Dodaj do ulubionych

STARA MATURA

IP: 80.50.61.* 10.05.05, 13:42
hej, czy ktoś wie, jakie były tematy na starej maturze w tym roku, albo wie,
gdzie to mozna znaleź w necie?? pewnie znowu im proste dali, no ale cóż
roczni czarnobylski i tak juz dawno nas spisali na straty:)
Obserwuj wątek
    • ola2004 Re: STARA MATURA 10.05.05, 13:46
      podnosząę bom ciekawa
    • Gość: nn Re: STARA MATURA IP: 80.50.61.* 10.05.05, 14:16
      też mnie to interesuje,
      • Gość: ccc Re: STARA MATURA IP: 195.205.97.* 10.05.05, 14:20
        ale z jakiego przedmiotu ? z polskiego widziałam tematy !.z interpretować
        fragment dzumy i jakiegos wiersza(nie porównać!)motyw miasta,zbrodnia i kara w
        utworach mickiewicza i cos jescze hmmm....cos o słynnych postaciach z ostatnich
        lat chyba nie no tematy marzenie....o dzumie to ja marzyłam miec a nie potop ni
        eboską komedie
        • Gość: matura2005 Re: STARA MATURA IP: 80.50.61.* 10.05.05, 14:35
          no tak, mozna się było tego spodziewać... nam przywalili potopem, a oni mieli
          to, co było naszym oczekiwaniem. wiecie myśle,ze jednak stara matura była
          lepsza, przynajmniej sprawdzała wiedze i oczytanie a nie to, co nowa. ja na
          prawdfe się przygotowywałam do tego egzaminu, ale akurat o potopie nie myślełam
          nawet w najczarniejszych myślach... szkoda,ze akurat my byliśmy
          eksperymentem...pozdrawiam.
    • Gość: myrek Re: STARA MATURA IP: *.zbuk.net 10.05.05, 14:46
      przepraszam Cie bardzo, rok czarnobylski to 86 rocznik, a Ci co pisali to sa z
      85:-)

a tematy w slaskim były latwe... ja pisalęm na 3 temat, czyli "literatura jako
      swiadek czasów trudnych".
      • Gość: michał Re: STARA MATURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:58
        Gość portalu: myrek napisał(a):

> a tematy w slaskim były latwe... ja pisalęm na 3 temat, czyli "literatura
        jako
        > swiadek czasów trudnych".

Ja też:)
      • Gość: ania maturzystka Re: STARA MATURA IP: 212.244.115.* 10.05.05, 15:56
        w małopolsce tematy byly świetne! mozna bylo naprawde sie rozpisac na każdy z
        nich!komisja sie postarala w tym roku.dzieki im za to!! wybralam temat 2.a byly
        one nastepujace: 1)"pozwolmy ludziom byc szczesliwymi wedlug ich wlasnego
        uznania" (Boleslaw Prus).w czym upatrywali swoje szczescie bohaterowie
        literaccy różnych epok? 2) Trudne wybory i ich konsekwencje. rozwin temat,
        odwolujac sie do biografii wybranyvh bohaterow literackich. 3)wazniejsze od
        przetrwania jest zachowanie wlasnego czlowieczenstwa (george Orwell). rozwaz
        mysl, odwolujac sie do wybranych utworow XX w. 4) zinterpretuj list Tadeusza
        Rozewicza pt :"list do ludożercow", odczytujac zawarty w nim obraz
        wspólczesnego człowieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka