Dodaj do ulubionych

Obroty silnika!!!!ważne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 17:19
czy moze mi ktos napisac przy jakich obrotach silnika nalezy zmieniac dany
bieg, wiem, ze to glupie pyt. ale bardzo wazne, prosze o odp, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gach Re: Obroty silnika!!!!ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:29
      Na jakim samochodzie? W jakich warunkach? Pod górkę? Na śniegu? Chcesz
      oszczędzać czy "wyrwać" naprzód?
      • Gość: Miki Re: Obroty silnika!!!!ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:11
        Wydaj mi się że na punciaku 1.2 to tak w granicach 2,2 - 2,5 tys. obrotów żeby tak spokojnie się toczyć i nie zamulać
    • kizii Re: Obroty silnika!!!!ważne 21.04.06, 23:41
      Witam,
      Zależy od samochodu :) ja zmieniam przy 2,5, górna granica to 2,9, bo już
      silnik wyje. Patrz na obroty ale też słuchaj silnika, jak zaczyna wyć to
      zmieniaj.
      Pozdrawiam
      K.
    • Gość: pelissa Re: Obroty silnika!!!!ważne IP: *.acn.waw.pl 22.04.06, 14:41
      zalezy od biegu, 1 szybkie lapie obroty wiec da rade dojsc i do 3.5tysiaca, 2 i
      3 pewnie cos kolo 2,5 - 3. Najlepiej sluchac silnika jak wyje. Jezdzilam Corsa
      1,4 benzyna na kursie, teraz jezdze Oplcem Combo 1,3 dieslem i tam szybciej
      dochodze do 4 biegu
      • Gość: Lenka Re: Obroty silnika!!!!ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:36
        to wszystko zależy od samochodu jakim jezdzisz - ja jezdzę puntem 1.2 i biegi
        zmieniam różnie czasami przy 3.5 tys obrotów czasami wcześniej - nie ma jednej
        sprawdzonej metody np przy 3 tys obrotów zmieniaj bieg na wyższy. Słuchaj
        silnika jak czujesz że więcej nie wyciągnie to wrzuć mu wyższy bieg niech się
        biedactwo nie meczy. Jak naciskasz gaz a on nie przyspiesza to też wrzuć mu
        wyższy bieg. Ja na początku jak miałam na kursie problemy z wyczuciem kiedy mam
        zmienić bieg określiłam sobie tak mniejwięcej prędkości przy których zmieniałam
        biegi np do 30 km/h 2 bieg, od 50 km/h 3 bieg od 80 km/h 4 bieg itd. moze
        dlatego tak robiłam że nie miałam bladego pojęcia po co są wogóle te biegi i do
        czego one służą - pózniej instruktor mi wytłumaczył że to jest tak jak z
        przerzutkami w rowerze i jak już zaskoczyłam po co one są nie miałam problemu ze
        zmianą biegów i wyczuciem momentu kiedy trzeba to zrobić. A terza to już wogóle
        mnie śmiech ogarnia jak pomyślę że miałam takie problemy. Ale wszytkiego z
        czasem się nauczysz i nie bedziesz musiała patrzeć na obrotomierz lub
        prędkościomierz żeby wiedzieć kiedy wrzucić wyższy lub niższy bieg.
        • dzagaa20 Re: Obroty silnika!!!!ważne 26.04.06, 17:24
          zapraszam tu www.forum.kursjazdy.pl/viewtopic.php?t=121
        • Gość: Pelissa Re: Obroty silnika!!!!ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 01:56
          dokladnie, ja na samym poczatku jeszcze patrzylam na obrotomierz, teraz
          intucja: i wrzucanie i redukcja. Nie mam juz zadnych poroblemow, czasem tylko
          sie zamysle i zawyje:}
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka