Gość: lena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:37 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzagaa20 Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 07.12.05, 14:50 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marys Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:57 Ja mialam siemnastke 2 grudnia na kurs poszlam w polowie wrzesnia tylko dowod zrobilam sobie tymczasowy kurs juz koncze jeszscze dwie jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 07.12.05, 15:23 Najpóźniej w dniu egzaminu musisz mieć skończone 18 lat. Teorię się robi (normalnym trybem) 3 tygodnie, jazdy się wyjeżdża przynajmniej przez miesiąc (ale to optymistyczna wersja, dla tych co mają dużo czasu i instruktora z wolnymi terminami) i trzeba doliczyć jeszcze miesiąc czekania na egzamin. Czyli 3 misiące jak napisała Dzagaa:) PS. Oczywiście to są orientacyjne terminy. Można zrobić kurs w dwa tygodnie (np. w Warszawie w Imoli - ale to bujda), można robić nawet pół roku i dłużej... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 07.12.05, 15:27 ja zakładałam optymistycznie, że zrobię kurs w 2 miesiące, a tymczasem: 3 tyg. teorii, 2 tyg. czekania na pierwszą jazdę, teraz średnio 2 razy na tydzień (sic!), czyli wyjdzie mi w sumie z 4 mies. samego kursu plus mies. czekania na egzamin... :( Odpowiedz Link Zgłoś
dzagaa20 Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 07.12.05, 15:57 no dokładnie, ja zaczęłam chodzić na teorie na poczatku sierpnia, a później szał związany ze zmianami (któycxh nie było) i dłuuugie terminy.. :/ Ale nawet nawet poszło gładko i prawko odebrałam 5 grudnia więc w zasadzie wszystko trwało u mnie 4 miesiące :) Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 07.12.05, 16:11 Ja zrobiłam teorię przyspieszoną w dwa dni, ale na pierwszą jazdę czekałam 2 tygodnie. 30h wyjeździłam w 1,5 miesiąca (czyli 2 misiące teoria+praktyka). Potem czekanie miesiąc na egzamin i jesze dwa tygodnie na drugie podejście;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na IP: *.chello.pl 07.12.05, 20:45 teoria w dwa dni jest wbrew prawu /o ruchu drogowym/-jak to zrobić, jeśli mamy uczestniczyć w 30-tu godzinach lekcyjnych zajęć?Wiem,że na zaświadczeniu jest odnotowane odbycie tej ilości godzin,ale z tego co wiem w wordach i mordach zaczynają się temu przyglądać. Drogi/a kundziorku-przepisy dot. szkolenia dokładnie określają, że na kurs można się zapisać trzy miesiące przed 18-tką i nie potrzebne są żadne kalkulacje. Dywagacje o dowodzie tymczasowym to jakieś banialuki. Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 08.12.05, 00:06 Gość portalu: zainteresowany napisał(a): > Drogi/a kundziorku-przepisy dot. szkolenia dokładnie określają, że na kurs > można się zapisać trzy miesiące przed 18-tką i nie potrzebne są żadne > kalkulacje. Jestem kobietką:) Nie wiedziałam, że takie są przepisy, bo mnie to nie interesowało (18 lat skończyłam dawno temu;)), ale dzięki Tobie już wiem jak to wygląda:) > teoria w dwa dni jest wbrew prawu /o ruchu drogowym/-jak to zrobić, jeśli mamy > uczestniczyć w 30-tu godzinach lekcyjnych zajęć? A o to proszę mieć pretensje do kierownictwa Imoli, ponieważ ona takie kursy organizuje (z tym że jest jeszcze szkolenie z pierwszej pomocy więc tak formalnie to są trzy dni, a nie dwa:)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 08.12.05, 09:21 skoro zainteresowany już poruszył ten temat, to jestem ciekawa, czy wszyscy mieli równo 30 h teorii. u mnie wyglądało to tak, że każde zajęcia miały trwać 3 godz., a w praktyce trwały max. 2 godz. oczywiście byłam tym rozczarowana, bo przecież płacę za pełny kurs i nie jestem już dzieckiem, które cieszy się z tego, że lekcje trwają krócej - ale z drugiej strony, nie było na tym kursie nic, czego nie można się było samemu nauczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! 30-godzin teorii..... IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 08.12.05, 10:42 Przypuszczam,ża Imola zna się na zegarku aż za dobrze..... Jeżeli doliczyć "naukę z książki"(w domu),to bez spania w dwa dni można zrobić kurs,który trwa 48 godzin :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzagaa20 Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 08.12.05, 14:33 justa_79 napisała: > skoro zainteresowany już poruszył ten temat, to jestem ciekawa, czy wszyscy > mieli równo 30 h teorii. ja mogłam chodzic ile chciałm. na zajęciach zawsze dużo ludzi było i można było wychodzić 30, a nawet 40 godzin jeśli tylko się chciało! AAle żeby móc umówić się na pierwszą jazdę trzeba było wychodzić conajmniej 20 h. Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: ile czasu przed 18-stka mozna zapisac sie na 08.12.05, 18:20 Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie siedzenia na tych 30-tu godzinach tak rzetelnie od początku do końca. O dziwo na tym weekendowym kursie nauczyłam się całkiem sporo (potem ucząc się teorii prawie nie korzystałam z podręcznika), a tak naprawdę to uważam, że teoria powinna iść w parze z praktyką. Mnie się dużo pytań zaczęło nasuwać jak już zaczęłam jeździć. Podobno są takie szkoły gdzie omawiane są co jakiś czas jazdy! Bardzo fajny pomysł. Ja prosiłam instruktora o wyjaśnianie pewnych kwestii na bierząco, ale czasem po prostu nie było na to czasu:( Odpowiedz Link Zgłoś