Dodaj do ulubionych

rady na śliską nawierzchnię

IP: 83.168.96.* 08.11.06, 14:34
Witam! Mam taką prośbę do doświadczonych kierowców albo po prostu do tych
którzy mogą pomóc...Jak na złość od 3 miesiący (kiedy to zaczęłam kurs) nie
miałam okazji jeździć w deszczu...Boję się troszkę że na egzminie (za dwa
dni:)) może popadać lub nie daj Boże posypać śniegiem :) Nie to żebym się
jakoś bardzo bała tylko nie mam kompletnie żadnej praktyki w gorszych
warunkach... Podpowiedzcie coś? Są jakieś znaczne różnice? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zxczxc Re: rady na śliską nawierzchnię IP: *.bph.pl 08.11.06, 16:57
      jak jest ślisko to z czystym sumieniem jedziesz wolniej - masz więcej czasu żeby
      się rozejrzeć, wykonać manewr itp. Myślę że ogóloolnie pogoda nie ma znaczenia.
      A co do zasad to bez gwałtownego dodawania gazu i z hamulcem delikatnie - żeby
      nie ślizgały się kółeczka :)
    • Gość: masz Re: rady na śliską nawierzchnię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 17:01
      W deszczu trzeba dobrze przygotować się do jazdy z wycieraniem lusterek, szyb
      od wewnątrz gdy są zaparowane. Trzeba umieć włączyć wycieraczki przód, tył,
      spryskiwacz w razie potrzeby.
      Nadmuch ciepłego powietrza skierować max na szybę aby możliwie poprawić sobie
      widoczność.
      Lekko otwarta szyba usprawni wewnętrzną cyrkulację powietrza przez co szyby nie
      będą parować.
      Więcej zwolnić w okolicach parkingów z uwagi na możliwość wyjeżdżania nic nie
      widzących kierowców.
      pozdr
      • pontus_euxinus Re: rady na śliską nawierzchnię 08.11.06, 19:45
        > Nadmuch ciepłego powietrza skierować max na szybę aby możliwie poprawić sobie
        > widoczność

po nagrzaniu z lekka auta, najlepiej slierowac na nogi i szybe. wentylator 1
        lub 2 predkosc.

I jechac wolniej.
        • Gość: Madzia Re: rady na śliską nawierzchnię IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.06, 08:44
          Może to oczywiste, co powiem, ale dokładnie zapoznaj się jak działają
          wycieraczki. Przód, tył, częstotliwość ich działania. Z własnego doświadczenia
          wiem, że na moim egzaminie, gdy mocno padał deszcz, prawie wszyscy zdający w
          poczekalni nagle zaczęli się pytać, gdzie się włącza wycieraczki.
          Czyli nie umieli tego robić! A więc mimo, że nie jeździłaś do tej pory w
          deszczu, poproś instruktora, aby Ci to wszystko pokazał.
          Powodzenia!
    • Gość: Ząb Trzonowy Re: rady na śliską nawierzchnię IP: *.76.classcom.pl 09.11.06, 15:57
      1) Hamowanie pulsacyjne (zwłaszcza jak jest lód)
      2) Mokra droga jest względnie bezpieczna (poza tym, że droga hamowania się
      wydłuża). Uwaga raczej, jak jeździsz po opadniętych liściach na mokrej drodze.
      • pontus_euxinus Re: rady na śliską nawierzchnię 11.11.06, 12:29
        Gość portalu: Ząb Trzonowy napisał(a):

> 1) Hamowanie pulsacyjne (zwłaszcza jak jest lód)

ZAPOMINAMY o hamowaniu pulsacyjnym kiedy jest ABS, naciskamy raz i szczegolnie
        kiedy wlaczy sie ABS nie puszczamy nogi z hamulca. Zwolnienie hamulca jest
        jednoznaczne dla ABSu, ze zakonczylismy hamowanie. Kiedy znow naciskamy, znow
        dochodzi do uruchomienia ABSu... i w rezultacie droga hamowania znacznie sie
        wydluza.

> 2) Mokra droga jest względnie bezpieczna (poza tym, że droga hamowania się
        > wydłuża).

Jesli jedziemy odpowiednio wolniej:)
    • Gość: georg Re: rady na śliską nawierzchnię IP: *.flashnet.pl 11.11.06, 23:34
      pierwszy podstawowy krok to unikać gwałtownych ruchów kierownicą,ponieważ na
      śliskej nawierzchni następuje zerwanie przyczepności pojazdu z
      nawierzchnią.ruchy kierownicy powinny być płynne.należy pamiętać że jeśli jest
      na jezdni pokrywa śnieżna lub jest oblodzona odpowiednio wcześniej hamujemy
      silnikiem a dopiero w końcowej fazie hamowania stopniowo naciskamy pedał
      hamulca (na ogół szyscy hamują blisko skrzyżowania przez co jest bardzo
      śliska).pamiętaj że zmniejszenie przyspieszenia spowoduje dociążenie
      pojazdu,przez co pojazd będzie bardzej sterowny.oczywiście to teoria,trzeba
      potrenować trochę,a efekty przyjdą napewno.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka