Gość: ja IP: 80.50.61.* 10.05.05, 13:42 hej, czy ktoś wie, jakie były tematy na starej maturze w tym roku, albo wie, gdzie to mozna znaleź w necie?? pewnie znowu im proste dali, no ale cóż roczni czarnobylski i tak juz dawno nas spisali na straty:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nn Re: STARA MATURA IP: 80.50.61.* 10.05.05, 14:16 też mnie to interesuje, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: STARA MATURA IP: 195.205.97.* 10.05.05, 14:20 ale z jakiego przedmiotu ? z polskiego widziałam tematy !.z interpretować fragment dzumy i jakiegos wiersza(nie porównać!)motyw miasta,zbrodnia i kara w utworach mickiewicza i cos jescze hmmm....cos o słynnych postaciach z ostatnich lat chyba nie no tematy marzenie....o dzumie to ja marzyłam miec a nie potop ni eboską komedie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura2005 Re: STARA MATURA IP: 80.50.61.* 10.05.05, 14:35 no tak, mozna się było tego spodziewać... nam przywalili potopem, a oni mieli to, co było naszym oczekiwaniem. wiecie myśle,ze jednak stara matura była lepsza, przynajmniej sprawdzała wiedze i oczytanie a nie to, co nowa. ja na prawdfe się przygotowywałam do tego egzaminu, ale akurat o potopie nie myślełam nawet w najczarniejszych myślach... szkoda,ze akurat my byliśmy eksperymentem...pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myrek Re: STARA MATURA IP: *.zbuk.net 10.05.05, 14:46 przepraszam Cie bardzo, rok czarnobylski to 86 rocznik, a Ci co pisali to sa z 85:-) a tematy w slaskim były latwe... ja pisalęm na 3 temat, czyli "literatura jako swiadek czasów trudnych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: STARA MATURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:58 Gość portalu: myrek napisał(a): > a tematy w slaskim były latwe... ja pisalęm na 3 temat, czyli "literatura jako > swiadek czasów trudnych". Ja też:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania maturzystka Re: STARA MATURA IP: 212.244.115.* 10.05.05, 15:56 w małopolsce tematy byly świetne! mozna bylo naprawde sie rozpisac na każdy z nich!komisja sie postarala w tym roku.dzieki im za to!! wybralam temat 2.a byly one nastepujace: 1)"pozwolmy ludziom byc szczesliwymi wedlug ich wlasnego uznania" (Boleslaw Prus).w czym upatrywali swoje szczescie bohaterowie literaccy różnych epok? 2) Trudne wybory i ich konsekwencje. rozwin temat, odwolujac sie do biografii wybranyvh bohaterow literackich. 3)wazniejsze od przetrwania jest zachowanie wlasnego czlowieczenstwa (george Orwell). rozwaz mysl, odwolujac sie do wybranych utworow XX w. 4) zinterpretuj list Tadeusza Rozewicza pt :"list do ludożercow", odczytujac zawarty w nim obraz wspólczesnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś