Dodaj do ulubionych

Córka zdawała Nową Maturę 2002

IP: *.ae.krakow.pl 20.09.04, 11:30
Chętnie podzielę się wrażeniami i doświadczeniami zarówno jako matka ex-
maturzystki zdającej Nową Maturę 2002 jak i metodyk - wykładowca j. ang.
Córka zdawała polski podst. i rozszrzony, ang. podst i rozszerzony,
matematykę podst. i historię sztuki. Starałam się jej pomóc jak mogłam, bo
szkoła zajmowała się głównie przygotowaniem uczniów do starej matury, którą
wybrała wiekszość.
Pytajcie, a postram się odpowiedzieć, najlepiej jak potrafię.
Obserwuj wątek
    • paulinka1986 Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 30.09.04, 21:19
      mam pytanko jak przygotowywała się z języka polskiego??miała może jakis system
      powtórek??bo nie wiem od czergo zacząć i i jak hierarchizować wiadomości:))z
      góry dziękuje
      • Gość: Mama exmaturzystki Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:22
        Córka twierdzi, że najważniejsze było b. staranne "przegryzienie" się przez
        syllabusy. Czytała po kolei pytania i polecenia i przykładowe odpowiedzi, razem
        z komentarzami, analizując starannie co jest w jaki sposób punktowane i
        dlaczego. Kiedy przerabiała trzecią przykładową maturę zaczęła wyczuwać, o co w
        tym wszystkim chodzi. Oprócz tego doczytywała lektury, z których przerabiania
        zrezygnowano w szkole, bo zaledwie kilkanaście osób wybrało NM. Bardzo pomogły
        jej czasopisma typu Cogito, J. Polski - matura. w 2002 roku
        czasopismo "Perspektywy" wydalo wkładkę z przeglądem najważnieszych lektur, z
        tym, ze nie były to analizy, tylko taki skondensowany "bryk" z nazwiskami
        głównych bohaterów, streszczeniem głównych wątków i problemów literackich.
        Córka zaczęła przygotowania od zagadnień, których zupełnie nie pamietała (w jej
        przypadku to była poezja barokowa) wychodząc z założenia, że niedobrze byłoby
        mieć dwa tematy do rozwinięcia i o żadnym nic nie wiedzieć. Potem wzięła się za
        zagadnienie o których miała mgliste pojęcie itd., a na końcu powtarzala to, co
        przerabiali na świeżo w szkole.
        • paulinka1986 Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 03.10.04, 00:16
          dziękuje bardzo za podpowiedź na pewno się przyda:))pozdrawiam:))
    • Gość: kasia Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:17
      Czy córka korzystała z prywatnych lekcji, czy ewentualnie z organizowanych
      kursów przygotowawczych?
      Jeśli z kursów to pytanko, w jakim mieście mieszkacie?
      Z góry dziękuję.
      • Gość: Mama exmaturzystki Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:10
        Córka jest klasyczna humnanistką, ale w 2002 musiała, niestety, zdawać
        matematykę, oczywiście na poziomie podstawowym. Miała więc prywatne lekcje raz
        w tygodniu z mat., świetne zresztą, bo pomimo wyjątkowej niechęci do
        przedmniotu i braku zdolności zdała całkiem przyzwoicie. Ale i tak uważam,że
        była to strata czasu i pieniędzy, bo lepiej byłoby, gdyby przeznaczyła czas i
        energię na egzamin np. z historii, który to przedmiot i tak musiala zdawac na
        studia i wiedza z którego jest jej stale potrzebna. Uważam, że zmuszanie ludzi
        do zdawania na "egzaminie dojrzałości" przedmiotów którymi się nie interesują i
        których nie lubią - to jakaś pomyłka.
    • froggie Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 18.10.04, 20:42
      co z angielkim? jak ie przygotowywala i z czego korzystala zeby zdac ten
      przedmiot.
    • Gość: wsc Re: Córka zdawała Nową Maturę 2002 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 19:14
      a mnie interesuje jak przygowowala prezentacje z polskiego ???
      np jaka ilosc utworow wybrala ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka