Gość: tori IP: *.aster.pl 08.10.06, 13:15 jak skręcać w lewo na skrzyzowaniu al.Lotmików z al.wilanowską ,jadąc al.lotników można z jednego pasa w lewoczy z obu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: skręt w lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 13:45 jak masz dwa pasy do skretu w lewo to jedziesz prawym, jak jeden to wiadomo ktorym:) mnie tak uczyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: skręt w lewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:01 Na tym skrzyżowaniu wogóle nie ma znaków wyznaczających który pas do czego :-) Wedle przepisów w lewo należy skręcać z lewej strony danej jezdni lub przy osi jezdni. Akurat tam prawie wszystkie autobusy skręcają z prawego pasa ponieważ mają przystanek tuż po skręceniu..... Nigdy nie widziałem , aby policja się tam mieszała w te sprawy ponieważ skręcając z prawego pasa i tak nie zajedziesz nikomu drogi :-) Inna sprawa , to to, że autobusy miejskie mają pozwolenie niestosowania się do niektórych zakazów/nakazów z uwagi na przystanki lub tzw. ścinanie zakrętów (konstrukcja autobusu nie pozwala na prawidłowe wykonanie manewru). Dobrym przykładem może być ul.Tamka w W-wie. Wiele autobusów zjeżdżając w dół(w kierunku Wisły) na pierwszych dwóch zakrętach jedzie samym środkiem zajmując dwa pasy ruchu ponieważ nie mieszczą się na jednym pasie (z wyjątkiem autobusów "krótkich") ! Jeżeli autobus jedzie tam tylko jednym pasem, to na zakręcie "ścina" swoim środkiem w/w zakręt spychając pojazd jadący obok lub uniemożliwia ruch pojazdów z przeciwka. M.in. to jest główną przyczyną wypadków na tej ulicy ! Dość często tamtędy przejeżdżam i wciąż widzę jak "rajdowcy" usiłują wyprzedzać autobusy na zakręcie...... Ciekaw jestem ile osób by oblało Egzamin gdyby drogę egzaminacyjną poprowadzono przez tą ulicę ? Chyba z 99 % . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: skręt w lewo IP: *.aster.pl 09.10.06, 14:16 "Ciekaw jestem ile osób by oblało Egzamin gdyby drogę egzaminacyjną poprowadzono przez tą ulicę ? Chyba z 99 % ." A co by się działo jak musieliby jechać pod górę, zatrzymać się (np. korek) a potem ruszyć- ta ulica to jak droga w górach. Odpowiedz Link Zgłoś