Dodaj do ulubionych

hamowanie silnikiem

15.02.08, 12:34
Witam wszystkich, mam male pytanko. Przegladam sobie nieraz to forum
jako ze i mnie niedlugo czeka egzamin i zetknelam sie z
pojeciem "hamowania silnikiem". Przyznam szczerze ze nie mam pojecia
co to znaczy, czy to jakas nazwa czynnosci standardowo wykonywanej
czy tez moze cos mnie ominelo, bo jesli to drugie to wolalabym
wiedziec :)
Z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: gest Re: hamowanie silnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:17
      To jest sytuacja - samochód rozpędzony i noga ściągnięta z gazu.
      Czym niższy bieg tym efekty tego hamowania silnikiem będą większe.
      pozdr
      • watashi79 Re: hamowanie silnikiem 15.02.08, 14:54
        Gość portalu: gest napisał(a):

> To jest sytuacja - samochód rozpędzony i noga ściągnięta z gazu.
        > Czym niższy bieg tym efekty tego hamowania silnikiem będą większe.

W sensie: puszczasz zupełnie gaz => samochód sam zaczyna zwalniać. Oczywiście
        wolniej niż z pomocą hamulców. Plus jest taki, że oszczędzasz paliwo i klocki
        hamulcowe.
    • Gość: DRAKE-999.OLSZTYN Re: hamowanie silnikiem IP: *.olsztyn.mm.pl 15.02.08, 16:08
      TO ZNACZY KOLEGO ŻE DOJEŻDZAJĄC DO JAKIEGOŚ MIEJSCA, NP. SKRZYŻOWANIA, HAMUJESZ SILNIKIEM, NIE WYŁĄCZASZ BIEGU. STARZY KIEROWCY KIEDYŚ WYŁĄCZALI CZY ROZŁĄCZALI SKRZYNIE BIEGÓW T/Z LUZ I DOJEŻDZALI DO MIEJSCA EW. ZATRZYMANIA, OBECNIE NIE TRZEBA TEGO STOSOWAĆ ZE WZGLĘDU NA TO ŻE PRZY PEŁNYM WTYSKU SILNIKA SPALI WIĘCEJ PALIWA. TO MNIEJ WIĘCEJ TYLE.
      • Gość: barb Re: hamowanie silnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:16
        mnie instruktor,jak zblizalismy sie do zakretu zawsze mowil HA,RE tzn.najpierw
        hamujemy,potem redukujemy do dwojki i wcodzimy w zakret,ale NIGDY NA WCISNIETYM
        SPRZEGLE NIE POKONUJMY ZAKRETOW,tylko popuszczajac sprzeglo i wyshodzac juz z
        zakretu dodajemy gazu.Wszysko z wyczuciem,balansujac polsprzeglem i
        hamulcem,jezeli jest to zrobione perfekcyjnie to silnik hamuje pulsacyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka