Dodaj do ulubionych

Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc

17.10.06, 19:32
Witam

zrobilem tak na szybciorka rondo ktore jest w miescie w ktorym zdaje.

img241.imageshack.us/img241/5848/rondozm3.jpg
i teraz pytanie - gdzie mam wbic kierunek w prawo - przy wjezdzie na rondo
(punkt 1) czy dopiero przy zjezdzie (pkt. 3) Ostatnio egzaminator mi
powiedzial ze zle zrobilem bo wbilem kierunek przed wjazdem na rondo i
wprowadzilem w blad kierowcow za mna bo nie skrecalem w pierwszy zjazd. To juz
nie wiem jak - wbic w 1, wylaczyc na rondzie i znow wbic w 3 ? czy wbic tylko
i wylacznie w punkcie 3 ?? poratujcie :(
Obserwuj wątek
    • Gość: olcia Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: 213.25.48.* 17.10.06, 19:40
      wbijasz w punkcie 3. bo jak wbijesz wczesniej to tak jakbys chcial skrecic w ten
      pierwszy zjazd. wiec jak tylko miniesz ten zjazd to wlaczasz kierunek w prawo
      • Gość: ela Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.acn.waw.pl 17.10.06, 20:33
        Wbijasz tylko w punkcie 3.
      • Gość: kierowniczka;o) Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.fdk.airbites.pl 18.10.06, 19:52
        nie wiem czy juz ktos to napisal, ale jesli to jest rondo bez sygnalizacji
        swietlnej to wlaczasz migacz dopiero przy wyjezdzie z ronda:o)jesli by to bylo
        rondo z sygnalizacja, wtedy trzeba migac juz przy wjezdzie na rondo:o)
        powodzenia!ja zdalam 7.10 jee,jee,jeeee:o))
        • pontus_euxinus Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 19.10.06, 20:22
          Gość portalu: kierowniczka;o) napisał(a):

> nie wiem czy juz ktos to napisal, ale jesli to jest rondo bez sygnalizacji
          > swietlnej to wlaczasz migacz dopiero przy wyjezdzie z ronda:o)jesli by to
          bylo
          > rondo z sygnalizacja, wtedy trzeba migac juz przy wjezdzie na rondo:o)
          > powodzenia!ja zdalam 7.10 jee,jee,jeeee:o))

na podstawie jakiego przepisu tak twierdzisz?
    • Gość: Autorka Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: 217.153.39.* 17.10.06, 21:30
      W zyciu takiego ronda nie widziałam:-))))))))))))))))))))
    • redzi123 Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 17.10.06, 21:41
      Na pewno kierunek w prawo powinien być między punktem 2 i 3. Tam gdzie masz
      przerywane linie. Rondo oznaczone znakiem C-12 traktuj jak normalne skrzyżownie
      równorzędne. Tylko jeżeli chcesz skręcić w prawo - to dajesz kierunkowskaz w
      prawo przed rondem i oczywiście przed rondem ustawiasz się na prawym pasie.
      • pontus_euxinus Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 17.10.06, 23:04
        redzi123 napisał:

> Na pewno kierunek w prawo powinien być między punktem 2 i 3.

a gdzie krzykacze (z tego forum), ktorzy twierdza, ze wlaczamy kierunek ZAWSZE
        przed wjazdem na rondo?
    • reivena Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 18.10.06, 08:23
      W jakim mieście jest takie "rondo"?
      • pontus_euxinus Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 18.10.06, 08:58
        reivena napisała:

> W jakim mieście jest takie "rondo"?

w wielu. w Lodzi (rondko Lotnikow Lwowskich), w Piotrkowie (rondo Gierka - to
        jest jeszcze lepiej "zakrecone";) ) tez sa podobne.
      • enclave Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 18.10.06, 16:13
        ja zdaje w Rzeszowie i takich rond naliczylem dzisiaj ok.3 (moze tylko 2, nie
        pamietam) w ciagu godziny jazdy.
        Dokupilem sobie godzinki wlasnie, dzisiaj jezdzilem i sie przydalo (poprzedni
        instruktor z ktorym jezdzilem nie zwracal na to uwagi w ogole) dopiero wasza
        pomoc i nowego instruktora uswiadomila mi jak poprawnie jechac ;] kierunek
        miedzy 2 a 3.

dziekuje
    • Gość: Jurek Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:03
      Sygnalizuje się to tak samo jak na takim skrzyżowaniu:
      img205.imageshack.us/img205/1033/rondozm3bezrondakw7.gif
      (przerobiłem rysunek, usuwając rondo). Przed skrzyżowaniem jest za wcześnie, bo
      rozdział lewo - prosto - prawo jest zwyczajnie niejednoznaczny (bo możemy uznać,
      że druga droga jest drugą w prawo, albo jedną z dwóch prosto) - pojawia się więc
      problem z wyborem pasa. Żeby zasygnalizować wyraźnie, musimy sygnalizować
      dopiero w momencie wjechania na pierwszy zjazd z ronda, kiedy będzie widać, że
      skręcimy dopiero na następnym.
    • misiania Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 18.10.06, 09:38
      omatkoboska, czy naprawdę z lewego dojazdowego pasa jest obowiązkowy skręt w
      lewo???????????????
      • tomas30001 Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 18.10.06, 10:09
        prawidlowo wlaczamy kierunkowskaz przejezdzajac obok poprzedzajacego
        zjazdu/wjazdu na rondo, zatem w zadnym z zaznaczonych punktow, tylko miedzy
        p.2 i p.3
    • Gość: cichy kierunkowskaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:18
      Kierunkowskaz ma zawsze adresata, któremu pokazujesz zawczasu i wyraźnie swoje
      zamiary.
      Jeśli masz więcej dróg z prawej to możesz włączyć kierunkowskaz prawy po
      minięciu wjazdu ostatniego po prawej.
      Pokazywanie lewego kierunkowskazu na małych skrzyżowaniach o ruchu okrężnym
      jest dobrą wskazówką dla wjeżdżających !
      pozdr
    • Gość: Gość Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:45
      Czy przy takich strzałkach-dozwolonych kierunkach jazdy jak na zamieszczonym
      rysunku przejazd przez rondo nie powinien zaczynać sie ze środkowego pasa. Jest
      to chyba "jazda na wprost"=zjazd na drugim zjeździe.
      • enclave Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 19.10.06, 18:04
        jezdzielm ostatnio i to jest traktowane jako jazda w prawo. Wiec z prawego pasa
        jechalem.
        • Gość: Gość Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:44
          Moja wątpliość wynikła z nauczania mojego instruktora:
          1. zjazd w pierwszy zjazd na rondzie=skręt w prawo
          2. zjazd w drugi zjazd na rondzie=jazda na wprost
          3. zjazd w trzeci lub dalszy zjazd=skręt w lewo
          • pontus_euxinus Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 19.10.06, 19:39
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Moja wątpliość wynikła z nauczania mojego instruktora:

po co tyle myslec? Nie znam tego ronda, ale...
            logiczne - bo najprosciej i bezpiecznie! - jest to, by pojechac z prawego pasa.
            Wjezdzajac na rondo - to ze schematu z poczatkowego wpisu - jestesmy od razu na
            zewnetrzym pasie, przygotowani do skretu. Wjezdzajac z pasa do jazdy na wprost,
            w okolicach pierwszego zjadu, musialoby dojsc do zmiany pasa, wiec jest
            potencalne zagrozenie. a po co nam to?
            • Gość: Gość Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 20:04
              Jestm może troszkę upierdliwy, ale korzystając, że głos zabrał fachowiec
              chciałby sprawę rozstrzygnać do końca. Jeżeli moja def. jazdy na wprost jest
              prawidłowa to dla układu strzałek kierunkowych jak na podanym rysunku jest
              obowiązek jazdy na wprost ze środkowego pasa i niestety zmiana pasa po pierwszym
              zjeździe. Oczywiście najwygodniej byłoby wjeżdżać zawsze na prawy pas, ale przy
              takim rozumowaniu robiliby to nawet ci, którzy na rondzie skręcają w lewo.
              • pontus_euxinus Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 19.10.06, 20:18
                Gość portalu: Gość napisał(a):

> chciałby sprawę rozstrzygnać do końca. Jeżeli moja def. jazdy na wprost jest
                > prawidłowa to

wg. tej definicji wjazd 4 to zawracanie? a co z 5?

> dla układu strzałek kierunkowych jak na podanym rysunku jest
                > obowiązek jazdy na wprost ze środkowego pasa i niestety zmiana pasa po
                pierwszym zjeździe.

ja bym byl jednak za tym, by jechac z prawego jesli jedziemy w wjazd 1 i 2, z
                srodkowego jesli 3, z lewego jesli jedzimy w 4 i zawracamy.

> Oczywiście najwygodniej byłoby wjeżdżać zawsze na prawy pas, ale przy
                > takim rozumowaniu robiliby to nawet ci, którzy na rondzie skręcają w lewo.

wg mnie. owszem tak i jesli jest taka mozliwosc (uklad pasow) mozna tak jechac.
                • Gość: Jurek Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:54
                  Na schemacie nie ma zaznaczonych pasów na samym rondzie. Moim zdaniem to dopiero
                  może zdeterminować, jak należałoby jechać. Przy takim schemacie jest to trochę
                  wróżenie z fusów.
                  • enclave Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 20.10.06, 19:18
                    sory za nieszczegolowy rysunek ale przyjmijmy ze zielona sciezka zaznaczona na
                    rysunku to caly czas pas zewnetrzny.
    • enclave Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 23.10.06, 13:41
      ZDAłEM DZISIAJ !!!!!!! za 3 podejsciem :) banan na twarzy do wieczora bede mial :D
      • ecikp Re: Rondo - zrobilem schemat, prosze o pomoc 23.10.06, 16:31
        no to gratulacje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka