Gość: cyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 17:32 Czy majac prawo jazdy kategorii B potrzebuje miec karte rowerowa, by poruszac sie rowerem? Wlasnie czekam na egzamin w WORDzie, a jakos nigdy nie przyszlo mi do glowy zrobic tej karty :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Re: Prawo jazdy a rower IP: 83.14.114.* 01.05.06, 18:13 Hehe po co ci karta rowerowa? Jak jestes osoba pelnoletnia nie musisz miec ani karty ani prawka, wystarczy ci dowod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Prawo jazdy a rower IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 22:22 A co jak dowodzik pies zje ??? Faktykcznie.....Obecne przepisy nie wymagają Karty Rowerowej od osób które ukończyły 18 lat ! Przepis ten wkrótce się zmieni (kiedy ???) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Prawo jazdy a rower IP: 83.14.114.* 02.05.06, 10:04 Ma sie cos zmienic? ej no bez przesady, jakos nie wyobrazam sobie aby dorosli ludzie mieli chodzic razem z dziecmi na karte rowerowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta. Re: Prawo jazdy a rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 10:39 Można stacić prawko za jazdę (lub prowadzenie) roweru pod wpływem alkoholu. PS Ja miałem kłopoty bo zeżarłem paczkę cukierków z alkoholem. Musiałem krew oddać do badania. Oczywiście wszystko było ok ale nie chciałbym drugi raz tego przechodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Dlaczego ma się zmienić ? IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 13:59 Tylko dlatego, że obecnie Karta Rowerowa upoważnia na prowadzenie: - roweru - motoroweru - pojazdu zaprzęgowego po Drogach Publicznych !!!!!!!!!!!! Osoba powyżej 18-tki nie musi posiadać Karty Rowerowej !!! Poprzedni Ustawodawca wymyślił sobie, że jak od 18-tki(a nawet 16-tki) można uzyskać Prawo Jazdy , to wszyscy je będą mieli ! Niestety tu występuje błąd który wcześniej , czy później wytknie Komisja Unii Europejskiej ! Nawet nie chodzi o Rowerzystę któremu trzy razy zabrano wentyle i raz ramę za jazdę pod wpływem, ale o to, że np. Na Wozie Drabiniastym może być Pijany Woźnica (z trzeźwym Koniem), a w razie kontroli to on podpada pod paragraf. Sprytny Woźnica zawoła kogoś dorosłego z Gości na Wozie (o ile są) i wszystko wporządku. Gość może nawet nie umieć powozić , ale ma 18 lat i jest trzeźwy :-) Na motorowerze trochę ciężko się zamienić, ale zauważcie, że w Polsce jest ostatnio coraz więcej małych skuterów, które kwalifikują się jako "MOTOROWER" ! Czyli osoba powyżej 18 lat może jeździć takim skuterkiem nie posiadając ani Prawa Jazdy, ani Karty Rowerowej ! Taki dorosły MOTOROWERZYSTA może jeździć jak chce, bo NIE MA Karty lub Prawka (bo nie musi mieć) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: Prawo jazdy a rower IP: 217.153.97.* 02.05.06, 18:24 no tutaj się nie zgodzę.Osoba która ''prowadzi'' rower wedle przepisów jest pieszym i może byc pod ,,wpływem,, alkoholu. Art.2 Prawo o ruchu drogowym - definicja pojęcia ''pieszy'' Odpowiedz Link Zgłoś
kruwsko66 Re: Prawo jazdy a rower 02.05.06, 14:08 ale lepiej jezdzic rowerm dla zdrowia ja 15 mam poturke maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikki Re: Prawo jazdy a rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 14:44 Ja też uwielbiam jeździć rowerem. Z resztą nie mam wyboru, bo chociaż mam już prawko od ponad roku to ojciec nie daje mi się dotknąć do swojego samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opek Re: Prawo jazdy a rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 16:00 Mejemu znajomemu za prowadzenie roweru po pijanemu,ponieważ nie miał jeszcze prwa jazdy , odroczyli mu możliwość zrobienia prawka do dwóch lat:D Odpowiedz Link Zgłoś