Dodaj do ulubionych

HISTORIA - proszę o wyjaśnienie

IP: *.leszczyny.net 14.04.04, 18:08
Jak wygląda dokładnie matura z historii i jak wygląda podział na tematy??
Słyszałam, że pierwszy jest do 1815 roku, a drugi po 1815, trzeci to teksty
źródłowe i wypracowanie na jakiś temat, obejmujący już wszystkie lata. Czy to
prawda?? Błagam Was! Pierwszy raz pisze maturę z historii, miałam 2 lata
przerwy i nie wiem już sama jak to wygląda, bo każdy mówi inaczej. Proszę o
pomoc....dziękuję z góry. Pozdrawiam

Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: madziaa Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 14.04.04, 19:27
      qrcze...ja to nic o takim podziale nie słyszałam,z wyjątkiem tekstu źródłowego,
      a też piszę z historii... :/
      • Gość: Zowix Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 00:19
        Maturę z historii pisałem w zeszłym roku. I szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę
        o takim podziale? (za wyjątkiem tekstów źródłowych)
        W zeszłym roku pytania na maturze w woj. podkarpackim były następujące (piszę z
        amięci, więc mogłem coś pomylić)
        1. Rola uniwersytetów, kościołów, klasztorów w średniowiecznej Euroie (coś tak
        mi śię kojarzy, domyślam się że pokręciłem pytanie :) )
        2. Rola Napoleona w dziejach Polski.
        3. Tekst źródłowy dot. kształtowania się państwa polskiego po II WŚ
        • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.leszczyny.net 17.04.04, 17:53
          Ja jestem z województwa sląskiego i na pewno są takie podziały, tylko nie wiem
          dokładnie jakich dat dotyczą no :( Cholera, nie wiem gdzie szukać pomocy,
          naprawdę :( Dziękuję za każda wiadomosć. Pozdrawiam

Marta
          • Gość: madziaa Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 17.04.04, 19:35
            Marta, jak będziesz coś wiedziała, to skrobnij koniecznie!! ...ja też jestem ze
            śląskiego, ale mój historyk nic kompletnie o takim podziale nie wspominał...
            • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.leszczyny.net 17.04.04, 21:40
              Naprawdę taki podział jest - nie wiem gdzie się czegoś takiego dowiedzieć. Jak
              już wspomniałam 3 lata temu szkołę kończyłam i nie mam kontaktu z hiostorykiem
              moim :( Moja siostra pisała jeszcze wcześniej maturę i to ona właśnie (jak
              również znajomi) mówili mi o owym podziale :( Cholera ale jak Ty ze śląskiego i
              Twój historyk nie wie to ja już wogóle zgłupiałam :( A może gdzieś są jakieś
              przepisy czy cuś?? Nie wiem :( Pozdrawiam

Marta
        • Gość: dziubli Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.icpnet.pl 04.05.04, 00:09
          ja wiem dokładnie to Ci powiem.Masz racje,jeden temeat do tyczy czasów z przed
          1815r,a drugi po tym okresie.natomiast z tekstami jest tak że one po prostu są
          i z nich wszystko da sie wyczytać więc zakres materiału nie jest okrojony,a
          wypracowanie jest ale baaardzo króciutkie. Spoko dasz rade.
          • Gość: Marta Do Dziubli IP: *.leszczyny.net 04.05.04, 12:08
            Nie wiem czy dam radę ale strasznie Cię dziękuję :-) Licze na teksty źródłowe i
            to bardzo, mam nadzieję, że będzie można napisać na ICH PODSTAWIE wypracowanie
            bo inaczej leżę :( Boję się- 3 lata przerwy w nauce to dużo...za dużo, a ja za
            późno wzięłam się za naukę i teraz się boję niestety :/ Pozdrawiam serdecznie i
            jeszcze raz dziękuję Tobie, BELFROWI za linki i całą resztę i wszystkim
            wpisowiczom :-)))

P.S. Ile lat są ważne wyniki, hmm??

Pozdrawiam

Marta
    • Gość: Aida Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.winsko.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 13:04
      Marto!Masz bardzo dokładne informacje co do matury z historii.Wiem bo zdawalam
      rok temu i na pewno nic się nie zmieniło.PA!
      • Gość: Marta DO AIDY IP: *.leszczyny.net 22.04.04, 16:34
        Mam bardzo dokładne informacje, tzn?? pierwszy temat do 1815, drugi od 1815 do
        współczesności, a trzeci?? Co z trzecim?? Oprócz tekstu źródłowego, jaki okres
        obejmuje wypracowanie?? Wielkie DZIĘKUJĘ za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.

Marta
        • witoldyna Re: DO AIDY 22.04.04, 19:21
          Z tego co wiem wypracowanie jest zawsze w pewnym stopniu powiązane ze źródłami,
          więc może się trafić każda epoka
    • r_ewolucja Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie 23.04.04, 21:29
      hmm a moze by tak przejrzec matury z poprzednich lat... ? da sie zauwazyc pewna
      schematycznosc
      • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.04, 13:36
        A moze mi powiesz gdzie mam to przejrzeć?? :/ Na Wyborczej jest tylko matura z
        poprzedniego roku z mojego województwa...Pozdrawiam

Marta
        • Gość: Belfer Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: 157.25.88.* 24.04.04, 14:06
          Witam,
          Ytak sie składa, ze uczę historii w mazowieckim. Wg moich informacji ludzie
          układąjacy tematy starają się trzyamc schematu : 1. Sredniwiecze 2. Nowożytność
          ( do 1815)3. Historia najnowsza ( od 1815). Teoretycznie moze dojść jescze
          czwarty element: historia współczesna, ale raczej jest to omijane ponieważ
          koliduje z WOS-em. Podobny podział widać w cytowanych powyżej tematach bodja
          z woj. śląskiego.
          Zasadniczo powinno być tak, ze pytanei z tekstem źródłowym jest powiązane z
          jednym z podanych wyżej okresów historycznych.
          UWAGA!!! Nie można jednak przewidzieć czy komisja z jakiegos powodu nie
          przeprowadzi jakiejs modyfikacji tego podział. Proponuje skontakowac się z
          Okręgową Komisją Egzaminacyjną na miejscu. Jeżeli są normalni z kryteriów
          podziału nie powinni robić tajemnicy.
          Pozdrawiam
          • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.04, 15:06
            No i teraz wszystko przynajmniej rozumiem. Takie właśnie informacje miałam ale
            poprostu nie wiedziałam, czy są dokładne. Bardzo dziękuję za wszelkie posty.
            Pozdrawiam serdecznie.

Marta

• Gość: Belfer Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: 157.25.88.* 24.04.04, 16:13
      Zapopmniałem poprzednio napisać: Prosze zwrócicć uwagę na , przynajmniej
      niektóre, tematy ze starozytnosci ( traktowna jest łącznie ze średniowieczem).
      polecam stronę cke.edu.pl
      Pozdrawiam
    • Gość: Lil Kim Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 03.05.04, 18:00
      Z tematami sprawa jest pogmatwana, ponieważ jest kilka kluczy do ich układania.
      Dwa powinny być z Polski, jeden z powszechnej.
      Każdy z tematów powinien dotykać innej dziedziny historii: historia polityczna,
      gospodarcza, kultura.
      Z różnych okresów, ale z tym to jest różnie. Ukladający tematy czasami
      zaskakują niefrasobliwością w tym względzie.
      Moim zdaniem najlepiej nastawić się na Polskę. Z tego mogą być maksymalnie 32
      tematy. Obojętnie jak zredagowane i tak sprowadza się to do 32 zagadnień.
      • Gość: Marta Lil KIm IP: *.leszczyny.net 04.05.04, 12:11
        Hmmm może jestem mało inteligentna albo cuś ale skąd wiesz, ze mogą być max 32
        tematy z historii Polski, hmm?? Ciekawe jak do tego doszedłeś/doszłaś ;-)
        Pozdrawiam

Marta
        • Gość: Lil Kim Re: IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 04.05.04, 13:48
          Po analizie matur z ostatnich dziesięciu lat z wszystkich województw. Czasami
          zdarzają sie dopały, ale raczej system sie sprawdza. Temat moze być różnie
          zredagowany, jednak sprowadza sie do jednego z 32 zagadnień. Nikt nie będzie Ci
          kazał udawadniać, że Polska Mieszka to ruina. Będziesz musiała udowodnić,że był
          budowniczym państwa polskiego. Obojetnie jak to będzie sformułowane. To tylko
          szkoła średnia. Maturka to rzemiosło a nie dzieło sztuki.
          • Gość: Lil Kim Re: IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 04.05.04, 13:55
            Oto lepszy przykład: Poniżej tematy odnoszące się do jednego zagadnienia. Treść
            ich jest ta sama, niewielkie zmiany wprowadzasz jedynie we wstępie i
            zakończeniu. Na upartego można nawet nic nie zmieniać.

1. Powstanie nowoczesnych partii politycznych na ziemiach polskich w końcu
            XIX i na początku XX wieku i ich wpływ na kształt wolnej Polski.
            2. Niepodległość kraju w programach i praktyce polskich partii
            politycznych przełomu XIX/ XX wieku (do 1918 roku).
            3. Kształtowanie się nowoczesnych ruchów politycznych na ziemiach polskich
            w II poł. XIX i na początku XX wieku.
            4. Droga do niepodległości w programach głównych ugrupowań politycznych
            (1864-1914)

• aravel Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie 04.05.04, 12:28
      matura z historii wygląda tak:
      -jeden temat jest z przedziału do 1815r.(ale generalnie bez starożytności)
      drugi z lat 1815 do około początków XX wieku (ale tu różnie bywa bo dokładnie
      nie ma określonej daty)
      trzeci obejmuje XX wiek
      -jeden temat jest zawsze z kultury,drugi z gospodarki, trzeci z polityki
      -tekst źródłowy może być np. z kultury średniowiecza, albo z gospodarki xx w.
      no to życzę powodzenia!!! pozdrawiam. emila.
      • Gość: Belfer Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: 217.153.143.* 04.05.04, 16:33
        Z tym podziałem na historię Polski i powszechna jest tak, ż eczęść komisji
        tzryma się zasady:
        -przynjamniej jeden z Polski
        -przynjamniej jedne z powszechnej
        Co do podstawowego fakktu, ze są nieprzewidywalni - absolutnie się zgadzam
        • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.leszczyny.net 04.05.04, 22:07
          Echhh zaczynam się bać. Strasznie licze na teksty źródłowe i ze na podstawie
          właśnie ich napiszę jakoś wypracowanie :( Moja wina - za późno się za to
          wzięłam niestety. I nawet nie wiem ile lat są ważne wyniki :( Pozdrawiam

Marta
          • Gość: pszczola Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.crowley.pl 05.05.04, 15:35
            hej!!!!
            matura z historii wyglada tak ( nie czytalam poprzednich postow, takze sorry za
            powtorzenia):
            1. Temat z okresu do 1815r
            2. temat po 1815r.
            3. źrodla z dowolnego okresu tzn. moga byc do 1815 lub po 1815. Tylko to nie
            jest tak, ze na podstawie zrodel napiszesz wypracowanie. Dotyczy ono bowiem
            podobnego tematu, ale w innym czasie np. teksty sa o unie polsko- litewskie, a
            wypracowanie o zwiazkach unijnych za wladcow elekcyjnych.
            Pamietaj, aby we wstepie byly zawsze DATY wydarzen ktore bedziesz omawiac np. w
            tych uniach litewskich jakbys PISALA O NICH WYPRACOWANIE to 1385-1569,
            nastepnie ramy terytorialne ( Litwa i Polska) no i o czym bedziesz pisac ( ZE O
            OKOLICZNOSCIACH, PRZYCZYNACH I SKUTKACH UNII).
            Ogolnie pisze sie tak, jak wypracowanie z polskiego:)
            Bardzo przydatny jest plan, uloz go sobie w zaleznosci od tego jak lubisz pisac
            np chronologicznie lub problemowo ( w podanym juz przykladzie o uniach:
            chron.: kolejne unie 1385, 1401, 1413 etc
            probl.- przyczyny kolejnych unii).
            jak masz plan, to sie nie pogubisz tak latwo:)
            ilosc stron okolo 6-8, nie wiecej, wtedy robi sie nudno i monotonnie:)
            pozdrawiam was wszystkich i powodzenia:)
            • Gość: Marta Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie IP: *.leszczyny.net 05.05.04, 16:54
              Wielkie dzięki ale to TYLKO schematy...rzeczywistość i tak jst inna, dochodzi
              stres etc. Poza tym w tamtym roku w woj, śląskim trzeba było napisać
              wypracowanie NA PODSTAWIE tekstu źrółdowego właśnie !! Poza tym mój historyk
              mówi, że DOBRE wypracowanie do tekstu wynosi 4 strony....więc sama/sam widzisz,
              ze to tylko i wyłącznie schematy jakie TY zaobserwowałaś/łeś. Pozdrawiam

Marta
              • r_ewolucja Re: HISTORIA - proszę o wyjaśnienie 05.05.04, 18:29
                hmmm no ja na probnej, wzielam tekst zrodlowy i wypracowanie napisalam na 15
                stron... i nie ma tutaj ograniczenie... jezeli piszesz na temat to wszystko sie
                liczyc:)
                • Gość: Marta r_ewolucja - gratuluję :-) IP: *.leszczyny.net 06.05.04, 15:28
                  Gratuluję naprawde - napisać na 15 stron wypracowanko to nie lada wyczyn :) A
                  powiedz....pisałaś na podstawie tekstów czy tak z główki z wiedzy tak zwanej
                  pozaźródłowej?? Pozdrawiam

Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka