Dodaj do ulubionych

kilka pytan przed egzaminem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:43
1. czy jesli mi zgasnie na luku auto (w trakcie cofania tez?) albo na
wzniesieniu to mam jeszcze jedna szanse?
2. na luku musze caly czas patrzyc przez tylna szybe, czy moge korzystac z
lusterek?
3. przednia rejestracja tez ma podswietlenie o ktorym musze powiedziec? Punto
4. w grande punto tak samo sie otwiera maske jak w zwyklym punto? chodzi mi o
ten zaczep pod maska, ktory trudno znalezc
5. w grande zapala sie auto jakos inaczej niz w zwyklym? tzn czy jest tez
jakis taki przycisk jak w zwyklym punto bz ktorego kluczyk sie nie przekreci?
6. jesli jestem na skrzyzowaniu o geometrii figury X i wszystkie drogi sa dwu
jezdniowe jedno kierunkowe i chce zawrocic, gdy mam zielone swiatlo to robie
to z najblizszego pasa oczywiscie ale czy moge skonczyc na dalszym jesli nie
utrudnie nikomu jazdy? i czy moge jechac blisko pasa zieleni (wlasciwie jego
zakonczenia) czy musze dojechac do srodka skrzyzowania i dopiero stamtad? bo
jak pojade blisko tego pasa to wlasciwie jade pod prad, ale oczywiscie wted
tamci maja czerwone swiatlo
tutaj znalazlem takie zdjecie
ws.naukajazdy.prv.pl/img_upload/zawracan2021003_1.jpg tylko ze tu nie
ma swiatel... wiec czy jak sa swiatla to moge jechac blisko tego pasa zieleni
czy musze dojezdzac do srodka? chodzi o samochod "B". A czy samochod "D" ma
przekreslona droge dlatego ze ma zly kierunek czy dlatego ze jedzie samochod "C"?
7. na sygnalizatorze zwyklym gdy musze ustapic jadacym z przeciwka musze
czekac tez jak przejedzie ten co skreca ze swojej strony w lewo a z mojej w
prawo? (ja oczywiscie skrecam w lewo) czy mam jechac razem z nim tak aby go
nie zahaczyc? ;)
8. kiedy mam pieszym ustapic na zwyklym przejsciu? wiadomo, ze jak beda
swiatla, ale jak nie bedzie i tylko jest znak? gdy juz sa na jezdni to chyba
wiadomo, ale czy jak stoja to tez?

z gory thx za odpowiedzi

Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Re: kilka pytan przed egzaminem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 18:58
      1. tak, nie jestem pewien jaki jest limit, mój instruktor mówi, że to zależy w jakich sytuacjach zgaśnie, ale niekoniecznie drugie zgaśnięcie musi oznaczać koniec egzaminu. dodatkowo na łuku masz prawo do jednej korekty czyli jeżeli zauważysz że się nie wyrobisz na zakręcie możesz sobie podjechać trochę do przodu i cofnąć jeszcze raz, byle nie wjechać w słupek i na linię
      2. na łuku przy cofaniu patrzysz na początku w prawą tylną szybę, gdy już przejedziesz mniej więcej połowę zakrętu powinieneś zobaczyć linię w prawym lusterku, wtedy zaczynasz prostować tak żeby na nią nie wjechać więc już od tej pory posługujesz się prawym i lewym lusterkiem żeby wyrównać tor jazdy. Jedziesz do tyłu i gdy już wjeżdżasz do koperty musisz znowu odwrócić głowę i patrzeć w tylnią szybę tak żeby nie wjechać w słupek.
      7. jechać i nie zahaczyć i uważać czy następne auto z przeciwka nie ma kierunkowskazu w twoje lewo bo wtedy jesteś o włos od wymuszenia
      8. jeżeli jedziesz na prawym pasie i na przejściu po prawej stronie stoi pieszy - stój bo inaczej po egzaminie. Jeżeli pieszy stoi z LEWEJ strony ale nie wszedł jeszcze na jezdnię - możesz się nie zatrzymać ale uważaj, bo może wejść w ostatniej chwili tym bardziej jeżeli lewym pasem nic nie jedzie, jeżeli wszedł już na pasy - stop, jeżeli lewym pasem jadą 110km/h samochody - możesz jechać bo raczej nie odważy się wejść. Jeżeli pieszy stoi na przejściu po prawej ale nie wiadomo co chce zrobić - zatrzymaj się, jeżeli pieszy się odwróci albo stoi i nie przechodzi - powiedz "ja się zatrzymałem" i jedź sobie powoli dalej. W ten sposób na pewno cię nie obleje a nie wiadomo na jakiego egzaminatora trafisz.
      • Gość: dni Re: kilka pytan przed egzaminem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 19:12
        thx za odpowiedzi a moze ktos na reszte odpowiedziec?

i pierwszy raz sie z tym spotykam, ze mozna sobie podjechac do przodu jak sie
        nie wyrobi :)
        i ciekawe co mi zrobi jak bede np caly czas sie w lusterka patrzyl? chyba
        nigdzie nie ma tego zabronionego? oczywiscie na koniec trzeba w tylna szybe, ale
        to wiadomo ;)
      • Gość: ewelina Re: kilka pytan przed egzaminem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:22