Dodaj do ulubionych

Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:23
Mam pytanie czym dokładnie grozi jazda bez uprawienia w postaci braku prawa
jazdy , i nie chodzi mi że ktoś zapomniał prawa jazdy tylko że ktoś go po
prostu nie ma , a sytuacja nie dotyczy tego że dana osoba nie umie jeździć
bo umie doskonale co oczywiście wświetle przepisów nie ma żadnego znaczenia

Teraz pytanie jaka jest to klasyfikacja czynu jest to przestępstwo czy
wykroczenie , nastepnie czy jesli policja złapie delikwenta to wydaje zakaz
prowadzenia pojazdów mechanicznych czy to że osoba nie bedzie mogła się
ubiegać o prawoi jazdy np przez roku lub dwa , i co się stanie jeśli osoba
nadal bedzie jeżdzić bez prawa jazdy , czy wtedy kategoria czynu się zmienia
, niby nie można karać za to samo wykroczenie dwa razy

Obserwuj wątek
    • Gość: kierowiec Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 19:21
      Przejrzałem cały kodeks , większość forów i wynika z tego że jedyne co grozi to
      mandat w wysokości 500 zł oraz jak Pan policjant bedzie w złym humorze to
      holowanie pojazdu na parking policyjny , i nie ma czegoś takiego że za drugim
      bądź trzecim razem coś się zmienia
      Jesli się mylę to prosze mnie skorygować
      • Gość: Radek Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:54
        jezdze 9 lat bez prawa jazdy, 2 razy bylem zatrzymany, ale wtedy jeszcze były
        kolegia. Trasy krótkie. Dziecko do szkoły (jakieś 5 km) i hipermarket (ok.
        7km). Teraz mam zamiar zrobić prawko.
        • Gość: GOSC Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 18:04
          JA ZJEZDZILEM CALĄ EUROPE W CIGU POL ROKU BEZ PRAWA JAZDY ZROBILEM 90 TYS KM,
          PRZEJEZDZALEM DUZO EUROPEJSKICH GRANIC
          • Gość: alojz Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 18:26
            zesraj sie! Czytajac takie posty jak twoj krew mnie zalewa! Az sie plakac chce nad wasza glupota! Jak najmniej takich ludzi na drogach, a wszystkim bedzie lepiej!!
            • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 08.04.06, 16:39
              Jeżeli nie ma prawa jazdy to sędzia powinien orzec zakaz prowadzenia pojazdów
              mechanicznych.
              Od policji pewnie zależyt czy taka sprawa trafi do sądu.
              Dostając taki zakaz starostwo właściwie ze wzgledu an miejsce zamieszkania
              nadaje tzw. zakaz nadania uprawnień na okres , który obejmuje zakaz.
              I generlanie nie powinien w tym czasie robić ani kursu ani zdawać egzaminu.
              Niestety przepisy póki co ( bo ma być zmiana ) są w tym względzie dziurawe .
              Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie, że nie można wydać prawa jazdy osobie w
              okresie zakazu.
              Ale nie mówi nic, ze taka osoba nie może zrobić kursu i zdać egzaminu.
              Oczywiście na prawo jazdy będzie musiałą poczekać , aż skonczy się zakaz, ale
              egzamin moze zdać.
              Paranoja? ano tak, ale dokłądnie mam rozpracowaną taką sytuację, bo miałam
              ostatnio taki przypadek. Konsultowałam się z ministrestwem i niestety nie ma
              podtsawy prawnej żeby taki kurs i ezgamin unieważnić.
              • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 08.04.06, 16:40

Aha - policja nie może wydać zakazzu, zakaz orzeka tylko sąd.
                • Gość: Lenka Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 19:44
                  ja nie rozumiem jednego - skoro ta osoba tak świetnie jezdzi to dlaczego nie
                  zrobi sobie prawa jazdy?? w końcu z takimi umiejetnościami egzamin to dal niej
                  powinna być formalność??!
                  • Gość: kierowiec Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:37
                    Niestety czasami tak bywa że pomimo że egzamin jest czystą formalnością to np z
                    powodów biurokracji , można do niego podejść z opóźnieniem 2 miesięcy +
                    oczekiwanie na egzamin 1 miesiąc + wydanie dokumentu 2 tygodnie ,
                    A czasami po prostu nie ma innej alternatywy , oczywiście nie mowie tu o sobach
                    które po prostu dopiero uczą się jeździć , bo muszą brać pod uwagę że
                    początkujący kierowca może łatwo spowodowac kolizję lub wypadek a wtedy
                    konsekwencje nie sa takie banalne ,
                    po za tym osoba bez prawa jazdy jest 2 krotnie ostrożniejsza musi uważać na to
                    co sama robi oraz co robia inni uczestnicy ruchu , i zazwyczaj przestrzega w 100
                    % przepisów
              • Gość: kierowiec Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:31
                Nie zgodzę się co do tego że za jazdę bez prawa jazdy orzekaja zakaz
                prowadzenia pojazdow mechanicznych ( chyba że ktoś nie miał prawa jazdy i był
                pod wpływem alkoholu) , zadałem pytanie czy grozi jazda bez prawa jazdy
                Recznikowi Policji Stołecznej , i pytałem się czy istnieje coś takiego jak
                zakaz prowadzenia pojazdów lub jakieś przesunięcie czasu zdawania egzaminu nic
                takiego nie ma jedynie w stosunku do osób niepełnoletnich chyba do 21 r życia
                stosuje sie odroczenie max do 25 r życia możliwość ubiegania sie o prawo jazdy ,
                kary jakie grożą to kara finansowa do 1000 zł oraz odcholowanie pojazdu o ile w
                pobliżu nie ma osoby która ma uprawnienia i mogłaby dalej kontunuować jazdę

i nie ma czegoś takiego że jak skontrolują po raz n-ty to wtedy kara jest
                jakaś dotkliwsza ,

Informację zaczerpnięte są są od osoby która doskonale się orientuje w
                przepisach ruchu drogowego
                • Gość: jaro Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.rwe.com 10.04.06, 08:42
                  a mówiła ci co będzie jak kogoś stukniesz np. samochód lub człowieka, że ten
                  człowiek może cię oskarzyć i bęziesz mu płacił rętę do końca życia. A czy
                  ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie kierowcy którego stuknołeś, czy zapłaci ten
                  z własnej kieszeni który ubezpieczył samochód.
                  Można przeszczegać przepisów w 100% a kierowca będzie jechał z tyłu i ciebie
                  stuknie czyja będzie winna? Jego czy twoja.
                  Zawsze może on powiedzieć , że nie masz prawka i wszystko będzie jasne dla
                  policji winna twoja!!!!!
                  Ale że z dzieckiem bez prawka jeździsz to już głupota straszna.
                  • Gość: kierowiec Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:14
                    Nie wiem czy przeczytałeś wszystko to co napisałem , a dokładnie napisalem że
                    sytuacja się komplikuje w momencie kiedy spowoduje się stłuczkę lub wypadek to
                    wtedy wina w 100 % jest po stronie osoby ktora nie miała uprawnień . nawet
                    jesli wina będzie ewidentna po drugiej stronie , i faktycznie że jeśli
                    potrącimy kogoś to trzeba sie liczyć z płaceniem odszkodowania .
                    Wiadomo że po coś wymyslono taki dokument jak prawo jazdy , nie po to aby
                    wszyscy jeździli bez w.w. dokumentu , chociaż różne rzeczy się zdarzają i
                    wszystko jest możliwe w granicach zdrowego rozsądku ,
                    • Gość: servena Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.chello.pl 10.04.06, 16:23
                      O zdrowym rozsądku, "kierowiec" to ty najmniej powinieneś mówić. Nie ma w tobie
                      ani grama skruchy za to, co zrobiłeś. Włosy się jeżą na głowie jak czytam takie
                      wypowiedzi, niedługo będę samochodem woziła maleńkie dziecko.
                      • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 17:01
                        Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych nie jest związny tylko i wyłącznie z
                        piciem alkoholu.Orzeka go sąd jako karę dodatkową ( tzw. środek karny) za
                        popłenienie okreslonego przestępstwa czy wykroczenia.
                        Prowadzenie pojazdu bez uprawnień to jakby nie było spore wykroczenie i gdyby
                        się policjantowi chciało z pewnością mógłby sprawę skierować do sądu.Zwłaszcza
                        gdyby taka osoba jeździła notorycznie bez prawa jazdy.
                        Mogę Cię zapewnić ( bo pracuję w urzędzie), ze istnieje coś takiego jak zakaz
                        nadania uprawnień.
                        Rzeczywiście najczęściej dostają go osoby, które jechały po pijaku, ale to nie
                        znaczy, że nie mogą dostać za inne "przestępstwa drogowe".
                        Taki zakaz stosuje się wobec osób, które rzecz jasna nie mają uprawnień.
                        W tym również do nieletnich, i w ich przypadku jest to tzw. środek wychowaczy,
                        który można zastosować maksymalnie do 21 roku życia.
                        Przepisy prawa o ruchu drogowym to nie wszystko, w tej sferze mocno wchodzi się
                        w kodeks karny, kodeks karny wykonawczy i ustawę o postępowaniu z nieletnimi.
                        • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 17:08

Jeszcze jedno: wobec osoby, która nie ma uprawnień sąd orzeka zakaz prowadzenia
                          pojazdów mechanicznych ( tak to wygląda na wyroku). A urząd wówczas nalicza na
                          okres zakazu zakaz nadania uprawnień.
                          Nie chcę podważać komptencji Twojego znajomego pilicjanta, ale kilka razy
                          słyszałam już od osób, które przychodzą do urzędu, że policja wporwadzała je w
                          błąd.
                          A to daltego że policja nie bardzo zna mechanizmy , które stosuje sie w
                          urzędzie juz po wyroku.
                          Powiem jeszcze, że kiedys otrzymałam telefon od mocno zdziwionego policjanta,
                          że "Pan ma kat. C, a nie ma B". Mówię mu" proszę popatrzeć na kody może jest
                          wyłączenie, może facet miał zakaz".
                          Policjant: Jakie kody? Gdzie tego szukać....
                          To tylko taki przykład jeden, bo mogłabym je mnożyć.
                          • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 17:13

I dla wszystkich, którym nie daj Boże przytrafiłby się zakaz.
                            Policjanci często mówią, ze zakaz liczy się od dnia upramocnienia się wyroku.
                            Wszystko ok, tak stoi w przepisach, ale jest również zapis, że kara biegnie
                            dopiero wtedy kiedy odda się prawo jazdy do urzędu ( jeśli zatrzymała go
                            policja , w dniu zdarzenia, to od tej daty).
                            Często przychodza do nas zdziwieni ludzie, myślą że kara już im biegnie od
                            momentu uprawmocnienia się wyroku ( bo tak im powiedział policjant).
                            Nic z tych rzeczy.
                            Także korzystnie jest zwrócić dokument do urzędu, nawet tuż po rozprawie, a to
                            dlatego że wyroki sądu wpływają do urzędu późno, czasem nawet kilka miesięcy po
                            rozprawie, nie ma więc co czekać na wezwanie z urzędu.Lepiej żeby ten zakaz juz
                            biegł.
                            • lemuriza Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 17:29

Twoje pytanie mnie zaintrygowało.
                              W sensie takim czy sąd może orzez karę zakazu tylko i wyłącznie za prowadzenie
                              bez uprawnień.( tzn. czy z punktu widzenia prawa kranego spraa taka może trafic
                              do sądu, czy jest na to paragraf). Wydaje mi się, że tak, ale to sprawdzę i na
                              pewno będziesz mieć wyczerpującą odpowiedź.
                              Bo tego, że jeżeli złapią gościa po pijaku albo spowoduje wypadek i nie ma
                              uprawnień, ze dostanei zakaz nadania uprawnień - jestem pewna na 100%.
                              Na ile lat, to już jest kwestia sądziego orzekającego.
                              • kierowiec01 Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 20:57
                                W kodeksie wykroczeń znalazłem tylko to :

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego
                                uprawnienia,
                                podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo
                                braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie
                                wymaganych dokumentów,
                                podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

lemuriza napisała:

>
                                > Twoje pytanie mnie zaintrygowało.
                                > W sensie takim czy sąd może orzez karę zakazu tylko i wyłącznie za
                                prowadzenie
                                > bez uprawnień.( tzn. czy z punktu widzenia prawa kranego spraa taka może
                                trafic
                                >
                                > do sądu, czy jest na to paragraf). Wydaje mi się, że tak, ale to sprawdzę i
                                na
                                > pewno będziesz mieć wyczerpującą odpowiedź.
                                > Bo tego, że jeżeli złapią gościa po pijaku albo spowoduje wypadek i nie ma
                                > uprawnień, ze dostanei zakaz nadania uprawnień - jestem pewna na 100%.
                                > Na ile lat, to już jest kwestia sądziego orzekającego.
                              • kierowiec01 do lemuriza 10.04.06, 21:04
                                Kodeks Karny tego nie reguluje , co wydaje mi się logiczne bo nie jest to
                                przestepstwo tylko wykroczenie , poniżej zamieszczam wycinek , jest to k.k. z
                                97 roku chyba że były jakies nowelizacje dotyczęce tego rozdziału

Rozdział XXI

Przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji

Art. 173. § 1. Kto sprowadza katastrofę w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym
                                zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach,
                                podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
                                § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
                                podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
                                § 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka lub
                                ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca
                                podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
                                § 4. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 2 jest śmierć człowieka lub
                                ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca
                                podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 174. § 1. Kto sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu
                                lądowym, wodnym lub powietrznym,
                                § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
                                podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 175. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w art. 173 § 1,

Art. 176. § 1. Nie podlega karze sprawca przestępstwa określonego w art. 174,
                                który dobrowolnie uchylił grożące niebezpieczeństwo.
                                § 2. Wobec sprawcy przestępstwa określonego w art. 173 § 1 lub 2 sąd może
                                zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, jeżeli sprawca dobrowolnie uchylił
                                niebezpieczeństwo grożące życiu lub zdrowiu wielu osób.

Art. 177. § 1. Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w
                                ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym
                                inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1,
                                § 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek
                                na jej zdrowiu, sprawca
                                § 3. Jeżeli pokrzywdzonym jest wyłącznie osoba najbliższa, ściganie
                                przestępstwa określonego w § 1 następuje na jej wniosek.

Art. 178. Skazując sprawcę, który popełnił przestępstwo określone w art. 173,
                                174 lub 177 znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka
                                odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia, sąd orzeka karę pozbawienia
                                wolności przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej
                                granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.

Art. 179. Kto wbrew szczególnemu obowiązkowi dopuszcza do ruchu pojazd
                                mechaniczny albo inny pojazd w stanie bezpośrednio zagrażającym bezpieczeństwu
                                w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym lub dopuszcza do prowadzenia pojazdu
                                mechanicznego albo innego pojazdu na drodze publicznej przez osobę znajdującą
                                się w stanie nietrzeźwości, będącą pod wpływem środka odurzającego lub osobę
                                nie posiadającą wymaganych uprawnień,
                                podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
                                2.

Art. 180. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka
                                odurzającego, pełni czynności związane bezpośrednio z zapewnieniem
                                bezpieczeństwa ruchu pojazdów mechanicznych,
                                podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
                        • kierowiec01 Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 20:00
                          lemuriza napisała:

> Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych nie jest związny tylko i wyłącznie z
                          > piciem alkoholu.Orzeka go sąd jako karę dodatkową ( tzw. środek karny) za
                          > popłenienie okreslonego przestępstwa czy wykroczenia.
                          > Prowadzenie pojazdu bez uprawnień to jakby nie było spore wykroczenie i gdyby
                          > się policjantowi chciało z pewnością mógłby sprawę skierować do
                          sądu.Zwłaszcza
                          >
                          > gdyby taka osoba jeździła notorycznie bez prawa jazdy.
                          > Mogę Cię zapewnić ( bo pracuję w urzędzie), ze istnieje coś takiego jak zakaz
                          > nadania uprawnień.
                          > Rzeczywiście najczęściej dostają go osoby, które jechały po pijaku, ale to
                          nie
                          > znaczy, że nie mogą dostać za inne "przestępstwa drogowe".
                          > Taki zakaz stosuje się wobec osób, które rzecz jasna nie mają uprawnień.
                          > W tym również do nieletnich, i w ich przypadku jest to tzw. środek
                          wychowaczy,
                          >
                          > który można zastosować maksymalnie do 21 roku życia.
                          > Przepisy prawa o ruchu drogowym to nie wszystko, w tej sferze mocno wchodzi
                          się
                          >
                          > w kodeks karny, kodeks karny wykonawczy i ustawę o postępowaniu z nieletnimi.

Tak na marginesie to policjant nie jest żadnym moim znajomym po prostu
                          zadzwoniłem do rzecznika policji i złożyłem takie zapytanie i dostałem taka
                          odpowiedź jaka przytoczyłem ,
                          Czy możesz wskazać przepisy które to regulują bo szukałem opini prawnikow na
                          serwisach prawniczych i wszyscy podają taką interpretacje jak rzecznik
                          policji , a nigdzie nie spotkałem informacji o tym aby sąd mógł orzec zakaz
                          prowadzenia pojazdów w tym konkretnym przypadku ??

Ponieważ jest to wykroczenie , czy to regulują przepisy k.k. czy jakieś inne ??
                        • kierowiec01 Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi 10.04.06, 20:24
                          lemuriza napisała:

> Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych nie jest związny tylko i wyłącznie z
                          > piciem alkoholu.Orzeka go sąd jako karę dodatkową ( tzw. środek karny) za
                          > popłenienie okreslonego przestępstwa czy wykroczenia.
                          > Prowadzenie pojazdu bez uprawnień to jakby nie było spore wykroczenie i gdyby
                          > się policjantowi chciało z pewnością mógłby sprawę skierować do
                          sądu.Zwłaszcza
                          >
                          > gdyby taka osoba jeździła notorycznie bez prawa jazdy.
                          > Mogę Cię zapewnić ( bo pracuję w urzędzie), ze istnieje coś takiego jak zakaz
                          > nadania uprawnień.
                          > Rzeczywiście najczęściej dostają go osoby, które jechały po pijaku, ale to
                          nie
                          > znaczy, że nie mogą dostać za inne "przestępstwa drogowe".
                          > Taki zakaz stosuje się wobec osób, które rzecz jasna nie mają uprawnień.
                          > W tym również do nieletnich, i w ich przypadku jest to tzw. środek
                          wychowaczy,
                          >
                          > który można zastosować maksymalnie do 21 roku życia.
                          > Przepisy prawa o ruchu drogowym to nie wszystko, w tej sferze mocno wchodzi
                          się
                          >
                          > w kodeks karny, kodeks karny wykonawczy i ustawę o postępowaniu z nieletnimi.

No tak ale to nie jest "przestepstwo" tylko wykroczenie , więc chyba tutaj
                          jest pies pogrzebany , z resztą sie zgadzam w 100 % , że ograniczenie
                          czasowe możliwości nabycia uprawnień dotyczy osób do 21 r. ż.

Mój profesor odpowida na pytanie , że jak to jest że skoro jest prawnikiem i
                          wykłada na uczelni i uczy młode osoby prawa że sam go naciąga jak może i nie do
                          końca przestrzega jego odpowiedź jest " że ornitolog wcale nie musi latać "

Tak na marginesie mój post nie miał na celu wykazania że warto jeździć bez
                          prawa jazdy !!!!!!!! po prostu chciałem dowiedzieć się o wszelkie możliwe
                          konsekwencje ,

Dla świętego spokoju przewertuje jeszcze ten kodeks karny

• Gość: Renson Re: Jazda bez prawa jazdy czym dokładnie grozi IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.14, 02:48
      Tutaj sa wypisane dokladnie konsekwencje jazdy bez uprawnien w konkretnych przypadkach: czym-grozi.blogspot.com/2014/03/wyjasniamy-czym-grozi-jazda-bez-prawa.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka