Dodaj do ulubionych

Matura z biologii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:13
Dzis była matura z biologii. Pisałam oba poziomy. Pierwszy arkusz był dla
mnie dość łatwy, wręcz nudny, dużo zadań dotyczyło chorób. Za to drugi arkusz
chyba stworzono dla studentów biologii a nie dla uczni po LO (biol-chem),
wiele zadań dotyczyło dość szczegółowych rzeczy albo mało istotnych, na które
często nie zwraca się uwagi. Cóż widocznie mamy sie uczyć wszystkiego,
chociaż nie dano nawet nam perspektywy dostania sie na dobry kierunek, na
dobrą uczelnie. Czemu to my mamy cierpieć na czyjejś głupocie i
nieodpowiedzialnosci? Ponoć ta matura miała być lepsza! Tworzyli
ją "specjaliści". Tylko czemu Maturzysci są tak zbulwersowani?
Obserwuj wątek
    • Gość: maturzystka Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:15
      Zgadzam sie z Toba :P podstawowy rzeczywiscie banalny,a rozszerzony to chyba z
      nieba wzieli,ale napisalam all tzn nastulałam :D mam nadzieje ze dobrze ;D
    • Gość: fuck Re: Matura z biologii IP: 195.205.97.* 13.05.05, 15:16
      no to uwas przynajmniej odróżnili poziom rozszerzony od podstawowego bo na
      matmie mieli z tym problemy i to spore
      • Gość: :( Re: Matura z biologii IP: 80.51.99.* 13.05.05, 16:49
        heh...dokladnie...matma to byla porazka...ale wazne ze choc jeden egazmin jak
        do tej pory byl w miare...no ja niestety mam rok w plecy :(
    • Gość: amelia Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:20
      moim zdaniem trzeba poprostu pomyslec troche dluzej a nie rozwiazywac
      bezmyslnie. napewno bylo to prostrze od dotychczasowych przedmiotow
    • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:26
      Na podstawowej straciłem chyba 1 pkt, a na rozszerzonej 4-5 (zależy od klucza). Ogólnie to oba poziomy był banalne. W ciągu roku pisałem o wiele trudniejsze.
      • Gość: Dona Re: Matura z biologii IP: 212.122.214.* 13.05.05, 15:33
        super koleś , do pozazdroszczenia, skoro ta matura taka była to czemu w nowych
        podrecznikach wiekszosci informacji na tematy ( szczegółowe) nic nie ma? matura
        slowem do bani chyba za obrze poszla probna , a studia? perspektywa
        beznadziejna... NOWA MATURA JESZCZE RAZ DO BAN!!!!
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:38
          Wszystko co było na maturze (a nawet znacznie więcej) można znaleźć w książkach:
          -WSiPu "Biologia"
          -Omegi - B.Bukała "Komórka. Skład chemiczny i struktura", "Komórka. Matabolizm komórkowy", "Genetyka"
          • Gość: DDDDDD Re: Matura z biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:50
            kuzwa szkoda ze jeszcze nie podales roku i wydawnictawa.......jak ktos sie uczy klupich szczegolow to mogl dobrze napisac....ale chyba tylko jednostki ryja jakie glupie szczegoliki:P gratuluje dobrej pamieci:P
            • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 20:37
              Miejmy nadzieję, żę wcześniej czy później mi się to przyda - AM w Warszawie (oby)
            • ewadw Re: Matura z biologii 15.05.05, 02:16
              szczegolow nie trzeba wkuwac.. mi one same zostaja w glowie, a istotnych
              ogolnikow czasem nie moge zapamietac..
            • Gość: kropek Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:42
              to z czym ty chciales pisac mature?? sam wybrales biologie ... jak chcesz sie
              dostac na studia to trzeba sie duzo uczyc ...
          • Gość: paula Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:06
            kretynie nei masz pojecia to sie nie odzywaj gtdzie niby w ksiuązkach wspiu
            masz o fosforylacji??tam jest o oksygeniocznej ale na pewno nei o cześciowej
            jełop
            • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:26
              Od razu widać jaki poziom sobą prezentujesz.
              Typy fosforylacji były chociażby w: B.Bukała "Komórka. Matabolizm komórkowy". Czytaj całe posty a nie tylko pierwszą linijkę.
              Chodziło o fosforylację na poziomie substratu.
              • Gość: onia Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:10
                jestes maksymalnie przyje..ym kujonem!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: qwerty Re: Matura z biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:09
                  Nie znasz kogoś to się nie wypowiadaj. Jakieś kompleksy?
            • Gość: n Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:56
              Częściowej??To była FOSFORYLACJA SUBSTRATOWA...A swoją drogą fajne
              "krypto"reklamy podręczników:). Prawda jest taka, że co autor to inna
              biologia...Oczywiście ogólnie biologia jest jedna, ale jest bardzo wiele
              niedomówień...Szkoda, że od nas się wymaga rozwiązywania zadań na zasadzie
              "czego oni chcą w kluczu??"
      • Gość: cezar Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:37
        A gdzie znalazłaś klucz?
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:40
          napisałem: zależy od klucza.
          Takie wyniki mam po sprawdzeniu swoich odpowiedzi z innymi i w książkach.
          • Gość: kacha to nie bylo takie proste IP: *.flux.pl 13.05.05, 15:47
            owszem podstawa raczej latwa, ale rozszerzona wcale taka nie byla, ci co mowia
            ze tez byla latwa, pewnie zmienia zdanie jak przyjda wyniki, bo cos mi sie
            wydaje ze sa zbyt pewni siebie...
            • Gość: DDDD Re: to nie bylo takie proste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:51
              dokladnie podstawowa prosta ale z rozszerzona to juz wyzsza szkola jazdy zbyt duzo szczegolow niepotrzebnych....
            • Gość: andyas Re: to nie bylo takie proste IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 20:44
              Robiłem trudniejsze testy z biologii w ciągu roku. Dużo zależy od klucza - część pytań to były pytania 'otwarte', na które mogło być conajmniej kilka możliwych odpowiedzi.
          • Gość: Asia Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 22:54
            W końcu ktoś inteligentny.
    • Gość: Mala Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:58
      A dla mnie rozszerzona była dużo łatwiejsza!!
      Wszystkie rysunki były z podręczników operonu, a pytania były z zielonych stron
      (jak ktoś ma podręcznik operonu to wie o co chodzi), które akurat wczoraj
      jeszcze powtarzałam!!
      Więc nic trudnego :)
      • Gość: Dona Re: Matura z biologii IP: 212.122.214.* 13.05.05, 16:27
        ta wymadzraj sie dalej i tak jak reszta tutaj, moze jeszcze nam cos ciekawsego
        powiesz co? np odpowiedzi skoro taka jesteś dobra !!?? nie pamietasz jaka
        szkoda widac to tylko puste slowa i przechwalki nic pozytecznego z takich
        ludzi:> ... "głośno dzwon bije bo w Środku PUSTY"
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:01
          JAk ktoś się uczył i mu dobrze poszło to od razu trzeba go skrytykować. Trzeba się było uczyć a nie siedzieć na Internecie.
          • Gość: madzia Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:04
            zgadzam się z tobą, ja takie testy jak rozszerzony pisałam na pracach klasowych
            i uważam ze CKE jakby chcieli to mogliby zrobić jeszcze trudniejszy.
        • Gość: szpontera Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:39
          ja tam czyłam się ze starych podreczników i to był wielki błąd...bo tytaj nic z
          nich nie było.no ta fosforylacja to pestka:]
          HEHE...ale ta matra taka dziwna była, trzeba było intensywnie mysleć. ciekawa
          jestem jaki bedzie ten klicz.
          jedno jest pewne: ta matra nie sprawdza wiedzy tylko szczęście!
      • starla86 Re: Matura z biologii 14.05.05, 16:36
        a ja juz po probnej wiedzialam ze na mature uczyc sie wystarczy z operonu, to
        wg mnie jeden z najlepiej przygotowanych do nowej matury podrecznikow.
      • Gość: kropek Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:47
        do matury z bioli byl wymagany podrecznik z operonu :)
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 19:45
          Lepszy WSiP.
    • Gość: Zawiedziona Re: Matura z biologii IP: *.huby.neta-si.pl 13.05.05, 16:41
      Rowniez uwazam ze rozszerzona byla beznadziejna. NIe chodzi tu o poziom
      trudnosci ale o zadania i ich sformuowanie. Rozszerzona z pewnoscia NIE
      SPRAEDZILA naszej wiedzy bilogicznej!!!Jakos sie nie doszukalam tam czlowieka (
      chyba jedynie ta mapla czlekoksztaltna nawiazywala do Homo Sapiens!).Gdzie
      ewolucja ukladow? Rosliny ( konkretne zadania ,a nie PIERDOLY!).
      Pozdrawiam wszystkich zawiedzionych :)
      • Gość: gula Re: Matura z biologii IP: *.radiostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:45
        niektóre zadnia to były takie ze nie wiadomo o co sie pytali...np z tym wirusem
        HIV... niektórzy mowia ze to chodziło o zalety dla wirusa a niektórzy ze o
        zalety dla człowieka i kogo tu słuchac...ale napewno nie bede sprawdzał
        klucza...poczekam na wyniki zeby sie nie denerwowac.... a ci którzy tu sie
        wychwalają to lepiej niech spadają bo tu pisza tylko osoby którzy sa
        podłamani :PPP
        • Gość: kim Re: Matura z biologii IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 16:56
          ja tez jestem podlamana i tez nie chce sprawdzac klucza:( chociaz z drugiej
          strony..tak z 5% bede miec ;)
        • Gość: Madziula Re: Matura z biologii IP: *.kolnet.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:57
          z tym wirusem to chodzilo o przedstawienie zalet jego strategii (czyli w
          konsekwencji negatywnych dla człowieka).
          Poziom podstawowy - niektóre zadania banalnie proste, a nad niektórymi musiałam
          się zastanowić troszkę... niestety popełniłam kilka głupich błędów, które
          wyszły w trakcie rozmów z innymi. Na poczatku myślałam, że wszystko napisałam
          git, ale w miarę upływu czasu doszukałam się błędów.
          Poziom rozszerzony- przesadzony :/ Miałam nadzieje, że będę mogła wykorzystać
          tu swoją wiedzę, okazało się, że zadania dotyczą takich pierdół, że szkoda
          gadać. dla mnie najorsze zadanie było o mchach (no cóż nie powtorzyłam sobie)
          oraz o ziemniaczku (nie lubie tego warzywa :p).
          Ja czekam na opublikowanie odpowiedzi, wtedy się tak naprawde okaże jak komu
          poszło. Próbna była łatwiejsza - to fakt...a na tej maturze się poprostu
          zawiodłam.. miałam nadzieje, że zadania będą polegały przede wszystkim na
          myśleniu... i że będą sprawdzały ogólną orientacje biologiczną, którą mają
          osoby przykładające się do nauki i uczące się ze zrozumieniem a nie na pamięć.
          • Gość: Maka Re: Matura z biologii IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 13.05.05, 17:04
            a ja wam powiem tak... pisalam matme i biole... biola w porownaniu do matmy to
            niebo i proscizna jakich malo... serio... co prawda bioli uczylam sie caly 3
            dni przed matura (pomiedzy matma a biola)po 12-13godzin dziennie, bo w szkole
            pozniom bioli mielismy zerowy, a jednak biologia nei sparwila mi trudnosci,
            jedyna trudnoscia byl brak miejsca... czasami 2 linijki to zdecydowanie za
            mało... teraz modle sie tylko zeby zdac matme, choc matma byla w szkole na
            zdecydowanie lepszym poziomie niz biola, to matma byla kosmiczna... a biola
            byla dla ludzi... i duzo bylo zadan ze tak powiem na inteligencje... np. to z
            zrenica, czy z tym ekosystemem lasu...
            pozdro
            • Gość: Magda Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:09
              Podstawowa była banalna, ale na takich banałach najlepiej się złapać. Ja
              zrobiłam take błędy ze aż wstyd. JAk sobie podliczyłam pkt z podręcznikiem to
              powinnam mieć około 85-90% ale mogła bym miec 100%

A jesli chodzi o rozszerzoną to horror, nie wiem co mam dobrze a co zle!
              Różnica wpoziomie była fenomenalna!
            • Gość: Dona Re: Matura z biologii IP: 212.122.214.* 13.05.05, 17:18
              dobra dobra , las albo źrenica to było po to zeby miec 30 % nie oszukumy sie
              <ale wiekszosc ludzi nie pisze tu o takich zadaniach wiec nie wiem o czym tu
              gadamy?
        • Gość: DDDDD Re: Matura z biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:26
          popieram w 100% niech te przemadrzale kujonki zamkna wreszcie swoje otwory gebowe!!bo sie sluchac juz nieda!! ja tez nie sprawdzam wynikow poczekam do czerwca.....:Dciekawe co to bedzie.....
      • Gość: Asica Że też nie macie się o co kłócić IP: *.aster.pl 13.05.05, 21:22
        Tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i zupełnie tego nie rozumiem. ci którym
        nie poszło wyżywają się na tych, którym się udało. rozumiem, że wam przykro,mi
        też by było z pewnością i była bym wściekła. ale to nie powód, żeby wjeżdżać na
        tych, którym się udało.
        jak juz wcześniej napisałam na rozszerzonej dużo odpowiedzi dało się
        wydedukować, do kilku nie była potrzebna jakaś specjalna wiedza ["niepotrzebne
        szczegóły" jak to piszecie] wystarczy, że ktoś obserwuje otaczający go świat i
        interesuje się biologią. oczywiście te nieszczęsne "szczegóły" też były
        potrzebne,np. do pytania o fosforylację [którego zresztą sama nie zrobiłam, bo
        nie mogłam sobie przypomnieć jakie rodzaje fosforylacji wyróżniamy ;P]. ale
        myślę, że jak ktoś trochę nad książkami przysiadł [ok. 1.5h dziennie przez
        miesiąc - przynajmniej mi tyle to zajęło]to sobie poradził. sama nie jestem
        zwolenniczką uczenia się nadmiernej ilości szczegółów typu zawartość
        erytrocytów we krwi u zdrowego człowieka itp.,bo one i tak pewnie będą podane w
        zadaniu, jeśli będą potrzebne [np. tak jak dawka żelaza dla kobiety i mężczyzny
        w jednym z zadań]. zwłaszcza, że przy ilości materiału z bioli to raczej trudne
        zagłębiać się aż tak bardzo. mimo tego sobie poradziłam i myślę, że całkiem
        nieźle. więc nie róbcie awantury i nie zakładajcie, że ktoś od razu pół życia
        spedził na zakuwaniu i takie inne, bo tak niekoniecznie musiało być, a wy od
        razu osądzacie. jeśli ktoś też ma zamiar mi napisać, że nie mam racji i się
        przekonam, jak przyjdą wyniki to chcę wyjaśnić, że liczę się z tym, że błędy
        mogą się pojawić nawet w zadaniach, których jestem pewna.
        zaraz z zębami lecą, jak ktoś napisał, że jego zdaniem rozszrzona nie była
        strasznie trudna. moim zdaniem może i "trudna", ale nie "strasznie".
        pozdro
    • Gość: Alex Re: Matura z biologii IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.05.05, 17:00
      czy są już gdzieś odpowiedzi?
      • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:04
        Jutro chyba w Wyborczej, a za tydzień oficjalne z CKE.
    • Gość: shaleya Re: Matura z biologii IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 17:08
      ech.. matura podstawowa- właściwie łatwa, a rozszerzona... chodziłam do klasy
      ogólnej i jestem zadowolona z tego co napisałam. wydaje mi się ze ludzie,
      którzy chodzili do biol chemi i mieli te wszytskie badziewne pijawki nie
      powinni mieć problemów
      • Gość: Dona Re: Matura z biologii IP: 212.122.214.* 13.05.05, 17:23
        super pijawki? szczerze wolalabym miec pól roku fakultetow niz bilogie raz jest
        raz nie ma... nic sie z niej nie dowiedizalam bo chwile facetka cos mylila i na
        nastepny dzien poprawiala sie ze to jest tak a to tak a za tydzien odwrotnie
        Wielka kaszana ... wiec wiesz pijawki i te sprawy to tylko w doswiadczenia jak
        do kogoś sie przyczepiła:D
    • Gość: Madziula Re: Matura z biologii IP: *.kolnet.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:10
      nie powinni, a jednak mieli ;)
      • Gość: alex Re: Matura z biologii IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.05.05, 17:18
        a są już odpowiedzi gdzieś???
        • Gość: Dona Re: Matura z biologii IP: 212.122.214.* 13.05.05, 17:25
          odpowiedzi beda za tydzien w piatek ;] !!!!!!!!!!!!
    • Gość: dzcds Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:50
      co tu duzo pisac zaszaleli z tym rozszerzonym - naszym kosztem
      • Gość: xaniaxa Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:53
        ADIOS psychologio, witaj studium policealne dla ochroniarzy :( ja po porstu
        zaraz padne- caaaaaaly rozszerzony mama zle, namieszalam strasznie, praktycznie
        ejstem pewna odpowiedzi do 2 zadan, makabra :(
    • Gość: natalf Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:04
      w zupelnosci sie z toba zgadzam , mialm wrazenie z epytanmia na rozszerzonym sa
      wziete z arkusza chemii :] ale jak juz dazylam zauwazyc niektorzy twierzda iz
      matura ta byla banalna , a nas nazywa debilami :) ( patrz post : mayura dla
      debili ).pozdrawiam
    • Gość: digression rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:07
      Zgadzam się z kilkoma przedmówcami (którzy zostali nieźle zjechani za to, co
      napisali) poziom rozszerzony nie był jakiś makabryczny. Dużo rzeczy dało się
      wydedukować. To prawda, trzeba było znać trochę fachowych pojęć, ale jeśli ktoś
      podszedł poważnie do matury z biologii, to powinien je znać, albo przynajmniej
      kojarzyć. No i... wszystko było w naszych podręcznikach.
      • Gość: szczere Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 18:12
        gó.. prawda ciekawe w ktorych podrecznikach chyba ze wy sie uczycie z
        podrecznikow na studia?!? mądrale!!!
        • Gość: Dona Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: 212.122.214.* 13.05.05, 18:16
          brawo masz Racje:D:D Dokopać tym co twierdza ze latwe :D widac mamy geniuszy:P
          czemu nobla nie dostali??:>
          • Gość: digression Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:25
            Pewnie, dokopać tym, co się uczyli, czego nie robi się dla podniesienia
            samooceny i lepszego samopoczucia. Bo przecież uczyć się, starać się dostać na
            dobre studia to taki potworny obciach w naszych czasach... A potem starszne
            rzeczy się dzieją, młodzi ludzie pracy nie mają! Maturę dzieciom za trudną
            zrobili! Ojej, pogłaskać po główkach, może w styczniu się uda.
            • Gość: Dona Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: 212.122.214.* 13.05.05, 18:31
              suepr ta as kad wiesz ze moze ja sie nie uczylam, siedze w domu i dziobie od
              ranad do nocy przynajmniej 3 noce zawsze zarywalam zeby do szkoly sie na uczyc
              to co wymagaja... wiec nie krytykuj w ten sposób!!!
              • Gość: digression Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:38
                Owszem, mogę nie krytykować, ale tylko pod jednym warunkiem i to jest do wielu
                osób na tym forum: tych, którym dobrze poszło bardziej wypadaloby podziwiać niż
                gnoić (a przynajmniej powstrzymać się od kretyńskich komentarzy). No i trochę
                samokrytyki. Jeśli ktoś uważa, ze było to nie do przeskoczenia, to raczej
                oznacza to pewne niedobory w jego wiedzy, którą miał teoretycznie zdobyć przez
                te trzy lata. Aleeeee... W środę pewnie to ja będę wśród tych lamentujących...
                Trzeba było jednak uczyć się tej fizyki kiedy był na to jeszcze czas ;)
        • Gość: qwerty Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 00:09
          Z podręczników dla KANDYDATÓW na studia.
        • starla86 Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... 14.05.05, 16:47
          operonu?zajrzyj kolezanko, tam nawet bylo doswiadczenie z galazka jak dobrze
          pamietam.
      • maturzystka20058 Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... 13.05.05, 20:02
        zgadzam się :)
      • Gość: Bianka Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 20:06
        Ty żartujesz? Ty walnąłeś/łas tam jakieś fachowe pojęcia?
      • Gość: ajjj Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.eltronik.net.pl 13.05.05, 21:43
        fachowe pojęcia??heh...tak próbuje sobie przypomniec czy tam sie w ogóle gdzieś
        pojawiło jakieś "fachowe" pojecie,lub tez trzeba było go użyć...eee nie sądze,
        ja jestem troche zdegustowana, wybieram sie na stomatologie naprawde ryłam
        ostro, a tu nagle siadam do tej rozszerzonej i okazuje sie że byłam głupia ze
        sie w ogóle uczyłam, nie pojawiło sie nic co by wymagało wiedzy takiej jak do
        tej pory wymagana była na egzaminy...no bo sory, ale pytania typu jaką symetrie
        ma ukwiał,albo beznadziejnie banalne krzyżówki...komuś sie chyba cos pomyliło,a
        na medycyne dostaną sie niekoniecznie ludzie którzy mają wiedze,ale również
        tacy którzy po prostu umieją troche kombinować :|...wiec po co sie uczyc, jeśli
        wystarczy być intelignetnym,tylko ze na medycynie intelignecja to niekoniecznie
        wszystko
        • Gość: alicja Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 22:16
          no wlasnie... po co sie wlasciwie uczylam, skoro bez żadnego przygotowania
          napisalabym dokladnie tak samo jak teraz... nie zeby mi poszlo bardzo zle, ale
          jezeli to ma byc kryterium przyjmowania na medycyne to bedziemy miec kiepskich
          lekarzy... ciekawe co nam na fizyce i chemii dadza...
          • Gość: andyas Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:37
            Dla równowagi dadzą coś trudnego :P
        • Gość: kropek Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:59
          no tak tylko na medycynie trzeba myslec ... dlatego tam decydujacy jest test na
          predyspozycje intelektualne ... a poza tym watpie zeby matura z fizy byla super
          latwa
          • Gość: andyas Re: rozszerzona nie była wcale taka straszna... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 19:50
            To matura z fizyki moze być łatwa? :P
    • Gość: siostry syjamskie Re: Matura z biologii IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 18:10
      poziom podstawowy byl w miare latwy ale w stresie mozna latwo sie pomylic, ale
      niech nikt nam nie gada ze rozszezony byl latwy, w takim razie co powiecie o
      gronkowcu?!?!i takie tam inne?!MASAKRA !!!!
      • Gość: elios Re: Matura z biologii IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:06
        Podsumowujac XD

Poziom podstawowy byl przystepny, z zadan ktore sprawily mi problem na tym poziomie to wmyslec 2 cechy przekonujace do ludzi chorych na AIDS (wymyslilem 1), pytanie o zlezo (dlczego kobiety potrzebuja go wiecej??), pytanie o blonik, jaki to receptor sluch i rownowaga, [jednym slowem nie uczylem sie roli witamin itp Xd) A mozecie wypisac odpowiedzi na te pytania to zobacze czy mam dobrze?? :P

A co do rozszerzenoego, to juz nie bylo tak wesolo jak na podstawowym. TO byl taki test na kojarzenie faktow i zaleznosci. Taki typowy na intelignecje. Tu mialem troche wiecej problemow ... . Np z zadaniami o typ fosforylacji, z przeobrazeniami u tego ziemniaka i czegosc tam jeszcze, pytanie o gornkowca i pijawke, uzasadnienie dlaczego daltonizm to recesywna cecha i jakie genotypy mialy kobiety, [tu mam najwiekszy dylemat, bo przeciez kobiety nie moga byc daltonistkiami wiec do obu wpisalem X(D) X(d), a niektorzy mowili mi ze powinno byc X(d) X(d) ] Jak wy macie odpowiedzi na te pytania???
        • Gość: Magda Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:25
          Błonnik pęcznieje i nie chcesz jesć, pozatym nie jest trawiony i czyści przewód
          pokarmowy z niepotrzebnych, niestrawionych resztek pokarmowych.

Jeśli chodzi o żelazo, to kobieta co miesiąć ma miesiączke, krwawi i traci
          żelazo.

Jeśli chodzi o ADIS to tez nie jestem pewna, ale ja napisałam: nie przenosi się
          drogą kropelkową czyli jak się z nim spotkasz nie zarazisz sie a drugie to
          tylko jak zetkniesz się z krwią albo spermą i innymi wydzielinami w duzej
          ilości. Ale to jest oczywiste

Recepror mechaniczny to równowaga i słuch

A w roższerzonym to:
          niemam pojęcia jaka to fosforylacja w wsipie nie moge tego znaleść
          ziemniak to chyba łodyga, ale tego nie sprawdziłąm a to drugie to korzeń, ale
          to moja odp nigdzie nie spr moze być głupia!!! :)
          Gronkowiec zaduzo pisania, :] A daltonizm to Xd Xd u kobitki a Xd facet i tylko
          z małą literką jest dobra odp (ja mam oczywiscie żle :))
          • starla86 Re: Matura z biologii 14.05.05, 16:54
            na tym schemacie nie bylo chorych kobiet z tego co wywnioskowalam... one byly
            tylko nosicielkami zmutowanego genu.
            • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 18:40
              Ja wywnioskowałem to samo.
        • Gość: taromentin Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:41
          ja napisalam tak:

1.aids - a)nie mozna sie zarazic droga kropelkowa i przez skore, wiec w
          codziennych kontaktach zagrozenia zakazenia nie ma b) mozna sie zarazic przez
          krew i stosunek plciowy, wiec dużego zagrożenia nie ma

2. zelazo - objaw niedoboru - lekka anemia, kobiety traca krew (w tym
          erytrocyty z hemoglobina) podczas miesiaczki, stad...

3. blonnik i woda --> zwiekszona perystaltyka jelit, mniej substancji sie
          wchlania.

4. sluch i rownowaga - mechanoreceptory?

5. fosforylacja - substratowa

6. bulwa ziemniaka to przekształcona lodyga o funkcji spichrzowej

7. daltonistki to u mnie XdXD

to teraz wolne wnioski. matura podstawowa to był banał! tego blonnika nie byłam
          tylko pewna. rozszerzony dawal do myslenia. niektore pytania nie byly jasno
          sformuowane, brakowało takiej schludnosci pytan. mam kilka watpliwosci. np. o
          te fotosynteze u roslin i bakterii. dlaczego inne zrodla wodoru? chodzi o
          beztlenowosc? jak powinna wygladac ta piramida enargii?? ;)i ten kosaciec czy
          cos?

i jeszcze pytanko. czy ktos zdaje fizyke i startuje na AM? jak nastroje??
          • Gość: Magda Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:58
            To mamy bardzo podobne odp :) Ja zdaje na am w Warszawie ale chyba nie mam
            szans. Jestem do kitu z fizyką i wiem ze nie napisze jej super. Licze jaszcze
            na chemie i moze sobie tym nadrobie punkty jak to było do tej pory, wiec
            zobaczymy :)

Jeśli chodzi o piramide to powinna zwęrzać się do góry i na pierwszym poziome
            są producenci i jest najwięcej energii, potem konsumęci I rzędu i jest jej
            coraz mniej (energi) Potem konsument II rzedu i jeszcze mniej energi potem
            konsument III rzędu i jaszcze mniej energi aha i mozna jeszcze dopisać uboczną
            energie na własny metabolizn i uciekające ciepło. I tak chyba jest najlepiej,
            tak mi się wydaje :)
            • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:57
              Same głupie błędy - niedoczytałem, że chodzi o mitozę org. haploidalnego i pomyliłem piramidę energii z piramidą biomasy.
          • Gość: fifty fifty Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:03
            hej wiec ja tez sie wypowiem a co tam- nie chce mowic ze podstawowa byla
            banalna bo czesto wlasnie na tym ludzie sie wykladaja, a nie na rzeczach
            trudnych. uwazam ze byl przystepny i na pewno dość latwo bylo dostać te 30 %
            problem w tym ze taki wynik na podst nikogo kto idzie na dobre studia nie
            satysfakcjonuje- wiec blagam bez zenujacych komentarzy- jak latwo zdac biologie
            itp. mi raczej z podst nic nie sprawilo wiekszej trudnosci.

natomiast rozszezona to hoho ... to nie chodzi o to, ze pytania nie do
            odpowiedzenia, ale u mnie dalo o sobie znac zmeczenie i kilka glupich bledow
            mam :/ tu raczej biegalo o synteze faktow, przemyslen i pewnych zaleznosci niz
            wiedze stricte ksiazkową. moje odczucia sa meiszane- nie weim czy zle czy
            dobrze napisalam. ale nie chce sie denerwowac. pooczekam na wyniki.

zdaje na medycyne, przede mna fizyka w srode to dopeiro bedzie horror, mam
            nadizeje ze wszyscy umieja ja na podobnym poziomie - czytaj sreni i nizej :)
            tego sie boje jak cholera. po biologii mysle ze jeszcze nie jest zle- nie
            jestem super zadowolona ale tez moglo byc lepiej :( gratuluję tym ktorym poszło
            dobrze :) serio

pozdrawaim adeptów sztuk medycznych :):)
          • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 20:50
            Ja też. Najbardziej sie boję fizyki.
          • Gość: Anka Re: Matura z biologii IP: 195.205.230.* 13.05.05, 21:24
            Ja też chciałabym dostać się na medycynę. Odnosnie matury to powiem tyle-
            podstawowa nie była trudna, a na rozrzeszonym były zadania, które nie
            sprawdzałay naszej wiedzy, tylko umiejętność logicznego myslenia i kojarzenia
            faktow. Wydaje mi się, że nie na tym powinna polegać maturaz biologi, no, ale
            cóż. A w ogóel z zasady to bilogia jest przedmiotem, który można napisać. Nie
            to co fizyka na rozszerzonym dla ludzi, którzy mieli jedną godzinę. Ktos o tym
            nie pomyślał. Ale taki już nasz los-dzieci Czarnobyla i jeszcze każą im pisać
            maturę 13 maja w piątek :). A gdyby ktos chciał się poużalać nad bezsensem
            fizyki to mój numer gg:1420338.
    • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 20:15
      No cóz. Brutalna prawda jest taka, że nowa matura jest dla ludzi
      inteligentnych, nic nikomu nie sugeruję. Właściwie to wydaje mi się, że wogóle
      można darować sobie 2,5 roku edukacji i od razu iść na maturę. Jesteś
      błyskotliwy inteligentny zdasz od razu, jeśli nie, to mama wrażenie nie ma co
      próbować jeszcze raz.
    • Gość: Asica Re: Matura z biologii IP: *.aster.pl 13.05.05, 20:47
      Szczerze mówiąc bardzo mnie pocieszyło to, co tu przeczytałam. Nie pomyśl sobie
      tylko, że cieszę się z tego, że ci nie poszło. Absolutnie! Chcę tylko napisać,
      że jako uczennica klasy informatyczno-lingwistycznej [2 godziny biologii przez
      3 lata] obawiałam się, że mogę mieć problemy z tą maturą, bo czegoś się nie
      douczę. Byłam przekonana, że uczniowie klas biol.-chem. nie powinni mieć z nią
      problemów i często żałowałam, że nie zmieniłam klasy na taki właśnie profil.
      Rzeczywiście podstawowa biologia była bardzo prosta, chociaż było kilka
      podchwytliwych pytań. Rozszerzona, nie powiedziała bym, że od razu dla
      studentów, chociaż była trudniejsza niż ta próbna. Dużo zadań było na myślenie
      i nie wymagało jakiejś szczegółowej wiedzy, ale były też takie, które bez
      znajomości terminologii były nie do przejścia, np. pytanie o fosforylację
      [zupełnie zapomniałam jakie są jej rodzaje :P]
      • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:28
        Fosforylacja na poziomie substratu.
    • Gość: emma Re: Matura z biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:47
      w pełni sie z toba zgadzam. To jest parodia że inni na nas experymentuja. To po
      prostu przykre:-(
      • mada63 cieszmy sie ze to juz za nami!:) 13.05.05, 20:55
        ja np.od dzis mam juz wakacje:)....az do egzaminow na studia :/
        • Gość: Asica Re: cieszmy sie ze to juz za nami!:) IP: *.aster.pl 13.05.05, 20:59
          ja postanowiłam wszystko odwalić na maturze, żeby potem mieć wolne i tak za
          tydzień chemia na mnie czeka.
    • Gość: matirzystka Re: Matura z biologii IP: 80.51.191.* 13.05.05, 21:00
      no wiec nie ma co sie oszukiwac, jak ktos wkuwal biole to podstawowa była dla
      niego pikuś...co do rozszerzonej to trudno coś napisać bo właściwie to nie wiem
      czy moje odpowiedzi są dobre...niektóre pytania na wiedze- luzik ale zatkalo
      mnie po przeczytamiu pyt o gronkowcu..nie jestem pewna co do zalet symetrii
      promienistej i z tym daltonizmem czy przypadniem nie mialo byc ze kobitka ma Xd
      i X no bo ten drugi chromosom ma przeciez bez mutacjib nie? biola minela..przed
      nami fiza wiec zycze wszystkim powodzenia..ja niestety pomimo zakuwania mysle
      ze nie dostane sie na medycyne no ale mam nadzieje ze ktos sie tam dostanie :)
      • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:10
        Wszyscy się dostaniemy :D
        U kobiet było: 2nXdXD
        O gronkowcach to imho chodziło o zablokowanie pobieranie hemoglibyny z erytrocytów co prowadzi do zahamowania rozwoju gronkowa - więcej czasu na ochronę organizmu.
        Symetria promienista: łatwiejsze pobieranie pokarmu, łątwiejsza obrona.
        • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 21:13
          Dobry(a) jesteś. Skad ty to wiesz? Bo misię pzrez 19 lat życia i zasrane 2,5
          szkoły na profilu biol-chem pomimo kółka biol i olimpiad biol i eko o uszy nie
          obiło i w oczy nie rzuciło
          • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:17
            "Biologia" WSiPu
            B.Bukała "Komórka. Skład chemiczny i struktura", "Komórka. Matabolizm komórkowy", "Genetyka"
            :D
          • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:19
            A jeżeli chodzi o gronkowce to dało się wywnioskować z zadania.
            • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 21:46
              Na pewno to dobry wniosek bo ja tez ajkoś atk amm ale luzdie z mojej klasy
              powiedzieli że się ni da
        • Gość: edka Re: Matura z biologii IP: *.kalisz.mm.pl 13.05.05, 22:33
          ale tam nie chodziało o kobiete tylko o faceta to powino byc Xdy tak mysle;)bo
          kwadrat to facet
          • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:29
            Ale trzeba było napisać i o kobietach (2n XdXD) i o mężczyznach (2n XdY)
      • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 21:11
        Powodzenia na tej medycynie. Ja kiedyś też chciałam, ale wymiękłam jak się
        okazało, że fiza rozszerzona. Ale 3-mam kciuki za odważnych, którzy wytrwali w
        swoich marzeniach i naprawdę dobrze im żyzcę
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:13
          Jak nie zdajesz fizyki to możesz próbować do Poznania na AM - tam zdajesz rozszerzoną biologię i do wyboru rozszerzoną chemię lub fizykę.
          • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 21:16
            Jeszcze wczoraj też o tym myślałam, ale po swoim dzisiejszym występie na
            biologii to chyba p[oszukam jakiejś szkoły policealnej...
            • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:20
              Spróbować zawsze możesz. Nic nie tracisz (oprócz ~70 złotych).
              Ja pewnie zacznę się wahać (jak wszyscy) po fizyce, ale jakoś to będzie.
              • Gość: Bianka Re: Matura z biologii IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 21:43
                powodzenia. Podziwiam takich ludzi.
      • Gość: Arche Re: Matura z biologii IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 21:18
        Wg mnie matura była trochę za bardzo na kombinowanie a trochę za mało na wiedzę. Właściwie to nic nie trzeba było na nią wiedzieć -prawie wszystko dało się wymyslić...Miałem nadzieje, że będą pytać o bardziej szcegółowe rzeczy, a tu na obydwu poziomach takie ogóły...szkoda gadać. A jak zrobiliście z tym gronkowcem i antybiotykiem, bo mi nic mądrego nie przychodziło do głowy...?
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 21:22
          O gronkowcach to chodziło o zablokowanie pobieranie hemoglibyny z erytrocytów co prowadzi do zahamowania rozwoju gronkowa - więcej czasu na ochronę organizmu.
          • Gość: mialam marzenia... Re: Matura z biologii IP: *.idea.pl 13.05.05, 21:40
            no widzisz, takie proste a takie ... Ja za to wymyslilam sobie modyfikacje
            genetyczne i sztucznie zsyntezowane zelazo <hahaha> <lol>
    • Gość: m Re: Matura z biologii IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 13.05.05, 22:07
      według mnie i wielu czniów z naszej szkoły podstawowa wymagała również wiedzy
      biologicznej.. i jeżeli piszecie że była banalna to sorry co wy ludzie
      wszystkie mózgi pozjadalicie? nie bądzcie tacy przemądrzali...
      • Gość: Olka Odpowiedz mojej mamy :) IP: *.chello.pl 13.05.05, 22:29
        Co do AIDSa, to chcialam sie tylko pochwalic fajnym pomyslem mojej mamy, ktora
        spojrzala na to po prostu z niebiologicznego punktu widzenia. Pytanie brzmialo
        jakich argumentow mozna by uzyc, zeby przekonac mieszkancow na budowe tego
        osrodka dla chorych z wirusem HIV. I pewnie wiekszosc z was pisala o tym, ze
        HIV nie przebosi sie ta droga kropelkowa, przez dotyk sline itp. itd. A moja mam
        zarzucila taki w sumie prostu argument, bardziej zyciowy, ze mozna bylo napisac,
        ze nie wolno tych chorych ludzi izolowac od spoleczenstwa, traktowac jako inna
        kategorie itp. i ze to przeciez wiedziec, czy ktos jest chory czy nie i nie
        wolno ukrywac takich osob.
        W sumie niezly argument, ale pewnie niewiele osob wpadlo na cos takiego, bo
        patrzelismy przez pryzmat biologiczny a nie spoleczny.
        • Gość: andyas Re: Odpowiedz mojej mamy :) IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:36
          Pewnie dlatego, że zdawaliśmy biologię :P
        • Gość: aka Re: Odpowiedz mojej mamy :) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 20:03
          ja napisałam coś w tym stylu:) w sumie sporo moich odpowiedzi było bardziej
          zyciowych ale też popartych biologicznymi faktami- i teraz nie wiem czy moje
          odpowiedzi uznają... w sumie kilka moich odpowiedzi jest troszkę
          inteligentniejszych od tych co są dane przez gazete.pl :D:D ale cóż - pewnie za
          to mi pukty polecą bo nie trafie w klucz:) no trudno :D PozdrawiaM
        • Gość: Tintale Re: Odpowiedz mojej mamy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 15:00
          A w kluczu na stronie cke jest napisane, że nie liczą się argumenty etyczne.
          Więc miałabyś za to 0 punktów.
    • apocalypsewoman Re: Matura z biologii 13.05.05, 22:46
      eh.. po tych waszych wypowiedzach tylko sie zalamac... i coz z tego ze nie bylo
      w naszych podrecznikach napisane doklaadnie odpowiedzi na te pytania z ktorymi
      mielismy doczynienia... mozna bylo wiele wywnioskowac i sie domyslic z tekstu
      jak i polaczyc w jedna calosc wiele innych informacji... troche pomyslec
      w podrecznikach na studia takich rzeczy nie ucza moi drodzy.. to powinni
      wiedziec wszyscy interesujacy sie biologia lub chcacy jakkolwiek ja studiowac a
      juz napewno wszyscy powinni myslec a nie szukac w pamieci wkutych informacji,
      niestey one szybko ulatuja...

duzej konkurencji miec nie bede jak widze :]

ps. biologi nigdy systematycznie sie nie uczylam, od od polowy listopada przez
      piec miesiecy w miare intenstywnej nauki (srednio po 2 godzinki na biologie) od
      poltora miesiaca leze i sie bycze niestesuje czytam to co lubie gram w
      strategie..... i co... poszlo mi niezle jesli nie beda sie czepiac o skladnie
      zdan i jakas mala dodatkowa informacje(czasem glupawa:P) to wydaje mi sie ze z
      90% powinno byc, a rozszerzona wydawala mi sie prostrza mniej informacji wiecej
      myslenia :D to mi pasuje

KONIEC Z PAMIECIÓWKĄ! MYŚLMY LOGICZNIE!
      • Gość: Klakier Re: Matura z biologii IP: 195.136.30.* 13.05.05, 23:20
        Witam

W sumie to ja raczej zdam...podstawowy dobrze...rozszezony pewnie troche
        gorzej. Jedyne co mnie denerwowalo to kilka pytan troche podchwytliwych, ja np.
        sie z piramidka zalatwilem. Podejzewalem ze moze chodzic o ta zwezona, ale
        gdzies czytalem ze w ekosystemie oceanicznym wcale nie musi byc tazwezona ale
        wystepuhje i normalna. Fosforylacje strzelilem i szczesliwie. Dla mnei za malo
        czasu i za malo miejsca na pisanie. Przez brak czasu strasznie bazgralem,
        pocieszam sie tym ze mam dysgrafje, ale tak naprwde to cholera wie co ona daje.
        Na rozszezonym sporo rzeczy niestety nie jestem pewien. Ja nie jestem na
        profilu bio-chem i uczylem sie z biologi Villego, wiekszosc tam byla. Pisze
        chemie ale jestem strasznie z niej dretyw wiec rozszezonej moge powaznie nie
        zdac. Coz czas pokaze. Reasumujac mam mieszane uczucia co do rozszezenoj
        biologi, napewno nie byla banalna...no ale koszmarnie trudna to moze tez nie.

Pozdrawiam
        • apocalypsewoman do klakiera 14.05.05, 23:09
          ja po profilu lekko biol-chem i rowniez z villego sie uczylam a moze staralam
          sie uczyc bo jak dla leniwca za duzo .. mimo ze bardzo fajnie napisane duzo
          informacji i nie musze szukac dziury w calym bo wszystko wytlumaczine, czyli
          nie mam sie czego czepiac co dla mnie charakterystyczne

czasu mi starczylo, miejsca neikoniecznie :]

skoro zdajesz jeszcze chemie gdzie sie na studia wybierasz?
    • Gość: ania Do zdających na AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:18
      Jak sądzicie: ile przynajmniej punktow trzeba bedzie miec w sumie żeby sie
      dostac na Akademie Medyczną? Wiem że nikt tego nie potrafi określić napewno ale
      jak wam sie wydaje?
      • Gość: manda Re: Do zdających na AM IP: *.eltronik.net.pl 13.05.05, 23:24
        tego sie nie da określić masz racje...ale rozwiązując dzisiejszą mature z bioli
        rozszerzoną stwierdziłam ze będzie mnóstwo ludzi z wynikiem bliskim
        100%...ewentualnie około 90-95 %...mówie oczywiscie tylko o biologi
        • Gość: elios Re: Do zdających na AM IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 23:30
          ale mowisz o podstawowym prawda?? XD Bo rozszerzony to chyba nie :P. Nie doluj mnie XD. Zreszta wy sobie z tymi 100% idzcie na AM, a mnie zostawie biotechnlogie wtedy XD jakas kozysc zawsze <lol>
          • Gość: iwonka Re: Do zdających na AM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:37
            nie wiecie czy na wydział biologi starczy matura podstawowa np 50% lub 46% i
            konkurs swiadectw z moja srednia 4,68 odpiszcie ktokowiek
          • Gość: andyas Re: Do zdających na AM IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:39
            Na AM liczą się tylko punkty z rozszerzonych + punkty z testu predyspozycji do zawodu. Wg mnie 85% z biologi i chemii i 65% z fizyki powinno wystarczyć. Coś czuję, że fizyka wypadnie fatalnie z całym kraju.
            • Gość: iwonka Re: Do zdających na AM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:41
              ale mi chodziło ze na Uś na wydział biologii
              • Gość: Klakier Re: Do zdających na AM IP: 195.136.30.* 13.05.05, 23:47
                Z tego co slyszalem to swiadectwem ze szkoly to mozemy sobie 4 litery
                podetrzec, chodzi o to z ocenami z przedmiotow. Wazna jest podobno sam matura.
                Jak nie mam racji to niech mnie ktos uswiadomi.
              • Gość: andyas Re: Do zdających na AM IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 23:50
                Nie mam pojęcia jak to jest na biologię, ale na biologię podstawowa w granicach ~50% to może być trochę mało.
              • Gość: lauda Re: Do zdających na AM IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.05.05, 23:50
                A mnie się wydaje, że nie będzie tak różowo z wynikami, i uczelnie, chcąc, nie
                chcąc, trochę obniżą wymagania...
                Matura, która sobie dziś oglądnęłam, sprawia wrażenie totalnej sieczki... na
                szczęście ja zdawałam ładnych parę lat temu.
                Do zobaczenia na studiach ;-)
                • Gość: qwerty Re: Do zdających na AM IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 00:00
                  Wymagania na AM obniżą się same po maturze z fizyki.
              • Gość: liberopoulos Re: Do zdających na AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:58
                na biole ok. 70% z podstawy powinno wystarczyc, do tego ok. 50% z pol rozsz. w
                zeszlym roku bylo 2,1 osoby na miejsce!pozdrawiam
                • Gość: lauda Re: Do zdających na AM IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 00:02
                  Co do tego geronkowca z rozszerzonej, to ja bym próbowała stworzyć lek, który
                  blokuje u niego pobieranie zelaza. Trzeba by uszkodzić białko transportowe.
                  Najlepiej byłoby unieczynnic lub zmutować gen tego białka, ale to nie takie
                  łatwe...
                  • Gość: angia Re: Do zdających na AM IP: *.com.pl / *.abp.pl 14.05.05, 13:03
                    tez cos podobnego napisalam..
              • Gość: natusia Re: Do zdających na AM IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:29
                mam nadzieje ze wystarczy :)
                ja licze na ok 80 z podstawowej :P wrr takie glupie bledy zrobilam ;(
            • Gość: guja Re: Do zdających na AM IP: *.chello.pl 14.05.05, 14:36
              na AM brane sa zarowno poziom podstawowy jak i rozszerzony!!!!!na milion
              procent to jest pewne!
              • Gość: andyas Re: Do zdających na AM IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 15:34
                Na medycynę na 100% nie. Tylko poziom rozszerzony.
              • Gość: Kielce Re: Do zdających na AM IP: *.man.busko.pl 14.05.05, 19:53
                chlopie, zdajesz na AM i nie wiesz co zdajesz?
              • Gość: paulina Re: Do zdających na AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:06
                Dzięki!!!!!!! Kocham Cię za tą odpowiedź:) Nigdzie nie mogłam się tego
                dowiedzieć, a to ważne, bo ja też pisałam i z podstawowego liczę na jakieś
                90%, a z rozszerzonego to kiepściutko i jeszcze tu ktoś napisał, że na AM z
                70% z rozszerzonej potrzeba!!!!!!! Załamałam się bo nie liczę na więcej niż
                50%. Wiem od kobiety z biologii(!!!!!), że od 40% z roz. już można się starać,
                oczywiście to też zależy od fizyki i chemii, ale ogólnie wiekszość jest
                niezadowolona z roz. więc uważam,że poprzeczka opadnie niżej!!!!!!! Życzę
                wszystkim powodzenia i nie załamujemy się!!!!!!:):):):):):)
            • gosia_86 Re: Do zdających na AM 14.05.05, 16:45
              CHLOPIE TY RACZEJ NIE ZDAJESZ SOBIE SPRAWY Z TEGO CO PISZESZ!!

STATYSTYKA JEST STATYSTYKA I NIKT JEJ NIE PRZESKOCZY, NAWET TY !!
              POBIERZ SOBIE ZE STRON CKE ANALIZE PROBNYCH MATUR I ZOBACZYSZ ROZKLAD, MEDIANE
              ITP WYNIKOW MATUR

DRUGA SPRAWA TO ILOSC PUNKTOW JAKA BYLA POTRZEBNA NA AM W POPRZEDNICH LATACH.
              JEST TO NORMA STATYSTYCZNA DO KTOREJ NALEZY SIE ODNOSIC. NA PEWNO NIE JEST TAK
              ZE ROK 1986 RO ROCZNIK GENIUSZY. KTORZY NAGLE ZDOBYWAJA 90 PROC PUNKTOW
              MOZLIWYCH DO UZYSKANIA. POZIOM PUNKTOW JAKIE TRZEBA UZYSKAC ABY SIE DOSTAC NA
              AM BEDZIE NA TAKIM SAMYM POZIOMIE JAK W LATACH UBIEGLYCH!!
              • Gość: andyas Re: Do zdających na AM IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 18:42
                Mylisz się - poprzeglądaj sobie testy z fizyki i nowe matury z fizyki (rozszerzone). Testy są przy nich śmiesznie proste.
          • Gość: browarek PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 00:15
            Czy klatkę piersiową możemy zaliczyć do "elementów układu szkieletowego"?
            Odpowiedz na pytanie 3 z maturki ?
            • Gość: dziubas Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.05.05, 00:25
              mam nadzieje ze 250/ 310 starcz na AM... ale nie wiadomo...
              ja mam z biol w granicach 70-90/100 , zalezy czy moje 'nowatroskie ' pomysle
              znajda swoje pokrycie w kluczu... co do fosforylacji.. to napisalam...
              defosforylacja... nic innego mi nie przyszlo do glowy... w sumie potem w
              ksiazce znalazlam (lewiński, molekularne podloze biologii). z rozszerz wydaje
              mi sie ze najgorsze pyt to: 31,36, 38 46 47 48, czyli tak max 11pkt w plecy..
              mam jeszcze pytanie: czy jezeli napisalam ze w slinie pijawki sa enzymy
              trawiace naskorek zywiciela, uznaja mi to??? wiem (tearz) ze chodzi o
              wytwarzanie hirudyny- zw zapobiegajacemu krzepniecie krwii... ale tearz to
              mozna sobie mowic,.... zalicza mi te enzymy trawiace naskorek czy nie??? jak
              myslicie??
              • Gość: lauda Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 00:46
                co do sekwencji repetytywnych w genomie to wykorzystuje sie je do identyfikacji
                materiału biologicznego, czyli badania ojcostwa i np. ustalanie sprawców
                zbrodni
                • Gość: ..... Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eltronik.net.pl 15.05.05, 09:54
                  teeeeeeeż tak mam,identyczne przykłady
              • kasiunia123ol Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.05.05, 20:26
                ciekawe czy mi zalicza jak namisałam tylko "związek zapobiegający krzepnięciu
                krwi" anie hirudyna jak myślicie??????????????
            • Gość: lauda Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 00:31
              tez mi przyszła na myśl najpierw klatka piersiowa, jak zobaczyłam to pytanie.
              jest to z pewnością układ szkieletowy i chroni m.in. płuca i serce...
              • Gość: s Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:48
                a ja napisałam ze zebra i mostek chronia pluca...to zle?:| a sluchajcie ta struktura bialka to ktora byla ? pierwszorzedowa?
                • Gość: andyas Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 15:34
                  Sekwencja aminokwasów to pierwszorzędowa struktura białek.
                  • Gość: lauda Re: PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 16:03
                    A co napisaliście o badaniach BRCA1?
        • Gość: aka Re: Do zdających na AM IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 20:30
          czy ja wiem... wydaje mi sie ze wypowiadają się tutaj tylko tacy, a w
          rzeczywistości jest inaczej. Wydaje mi się że sporo osób będzie miało poniżej
          80% ... jak nie mniej... bo przecież nie sami geniusze pisali tą mature,
          prawda? W sumie przyznaje że nie była trudna, ale były pytania w których mogły
          odpaśc jakieś punkty:) więc sądze że będzie sporo osób co zapewne bedzie miało
          powyżej 80%... ale nie będzie ich az tak duzo:) na jakim wy świecie żyjecie;)
          PozdrawiaM
          • Gość: Kuba Re: Do zdających na AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:55
            Też uważam, że aby dostać się na medycynę trzeba uzyskać ok.80%punktów z matur
            (biola i chemia).Pewnie trochę mniej z fizyki. Sam pisałem fizykę na próbnej i
            wypadłem dość dobrze. Słyszałem że większośc nie zdała fizy. W Polsce średnia
            wypadła poniżej 30%. Propo biologii to dość dobrze napisałem. Zgadzam się też z
            tymi co piszą że poziom rozszerzony był trudny. Ogólnie uczyłem się z książek
            na studia i dość dużo umiem. Sądzę że ta matura nie sprawdzała naszej wiedzy
            tylko umiejętności (no i szczęście - dla tych co ściągali <
        • Gość: pan cogito Re: Do zdających na AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:42
          jesteście populistami ;] po prostu ;]
    • Gość: ja :) Re: Matura z biologii IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:22
      qrcze...to może ze mną jest coś nie tak...maturkę będę pisać dopiero za rok,
      ale chciałabym, żeby była taka. Naprawdę ta rozszerzona nie była trudna,
      sprawdziany w szkole są trudniejsze...
    • Gość: kandydat na am Re: Matura z biologii IP: *.czarne.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 23:42
      moim skromym zdaniem:) w tym pyt z gronkowcem chodziło mniej więcej o coś
      takiego:
      w leczeniu należy zastosować lek, który będzie hamował ekspresję genu
      kodującego białko, które odpowiedzialne jest za uwalnianie żelaza z krwinek
      człowieka - procesem tym można kontrolować na etapie transkrypcji bądź
      translacji wspomnianego białka. Brak tego proteidu spowoduje, że gronkowiec nie
      będzie mógł pozyskiwać żelaza- i tym samym nie będzie mógł się rozwijać.

genotypy osób ze zmutowanym allelem dalonizmu: kobiety X(H)X(h) - nosicielki, a
      faceci chorzy czywiście X(h)Y . chorobą recesywną jest ponieważ gdyby była
      dominującą to wszystkie córki chorego mężczyzny byłyby chore( bo
      odziedziczyłyby po ojcu chromosom X na którym byłby allel dominujący).

I MOJE PYTANKO (może nie trudne ale ja się interesuję fizjologią, genetyką i
      cytologią a nie roślinkami i takimi tam:) ) otóż... w tym pytaniu gdzie był
      ziemniak... (to akurat wiedziałem: bulwa to zmodyfikowana łodyga-magazynowanie
      subst zapasowych i rozmn wegetatywne A TA DRUGA ROŚLINKA?? - nawet nie pamiętam
      jej nazwy:D - naisałem o korzeniach przybyszowych ale to pewnie chodziło o
      kłącze, tak?
      dzięks
      • Gość: ktoś Re: Matura z biologii IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 09:57
        niech sobie przeczytają to ci,którzy uważają, że biologia była łatwa
      • Gość: ... Re: Matura z biologii IP: *.eltronik.net.pl 15.05.05, 10:04
        a w tej krzyżówce,to ja nie wiem czy to nie robi różnicy,ale oznaczyłeś te
        allele H i h,czyli jakby to była hemofilia!!co prawda dziedziczy sie tak samo
        jak daltonizm,ale oznaczenia są inne jakby
      • Gość: lauda Re: Matura z biologii IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 15.05.05, 10:29
        do kandydata na am:
        w leczeniu należy zastosować lek, który będzie hamował ekspresję genu
        > kodującego białko, które odpowiedzialne jest za uwalnianie żelaza z krwinek

chyba najprosciej byłoby podac zwiazek, który konkuruje z zelazem o miejsce
        wiazania w białku trnsportowym gronkowca. transporter zajety = gronkowiec nie
        pobiera zelaza.

to o czym piszesz: chcesz modyfikowac gen pacjenta czy gronkowca ????
        • Gość: andyas Re: Matura z biologii IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 13:20
          Co nie oznacza, że nie pobiera najpierw hemoglibiny z erytrocytów. Zobaczymy co CKE wymyśliła.
        • Gość: o bosh Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:46
          no taki zwiazek to jest i jest to dwutlenek wegla który ma powinowactwo 200
          razy wieksze do hemoglobiny nish zelazo tylko zastanó sie nad tym, ze w ten
          sposób uśmierciałbyś poacjenta....niektórzy to mają łeb...
          • Gość: Jennie Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:29
            > no taki zwiazek to jest i jest to dwutlenek wegla który ma powinowactwo 200
            > razy wieksze do hemoglobiny nish zelazo tylko zastanó sie nad tym, ze w ten
            > sposób uśmierciałbyś poacjenta....niektórzy to mają łeb...

To nie dwutlenek węgla, tylko tlenek węgla -> CO, czyli czad. Zgodnie z Twoim
            rozumowaniem, powinniśmy paść po napiciu się byle jakiego napoju gazowanego...
            Niektórzy to mają łeb...
      • Gość: Ferrka Re: Matura z biologii IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 15:12
        bulwa to zmodyfikowany korzen, a wtej drugiej łodyga
        • Gość: ja Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:47
          raczej odwrotnie sporawdz sobei w ksiazeczce
        • Gość: marcin1986 Re: Matura z biologii IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:24
          ziemniak to przekształcona łodyga magazynująca skrobię, a kosaciec?(chyba tak sie nazywał) to przekształcona łodyga,pęd służąca do rozmnażania wegetatywnego
        • Gość: dżizas Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:18
          i bulwa i klącze to lodyga
    • Gość: Ferrka Re: Matura z biologii----> test na inteligencje IP: *.toya.net.pl 15.05.05, 15:08
      podstawowa byla łatwa ale rozszerzona to jakas masakra, czegos lepszego nie
      mogli juz wymyslic!!! chociarz nad niektorymi pytaniami wystarczylo pomyslec
      logicznie i mozna bylo zrobic.Na mature nie trzeba bylo miec duzej wiedzy, bo
      ona bardziej wyglada jak test na inteligencje
    • Gość: maturzystka2005 Re: Matura z biologii IP: *.unicomp.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:52
      Jesli chodzi o mnie to podstawowy rzeczywiscie byl bardzo prosty,nawet mysle ze osoba nie majaca pojecia o biologii mogla go spokojnie zdac.Mysle ze bede miala z podstawowego jakies 90-95%,natomiast rozszerzony juz mi gorzej poszedl i nie jestem zbytnio zadowolona,mysle ze dalo sie to tez napisac,ale mnie troche stres zjadl jak zobaczylam ogolnie ten arkusz.Tez takie czasem glupie bledy mam, no ale coz czasu cofnac sie nie da :PP
      • Gość: Anja Re: Kto zdaje na medycyne ( UJ) ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:01
        ..sama bede probowac swoich sil...ale nie wiem jak duza bedzie konkurencja :)
        w ostateczności zrezygnuje wiec piszcie ;D
      • Gość: paulina Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:57
        Nic się nie martw, mnie też i myślę, że takich osób jest więcej. Miejmy
        nadzieję ,że poprzeczka spadnie, a Ci co piszą że liczą na 90% z rozszerzonego-
        mylą się( nikomu źle nie życzę, ale chcę się gdzieś dostać :()
        • Gość: caeraa Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:15
          ja mysle, ze bede miala ok 65-75 z rozszerzenia ( nie licze na cuda ),a
          zpodstawy 85-90% nie sa to zle wyniki, ale tez nic specjalnego -mysle ze
          wiekszosc bedzie takie miala i dlatego jzu musze zaczc kombinowac ze studiami :)
          • Gość: realistka Re: Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:37
            ja tez tak sadze- z podstawy bede miec 100 jak nie 98 a co do rozszezenia tez
            sadze ze w granicach od 60-80 % to zalezy od klucza. ale u mnie mocniejsza
            stroną jest chemia na ktora licze, wiec to so zchrzanilam na bioli musze
            podciagnac chemia. z fizyką u mnie krucho ale to chyba w calym kraju tak samo :)
            to nie sa wyniki na miare nobla, ale sprobujcie sie nauczyc na 3 matury
            rozszezone tak jak ja musze to zobaczymy :) ci ktorzy uczyli sie tylko biologii
            jestem pewna ze napisali ta mature na blisko 90% :) mnie zjadly nerwy powiem
            szczerze. przede mna fiza- to bedzie horror. maksymalnie na medycyne mozna
            dostac 310 pkt ( 100 z bioli + 100 z chemiii + 100 z fizyki + 10 za ten
            nieszczesny test kompetencji ) licze ze jak bede miec 80 z bioli 85 z chemii i
            z 50 z fizyki to moge myslec o dostaniu sie gdzies z polowy listy :) pozdrawiam
            innych meczacych tera zfizykę :)
            • Gość: PIO do realistki IP: *.visp.energis.pl 16.05.05, 22:30
              Bardzo mądry wpis podbudowałas mnie tym niesamowicie:D ja teżlicze na ok 80 z
              bioli choćwydaje mi się że mogę mieć mniej bo pisałem mądre rzeczy może nie
              być ich w kluczu:D(nie to żebym był zarozumiały) ale wydaje mi się że nie można
              stworzyć do tej matury co pisaliśmy klucza jednoznacznych odpowiedzi. co do
              chemii to oby dali taką jak na próbnej będzi dobrze.. Fiza bez komentarza:D
              myśle że 85% z chemii i bioli i 50 z fizy starczy na medycyne POZDRAWIAM
              WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW KŁĄCZY KOSAĆCA I UKWIAŁÓW:D
              • Gość: realistka Do PIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 00:22
                cieszę się, ze sie ze mną zgadzasz :) A gdzie się wybierasz na tą medycynę ?
                moze, jak Bog da, sie spotkamy na pierwszym roku ;)
                i ja sądzę ze do tej matury nie da się jednoznacznego klucza ułożyć. I
                naprawdę - tu zwracam się do tych wszystkich którzy już lamentują- poczekajcie
                do czerwca. bo jak teraz zaczniemy płakać ze biola nie poszła to bye bye
                medycyno to zawalimy resztę ( mowie o fizie i chemii) przecież my, medyczni,
                mamy najgorszą przeprawę z wszystkich zdających .. :) ( jak sie ktos nie zgadza-
                niech zajrzy do rozszezonego arkusza z fizy :)- dla mnie polprzewodniki typu n
                i p czy jakies zlacza to jak chinski :)) ja nie mam chorych ambicji bycia
                pierwsza na liscie- nawet jak bede ostatnia ale sie dostanę to bedzie
                świetnie :) to się poźniej i tak nie liczy :)

buziaki dla tych wszystkich, ktorzy dalej wierzą, że bedzie dobrze :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka