Dodaj do ulubionych

Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 17 ...

• junioreczek1 Re: Bzdurne przypuszczenia! 28.06.05, 08:42
      Nie zgadzam sie absolutnie z opinią, że dzieci słabiej wykształconych rodziców
      cześciej nie zdaja matury. Według mnie takie osoby maja większe ambicje aby
      osiagnąć coś więcej niż ich rodzice. Sama pochodzę z rodziny, w której rodzice
      nie osiagnęli wykształcenia jakie dzis okresla się mianem niezbędnego. Jednakże
      udało mi się skończyć liceum z jedną z najwyższych not, potem studia. Tak samo
      moje rodzenstwo i nie były to prywatne szkoły. Według mnie trzeba po prostu
      chcieć. p.s. ta nowa matura wcale nie była taka trudna, a oprócz języków obcych
      trzeba niestety znac jeszcze język polski i matematykę.
    • woyytek srednia europejska 28.06.05, 08:42
      W takiej Francji na przyklad mature oblewa co roku minimum
      20% kandydatow.
    • tmp1 Dyrektora zwolnić, nauczyciela wyrzucić 28.06.05, 09:02
      Nie wierzę, że w jakimś liceum profilowanym (na Warmii i Mazurach) zebrała się
      wyjątkowo głupia młodzież. Jeśli nikt nie zdał matury (ciekawe z czego - pewnie
      z matematyki) to znaczy, że ta szkoła jest patologiczna, bo nie uczy. Takiego
      nauczyciela należy wyrzucić na zbity łeb z wilczym biletem do pracy w oświacie,
      a dyrektora który do tego dopuścił zwolnić ze stanowiska z wilczym biletem do
      zajmowania stanowisk kierowniczych opłacanych z budżetu.
    • facet123 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 09:13
      Bardzo dobrze! W końcu tzw. "licea profilowane" powstały często na bazie
      zawodówek - a matura, co tu dużo mówic, dla uczniów zawodówek nie jest.
    • toja3003 i tak za dużo zdało! Ile procent zdaje egzaminy 28.06.05, 09:18
      na studia? 50% No to tyle ma prawo zdać maturę,
      skoro ma ona zastąpić wstępniaki.
    • krzszy1 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 09:25
      Teraz wielki raban,a gdy niszczono najlepsze polskie szkoły (Licea) to nikt nie
      protestował. System 8+4 był dużo lepszy i lepiej dostosowany do warunków i
      rozwoju uczniów. Może trzeba zacząć od sprawdzania kompetencji panów Osłów -
    • dami25 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 09:46
      Nie rozumiem dlaczego pojawia się nagle takie użalanie? Stara matura, a
      szczególnie polegała na tym, że można było iść bez większej wiedzy i spokojnie
      ściągać lub nawet liczyć na pomoc nauczyciela. Z mojej klasy maturalnej
      spokojnie nie zdałoby matury z matmy 5-6 osób, a może i więcej. Dzięki starej
      maturze zdali :)
    • pietrocha1 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 10:32
      Brawo, nareszcie powstał system, który pokazał prawdziwy poziom nauczania w
      technikach po zawodówkach, liceach profilowanych itp.
      Poprzednia matura to była fikcja, nauczyciel, który kontrolował ucznia był tym
      samym, który go uczył przez 3 (a w moim przypadku 6) lat szkoły średniej, w
      efekcie pomimo zadniej matury z niezłymi wynikami moja wiedza matematyczna po
      szkole średniej była niższa niż po szkole podstawowej!!! Wszyscy byli
      zadowoleni, bo od początku było wiadomo, że z maturą nie będzie problemów,
      nauczycielka matematyki nawet nie udawała, że prowadzi zajęcia a egzamin
      maturalny zdali wszyscy bez wyjątku. Dopiero na studiach okazało się, że przez
      lenistwo nauczyciela zmarnowałem sześć lat nauki.
      Technikum, o którym piszę było swego czasu jedną z najbardziej poważanych szkół
      w Warszawie a ta pani „matematyk” nadal tam pracuje i uczy kolejne pokolenia
      młodych Polaków jak bardzo nie opłaca się uczciwie pracować….

Pozdrawiam
    • sabka86 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 10:45
      Jestem zbulwersowana tym artykułem i tym, co powiedział minister oświaty!ze
      niby licea profilowane są gorsze, dlaczego ja sie dowiaduje o tym dopiero
      teraz!!!!trzy lata temu gdy wybierałam szkole wszyscy zapewniali mnie ze to
      właśnie profil tkj ekonomiczno-administracyjny pomoże mi sie przygotować na
      uczelnie ekonomiczna wiec sie zdecydowałam porostu chcieli nałapać uczniów a
      teraz jak matura im nie wyszła to ze niby my jesteśmy temu winni!!! ja chodząc
      do tego typu szkoły miałam 20 przedmiotów dodajmy mase zupełnie niepotrzebnych
      przedmiotów mój plan zajęć wyglądał mniej więcej tak ze dwa razy w tyg. miałam
      8 lekcji dwa razy 7 i raz 6 kiedy w tym samym czasie ogólniaki miały po sześc.
      lekcji poza tym o wiele mniej przedmiotów nie mowie jednak ze mniej nauki bo
      tez musieli opanować materiał jak każdy z nas. Ja na szczęście e zdałam nawet
      matmatyke co równało sie z cudem gdyż nikt normalny nie potrafił zrobić tylu
      zadań za 2 godziny nie pomijając jakichś szczegółów gdyż czas gonił poza tym
      nie oszukujmy sie mieliśmy trzy godziny matematyki tygodniowo ta matura
      pokazała co jest warta Polska dlatego każdy młody człowiek który nie zdał
      wyjedzie za granice do pracy i będzie zarabiał godziwe pieniądze a gdy wciągnę
      asie w wir pracy to mało kto wróci do kraju i pójdzie na studia i bardzo dobrze
      bo w chwili obecnej czuje sie upokorzona gdyż zostałam uświadomiona ze
      chodziłam tak jakby do zawodówki a ja przecież testy kompetencji zdałam wysoko
      oceny tez miałam bardzo dobre i nie jedno technikum by mnie przyjęło. Jeszcze
      jedno my opanowywaliśmy przez dwa i pół roku prawie ten sam materiał co kiedyś
      przez cztery lecieliśmy po lekturach powierzchownie aby się wyrobić z
      materiałem czasami przez tydzień przerabialiśmy po trzy , cztery lektury.
      Jednym słowem dziękuje ministerstwu oświaty i centralnej komisji edukacyjnej (
      nie będę pisała wielkimi literami gdyż straciłam szacunek do tych instytucji)
      za to że zmarnowali przyszłość wielu młodych ludzi oraz że uświadomili 242 tys.
      młodych ludzi że są tumanami z racji wybory liceum profilowanego dopiero po
      trzech latach DZIĘKUJE!!!!!!! teraz wiem co oznacza edukacja w Polsce po
      prostu NIC!!!!!
    • sabka86 prosze przeczytajcie to 28.06.05, 10:46
      teraz jak matura im nie wyszła to ze niby my jesteśmy temu winni!!! ja chodząc
      do tego typu szkoły miałam 20 przedmiotów dodajmy mase zupełnie niepotrzebnych
      przedmiotów mój plan zajęć wyglądał mniej więcej tak ze dwa razy w tyg. miałam
      8 lekcji dwa razy 7 i raz 6 kiedy w tym samym czasie ogólniaki miały po sześc.
      lekcji poza tym o wiele mniej przedmiotów nie mowie jednak ze mniej nauki bo
      tez musieli opanować materiał jak każdy z nas.
    • sabka86 część 1 28.06.05, 10:48
      teraz jak matura im nie wyszła to ze niby my jesteśmy temu winni!!!
      • maly2112 Nie każdy musi mieć maturę 28.06.05, 10:58
        Licea profilowane to po prostu dawne zawodówki (co widać na wykresach kołowych)
        przemianowane kilka lat temu, bo nagle wszystkim ambicje urosły, tylko oleju w
        głowie brakło. Krzywej dzwonowej się nie przeskoczy.
        • wisienka85 Re: Nie każdy musi mieć maturę 28.06.05, 13:33
          szkoda, że nie dowiedziałam sie o tym 5 lat temu, wtedy kiedy wybierałam szkołe. Wtedy dyrektor zapewniał mnie, że po jej ukończeniu będe miała zawód i lepsze przygotowanie na wyzsze uczelnie
    • dzikoo NOWA MATURA 2005 - LP - z pustego i Salomon.. 28.06.05, 11:16
      Witam wszystkich,
      mam przyjemność uczyć w LP i wyniki matury uczniów LP nie powinny być dla
      nikogo zaskoczeniem.
      Głównymi czynnikami mającymi wpływ na BRAK zaskoczenia są:
      1 - uczniowie LP są słabi (coraz słabsi) o czym mogą powiedzieć m. in. wyniki
      testów kompetencji średnio 50-90 pkt. (dla niewtajemniczonych 25-45% -> w
      porywach ocena dopuszczająca);
      2 - jeśli chodzi o zajęcia to ogólnokształcących mają mniej niż np. LO, ale w
      sumie z zawodowymi daje to więcej godzin (kiedy te biedne dzieci - tzn.
      prawie dorośli mają się uczyć) - nie zależy to od Dyrektorów Szkoł;
      3 - nieprzytomni rodzice pchają te biedne istoty do szkół, gdzie celem nie
      jest przygotowanie do matury, ale do zawodu - oczywiście możliwiwy jest
      pierwszy scenariusz, lecz tutaj rodzice nie motywują swoich latorośli i
      kończy się (40% oblewalnością najważniejszego egzaminu w życiu, którego w
      nowej wersji nie zdają TYLKO .-=-=-=-.)
      Uczniowie idąc za ciosem - podchodząc często z biegu do matury - tzn. trzy
      lata plażując - pokazują wyniki tych smutnych wcieśniej wspomnianych faktów.
      zobaczymy co dalej Ministerstwo i Rodzice (Uczniowie)
    • turb Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 12:12
      Wynik bardzo dobry, wskazuje o poziomie nauki w szkolach, wiekszosc tych co nie
      zdala tej matury w starym systemie wogole by nie zdawala, w najlepszym wypadku
      byla zalatwila jakos maturke(?) w CKU wiec nie rozumiem skad ten lament. Poza
      tym pomysly eliminacji obowiazkowej matematyki czy tez obnizenia poziomu
      oceniania matury wcale NIE ZWIEKSZY POZIOMU WYKSZTALCENIA W SPOLECZENSTWIE. poza
      tym wladza stara utwierdzala haslo ze nie matura lecz chec szczera zrobi z
      ciebie oficera. Komuchowo powoli bo powoli dogorywa i z tego powodu w koncu nie
      wszyscy musza byc rowni, nie kazdy musi miec mature, skonczone studia i 2
      plasterki sera zóltego na kolacje, a dla dzieci pol szklanki mleka.
    • wisienka85 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 12:32
      Również skończyłam takie liceum. Ja, jak i większość moich znajomych z byłej klasy idąc do tej dowiedzieliśmy się że po tym typie liceum będziemy mieć zawód lecz co do czego sie okazało nie mamy zawodu i w dodatku jesteśmy najgorszym typem szkoły, mieliśmy prawie najwiecej godzin ze wszystkich typów szkół, mnóstwo przedmiotów zawodowych i w sumie teraz do niczego nam sie to nie przydało no moze na studiach jako jakieś podstawy przedmiotów zawodowych, ale to i tak mało. Wdodatku faktycznie matura poszła nam nienajlepiej (zdawałam w zeszłym rokuj jeszcze satrym tokiem)bo sporo osób od nas z klasy miało poprawki. Sądze że powinno zamknąć sie ten typ szkoły, lub przedłużyć naukę o 1 rok aby uczniowie mogli uzyskać chociaz uprawnienia zawodowe!!!!!
      • f_160 Po co matura? 28.06.05, 13:22
        Ja mam nieco inne zdanie. Uważam, że instytucja, zwana maturą, nie jest do
        niczego potrzebna. Jeśli ktoś chce studiować - powinien zdawać egzaminy
        wstępne, sprawdzające przygotowanie i predyspozycje do wybranego kierunku.
        Szóstka z matury z biologii czy z rosyjskiego nie może być kryterium przyjęcia
        n.p. na studia techniczne. Jeżeli ktoś nie chce studiować - pozostaje przy
        swiadectwie ukończenia szkoły średniej.
    • 100piotr Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 13:14
      Szczytem hipokryzji jest wypowiedź p. Dzierzgowskiej. Przeciez to ona jest
      jednym z autorów reformy,ona promowała tworzenie takich szkól i ona była
      głownym ideologiem programu Nowa Szkoła. Pracujący w oświacie od poczatku byli
      przekonani że pomysł liceum profilowanego jest pomysłem nieszcześliwym. Dobrze
      sie stało że jednak w ostatniej chwili pozostawiono technika, choc jak one się
      sprawdzaja to dowiemy się dopiero za rok.
      Nie rozumiem natomiast lamentu nad faktem nie zdania matury przez tak dużą
      grupe uczniów. Gdzie jest powiedziane że wszyscy musza mieć mature. Sam
      zdawałem ją dawno, ale pamietam żę matura z przedmuiotu zawodowego obejmowała
      materiał z siedmiu przedmiotów zawodowych, lekcji tygodniowo miałem 41 a w
      swzkiole miałem przede wszystkim obowiązki a potem troche praw. teraz uczeń ma
      tylko prawa, obowiązki maja nauczyciele, a mature trzeba dać kazdemu, a za 3-4
      lata wszyscy będą musieli miec tutył magistra. Paranoja.
    • m.o Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 13:19
      A czy ktoś jeszcze pamięta, że takich szkół miało nie być, a są dzięki min.
      Łybackiej, co to broniła równego dostępu do edukacji... he he
      Tak samo jak min. Łapiński bronił równego dostępu do usług medycznych, a efekty
      znamy wszyscy.
    • misia_pysia79 A moja sistrzyczka zdała !!!!!!! 28.06.05, 14:01
      Jesteśmy wszyscy z niej dumni!!!
      Nowa matura jest o wiele łatwiejsza od starej !!!! Przede wszystkim stawia na
      myślenie, chociaż w szkołach to rzadko praktykowane.
    • annapapke Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:02
      Każdy musi przyznać się do swoich błędów
    • edyta1987a Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:14
      To jest maksymalna kpina!! Nie zgadzam sie z zadnym zdaniem zawartym w tym
      artykule!! Jestem w klasie z profilem administracyjno-ekonomicznym, nie dlatego
      ze pochodze z biednej rodziny i ze sie slabo uczylam w gimnazjum!! Uwazam ze
      osoby w klasach profilowanych wiedza czego chca i wiedza co beda robic w
      przyszlosci. Ministerstwo edukacji zrobilo z nas debili, z czym sie absolutnie
      nie zgadzam!! Mam nadzieje ze za rok zmienicie zdanie!!!!!
    • olivka18_zabrze Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:15
      Witam!
      Jestem uczennicą liceum profilowanego w Zabrzu! To co tutaj przeczytałam
      obraziło mnie i moją klase która nie po przychodziła byle jakich gimnazjów z
      wiedzą znikomą !! Większość znich dostała się do LO a do profilowanego byli na
      miejscach rezerwowych ! Mamy dużo więcej nauki bo dochodzą nam trudne
      przedmioty zawodowe (ekonomiczne) o których ogólniak nie ma zielonego pojęcia
      i na uczelniach wyższych o kierunkach ekonomicznych będą daleko za nami bo my
      już mamy podstawy za sobą a oni będą zmuszeni nadrabiać!! Zamiast ograniczyć
      lekcje wf i dodatkowo zrobić język polski którego mamy mniej w porównaniu z LO
      to bezsensownie glówkują co jest przyczyną oczywiście po fakcie. Minister jest
      śmieszny niech sobie po eksperymentuje na sobie i własnej rodzince a nie na
      młodzieży która i tak już dostała nieźle po pupie przez te wszystkie reformy
      OŚWIATY!!!!!!
      • facet123 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 15:02
        ludzie z Liceów Profilowanych. Nie krzyczcie tak głośno. Nikt nie obraża was
        jako osoby i nie wyzywa od głupków. Jeżeli rzeczywiście wybraliście te licea z
        własniej woli, bo chcieliście się od razu kształcić zawodowo, to nie wasza
        wina, że okazało się iż poziom nauczania tam nie pozwala potem na bezproblemowe
        zdanie matury.
        Główne pretensje należą się tym, którzy zmieniając tylko nazwę szkoły zawodowej
        na liceum profilowane zasugerowli młodzieży, że należy iść w tym kierunku.
        Zgadzam się, że możecie się czuć oszukani.
      • Gość: bubal Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 IP: 80.252.4.* 28.06.05, 21:33
        Niestety, wypowiedzi kilku osób (absolwentów lub uczniów LP), dotkniętych
        uogólnioną i raczej negatywną oceną jakości nauczania w Liceach Profilowanych,
        są niepoprawne językowo i często nielogicznie. To wzmacnia tylko moje
        przekonanie o słabym poziomie tego typu szkół.
        Natomiast powtarzające się uwagi o przeciążeniu nauką (duża liczba przedmiotów
        zawodowych)i okrojeni liczby godzin przedmiotów ogólnych przy zachowaniu takich
        samych minimów programowych jak w LO (co zrozumiałe bo przecież matura jest
        jedna)daje dużo do myślenia.
    • czereprubaszny Pierwszy raz zrobili trudniejszą maturę i wyszło 28.06.05, 14:15
      szydło z worka. I bardzo dobrze, bo po co byla poprzednia fikcja i
      samooszukiwanie. Koniec mitu jednego ze zdolniejszych narodów Europy,
      pokrzywdzonego przez okrutną historię.
    • imna Zdać a dobrze zdać to chyba różnica, prawda? 28.06.05, 14:27
      MEN chwali sie, ze mature zdalo przecietnie tyle samo procent maturzystow co
      zwykle i matura nie jest zadna porazka. Dla mnie porażką bylo sluchanie
      średnich z przedmiotow w szkole na akademii rozdania świadectw. PORAŻKA! Kiedyś
      wielu uczniow moglo sie pochwalic, ze dostalo 5 czy 4 z matury... Wczoraj nie
      widzialam ludzi z usmiechami od ucha do ucha. Ile osob moglo pochwalic się
      chociazby 80% wynikami, już nie wspominając o 100% na maturze pisemnej. Porażką
      dla mnie jest to, że osoba, którą zawsze ceniłam za wiedze z historii,
      zaskakiwała nie tylko mnie... ale była miłością historyków w szkole, już od
      dziecka zamiast czytać bajki, rodzice czytali jej legendy historyczne... i taka
      osoba, z wiedzą wielokrotnie przewyższającą program liceum dostała 93% z
      poziomu podstawowego i ponad 70% (dokładnie nie pamiętam) z poziomu
      rozszerzonego. Jestem pewna, że przy Starej Maturze osoba ta uzyskała by ocenę
      celującą. Dla kogo zatem jest stworzona Nowa Matura, jezeli osoby nieprzeciętne
      nawet nie mogą sobie poradzić z nią na 99%? Reforma jest dla mnie porażką w
      systemie edukacji. Przez całe życie rocznik '86 był grupą "króliczków
      doświadczalnych", jeżeli chodzi o edukacje, ale nigdy nie czułam się tak
      zniesmaczona jak teraz. Matura dla mnie była kpiną i nikt mi nie wmówi, że
      możemy być dumni z jej przebiegu... Może za kilka lat ktoś nauczy się pisać
      testy z takimi kluczami odpowiedzi, które dawałyby odzwierciedlenie wiedzy i
      poziomu intelektualnego... Dla mnie Nowa Matura jest przykrym doświadczeniem,
      choć zdałam i moje wyniki z pewnością nie są słabe.
    • julia691 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:27
      A może trzeba sie było zastanowić przed otwarciem tych szkół? Bo ani to liceum
      ani szkoła zawodowa. Liceum profilowane nie przygotowuje ucznia do dalszej nauki
      (nawet jesli zda maturę), zawodu równie nie wyucza. A mogły z powodzeniem zostać
      szkoły zawodowe. Ktos chciał na siłę podwyższać poziom wykształcenia polaków i
      oczywiście nic z tego nie wyszło. Nie zgadzam się z tym, że w liceach
      profilowanych ucza się dzieci "gorsze" lub o gorszym statucie materialnym - to
      jest obrażanie tych uczniów i ich rodziców! Gdyby było normalnie to większa
      część tych uczniów uczyłaby sie w zawodówkach i miałaby w ręku jakiś fach, a
      potem ewentualnie można by podnieść poziom wykształcenia. wiem, że to wydłuża
      okres nauki, ale po liceum profilowanym - bez zdanej pomyslnie matury - ten
      dzieciak i tak bedzie musial pójśc do jakiejkolwiek szkoły policealnej, bo jakie
      ma inne wyjście? Kochani ustawodawcy! Zanim coś ustanowicie - zastanówcie sie
      jakie to niesie konsekwencje!
    • atomowka19 Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:42
      Nie mogę juz normalnie tego słuchac!! Tych wszystkich bredni rozgłaszanych w
      mediach, o liceach profilowantch!! Chodziłam do lp przez 3 lata i wiecie co?
      dopieor teraz, a dokladnie z radia, dowiedziałam się że liceum prof to innymi
      słowy ZAWODÓWA!! To jakaś paranoja! Jestem wściekła i oburzona!! Poniewaz na
      moim terenie (woj mazowieckie) nie ma takiego podziału.W szkole do której
      chodziłam było lp i lo, i na obu tych kierunkach były takie same wymagania, ten
      sam program i ci sami profesorowie. Jednym słowem nie było zadnej róznicy,
      tylko tyle ze my mieliśmy wiecej zajęc z informatyki.
      Moze lepiej by było gdyby szanowne media nie rozsiewały sensacji. Bo jak widać
      w róznych regionach polski L.P jest czymś innym.
      Troche sprzeczne z tym co głoszą media jest fakt iz w mojej klasie L.P matury
      nie zdały tylko 2 osoby,a w tej samej szkole w L.O aż 6 osób!!!!! To po prostu
      jakiś paradox!!
      Nie orintuje sie jak jest na innych obszarach, moze faktycznie zamiast
      słowa "zawodówka" wprowadzili sobie "liceum profilowane"!!
      W tej sytuacji ja jako absolwentka lp, po prostu się wstydzę i czuję sie
      poszkodowana,obawiam sie że jak pojadę do innego miasta i powiem że skończyłam
      lp to pomyślą ob mnie "hmm głąb kapusciany, pewnie ledwo zdała mature..." Przez
      cały czas chodzenia do tej szkoly nie robiło mi, ani nikomu innemu, różnicy bo
      tutaj(w Garwolinie) L.P i L.O to, to samo!!
      To że w woj. pomorskim,warmińsko-mazurkim dyrektorzy szkół zamiast nazwać tego
      zawodówką wymyślili sobie L.P to niech się teraz do cholery nie dziwią że tamte
      ciemniaki nie pozdawały, bo od kiedy uczniowie ktorzy powinni być w zawodówce
      pchają się na mature...? Ten świat schodzi na psy!!
    • pawelzarnotal Re: Minister Edukacji: Matur nie zdało od 11 do 1 28.06.05, 14:58
      nie potrafiezrozumiec tego calego lamentu ze tyle osob nie zdalo matury,
      przeciez to nie jest zaden obowiazek - miec mature.stara matura kompletnie nie
      miala sensu - nie bylo problemu z jej zdaniem i nie miala zadnego
      znaczenia.teraz moze matura uzyska jakis prestiz
      ps. ja jak podchodzilem do matury(starej) to z gory wiedzialem ze ją zdam
      (uwazam ze to bylo chore)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka