wykluczający odczepienie się w czasie jazdy; nie dotyczy to holowania motocykla, który powinien być połączony z pojazdem holującym połączeniem giętkim w sposób umożliwiający łatwe odczepienie;
                5) pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, a w okresie niedostatecznej widoczności ma ponadto włączone światła pozycyjne; zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu;
                6) w pojeździe holowanym na połączeniu sztywnym jest sprawny co najmniej jeden układ hamulców, a w pojeździe holowanym na połączeniu giętkim - dwa układy;
                7) odległość między pojazdami wynosi nie więcej niż 3 m przy połączeniu sztywnym, a od 4 do 6 m przy połączeniu giętkim, przy czym połączenie jest oznakowane na przemian pasami białymi i czerwonymi albo zaopatrzone w chorągiewkę barwy żółtej lub czerwonej; przepisu tego nie stosuje się w razie holowania pojazdów jednostek wojskowych podporządkowanych Ministrowi Obrony Narodowej.
                2. Zabrania się holowania:
                1) pojazdu o niesprawnym układzie kierowniczym lub o niesprawnych hamulcach, chyba że sposób holowania wyklucza potrzebę ich użycia;
                2) pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;
                3) więcej niż jednego pojazdu, z wyjątkiem pojazdu członowego;
                4) pojazdem z przyczepą (naczepą);
                5) na autostradzie, z wyjątkiem holowania przez pojazdy przeznaczone do holowania do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych.
                3. W razie holowania pojazdu w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim lub użycia hamulców, rzeczywista masa całkowita pojazdu holowanego nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu holującego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka