Gość: DiM IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 19:46 Zobaczycie jaki będzie skandal po ogłoszeniu wyników, a zwłaszcza ich statystyk. No chyba, że CKE zatai statystyki jak po próbnych !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sabina Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:49 dlaczego ma być skandal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaa Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:50 bedzie bedzie....a jakl nie bedzie to my go zrobimy... :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 15.05.05, 19:51 no pewnie ze bedzie bo matury wyjda kiepsko jak nie b kiepsko;))cke wielka kompromitacja!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.localdomain / *.rakoniewice.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 20:08 sama nie jestem zadowolona z tych matur, zawsze myślałam, że będę bardzo proste, a tu niestety...prawdopodobnie na swoje wybrane studia się nie dostanę Ale z drugiej strony wyniki musza być mocno zróżnicowane żeby wyższe uczelnie wiedziały kto jest naprawde dobry, dlatego dobrze że rozszerzony poziom był trudny .Co nie zmienia faktu że podstawa powinna być do zdania przez przeciętnych uczniów i procent niezdawalności matury może być rzeczywiście duży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatuszek Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:34 Ta matura nie pozwoli zrealizować moich marzeń..!! Z taką ilościa punktów nie dostanę sie na wymarzony kierunek, a pracowałam całe 3 lata..!! CKE-na dodatek utrzymują się z naszych podatków!! A nauczyciele , którzy sprawdzają narzekają,że dostaną 10 zł od pracy-skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
drorka nie wszyscy chcą tego skandalu... 29.06.05, 19:54 ... osobom, które zdały dobrze naprawde na nim nie zalezy;) jasne, że tym, którym sie cos nie udało tak, jakby tego chcieli, musi być przykro - to normalne, tak, jak normalne jest, ze ci, którzy zdali dobrze, ciesza sie... swiat nie jest sprawiedliwy, trzymajcie sie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:02 Dlaczego skandal? Że oblały osoby które na studia się nie nadają?:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAM Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 20:05 Będzie!!!!!!!!!!!! TAAAAAKI SKANDAL że mucha nie siada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjezdzaj [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:11 Skandalu nie będzie, bo CKE ładnie uświadomi ludzi, że matura nie jest już tylko maturą, ale również egzaminem na studia, a wiadome jest przecież, że egzaminy na studia nie są proste i trzeba się na nie nauczyć. Poza tym stwierdzą, że matury do tej pory były sprawdzane przez znajomych nauczycieli i oceny często były naciągane, a teraz dopiero są obiektywne. Nie ma się co unosić i mieć nadzieję, na skandal, bo co? podskoczysz? CKE jednak ma większą władzę i to, co powie jest święte, a jak się nie podoba to wynocha... :/ taka prawda... cóż my zrobimy, malutkie ludziki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midlle Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:13 Próbne matury ujawnili tylko nie było o noch głosno u mnie w szkole dyro przedstawił ładne statystyki 30% nie zdało w ogóle z tego najwiecej z polaka, fizyki, matmy i niemca:( Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL 15.05.05, 20:26 No bo chyba w kazdej szkole ujawnili, tylko nigdy oke ani cke nie podały zbiorczych wyników. Teraz chyba będa musieli, a chyba zbyt wysokie nie będa. U mnie w szkole próbnej matmy nie zdało 30%, a sąsiedniej 80% nie zdało. Teraz wyniki mogą być podobne, bo ta matura była na podobnym poziomie. (Ja jestem ze Ślaska, oke Jaworzno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.marm Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:03 No nie żartuj... Matura próna na Śląsku była DUŻO łątwiejsza od normalnej... Przynajmniej z matmy i angola (opinia moja i wszystkich z klasy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:10 Na Śląsku matma próbna była łatwiejsza? Z tego co wiem próbnej maty u nas w województwie baaaardzo dużo osób nie zdało, więc niezłe będą kwiatki jak połowa ludzi nie zda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozia Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 22:16 Ale ja pisałam maturę na śląsku, i naprawdę próbna BYŁA dużo łatwiejsza niż ta prawdziwa! Przepaść poziomów jest po prostu STRASZNA! szczególnie (moim zdaniem!;) ) angielski i historia! W mojej szkole właśnie b.dużo osób zdało bez problemu próbną a teraz połowa się zastanawia czy im się uda zdać! (ja też się bałam co będzie z historii, choć byłam o niebo lepiej przygotowana niż do tej próbnej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benyora Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:10 zadnego skandalu nie bedzie, CKE przewidywalo ze mature moze nawet oblac 40% i sie z tym nie krylo, nie macie zadnych argumentow bo mowienie ze byla trudna nie jest argumentem, przyklad osob ktore ja napisaly dobrze pokazuje ze jednak sie dalo wiec nie macie WOGOLE argumentow a skandal bedzie z nauczycielami bo wyszlo ze gowno uczyli Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:17 Nauczyciele uczą was wsadzając wiedzę łopatą do głowy, a ta matura pokaże , że właśnie ta metoda się nie sprawdziła. Trzeba też trochę myśleć i pracować samemu bo jeśli ktoś liczył , że od samego chodzenia na lekcje zda na to sorry... tak możnna było w podstawówce przechodzić z klasy do klasy Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL 15.05.05, 21:38 > bo jeśli ktoś liczył , że od samego chodzenia na lekcje zda na to sorry... To jest akurat optymalna sytuacja ;). Gdybyśmy do tego nie dążyli, okazałoby się, że w ogóle nie ma sensu być w szkole sześć czy siedem godzin dziennie. I powiem jeszcze, że w chwili obecnej jesteśmy na takim etapie, że można zdać maturę "od samego chodzenia na lekcje". Wyższe wyniki - niekoniecznie. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaa Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: 195.205.97.* 15.05.05, 22:06 gdabski i tak wiemy ze jestes z cke nie wysilaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka SKANDAL ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:19 Wtedy nauczyciele wydrukują wątki z tego forum. Piszecie jasno jak na spowiedzi: nie czytałem lektur, nie robiłem zadań, do matury uczyłem się dwa dni przed, liczyłem na ściągi, olewałem szkołę, kupowałem gotowce....idt, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka O, matko! IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 15.05.05, 21:37 Jeśli wyniki będą statystycznie złe, to nie da się tego wytłumaczyć lenistwem uczniów. To będzie oznaczać, że zadania egzaminacyjne nie były prawidłowo standaryzowane, czyli nie były dostosowane do całej populacji zdających (a nie tylko do tych leniwych). Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: O, matko! 15.05.05, 21:52 > zadania egzaminacyjne nie były prawidłowo > standaryzowane, czyli nie były dostosowane do całej populacji zdających Jeszcze by tego brakowało, żeby zadania dostosowywać do zdających. To zdających przez trzy lata, albo i przez całe dwanaście, jak kto woli na to spojrzeć, dostosowujemy w szkołach do wymagań matury. Jeśli wyniki będą fatalne, to będzie oznaczało tyle, że część szkół nie wywiązała się ze swojego zadania "dostosowania" powierzonych jej przez państwo uczniów do wymogów matury, albo że uczniowie, których w tych szkołach kształcono, trafili do nich w wyniku błędnego planowania ilości miejsc w różnych typach szkół, albo że uczniom się zwyczajnie nie chciało. Jak widać, w żadnym z tych wypadków nie można dopatrywać się winy instytucji odpowiedzialnej za przeprowadzenie matur. Odpowiedzialność spoczywa gdzieś pomiędzy szkołami, uczniami i, jeśli się dobrze orientuję, kuratoriami. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: O, matko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:54 ALe przecież łatwiej jest zwalić winę na CKE (bo głupie pytania) , nauczycieli (bo nie włożyli łopatą wiedzy) i szkołę (bo zatrudniła tych nauczycieli) a i na tych co budowali daną szkołę (złe nagłośnienie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: O, matko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:25 Gdabski oni najlepiej by chcieli żeby im dać w pierwszej klasie LO pytania na mature pisemną i żeby sobie wybrali które mają być .. coś a'la ustny polski :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL 15.05.05, 22:51 Z angola się zgadzam, a maty była podobna (opinia mojej klasy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M*** Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 15.05.05, 21:17 Ale nie kazdy chce isc na studja!!!Pomyśl, niektórzy pisali mature dla siebie, a nie dla uczelni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:33 Jeśli ktoś pisze 'studja' to właśnie znaczy, że pisał tą mature do siebie;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:36 kz dobre, popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajomy Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:43 a jeśli pisze tą dla siebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ini Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:49 to wlasnie piszesz dla siebie> zostaniesz oceninoy na tyle na ile zaslugujesz - na 5 lub95%, nie wiem. ale wlasnie ci co pisza "dla siebie" nie maja co sie buntowac> jak nie zdadza to nie ma problemu, pisali dla siebie, zostali sprawiedliwie ocenieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:37 poczekajcie na te choler ne wyniki !!! wydaje mi się ,że również źle poszła matura , ale nie znamy wyników więc narazie nie trąbmy o tym co będzie ... czy przed Gwiazdką będąc dzieckiem mówiliście co dostanie na gwiazdkę ? nie bo nie wiedzieliści bedąc dzieckim co dostanieci a i teraz tak samo - nie wiadomo jakie są te wyniki - wiem ,że głupi przykład ale no cóż , lepszy taki niż żaden :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:41 Z tą różnicą , że na gwiazdkę zawsze dostawało się miłe rzeczy a oblanie matury taką nie jest, więc faktycznie kiepskie porównanie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:09 a rózga :p to nie jest miłe , ale dzieci pewnie nie dostają , chociaz jak byłem dzieckiem to miałem smutną minę jak nie dstawałem tego co chcę , a wynik to chyba będzie to samo , jak nie zdam to będę trochę zły , ale przejdzie to i przystosuje sie do tej sytuacji ,a z zabawką to tez musiałem jakoś przeżyc :D dobry przykład <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszowy Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL 15.05.05, 21:58 e tam, z ustnej sa wyniki europejskie tzn. oszukane ale wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
anusia202 Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL 15.05.05, 22:01 bedzie skandal bedzie, chyba ze ponaciągają do tego minimalnego progu punktowego zeby tylko zdane było i wtedy juz nie bedzie wazne ze wiekszosc zdała z prymitywnym wynikiem tylko to ze ileś tam procent zdało....Ehhh ale i tak jestem pewna ze beda jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avvg Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:37 Jeszcze zaniżyć???? Zlituj się... To już byłby obciach, żeby trzeba było coś zaniżać, bo kandydat na studia nie jest w stanie zdobyc 30%... Starą maturę zaliczało 60%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: 195.117.7.* 15.05.05, 22:24 Jestes z "Faktu" czy "Super Expresu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 16.05.05, 11:32 Jak ktoś pisał mature dla siebie to nie znaczy ze temu komus nie zalezy zeby jej niezdac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askaaa Re: MATURA 2005 - OJ BĘDZIE SKANDAL IP: *.rakoniewice.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 11:42 Skandalu nie bedzie bo oni nigdzie tego nie powiedza ze matury były trudne ze były kiepskie wyniki! Co wy powiedza jak zawsze ze matury poszły dobrze były łatwe i wszyscy sa zadowloeni jak mowia po kazdej nowej aturze słyszelicie zeby powiedzieli chodz jedno słowo złe na nowa mature w radiu i telewizji nie!!!I to jest chamskie bo wszyscy co nie pislai mysla ze ona była banalna tak tak mowia media i o to chodzi chodziło cke...dlatego skandalu nie bedzie wszyscy beda siecieszyc tylko nie maturzycie a to chyba o nas tu chodzi tyklko NAMI sie nikt nie przejmuje....Powiedza ze wypadło siwetnie NIE ZNACIE ZYCIA?????? Odpowiedz Link Zgłoś