Dodaj do ulubionych

Zagadki -cd.

26.07.06, 18:53
W poprzednim zagadkowym wątku było juz bardzo duzo postow, dlatego
postanowilam zalozyc nowy wątek, rowniez z zgadkami, zeby bylo prosciej i
wygodniej :) poniewaz odgadłam poprzednią, zadaję nową. Na zyczenie wujaszka
jest to zagadka z Księgi Strachow :)
1) Czego prducentem był Fryderyk Brown? :)
Obserwuj wątek
    • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 26.07.06, 19:02
      Zapalniczek! Pamietam, ze m.in. w ksztalcie Wiezy Eiffel'a :)
      • sowca Re: Zagadki -cd. 27.07.06, 01:07
        Gratulacje :) tez pamietalam o tej w kształcie Eiffle'a :P czekam niecierpliwie
        na kolejna zagadke:)
        • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 27.07.06, 09:01
          W takim razie: ile razy "zgubil sie" p.Kuryllo? I gdzie?
          • sowca Re: Zagadki -cd. 27.07.06, 12:30
            Pomyslmy
            Raz "zgubil sie" kolo młyna Topielec, drugi raz na wiezy kosciola w Dolsku (lub
            Lubiechowie Gornynm, nigdy nie moge zapamietac:P), no a trzeci raz w mauzoleum.
            Czyli trzykrotnie. Chyba, ze zaliczymy jego probe ucieczki z obozowiska?
            • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 27.07.06, 12:43
              Swietnie:) Teraz ja z utesknieniem czekam na zagadke. Moze cos z "kontynuacji"?
              (zartowalem...) :-)

Tak a propos: probowalem wczoraj przeczytac po raz pierwszy "Skarb Generala
              Samsonowa". Ale zrezygnowalem jak doszedlem do opisu znalezienia skarbu i
              poscigu za bandytami, bo mi sie zrobilo niedobrze...
              • sowca Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 00:51
                Ech, nie wiem, jakie sa na tym forum opinie o kontynuacjach... ale ja, po
                przeczytaniu kilku, calkowicie zerzygnowalam;/ klasa Nienackiego jets nie do
                podrobienia...
                Zagadka bedzie z "Człowieka z UFO". Czym zajmowal sie Thomas van Hagen, mąż
                Teresy?
                • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 08:49
                  Z tymi kontynuacjami to, mi sie wydaje, jest tak ze mozna nasladowac styl
                  Nienackiego, ale wymaga to duzej pracy i czasu. Np. wspomniany przeze mnie
                  "Skarb generala Samsonowa" zaczyna sie prawie w stylu Nienackiego, ale po paru
                  stronach styl ten nagle sie konczy. Ale jak kontynuacje powstaja na podobienstwo
                  "Mody na sukces" to trudno wymagac od autora, aby powoli analizowal co pisze i
                  porywnywal z Nienackim :)

A wracajac do zagadki: hmm, trudne. Czyz ona nie miala kilku mezow? :)
                  • sowca Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 12:28
                    Niech te kontynuacje sobie beda, naprawde, ale skoro detektywem jest tam ten
                    caly Daniec, to niech nie nazywaja sie "Pan Samochodzik i...". Nienancki sie w
                    grobie pewnie przewraca...
                    Dobra, mniejsza o to :P
                    Chodzi mi o tego pierwszego męża Teresy, ktory zdaje sie zginął w jakiejś
                    bójce? czy cos takiego? Musze chyba przeczytac "Czlowieka z UFO" po raz n-ty,
                    bo zapminam:P
                    • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 12:57
                      A, teraz chyba pamietam. Chodzi, bodajze, o jej pierwszego meza co byl
                      przemytnikiem, czyz nie? A pozostali mezowie, to chyba byli tylko "mezami na
                      niby". Ale cos mi sie moglo "pomerdac" :)
                      • sowca Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 18:12
                        Tak, chodzi wlasnie o niego :) Był przemytnikiem szmaragdow.
                        • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 21:19
                          Ha! Prosze jaki ci ja zdolny jestem! :)

A teraz: jakim samochodem jezdzil ojciec Tella? :)
                          • sowca Re: Zagadki -cd. 28.07.06, 22:47
                            Wartburgiem!!! hehe, ja tez jestem zdolna :D
                            Pytanko: Jak przedstawił się pannie Wierzchon Batura, gdy wtargnął do
                            Niesamowitego Dworu pod pretekstem sprawdzania scian w sali balowej? kto
                            zgadnie, niech od razu zada kolejna zagadke, nie czekajac na potwierdzenie, bo
                            wybywam na weekend na dzialke, a tam nie ma mojego kochanego komputerka ;(
                            • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 29.07.06, 19:03
                              Hmm, udawal bodajze fachowca-budowlanca, co znalazl jakies defekty w dworze, czy
                              cos takiego.

Jesli sie nie myle, to takie cos: kto i kiedy zarzucil Panu Samochodzikowi, ze
                              jezdzi swym wehikulem po wodzie bez zezwolenia? :)
                              • sowca Re: Zagadki -cd. 30.07.06, 22:31
                                A pamietasz moze, jakim nazwiskiem przedstawial sie wtedy Batura? :>
                                Hm...pamietam taki dialog: "ten wehikul ma rejestracja lądową czy wodną?
                                Lądową.." ale za Chiny nie pamietam, gdzie to było... Moze w "Kapitanie
                                Nemo?"?? Ale glowy nie dam...
                                • tragacik Re: Zagadki -cd. 31.07.06, 10:02
                                  batura przedstawial sie chyba jako inzynier (architekt?) z jakiegos urzedu
                                  panstwowego. przybral sobie imie Jan, a nazwisko... hm...

a dialog o wehikule to byl w "wyspie zloczyncow", kiedy Tomasz plynal do
                                  Skalbany z oficerem milicji.

A kto pamieta ile kobiet o imieniu Teresa wystepuje w serii?
                                  • sowca Re: Zagadki -cd. 31.07.06, 10:47
                                    heh, Batura przedstawił sie jako Jan Pakuła :P
                                    Hm...ja kojarze az trzy Teresy! Jedna, autostopowiczke z Wyspy Zloczyncow,
                                    jedna oczywiscie terese van Hagen z Czlowieka z UFO i zdaje mi sie, ze trzecia
                                    to bedzie Diana Denver ze Zlotej Rekawivy, ktora naprawde miala na imie
                                    Teresa?? ale nie jestem tego ostatniego pewna, mozliwe, ze cos mi sie
                                    pokrecilo...
                                    • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 31.07.06, 13:10
                                      Ja tez pamietam trzy Teresy i zgadza sie, za Diana Denver miala naprawde Teresa
                                      na imie (a nazwisko jakos chyba na litere M :).
                                      • tragacik Re: Zagadki -cd. 02.08.06, 09:24
                                        DD = Teresa Manswell :)

wszystko sie zgadza, to teraz prosze o kolejny zestaw pytan :)
                                        • sowca Re: Zagadki -cd. 02.08.06, 19:43
                                          Co kupiła panna Helenka panu Skwarkowi i co kupił Skwarek pannie Helence?:)
                                          Osobe, ktora udzieli odpowiedzi, prosze o zadanie kolejnej zagadki bez czekania
                                          na potwierdzenie, bo znowu wybywam z dala od cywilizacji, komputerow i innych
                                          takich milych rzeczy ;( pozdrowienia :)
                                          • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 02.08.06, 21:39
                                            Widze, ze lubisz zycie w "naturze". Czyzbys sie wzorowala na P.S? :)

A co do zagadki: on jej kupil oczywiscie oltarzyk, w ktorym przemycil ikone. A
                                            ona dala mu chyba jakas lalke, czy cos w tym stylu. Pamietam dobrze?

Jesli tak, to takie pytanko: dlaczego pan Hertel (z Wyspy Zloczyncow) byl blady
                                            na twarzy? :)
                                            • ssssen Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 10:26
                                              A, to przywitam się, ja tu pierwszy raz piszę, ale czytam już dosyć długo.

Hertel był blady, bo w więzieniu nie mieli solarium ;)

• ssssen Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 10:31
                                                Aha, i zagadka:

W której części cyklu Pan Samochodzik osiągnął wehikułem największą prędkość? :)

(zadaję zagadkę z pamięci, więc jeśli ktos mi udowodni, że się mylę, to uznam
                                                odpowiedź;)
                                                • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 11:14
                                                  Pamietam, ze w Wyspie Zloczyncow doszedl do 180 km/h ("moj sam okazal sie
                                                  wspanialym samochodem"), ale wydaje mi sie, ze w Niesamowitym Dworze jechal
                                                  podobnie lub nawet szybciej (cos tam pisze jak to trudno sie jedzie przy tej
                                                  predkosci czy cos w tym stylu). Kto da wiecej? :)
                                                • latajacy.kubek Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 11:34
                                                  ja bym stawiał na pustą autostradę pod Fromborkiem. nie pamiętam ile to było w kmh ale tam były najlepsze warunki
                                                  • ssssen Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 11:38
                                                    W części o która mi chodzi - podpowiadam - przekroczył 200km/h

(ciągle czekam az mnie ktoś zgasi, bo moge się mylić ;)
                                                  • ssssen Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 12:27
                                                    Według www.nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html masz rację, następna zagadka w
                                                    twoje ręce.

(przyznam, ze byłem pewien, że 200 przekroczył tylko w "Fantomasie", ale jak
                                                    widać pamięć zawodna jest)

• latajacy.kubek Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 14:35
                                                    no to taka zagadka: które z postaci dysponowały bronią palną i czy jej użyły?
                                                  • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 19:08
                                                    Ha, o to ciekawe. Wiec tak:
                                                    - w Wyspie Zloczyncow:
                                                    (1) klusownicy (raz strzelali w nocy)
                                                    (2) oficer milicji w czasie eskortowania Skalbany mial ze soba pistolet, ale nie
                                                    uzywal go
                                                    - w Wyspie Skarbow:
                                                    (1) Zenobia miala pistolet TT i raz jej z kieszeni wypadl
                                                    (2) ponadto miala pistolet-zapalniczke, ktorym nastraszyla PS
                                                    (3) pistolet gazowy mieli Klaus i Fryderyk i tez kazdy z nich strzelal (Klaus do
                                                    Wiewiorki, Fryderyk do Sebastiana)
                                                    - pamietam tez rozne incydenty z innych ksiazek, ale w mniejszym stopniu (UFO,
                                                    Fantomas, ...)
                                                  • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 03.08.06, 19:17
                                                    Aha, i jeszcze sam PS mowi, ze ma pistolet sluzbowy (w Zlotej Rekawicy) :)
                                                  • tragacik Re: Zagadki -cd. 04.08.06, 09:31
                                                    oprocz wymienionych:

Komisarz policji w Fantomasie strzelil raz, kiedy umorusancy wsiadali do
                                                    helikoptera.
                                                    Oczywiscie Winnetou mial stara dubeltowke, a Krwawa Mary sztucer z japonska
                                                    luneta. Cicha Stopa (lesniczy) tez polowal.

W Niewidzialnych Monika pytala o maly pistolet do torebki, ale zostala
                                                    wysmiana :)

Jeszcze cos?
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki -cd. 04.08.06, 11:11
                                                    pan Tomasz mial jescze jedna sztuke broni palnej oprócz spoczywającego w ministerialnym sejfie pistoletu. broń ta została użyta jednak nie przez p. Tomasza...
                                                  • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 04.08.06, 14:30
                                                    Przypomnialem sobie jeszcze w "Czlowieku z UFO": p.Tomasz ma jakis karabin czy
                                                    strzelbe i ma strzelic do tygrysa czy jaguara, ale nie ma naboi.
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki -cd. 05.08.06, 13:22
                                                    Miał jeszcze pistolet od zenobii, ale to chyba była jakaś zapalniczka, czy na
                                                    odwrót :)
                                                  • wujaszek.pecos Re: Zagadki -cd. 05.08.06, 17:25
                                                    Nie, to nie bylo tak:) To Zenobia miala pistolet-zapalniczke od Fryderyka (a
                                                    poza tym miala prawdziwy pistolet ...) :)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki -cd. 05.08.06, 22:07
                                                    chyba troche zbyt rozlegle pytanie zadalem, poczuwam sie wiec do malego podsumowania. ponizej lista o nasstepujacym formacie

broń: kto dysponowal (jak uzyta), tytul czesci

pozycje niewymienona w odpowiedziach zaznaczylem +. przyznam jednoczesnie że wogole zapomnialem o Cichej Stopie i "czlowieku z UFO" . a oto lista

* pistolet slużbowy nr HK07267: p. Tomasz (nie używany, spoczywa w ministerialnym sejfie), PS i Złota Rękawica
                                                    * strzelba: p. Tomasz (nie użyty z braku naboi), PS i Czlowiek z UFO
                                                    + rakietnica: p. Tomasz (racę wystrzelił Tell gdy zauważył włamanie, a Tomasz imprezował u dziennikarzy), PS i Templariusze
                                                    * stara dubeltówka: Winnetou (polowanie na dzika (spudłował), strzał na postrach w zagrodzie Makulskiego) PS i Winnetou, PS i Niewidzialni
                                                    * japoński sztucer z lunetą: Krwawa Mary (upolowała jelenia, tzrymała na muszce karampuki) PS i Winnetou
                                                    * (?): Cicha Stopa (polował), PS i Winnetou
                                                    * pistolet: komisarz policji z Tours (strzelil raz, kiedy umorusancy wsiadali do helikoptera) PS i Fantomas
                                                    * (?): klusownicy (strzelali w nocy) Wyspa Złoczyńców
                                                    * pistolet: oficer milicji (eskorta Skalbany, ale nie uzywal go) Wyspa Złoczyńców
                                                    * pistolet TT: Zenobia (wypadl z kieszeni w Cedyni, strzały na postrach na Polanie) Księga Strachów
                                                    * pistolet-zapalniczka: Zenobia ('egzekucja' p Samochodzika na biwaku), Księga Strachów
                                                    * pistolet gazowy: Klaus (stzrelał do Wiewiórki w Obserwatorium), Księga Strachów
                                                    * pistolet gazowy: Fryderyk (strzelał do Sebastiana w Moryniu), Księga Strachów
                                                    dodatowo, piststolet ktorego nie bylo: W Niewidzialnych Monika chciala maly pistolet zeby pasowal jej do torebki, ale zostala wysmiana.
                                                    poznej Kędziorek przestraszył się wyobraziwszy sobie perspektye wymachwania mu pistoletem przed nosem przez Monike.
                                                  • sowca Re: Zagadki -cd. 15.09.06, 13:54
                                                    A tu co taka pustka?? Wstyd :P wprawdzie nie ja odgadlam poprzednia zagadke
                                                    (odgadujacych bylo wielu :P) niemniej jednak trzeba troche rozruszac
                                                    towarzystwo na forum, wiec zadam nowa: Dlaczego panna Florentyna na Okeciu
                                                    musiala przejsc przez kontrole osobista?
                                                  • tragacik Re: Zagadki -cd. 18.09.06, 10:55
                                                    O ile pamietam ,to wlasnie Tomasz ja podkablowal celnikom, zeby przy ich pomocy
                                                    pod takim pretekstem sprawdzic jej wiarygodnosc? :)
                                                  • sowca Re: Zagadki -cd. 18.09.06, 15:11
                                                    Nie, nie :p chodzi mi bardziej o to, co wzbudziło podejrzliwośc celnikow.
                                                  • syswia Re: Zagadki -cd. 19.09.06, 22:34
                                                    O ile dobrze pamietam - chodzilo o jej naszyjnik z drewnianych klockow...
                                                  • sowca Re: Zagadki -cd. 20.09.06, 21:58
                                                    Tak :) czekamy na zagadke :)
                                                  • syswia Re: Zagadki -cd. 21.09.06, 02:13
                                                    Kto dostal przezwisko Pan Konfiturek i dlaczego?
                                                  • nchyb Re: Zagadki -cd. 21.09.06, 07:14
                                                    Pan Kozłowski (chyba tak miał na nazwisko, a może Malinowski? nie mam przy
                                                    sobie egzemplarza by sprawdzić. W każdym razie ten niby opiekun Petersenów).
                                                    Harcerze tak go nazwali, by nie dopuścić do wpuszczenia go do piwnicy przez
                                                    gospodynię księdza. (PS i templariusze)
                                                  • syswia Re: Zagadki -cd. 21.09.06, 13:50
                                                    :)))) tak
                                                    gratulacje:)
                                                  • nchyb Nowa zagadka... 21.09.06, 20:33
                                                    jeżeli już była - to przepraszam :-)
                                                    Komu i za co wlepił mandat Pan Tomasz?
    • nchyb tu nowa zagadka 21.09.06, 20:34
      jeszcze raz pytanie, bo tam już zbyt pionowo mi to idzie :-)

Komu i za co wlepił mandat Pan Tomasz?
      • sowca Re: tu nowa zagadka 21.09.06, 22:38
        Klausowi, dziennikarzowi niemieckiemu, poniewaz wyjezdzajac ze stacji
        benzynowej potracil motocykl (Ksiega Strachow)
        • nchyb Re: tu nowa zagadka 22.09.06, 07:22
          :-)
          brawo!
          • sowca Re: tu nowa zagadka 22.09.06, 13:28
            Haha :D
            Kim był Raymond Connor i w ktorej powiesci jest pierwszy raz mowa o nim?
            • tragacik Re: tu nowa zagadka 22.09.06, 15:08
              Inspektor Scotland Yardu, szef komorki specjalozowanej do walki ze zlodzieajmi
              dziel sztuki
              w Niewidzialnych przyjechal odebrac deportowanego Mendoze :)

a moje pytanko - kto jezdzil samochodem w kolorze yellow bahama?
              • sowca Re: tu nowa zagadka 25.09.06, 16:24
                To mnie zagiąłes! Jakas malutka podpowiedz? :>
                • latajacy.kubek Re: tu nowa zagadka 26.09.06, 11:30
                  chyba duży fiat Lejwody był koloru yellow bahama. przypomina mi się (nieco mgliście) scena jak przyjechał z Joanną na imprezę do Karnit
                  • latajacy.kubek Re: tu nowa zagadka 27.09.06, 17:01
                    kontynuując wątek motoryzacyjny: gdzie p. Tomasz 'złapał gumę'?
                    • tragacik Re: tu nowa zagadka 28.09.06, 09:33
                      latajacy.kubek napisał:

owszem, Lejwoda :)

> kontynuując wątek motoryzacyjny: gdzie p. Tomasz 'złapał gumę'?

w "Templariuszach", jadac w storne Milkokuku, warsztatu wulkanizacyjnego
                      szukali chyba.... w Bialymstoku?

a moja zagadka - a'propos poprzedniej - gdzie Tomasz wykorzystal klej do gumy i
                      latkę do detki, ktora wozil w bagazniku? podpowiem, ze wcale nie latal detki :)
                      • sowca Re: tu nowa zagadka 28.09.06, 14:59
                        W "Ksiedze strachow", kiedy naprawial Kasce jej kajak :)
                        • tragacik Re: tu nowa zagadka 29.09.06, 09:48
                          no to wrzucaj od razu kolejna zagadke, na co czekasz :) ?
                          • sowca Re: tu nowa zagadka 29.09.06, 13:44
                            Czekam na potwierdzenie, bo jak sie odpowiem, to zrobi sie balagan :p
                            Kim był pan Rólka?:>
                            • sowca Re: tu nowa zagadka 01.10.06, 21:53
                              No nie mowcie, ze nie wiecie, i tak nie uwierze :P
                              PS. w poprzednim poscie zamiast "odpowiem" mialo byc oczywiscie "pomylę".
                              Wybaczcie;)
                              • tragacik Re: tu nowa zagadka 02.10.06, 11:45
                                eeee, no oczywiscie, ze wiemy
                                :)))
                                mechanik samochodowy, robil Tomaszowi przeglad wehikulu na poczatku
                                Templariuszy...

a zagadka:
                                od kogo Tomasz wzial fifki do papierosow i jaki mialy one charakterystyczny
                                znak?
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 02.10.06, 21:29
      pan samochodzik dostał fifki od starego Janiaka w "Niesamowitym Dworze", były
      one drewniane i rzeźbione motywami różokrzyżowców, pdwróconą koroną i dwoma
      wężami
      zagadka
      co i kiedy nieświadomie przemycił Pan Samochodzik w swym wehikule??
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 03.10.06, 08:59
      no nie wierzę że moja zagadka jest trudna
      podnoszę:)
      • tragacik Re: Zagadki -cd. 03.10.06, 09:36
        ikone skradziona sekundusowi, ktora byla ukryta w oltarzyku od Skwarka...

to ja moze spytam podchytliwie: jaki zawod wykonywal pan Szulc? :)
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 03.10.06, 15:35
      łał
      narazie szukam w pamięci
      a wogóle chciałam się przywitać
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 03.10.06, 17:56
      a może to chodzi o pana Smitha?biznesmena jubikera z Tajemnicy Tajemnic?
      Może to polski odpowiednik nazwiska?
      ale mam zagadkę:)
      • sowca Re: Zagadki -cd. 04.10.06, 21:54
        Hehe, tluamczenie nazwiska Smitha brzmialoby w duzym uproszczeniu "Kowalski"
        jak tlumaczy Piatek Baśce:P
        Szulc był lesniczym...
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 04.10.06, 22:11
      ok
      a gdzie zagadka????
      • sowca Re: Zagadki -cd. 05.10.06, 17:41
        Chyba zrezygnuje z czekania na potwierdzenie, skoro tak sie akcja rozwija w tym
        wątku :P
        Ile kraks samochodowych spowodowala ciotka Eveline?
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 05.10.06, 18:51
      145 kraks
      i niech mnie rower Yvonne przejedzie jak było inaczej

jakim pojazdem jeździł pan Mysikrólik??
      • sowca Re: Zagadki -cd. 05.10.06, 22:17
        Junakiem :P
        Kim byli rodzice Lady Elizabeth?
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 06.10.06, 09:39
      Eliza czyli Lady Elizabeth mieszkała na Solcu i jej matka była zdaje mi sie
      praczką.. o ile dobrze pamiętam
      jej górnolotne pseudo wzięło sie z tego,że pracowała w Ministerstwie i
      kilkakrotnie podwiezioną ją służbową limuzyną
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 06.10.06, 09:41
      jeśli to prawda to jedziemy dalej

co oznaczał znak przypominający dwójkę arabską z podwójnym "ogonkiem"?
      • sowca Re: Zagadki -cd. 06.10.06, 14:58
        Niestety, odpowiedz nie jest prawidlowa ;/ matka Elizabeth nie byla praczką,
        poza tym zawsze jest kwestia ojca :p
        Dltaego wlasnie zawsze czekam na potwierdzenie, bo pozniej sie robi balagan :(
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 06.10.06, 16:53
      masz rację, powinnam poczekać na potwierdzenie odpowiedzi
      ale czasem długo to trwa
      zatem czekajmy na dobrą odpowiedź
      • sowca Re: Zagadki -cd. 06.10.06, 23:19
        Niestety, forum jest dosc rzadko uczeszczane, dlatego czasem trzeba troche
        poczekac na jakiegos odgadywacza:(
        • sowca Re: Zagadki -cd. 14.10.06, 12:43
          Uch., no dobra, rozumiem, ze nie wiecie:P matka Elizabeth byla salowa, a ojciec
          slusarzem:P
          Proponuje, zeby zagadke zadała kocica, gdyz jako jedyna chociaz probowala
          zgadnac:)
          • le_szek Re: Zagadki -cd. 14.10.06, 23:23
            Z tego, co widziałem, już ją zadała. Zaś odpowiedź brzmi: znak ten oznaczał
            niebezpieczeństwo (u templariuszy) lub Jowisza (w astrologii).

Przy okazji, witam wszystkich na forum :-)
    • kocicca73 Re: Zagadki -cd. 17.10.06, 22:47
      z dwójką oki
      a zagadka?????????
      czekamy!!!!!!!!
      • le_szek Re: Zagadki -cd. 18.10.06, 09:46
        Imiona (i nazwisko oczywiście) braci zdobywających ikony dla Skwarka w
        "Tajemnicy tajemnic".
        • tragacik Re: Zagadki -cd. 19.10.06, 09:34
          Gnat :)

Franek i... Zdzichu?? nie jestem pewien tego drugiego
          • le_szek Re: Zagadki -cd. 23.10.06, 13:02
            Trafiony - zatopiony :-)
            Przepraszam, że tak późno, ale sam nie byłem pewien imienia drugiego brata
            (zresztą imię Zdzicha pojawia się w książce tylko jeden raz) i wolałem sprawdzić
            najpierw.

Wymyślaj następną.
            • tragacik Re: Zagadki -cd. 23.10.06, 16:18
              le_szek napisał:

> Trafiony - zatopiony :-)
              > Przepraszam, że tak późno, ale sam nie byłem pewien imienia drugiego brata
              > (zresztą imię Zdzicha pojawia się w książce tylko jeden raz) i wolałem
              sprawdzi
              > ć
              > najpierw.
              >
              > Wymyślaj następną.

hi hi hi franka bylem pewien, a zdzichu to byl strzal w ciemno :)

to moje pytanko:

kto w serii nosi imie Klemens? wydaje mi sie ze bylo ich dwoch... ale nie
              jestem pewien
              • sowca Re: Zagadki -cd. 23.10.06, 21:52
                Hm, czyzby Just ze "Świętego Relikwiarza" miał własnie tak na imię? Ale drugą
                osobą to mnie zagiąłeś, nie mam pojecia...
                • tragacik Re: Zagadki -cd. 26.10.06, 09:35
                  Klemens Just - tak jest :)
                  a drugi... pisalem, ze nie jestem pewien, sprawdzilem i okazalo sie ze mialem
                  racje :) - to znaczy ze mial na imie inaczej niz mi sie zdawalo :)

zatem odpowiedz jest prawidlowa i czekam na zagadke
                  • sowca Re: Zagadki -cd. 26.10.06, 15:53
                    Bardzo prosta, wręcz banalna zagadka:
                    Kim był don Salazar Esponoza?
                    • le_szek Re: Zagadki -cd. 31.10.06, 13:23
                      No i najwyraźniej zabiłaś wątek ;-)

Ja wiem, ale z gugla, więc siedzę cicho.
                      • sowca Re: Zagadki -cd. 31.10.06, 18:31
                        Kurcze, czy moje zagadki są naprawde takie trudne?:P dobra, le-szek, mow i sie
                        nie przyznawaj, skąd wiesz :P
                        • le_szek Re: Zagadki -cd. 31.10.06, 20:33
                          Zaczekam do weekendu, może ludzie na cmentarzach pracują :-)
                          • le_szek Re: Zagadki -cd. 04.11.06, 15:07
                            No dobra, piszę:
                            Salazar Esponoza to inspektor policji kolumbijskiej z "PS i Człowiek z UFO".
                            Jako, że korzystałem z podpowiedzi, proponuję, żebyś podała kolejną zagadkę,
                            może będzie łatwiejsza :-)
                            • sowca Re: Zagadki -cd. 04.11.06, 22:51
                              Prawidłowo :) no nie, staram sie wymyslac najprostsze zagadki :P No dobra, to
                              zadam naprawde banalne: jak mialy na imie corki pana Dohnala z Tajemnicy
                              tajemnic? juz prostsza nie mzoe byc :P
                              • le_szek Re: Zagadki -cd. 05.11.06, 12:29
                                Faktycznie - Helena i Ludmiła.
                                • sowca Re: Zagadki -cd. 05.11.06, 15:00
                                  Hehe :D Twoja kolej :)
                                  • le_szek Re: Zagadki -cd. 05.11.06, 20:58
                                    OK. Jak brzmiało imię kapitana Nemo?
                                    • tragacik Re: Zagadki -cd. 06.11.06, 09:51
                                      Hi hi hi
                                      Marta!!!

to teraz cos a'propos
                                      Ile osob liczyla banda Czarnego Franka? hę???
                                      • le_szek Re: Zagadki -cd. 06.11.06, 12:37
                                        Trzynaście, jeśli dobrze pamiętam. Marta miała "zlikwidować" pechową liczbę.
                                        • tragacik Re: Zagadki -cd. 07.11.06, 09:45

"sie zgadza"

no to Twoja kolej
                                          • le_szek Re: Zagadki -cd. 07.11.06, 11:11
                                            Jakim samochodem jeździł detektyw Pigeon?
                                            • sowca Re: Zagadki -cd. 07.11.06, 14:28
                                              Miał czarnego humbera :)
                                              • le_szek Re: Zagadki -cd. 07.11.06, 15:06
                                                Uznaję (choć prawidłowa odpowiedź mogłaby brzmieć również: wehikułem PS, jako że
                                                humber podp^^^skradziony został ;-) )
                                                • tragacik Re: Zagadki -cd. 08.11.06, 10:13
                                                  wlasnie ze nie :)
                                                  P r a w d z i w y Pigeon jezdzil humberem, to tylko f a l s z y w y twierdzil,
                                                  ze jego humber zostal skradziony i przy pomocy tej sztuczki dostal sie do zamku
                                                  wehikulem :)
                                                  • le_szek Re: Zagadki -cd. 08.11.06, 12:23
                                                    Uuu, faktycznie, posypuję głowę popiołem ;-)

Wydawało mi się, że samochód rzeczywiście został skradziony dla opóźnienia, a to
                                                    detektyw został uśpiony ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka