Gość: biegowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 23:37 Pierwszy instruktor pozwalał tylko do 3 (nie wiem dlaczego) a kolejny dopiero pozwolił mi jezdzic na 4, czasem na 5 :) Jak Wy jeździcie, szanowni kursanci? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erty Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 00:23 Zależy ile płacisz za godzinę jazdy szanowna kursantko. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulka Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: 80.53.157.* 13.05.07, 07:50 przeciez to zalezy od predkosci , chyba sobie jaja robisz ze nie wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 13.05.07, 08:37 Zzzzzzzzzz... Zaliczyłam wszystkie biegi, ich użycie zależy od prędkości, umiejętność jazdy na biegach powyżej 3 jest wskazana, uczysz się panować nad autkiem. Z zasady jazda poza terenem zabudowanym, powyżej 50 km/h, jest częścią kursu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.aster.pl 13.05.07, 09:12 Pierwszy instruktor kazał mi jeździć raczej do trójki , chyba że było powyżej 50 km/h a drugi sugerował wcześniejsza zmianę na czwórkę. Na egzaminie raczej nie ma potrzeby używania czwórki, masz mniej biegów do redukcji i tak jest lepiej. Jak zdasz to tez zależy od tego jakim potem samochodem będziesz jeździć. Ja swoim spokojnie mogę trójką do 60/km dociągać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga8207 nie zdasz egzaminu jak bedziesz używać tylko do 3 IP: *.3s.pl 13.05.07, 10:24 Chyba żartujesz źe chcesz zdać egzamin używając max. 3 biegu!!! W życiu nie zdasz chyba źe droga nielegalną. Żaden noramlny egzaminator nie przymknie na to oka bo to nienoramlne. Jak w jedziesz na droge szybkiego ruchu (a taka jazda jest ównież jednym z zadań na egzaminie to chyba nie będziesz jechać 60km/h bo to będzie prawie blokowanie drogi. A tłumaczenie źe bedziesz mieć mniej biegów do redukcji sugeruje tylko źe nieopanowałaś obsługi samochodu na tyle żeby zaliczyć egzamin pozytywnie. Ja na na egzaminie użyłam tylko 4 w sumie nie wiem dlaczego. I co prawda egzamin zdałam ale usłyszałam na końcu źe w samochodzie jest jeszcze 5 bieg którego również sie używa. A jak Wasz instruktor boi się Wam pozwolić użyć wyższych biegów bto zmieńcie go jak najszybiciej. Robi krzywde Wam (bo nie nauczycie sie dobrze jeździć)i niszczy swoje auto bo samochód na nizszym biegu bardziej cierpi Pozdrwiam I jeszcze raz powtarzam : Nie bójcie sie uzywać wyższych biegów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: nie zdasz egzaminu jak bedziesz używać tylko 13.05.07, 10:53 Ja na kursie użyłam każdego biegu, po mieście jak najbardziej od 1- 4. Mój instruktor mówił, że mam sie nie bać zmieniać na wyższe biegi bo to jest wskazane właśnie w jak najkrótszym czasie jazdy, przechodzić na wyższe biegi, potem przecież zawsze można zredukować. 5 używałam tylko na drodze już szybkiego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: nie zdasz egzaminu jak bedziesz używać tylko IP: *.aster.pl 13.05.07, 11:14 Ja jestem po zdanym egzaminie i zdawałam na bemowie i to kilka razy , podczas zadnego egzaminu nie byłam na trasie szybkiego ruchu. Jakbyś czytała uważniej to byś zauważyła że zaznaczyłam iż 3 bieg do 50 km używałam i naturalnie że jeżdżąc z wiekszą prędkością wskakuje się na bieg wyższy . Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 Re: nie zdasz egzaminu jak bedziesz używać tylko 13.05.07, 13:45 Gość portalu: natalia napisał(a): > Ja jestem po zdanym egzaminie i zdawałam na bemowie i to kilka razy , podczas > zadnego egzaminu nie byłam na trasie szybkiego ruchu. Jakbyś czytała uważniej > to byś zauważyła że zaznaczyłam iż 3 bieg do 50 km używałam i naturalnie że > jeżdżąc z wiekszą prędkością wskakuje się na bieg wyższy . No to już wszystko jasne źe zdawałaś kilka razy. Raczej nie ma się czym chwalić. Chodzi o to żeby zdać a nie zdawać po 10 razy ale bez efektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia [...] IP: *.aster.pl 13.05.07, 18:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia do Agi8207 IP: *.aster.pl 13.05.07, 11:25 To powyzej również było do Ciebie.Ja opisywałam swoje doswiadczenia na egzaminie, na pewno tez w każdym miescie czy miasteczku sa inne trasy egzaminacyjne i jeździ sie na nich z różną prękością .Jeśli chodzi o jazdę na 3 do 60km/h to mi chodzi o mój własny , prywatny samochód ktory po prostu tak ma. Nie ma to nic wspólnego z lękiem przed zmianą biegów na wyższe bo nie spotkałam sie raczej z kimś kto by pytał ze względu na strach bo niby czego się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwołujący się Re: do Agi8207 IP: *.aster.pl 13.05.07, 12:43 Ja wogóle nie będe zmieniał biegów bo sobie kupie samochód z automatem . No chyba że na wsteczny hehe :) A wy jeźdźcie sobie i wymachujcie rękami żeby biegi zmieniać na każdym skrzyżowaniu i przy zmianach prędkości. W USA dawno wprowadzili takie skrzynie żeby się człowiek nie męczył . A u nas ciągle bieda z głupotą idzie w parze :) Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do Agi8207 14.05.07, 22:31 Gość portalu: odwołujący się napisał(a): > W USA dawno wprowadzili takie skrzynie żeby się człowiek nie męczył . i pozbawili sie tego co w prowadzeniu auta najpiekniejsze... poczucie ze ma sie wladze nad moca naszego silnika... Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: do Agi8207 15.05.07, 21:51 pontus_euxinus napisał: > i pozbawili sie tego co w prowadzeniu auta najpiekniejsze... > poczucie ze ma sie wladze nad moca naszego silnika... Amen Pontus, amen!!!! Widzę, że masz to samo:). Przecież to jedna z piękniejszych rzeczy, jak możesz autko poznać z każdej strony. Automaty są takie niepełne... Znowu pytanie o sygnaturkę??? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do Agi8207 15.05.07, 21:54 linia.frontu napisała: > Znowu pytanie o sygnaturkę??? :/ bedzie sie zmieniala:) czasem bedzie mila, czasem zlosliwa... tak jak ja;) Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: do Agi8207 15.05.07, 21:56 pontus_euxinus napisał: > bedzie sie zmieniala:) czasem bedzie mila, czasem zlosliwa... tak jak ja;) No tak, ale ja nic nie rozumiem... Po polskiemu do Linii Frontu:) Czerwienisz się... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciunia Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 12:39 Ale wy jestescie dziwni-to po miescie prujecie na 5?4 sie uzywa jak sie jedzie 70 km/h-w niektorych miejscach jest taka dopuszczalana predkosc-i biegi sie zmienia w zaleznosci od niej czyli mniej wiecej co wzrost 20 km/h mam nadzieje,ze nie zbyt to skomplikowane wyjasnienie ;)w kazdym razie 5 wrzuca sie jak na liczniku jest 80 km/h a po miescie juz tyle nie wolno jezdzic no chyba ze jestes poza obszarem zabudowanym wtedy w dogodnych warunkach smigaja nawet na autostradzie na 5 przy predkosci 130 km/h :D Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom884 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 13.05.07, 13:48 no to teraz odkryłaś Ameryke z tymi prędkościami. Nie wiem czy masz prawo jazdy i jaeśli tak kiedy robiłaś kurs ale teraz na kursie jest coś takiego jak jazda drogą szybkiego ruchu a tam raczej nie pojedziesz 50km/h bo cie wytrąbia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwołujący się [...] IP: *.aster.pl 13.05.07, 14:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegowa Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:13 No widzicie sami, ten moj 1 instruktor to jakiś ... że dał mi jezdzic tylko na 3... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.aster.pl 13.05.07, 18:18 Popieram Kiciunia twoją wypowiedż, w Warszawie raczej niewiele jest miejsc żeby 50 km/h mozna przekraczać a po za tym ciagle sie stoi w korkach a tam raczej 5 nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 14.05.07, 22:35 Gość portalu: Kiciunia napisał(a): > w kazdym razie 5 wrzuca sie > jak na liczniku jest 80 km/h a ja wrzucam przy ok. 50 km/h i superowo sie jedzie (obroty nieco ponad 2000 - czyli max. moment obrotowy). a jak chcesz wypzedzic... 3 i wszystkie 120 KM pracuja pelna sila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciunia Automat,a manualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:41 Automat jest ok,ale lepiej sie uczyc na maualnej skrzyni biegow-takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 13.05.07, 19:04 Nie ma się o co kłócić. Istnieje tyle nauk jazdy samochodem co szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
bujaka_jamajka Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 13.05.07, 19:12 Ja tam dokładnie nie wiem przy jakich prędościach trzeba zmienić bieg na wyższy, ale to przecież słychać bo jak za niski bieg a za wysoka prędkość to silnik zaczyna wyć. I to znak, że czas zapodać wyższy bieg:) Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 14.05.07, 09:42 Boże czytając niktóre Wasze wypowiedzi zaczynam pomału rozumieć dlaczego tyle ludzi oblewa egzaminy po 5 razy i więcej. Jeśli nie potraficie tak prostej rzeczy jak zmiana biegów i redukcja jest dla Was problemem to proszę nie opowiadajcie głupot że egzaminator jest złośliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciunia Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:36 Ja rozumiem zmiane biegow,ale nie rozumiem dlaczego chca pruc na miescie na 5??? 4 najwyzej i to w niektorych miejscach,gdzie jest ograniczenie do 70 km/h,a przeciez 5 to juz 80,a nawet wiecej wiec na tej zasadzie zrobimy z miasta autostrade i wszyscy zaczniemy pedzic 100 np.po drogach jednokierunkowych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: 80.54.170.* 14.05.07, 17:37 Gość portalu: Kiciunia napisał(a): > Ja rozumiem zmiane biegow,ale nie rozumiem dlaczego chca pruc na miescie na 5?? > ? > 4 najwyzej i to w niektorych miejscach,gdzie jest ograniczenie do 70 km/h,a > przeciez 5 to juz 80,a nawet wiecej wiec na tej zasadzie zrobimy z miasta > autostrade i wszyscy zaczniemy pedzic 100 np.po drogach jednokierunkowych ;) Kiciunia nigdzie nie jest powiedziane, że przy takiej i takiej prędkości masz jechać na takim i takim biegu - wszystko ale to wszystko zależy od danego auta. Ja jeździlam czasem po mieście na czwórce - i dla wszystkich moich instruktorów normlne bylo wrzucanie 4 biegu przy prędkości 50 km/ h - od razu czuć różnicę gdy się wrzuci czwórkę bo silnik isę tak nie męczy (dodam, że w różnych autach to było), na egzaminie też dwa razy wrzuciałam czwórkę, a w miejscu z podwyższoną prędkością do 70 km/ h jechaląm już na piątce. I dodam jeszcze, że w moim mieście nie da się w niektórych miejscach nie jechać na piątce - zwłąszcza, że miesjcami dozwolona prędkośc jest podwyższona do 90 km/ h i jest to teren zabudowany (centrum miasta!!) a nie żadne odludzie;) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia [...] IP: *.aster.pl 14.05.07, 12:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bujaka_jamajka Re: Aga8207 14.05.07, 20:10 Samochód z automatyczną skrzynią biegów.. cudoo..:):) Przynajmniej jedna rzecz odpada którą trzeba zaprzątać sobie głowę:) Może za jakieś 100 lat dorobię się takowego i dopiero będzie jazdaa:P Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) 14.05.07, 22:21 Gość portalu: biegowa napisał(a): > Pierwszy instruktor pozwalał tylko do 3 (nie wiem dlaczego) a kolejny dopiero > pozwolił mi jezdzic na 4, czasem na 5 :) Jak Wy jeździcie, szanowni > kursanci? :) Gość portalu: biegowa napisał(a): > Pierwszy instruktor pozwalał tylko do 3 (nie wiem dlaczego) a kolejny dopiero > pozwolił mi jezdzic na 4, czasem na 5 :) Jak Wy jeździcie, szanowni > kursanci? :) czasem i na 6:) 1) polecam poczytac, przeanalizowac instrukcje obslugi waszego auta - (szczegolnie mocy i momentu obrotowego) i popytac swego instruktora. 2) polecam przeczytac cos na temat EKO JAZDY (eko- driving) <a href="forum.mtk-klub.pl/viewtopic.php?t=4822">ew. spojrzec na to forum</a> Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 wreszcie się pojawił ktoś normalny na tym forum :) 15.05.07, 10:42 Dokładam się do tego co napisał pontus_euxinus. I jeszcze raz przypominam prawa jazdy nie robi się tylko na jazde po mieście do 50kn/h i na 3 biegi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :)dopontus euxinus IP: *.aster.pl 15.05.07, 19:47 Wypadam z tego forum, starałam się zawsze być tolerancyjna i raczej innych podnosić na duchu a nie obrazać. Odpowiedz Link Zgłoś
speedone Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :)dopontus euxinu 15.05.07, 23:34 eh ale macie problem :/ glownie zalezy od samochodu !! w niektorych przy 50km.h na 3 biegu sa optymalne obroty , kiedy damy mu 4 to sa za niskie a to juz zle dla silnika. Wiec wiecej luzu zycze wam :) Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :)dopontus euxinu 15.05.07, 23:37 speedone napisał: > Wiec wiecej luzu zycze wam :) O, dawno Cię nie było, a ja apetyczny sprzęcik pamiętam (mam na myśli motor)! :) A znasz Mata z Grodziska? On prawka nie roooobi, phi! Odpowiedz Link Zgłoś
speedone Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :)dopontus euxinu 16.05.07, 00:38 > > O, dawno Cię nie było, a ja apetyczny sprzęcik pamiętam (mam na myśli motor)! : > ) > A znasz Mata z Grodziska? On prawka nie roooobi, phi! no troszke dawno ;) musze kiedys zmienic ta sygnaturke na cos bardzie aktualnego :P motorek poszedl do ludzi a ja rozbijam sie preludka po miescie. Bez prawka bym juz zabulił przynajmniej 3 X 500zl za brak prawka :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frex Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.CNet2.Gawex.PL 17.05.07, 18:16 Ja jak chodzilem an kurs jazdy, to musialem dojezdzac do miasta w ktorym mialem miec egzamin (80km) ,po drodze sie jezdzilo 110-140 bo szybciej nie pozwalal zeby "L" nie zwialo bo byly na magnesy. W miescie ? jak to w miescie wolniej 50-70km/h.Biegi ? Kto mysli na ktorym biegu jedzie ? ? ? jak za slabo ciagnie to bieg nizej, jak juz sie silnik meczy to wyzej :) ruszanie oczywiscie 1/2 :) Golfikiem z nauki daBo sie 3 ruszyc,:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: na 3 czy 4 biegu? a może 5? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 16:57 ja mam technike: jak ruszam to z 1 jak juz rusze i przejade 10m to wrzucam 2 na 2 troche się rozpedzam i 3bieg przy ok.35 km/h jak jade 50kmh to juz mam 4bieg chociaz jechałem na 4biegu 90km/h 5jeszcze nieuzywalem zdazylo mi się jechać 25km/h na czwórce w takim korku za traktorem którego niedalo sie minać Odpowiedz Link Zgłoś