Dodaj do ulubionych

HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

05.09.05, 18:56
czy moze ktos mi powiedziec na jakie mozna isc studia po maturze z histy? i
czy trzeba na dana uczelnie pisac rozrzeszona histe? np. na europeistyke....
co bym musiała jeszcze zdawac? POMÓŻCIE!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.05, 19:13
      Po historii mozna isc na wiele kierunkow. W Polsce mamy kilkanascie
      uniwersytetow. Moze bys sprecyzowala swoje pytanie, albo po prostu przejrzala
      oferty uczelni, ktore Cie interesuja. Zareczam ze kazda ma informacje o
      rekrutacji na swojej stronie. To nie takie trudne.

pozdrawiam
      • Gość: dennis Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.51.249.* 05.09.05, 20:06
        ja dołaczam sie do komentarza popzrednika i dodam jeszcze tyle że nad czym ty
        sie zastanawiasz z ta rozszerzona historią?? Nic nietracisz a mozesz tylko
        zyskac... dobre uczeelnie siła rzeczy beda brac pod uwage poziom rozszerzony a
        ułatwia on takze dostanie sie na mniej oblegane uczelnie i łatwiejsze w
        dostepie :) ... powiem jeszcze że zdawaj dodatkowo WOS a wiele kierunków stoi
        przed Tobą otworem ... np. prawo, administracja. europeistyka, stosunki
        miedzynarodowe, politologia itp itd.... naprawde jest tego psoro... mozna
        powiedziec że hista daje podobne mozliwosci jak matma z tym zę w druga
        strone :) pozdrówka
        • Gość: europeistyka Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:05
          w tym roku na europeistykę we Wrocławiu trzeba było zdawać angielski i historie
          lub geografię- za każdy przedmiot200 pkt (każdy poziom 100 pkt) czyli max 400 o
          ile dobrze pamiętam próg był cos ok 350 pkt i wiekszosc ludzi ktorzy sie
          dostali to byli ci z geografią bo powszechnie widomo że była łatwiejsza.
          patrzac na te pkt sama mozesz sobie odpowiedziec na pytanie czy trzeba zdawac
          rozszerzoną...
          jeśli chodzi o uj to pod uwage brali polski, angielski, historie lub wos
          (opłaca sie zdawac oba te przedmioty żeby potem wybrac ten co lepiej ci pojdzie-
          zaznaczam ze tegoroczna matura pokazała że paradoksy typu: uczyłem sie do
          histy rok a do wosu tydzien i ten drugi znacznie lepiej poszedł są nader
          częstym przypadkiem...) oprocz tego był egzamin (pkt dzielone pół na pół z
          maturą) z historii po II wś i podstaw integracji europejskiej. o ile historia
          mogła sprawic jakis problem to podstawy integracji naprawde były podstawami dla
          kogos kto chociaz troche orientuje sie w tej tematyce.
          no i to by było na tyle jezeli cos za bardzo zamotałam to pytaj. pozdro
          • karolinka244 Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.05, 21:46
            Dzięki wam:) bardziej chodzi mi o jakies uczelnie niedaleko KAtowic:)a na
            europeistyke nie trzeba zdawac matmy?( bo jak tak to odpada;/)a WOSu w ogóle
            jeszcze nie mam;/ a jestem juz w 2kl LO ;/
            A tak ogólnie to fajnie sie studiuje europeistyke? papa pozdrawiam:*
            karolinka244
            • Gość: europeistyka Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:58
              nie nie trzeba matmy- przynajmniej nie na UJ i UWr ... nie wiem jeszcze czy
              fajnie sie studiuje bo zaczynam w pazdzierniku ale wg wypowiedzi innych ludzi
              podobno jest fajnie a wrocław i kraków nie sa tak daleko od katowic
              (przynajmniej dobre połączenia pociągowe)
              • karolinka244 Re: HISTORIA NA MATURZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.09.05, 20:36
                ja jednak zdecyduje sie studiowac w KAtowicach:) moze historie na UŚ?...
                studiuje ktos? a moze ktos sie zapisał na przygotowania do matury na UŚ? albo
                ktos chodził w tamtym roku?? piszcie papa:*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka