Dodaj do ulubionych

kalkulatory na matę

IP: *.gdynia.mm.pl 19.04.05, 17:28
Jak jest u was z kalkulatorami na matę? Tylko 5działaniowe, czy przymknęli
oko na dane statystyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: happy :D Re: kalkulatory na matę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 17:33
      U nie wzieli naukowe. Nie brali tylko tych co rysowały wykresy.
    • gdabski Re: kalkulatory na matę 19.04.05, 19:01
      Nie przymknęli oka na dane statystyczne. I nigdzie nie powinnni. Dura lex sed lex.

/Gdabski
      • Gość: Bart Co zrobić żeby było sprawiedliwie IP: *.chello.pl 20.04.05, 00:05
        1. Na matematyce powinny być kalkulatory proste, ale wedługg mojej definicji: 4
        działania podstawowe + pierwiastki (2 stopnia) + dodawanie do pamięci; wartości
        funkcji trygonometrycznych powinny być odczytywane z tablic
        2. Na fizyce nie powinno być ograniczeń, bo jakość i możliwości kalkulatorów
        nie mają takiego znaczenia jak na matematyce

Ad1. Definicja kalkulatora prostego według CKE nie przystaje do tego co jest w
        sklepach, a ci co mają przez przypadek kalkulatory z sin, cos, itd. (jakieś
        stare używane przez rodziców lub mało znanych firm) będą uprzywilejowani
        • Gość: Bart Re: Co zrobić żeby było sprawiedliwie IP: *.chello.pl 20.04.05, 00:07
          Gość portalu: Bart napisał(a):

> ci co mają przez przypadek kalkulatory z sin, cos, itd. (jakieś
          > stare używane przez rodziców lub mało znanych firm) będą uprzywilejowani

Oczywiście z sin, cos, log, ale bez obliczeń statystycznych
    • Gość: happy :D Re: kalkulatory na matę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:31
      Ja nie rozumiem po co takie ograniczenia. Z graficznymi się zgodze ale z danymi
      statstycznymi to juz przesada, przecież i tak oceniają sposób i etapy
      rozwiazania zadania a nie sam wynik.
      • Gość: hmmm Re: kalkulatory na matę IP: *.xtra.pl 20.04.05, 14:24
        ej kurde o co chodzi z tymi danymi statystycznymi?
        mam kalkulator naukowy casio taki, co ma wszystko i samolot i lotnisko (ale nie
        ma wykresów graficznych, rozwiązywania równań i innych wypasów). Co z tego, jak
        ja połowy jego funkcji W OGÓLE nie czaję i zaczaić nie mam zamiaru.
        Więc tak żyję sobie w błogiej nieświadomości o wielu możliwościach mojego
        liczydła i proszę Was, byście mi powiedzieli, czy w takim kalkulatorze są te
        całe śmieszne dane statystyczne?
        Matura za pasem, muszę wiedzieć na czym stoję. Btw. u nas prawie wszyscy mają
        takie kalkulatory i na próbnej nikt się nie pluł, że są złe.
        • Gość: happy :D Re: kalkulatory na matę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:32
          Ja tez mam Casio nie pamiętam jaki model bo oddałem juz do szkoły, ale jeżeli
          masz w kalulatorze tryb SD (albo coś takiego) to masz dane statystyczne. Mi
          sekretarka powiedziała ze moze być to ja nie wiem. Na wszelki wypadek popytam
          się jeszcze w szkole jak to jest bo bez kalkulatora na sprawdzianach czuje się
          jak bez ręki :)
          • albercik13 zadzwoniłem do CKE... 20.04.05, 15:30
            ... z pytaniem, który kalkulator spełnia wymagania CKE, a mógłby wyliczać
            wartości SIN, COS, itd.
            spławili mnie: "zadzwoń pod numer eksperta d/s informatyki", podała numer,
            położyła słuchawkę
            dzwonię do eksperta, ktoś odbiera telefon, słucha jaki mam problem i odkłada
            słuchawkę na widełki.
            zadzwoniłem raz jeszcze, ale nikt nie odebrał...

prawda, że sympatycznie?
            • Gość: Kub[a] Re: zadzwoniłem do CKE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:36
              daj mi ten numer to dego informatyka!
              • Gość: . Re: zadzwoniłem do CKE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:06
                022-656-37-22

powodzenia, daj znać, jak się czegoś dowiesz...
                • Gość: myslak Re: zadzwoniłem do CKE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:11
                  Dzwonilismy jako szkoła, wysyłalismy oficjalny fax.
                  Nie odpowiedzieli.
            • gdabski Re: zadzwoniłem do CKE... 20.04.05, 16:25
              Cholera. Ja już się nosiłem, żeby do CKE pojechać. Może by się przydało, ale to
              nie w tym tygodniu :/

/Gdabski
    • Gość: ka Re: kalkulatory na matę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:23
      tak mozna miec kalkulatory ale proste tzn bez takich co obliczaja dane
      statystyczne
      • Gość: myslak Re: kalkulatory na matę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:40

Wyjaśnienie Dyrektora CKE dotyczące kalkulatorów, których można używać w czasie
        egzaminu maturalnego Drukuj E-mail
        22.04.2005, 15:50
        Zgodnie z komunikatem o materiałach i przyborach pomocniczych podczas egzaminu
        maturalnego z matematyki, chemii, fizyki i astronomii i informatyki zdający może
        korzystać z kalkulatora prostego, tzn. takiego, który nie rysuje wykresów, nie
        rozwiązuje równań oraz nie oblicza parametrów danych statystycznych. Z
        kalkulatora należy korzystać tylko w zakresie podstawowych działań tzn.
        dodawania, odejmowania, dzielenia, mnożenia, ew. obliczania pierwiastków
        kwadratowych z liczb.
        Jeżeli w zadaniu matematycznym będzie trzeba podać wartości funkcji
        trygonometrycznych – należy korzystać z zestawu wzorów, który każdy zdający
        będzie miał na swoim stoliku.
        W zadaniach z chemii oraz fizyki i astronomii, jeżeli wystąpią logarytmy lub
        funkcje trygonometryczne – należy pozostawić je w końcowym obliczeniu wyniku.
        Wyniki w takiej formie przewidziane będą w modelach odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka