Dodaj do ulubionych

Jazda do tyłu

19.10.05, 12:55
mam do Was pytanie, jedno ale wazne
czy jadac do tylu po luku powinnam patrzec w boczne lusterka czy przez tylna
szybe ??jakie sa przepisy bo mnie to zmylilo bo dzis przeczytalam ze powinno
sie patrzec przez tylna szybe
caly czas ucze sie jazdy do tylu lukiem korzystajac z bocznych lusterek i
dzieki temu mi to wychodzi 2 listopada mam egzamin wiec ewentualnie mialabym
czas zeby pocwiczyc jazde lukiem do tylu patrzac przez tylna szybe
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: egz Re: Jazda do tyłu IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:01
      na lusterka. dzieki temu widzisz dystans miedzy kolami i linia. powodzenia!
      • ewela1987sc Re: Jazda do tyłu 19.10.05, 13:06
        dzieki za szybka odpowiedz, przynajmniej jestem teraz tego pewna
        • Gość: lulu Re: Jazda do tyłu IP: *.devs.futuro.pl 19.10.05, 15:36
          No jasne ze zerkasz w boczne lusterka jadac po łuku do tyłu. Dopiero jak juz
          potem bedziesz jezdzic po dostaniu prawka to obowiazuje zasada przy cofaniu
          patrz w tylna szybe, bo nie zawsze gorne srodkowe lusterko podaje odpowiednia
          odległosc. Na egazminie lukasz w boczne i strzez sie lini ciąglych na łuku.
          Powodzenia:)))
          • antoine54 Re: Jazda do tyłu 23.10.05, 13:00
            > Dopiero jak juz
            > potem bedziesz jezdzic po dostaniu prawka to obowiazuje zasada przy cofaniu
            > patrz w tylna szybe, bo nie zawsze gorne srodkowe lusterko podaje odpowiednia
            > odległosc.

no tak zwlaszcza jak sie bedzie jezdzic Vito, Sprinterem, czy innym podobnym
            baszakiem to odwrocenie sie do tylu zeczywiscie duzo da<LOL>
          • antoine54 Re: Jazda do tyłu 23.10.05, 13:02
            > Dopiero jak juz
            > potem bedziesz jezdzic po dostaniu prawka to obowiazuje zasada przy cofaniu
            > patrz w tylna szybe, bo nie zawsze gorne srodkowe lusterko podaje odpowiednia
            > odległosc.

no tak zwlaszcza jak sie bedzie jezdzic Vito, Sprinterem, czy innym podobnym
            baszakiem to odwrocenie sie do tylu rzeczywiscie duzo da<LOL>

• Gość: ja Re: Jazda do tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:37
      Wyciąg z regualaminu bielskiego WORDA, jeden z punktów dot. jazdy do tyłu po
      łuku:
      "skuteczne i rzeczywiste upewnienie się o możliwości wykonania manewru
      (obracanie głowy do tyłu upewniając się o możliwości cofania jak również
      wykorzystywanie lusterek wstecznych) ww warunki odwracania głowy nie dotyczy w
      zasadzie kat. C, D, C+E, C1+E, D+E, D1+E."
      Ja cofałam po łuku tylko na lusterka i mi zaliczył, ale o ile na egzaminie
      raczej nikt Ci pod koła nie wlezie na placu, to cofając na drodze musisz się
      upewnić, czy nie ma przeszkody za samochodem, a lusterka do tego nie wystarczą.
      Regulamin preczytałam sobie dopiero po egzaminie...
      Wyczytałam tam też, że zaczynając manewry trzeba się ustawić min. 2 metry od
      stanowiska, o czym instruktor mi nie powiedział, a widziałam, jak laska oblała
      za to, że ruszyła do prostopadłego przodem stojąc jakiś metr od pierwszej
      tyczki.
      • ewela1987sc Re: Jazda do tyłu 19.10.05, 15:07
        dzieki
        • valeria2 Re: Jazda do tyłu 20.10.05, 09:11
          ja jak cofałam po luku do tylu tez korzystałam z lusterek ale instruktor
          powiedział mi ze lepiej jest odwrocic głowe do tylu ze 2 razy, w lusterka
          boczne patrzec niemal cały czas na przemian-zeby egzaminator widział ze ci
          głowa "chodzi" we wszystkie strony
          • Gość: Lenka Re: Jazda do tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 13:46
            ja korzystałam tylko z lusterek na egzaminie i egzaminator nie wymagał ode mnie
            żebym patrzyła przez tylną szybę - myślę, że jeśli chodzi o precyzję jazdy (tzn
            nie najechać na linię) lepiej sprawdzają się boczne lusterka. Teraz jak jezdzę
            sama to jakoś częściej patrzę przy cofaniu przez tylną szybę i od czasu do
            czasu w lusterka .... bo nie muszę pilnować linii....
    • Gość: oblana Re: Jazda do tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 13:43
      wiesz, ja polegałam na lusterkach i oblałam...okazało się, że te w samochodzie
      który miałam na egzaminie skracały odległość w porównaniu do tych które miałam
      w samochodzie którym uczylam się jeździć.no stałam o jakieś 10 cm za duzo. o
      takiej magii mi instruktor nie powiedział;-).pod sam koniec(już przy stawaniu)
      patrz czy prawa tylna tyczka ukazuje się w tej małej szybce z tyłu. jak tak to
      stawaj. tyle dowiedziałam się od egzaminatora-legendy mojeo ośrodka zanim mnie
      oblał. possdroffka;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka