Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie OC

IP: *.sinus.one.pl 25.02.06, 20:20
Witam
Mam pytanie mam zamiar kupic od kolesia polski samochód Fiata 126p ma on 17lat
przegląd i opłacone oc do końca 2007r i nie wiem czy jesli go przerejerstruje
na siebie pierwszy właściciel będzie mógł płacic oc dalej poniewaz w moim
przypadku
składka oc wyniesie ponad 1000zł a na taką ekstrawagancje mnie nie stac!!!czy
moze da sie jakoś obnizyć koszty oc rozłozyc je na raty itp. Proszę o Pomoc w
tej sprawie!!
Obserwuj wątek
    • Gość: on Re: Ubezpieczenie OC IP: *.chello.pl 26.02.06, 13:06
      da sie na 2 raty, ale to wychodzi wiecej kasy
    • Gość: efemeryda Re: Ubezpieczenie OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 18:04
      Jeżeli zarejestrujesz auto na siebie to będziesz korzystał z oc poprzedniego
      właściciela, ale jeżeli gościu miał zniżki, a Ty ich nie masz to musisz wyrównać
      różnicę w wysokości składki. Po drugie gdybyś dogadał się z gościem i auto nadal
      teoretycznie należałoby do niego, to w wypadku stłuczki z Tobą w roli głównej,
      on traci zniżki za bezszkodowość (więc dla niego to wątpliwy interes). Jak mówił
      przedówca oc można zapłacić maksymalmie w dwóch ratach.
      • Gość: efemeryda Re: Ubezpieczenie OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 18:12
        Tak sobie myślę: może kup to auto razem z kimś kto ma pełne zniżki (rodzic,
        rodzeństwo...) i Ty jako współwłaściciel korzystasz ze zniżek wypracowanych
        przez tę drugą osobę. Dobrze jest w takim wypadku aby w akcie kupna-sprzedaży
        figurowały oba nazwiska. Jeżeli kupisz tylko na siebie, to będziesz musiał
        dokonać aktu darowizny połowy samochodu na rzecz tego kto ma znizki, a takie
        formalności trzeba opłacić w urzędzie skarbowym, więc lepiej wiedzieć zawczasu i
        unikać zbędnych opłat :-)
      • Gość: mart Re: Ubezpieczenie OC IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 27.02.06, 17:07
        Gdy przejmujesz składkę po poprzednim właścicielu to gdy spowodujesz stłuczkę,
        nie zabierane są mu zniżki. Pytałam dziś w ubezpieczalni. Umowa kupna-sprzedaży
        to sprawia, poza tym przecież i tak dopłacasz różnice jak nie masz zniżek.
        • Gość: efemeryda Re: Ubezpieczenie OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:00
          Masz rację, ale autor wątku zastanawiał się czy przerejestrowywać auto na
          siebie. Gdyby tego nie zrobił to w obliczu prawa auto nadal należałoby do
          poprzedniego własciciela i to on opłacałby oc.
    • Gość: Lenka Re: Ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 07:35
      w niektórych ubezpieczalniach jest taka możliwość że auto zarejestrowane na
      siebie możesz ubezpieczyć na kogoś innego ( w twoim przypadku najlepiej by było
      na osobę która ma jakieś zniżki) i ta osoba nie musi być współwłaścicielem
      auta - taka możliwość jest bodajże w Alianzie.
      • Gość: Jaca69xxx Re: Ubezpieczenie OC IP: *.sinus.one.pl 28.02.06, 18:27
        Czyli moge zarejerstrowac auto na siebie a oc bedzie płacił poprzedni właściciel??
        • Gość: Jaca69xxx Re: Ubezpieczenie OC IP: *.sinus.one.pl 28.02.06, 20:38
          Tzn inna osoba będzie płacic oc a nie ja??
          • Gość: janek Re: Ubezpieczenie OC IP: *.pl 01.03.06, 14:24
            rzeczywiscie. mozesz w ten sposob ubezpieczyc auto. czyli: rejestrujesz na
            siebie i UZYCZASZ pisemnie auto komus innemu. auto jest zarejestrowane na
            ciebie, a inna osoba jest jego uzytkownikiem. wg przepisow, to uzytkownik
            powinien oplacac ubezpieczenie, nie wlasciciel. dopytaj sie w ubezpieczalni w
            jakiej formie masz dokonac aktu uzyczenia (mozliwe ze notarialnie). znam osoby,
            ktore maja tak ubezpieczone auta np w allianzie lub samopomocy. nie ubezpieczaj
            w PZU, bo cie zloja i zwyzke za wiek walna. wspolwlasnosc tez jest niezla, ale
            musisz znalezc dobra ubezpieczalnie. np. w PZU licza wszystkie znizki i zwyzki
            kazdego wlasciciela, a np. w samopomocy licza tylko znizki wszystkich
            wlascicieli. jak ktorys ma zwyzke, to nie licza. zreszta. stawki w samopomocy i
            allianzie sa dwa razy nizsze niz w PZU. pozdr i powodzenia. nie roztrzaskaj sie
            w tej trumnie
    • Gość: Rocky Re: Ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.14, 10:58
      Ja wam mogę polecić nowe i ciekawe rozwiązanie z OC i ubezpieczeniem, czyli jego odsprzedaż - www.prelium.pl/ . Dzięki firmie Prelium mamy większe szanse na dobre pieniądze niż u ubezpieczyciela. W dodatku usługa działa do 3 lat wstecz od wypadku, więc nawet jeśli już otrzymałeś odszkodowanie, możesz postarać się o dodatkowe pieniądze.
      • bojkot79 Re: Ubezpieczenie OC 01.04.14, 13:57
        taka rada dla osób ktore kupują pojazdy starsze niż 25 lat i młodsze niż 40

czasami lepiej wyłożyć kase na rzeczoznawcę i zrobic sobie papiery na unikat - wtedy można zawiesić OC na czas kiedy pojazd nie wyjeżdża na droge publiczną

czyli masz, stoi w garażu a OC nie jest opłacane - chcesz wyjechac opłacasz OC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka