Gość: ket IP: *.legnica.vectranet.pl 02.02.09, 20:23 proszę o odpowiedź czy w aucie koiecznie trzeba mieć gaśnicę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaasdd Re: gaśnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 21:03 Trzeba mieć. Bo można za to dostać mandat. Mój kolega dostał 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: made in poland Re: gaśnica IP: 77.254.255.* 02.02.09, 21:13 polska mentalność...bo mandat, nie do gaszenia tylko ten nieszczęsny mandat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedi Re: gaśnica IP: *.gemini.net.pl 02.02.09, 22:08 Uzywales kiedys tych "niby to dzialajacych" gasnic z hipermarketow? Zareczam, ze sa tylko po to, zeby nie dostac mandatu! Bylem kiedys przy kolizji, przy ktorej cos tlilo sie/dymilo z silnika... Zatrzymaly sie 2 samochody (w tym ten, ktorym jechalem)... ratownicy wypadli, zlapali za gasnice i... dupa zbita, bo posypal sie proszek, zero cisnienia, po 2 sekundach nie lecialo juz nic. Z OBU gasnic. Dopiero, jak przyjechala straz pozarna i zalala piana, to przestalo sie tlic (mieli niedaleko).. a strazak stwierdzil, ze te gasnice to tylko ladnie wygladaja... Takze wlasnie po to sa gasnice w samochodzie... noo.. chyba, ze wydasz pareset zlotych.. ale kto by inwestowal takie pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: gaśnica 02.02.09, 22:29 ...Jedi, te gaśnice działały by gdyby nie były przeterminowane!!!, zaręczam. Żadne paręset złotych. Nie inwestuj takiej forsy tylko pilnuj terminu przydatności gaśnicy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedi Re: gaśnica IP: 57.66.197.* 03.02.09, 11:05 Obie gasnice mialy odpowiednia date waznosci... Po prostu kawal shitu, a nie gasnice ;) Takze te 20-30zl, ktore sie wydaje... nic specjalnego za to sie nie dostanie... jak dla mnie przynajmniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: gaśnica IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.09, 18:31 Jedi, o mentalność naszego narodu chodzi. My zapinamy pasy bo mandat, mamy gaśnicę bo mandat,nie rozmawiamy przez komórkę, nie wozimy apteczek bo niema wymogu i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Witaj, naiwne dziecko! z IP: 77.254.255.* 03.02.09, 19:12 W Polsce gaśnice są przymusowe, bo odnośne zapisy w prawie zostały przeforsowane przez producentow gaśnic. A teraz idź do tatusia i zapytaj go, ile widział płonących samochodów... (w całym życiu) Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Witaj, naiwne dziecko! z IP: 77.254.255.* 03.02.09, 21:00 ...trzeźwy, masz dużo racji. Wymagają od nas gaśnicy, ale nie wymagają szkolenia pożarniczego. Kto z nas jest strażakiem ???, ja nie i nie umiem gasić pożarów. Natomiast konia z rzędem temu, który mi podpowie gdzie w ustawie jest napisane, że koło zapasowe muszę posiadać w aucie. Bez koła zapasowego na drodze ekspresowej lub autostradzie mogę spowodować niezłe widowisko. A jednak nie musimy go mieć. Podobna sprawa z apteczką. Kto z nas jest ratownikiem medycznym???, ja nie. No ale w tym przypadku trochę wiem.Z tym tylko, że w tej samochodowej apteczce są środki to tamowania krwi z nosa :):):) a nie leczenia urazów w wypadkach drogowych. Przynajmniej to dobre, że ona nie jest obowiązkowa!. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: Witaj, naiwne dziecko! z IP: 77.254.255.* 03.02.09, 21:50 naprawdetrzezwy napisał: > W Polsce gaśnice są przymusowe, bo odnośne zapisy w prawie zostały > przeforsowane przez producentow gaśnic. > > > A teraz idź do tatusia i zapytaj go, ile widział płonących > samochodów... > (w całym życiu) > > > ja jeden i my wystarczy na całe życie, a zwłaszcza mina dziecka, które ojciec wyciągał z tylnego siedzenia palącego się garbusa... i sorry, może jestem mało inteligentna, ale jakoś nie czaję tej złośliwej ironii jako żartu... > > Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Witaj, naiwne dziecko! z IP: 77.254.255.* 03.02.09, 21:58 ...tylko Aniu, on to dziecko wyciągał z garbusa i chwała mu za to, ale z gaśnicy nie korzystał na pewno bo na nic ona by mu się nie zdała. Albo dziecko, albo gaszenie pojazdu, wybór miał prosty, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: Witaj, naiwne dziecko! z IP: 77.254.255.* 03.02.09, 22:12 mdrive napisał: > ...tylko Aniu, on to dziecko wyciągał z garbusa i chwała mu za to, ale z gaśnic > y > nie korzystał na pewno bo na nic ona by mu się nie zdała. Albo dziecko, albo > gaszenie pojazdu, wybór miał prosty, prawda? no tak, oj się zajął dzieckiem, a mój ojciec gasił... jako jedyni się zatrzymalismy wtedy... Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: gaśnica 02.02.09, 22:04 przysięgam, że przeczytałam "granica"... chyba czas się wyspać, wyluzować, czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
eliiii Re: ot\gaśnica 02.02.09, 22:28 permanentne_7_niebo napisała: > przysięgam, że przeczytałam "granica"... chyba czas się wyspać, > wyluzować, czy coś... hahahaha, tak, stanowczo tak. w aucie koniecznie trzeba mieć jakieś granice:) i nie należy ich przekraczać :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ot\gaśnica IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 03.02.09, 10:54 W zasadzie można przekraczać, już nawet do wielu państw paszportu nie trzeba:-). Jednak dowód i paszport warto mieć:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
eliiii Re: ot\gaśnica 03.02.09, 17:56 heh, ja nie o tych granicach... ale niech będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.szklarska Re: gaśnica 27.05.21, 11:18 Gaśnica jest w samochodzie wymgana, aby mieć pewność że w razie potrzeby zadziała należy raz w roku zrobic jej przegląd. Więcej info znajdziesz tutaj: www.bhpiww.pl/przeglad-gasnic-konserwacja/ Odpowiedz Link Zgłoś