Gość: blurp IP: *.jmdi.pl 24.06.09, 18:10 Po co te ubezpieczenia? Co dają? Przyznam, że jestem zielona w temacie. Czy dają je też na np. 10 letni samochód? Wiem że OC jest obowiązkowe - ale te dodatkowe to dla mnie "car_na magia" ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blurp Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.jmdi.pl 24.06.09, 18:14 dodam tylko że, zamierzam kupić Punto-lota rocznik od 2000 wzwyż (na ile Bozia pieniążki ześle, ale póki co zsyła na roczniki 2000-2003 max) Chcę kupić "zagazowanego" z silnikiem 1,2. Nie mam pojęcia o tym co muszę zrobić po odkupieniu od kogoś auta. Może jakiś poradnik, gdzie ubezpieczają swoje pierwsze auta zielone liście? Na co zwrócić uwagę i dlaczego to ważne? HELP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis-mis Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 20:32 w skrócie: jak jesteś sprawcą wypadku / kolizji, to szkody, które komuś wyrządziłaś pokrywane są z Twojego OC. ale już swojego auta tak nie naprawisz, jak Twoje auto też ucierpi w takiej kolizji z Twojej winy (a skoro inne ucierpiało, to Twoje raczej też), to musisz za naprawę zapłacić z własnej kieszeni. chyba że masz AC, AC służy do pokrycia szkód we własnym samochodzie właśnie w takich przypadkach (szkody z Twojej winy), ale też w sytuacji gdy sprawca szkody jest nieznany. mi np. niedawno wybili szybę w samochodzie i gdyby nie AC, to byłabym uboższa o 3 tys. bo to przecież rzecz, którą trzeba było zrobić, bez szyby nie da się jeździć. podobnie jak ci ukradną samochód, to odszkodowanie masz z AC (inna rzecz wg jakiej wartości wypłacane, ale zawsze coś tam dostaniesz). więc moim zdaniem AC warto mieć, szczególnie jak się jest młodym kierowcą i istnieje większe ryzyko, że będziesz sprawcą jakiejś kolizji. oczywiście jak Twoje auto ucierpiało w wyniku kolizji zawinionej przez kogoś innego, to naprawiasz je z OC sprawcy. assistance - zapewnia ochronę kierowcy i pasażerom w czasie podróży w zakresie pomocy technicznej i medycznej, np. jak ci się popsuje samochód z dala od domu, to cię odholują do warsztatu, czasami zapewnią hotel, zależy od ubezpieczyciela i jego warunków. to akurat jest najmniej wykorzystywane, ale często ubezpieczyciele dają to gratis, jako dodatek do AC, więc nie ma się co zastanawiać. zależy ile jeździsz i czym, jak jeździsz głownie po swoim mieście, to ci niepotrzebne, bo assisnantce z reguły działa w pewnej odległości od domu. podobnie jak masz nowy samochód, wtedy z reguły dostajesz jakieś pakiety bezpośrednio od sprzedawcy, poza tym masz gwarancję. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? 24.06.09, 20:52 innymi słowy OC+AC? A czy to ACdają bez względu na rocznik auta? bo coś mi donoszono że nie dla aut starszych miż 10 letnie - jaka jest rzeczywistość? Owszem jak kupię auto to gdzieśtam się ubezpieczę - tyle, że ja zupełnie nie kapuję co i jak - samochód będzie (do czasu mojego prawomocnego rozwodu) na mojego ojca (ma prawko ale nie jeździł ze 30 lat - więc chyba staż prawka bez znaczenia?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis-mis Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 21:08 tak, ja bym się zdecydowała na OC i AC. odnośnie wieku samochodu, to nie wiem, o takie szczegóły dowiedz się dzwoniąc do jakiegoś PZU czy innego ubezpieczyciela. a to, że samochód będzie na ojca, to moim zdaniem nie ma znaczenia, bo trzeba ubezpieczycielowi podać dane i staż wszystkich osób, które będą tym samochodem jeździć. dla młodych kierowców są wyższe stawki. jak ja zaczynałam jeździć samochodem, którym dotychczas jeździł tylko mąż, to coś tam musieliśmy dopłacić. inaczej nie dostaniesz odszkodowania, jak wyjdzie na jaw, że kierowcą była taka niezgłoszona osoba. nie ma lekko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.jmdi.pl 26.06.09, 05:50 Dzięki za wyjaśnienia :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.jmdi.pl 26.06.09, 05:59 A tak na głupa - gdzie najczęściej ubezpieczają się młodzi kierowcy starych autek? Mam mętlik w głowie - za dużo tych ubezpieczycieli. Prawdopodobnie kupię to punto 1,2 rocznik ok 2000 - 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? 26.06.09, 07:58 Gość portalu: blurp napisał(a): > - gdzie najczęściej ubezpieczają się młodzi kierowcy > starych autek? Jak to GDZIE ? Byle gdzie :-) (Jeżeli tylko OC) Nie ma innej możliwości jak zrobić "wywiad" osobiscie u kilku Ubezpieczycieli.... Jakieś dwa lata temu sprawdzałem tą metodą (dla kogoś) i wyszło ,że PTU miało najlepszą ofertę. ps Na wielu ogłoszeniach są mylne informacje typu --> OC już od 500.oozł. !!! Pytanie tylko na co to Ubezpieczenie ? Na samochód czy na hulajnogę ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: AC i Assistance - o co tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 09:58 j zwiedzilam troche ubezpieczalni i jednym z rozsadniejszych okazala sie AXA, ktora wykupujesz przez internet. mozesz sobie wejsc na stronke i wykonac wczesniej kalkulacje. dokupilam NW kierowcy i pasazerow, midi assistance, place w 4 ratach i wyszla mnie skladka po 250zl za kwartal. do najnizszych nie nalezy ale nie jest zle, bo w innych bym miala zwyzke za wiek. z tego co ustalilam to compensa nie ma zwyzki jesli w roku ubezpieczeniowym konczy sie 25 lat, ale tam i tak ubezpieczenie byloby jakies 450zl wyzsze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś