Dodaj do ulubionych

Historia sztuki

15.12.05, 16:09
Czy na tym forum jest jeszcze jakiś nieszczęśnik oprócz mnie, który zdaje
maturę z historii sztuki?
Zaznaczyłam ten porzedmiot na formularzu w przypływie wiary w siebie, a
potem zwątpiłam. Na prawde nie ma z czego się uczyć! Ja znalazłam:
- jeden informator
- arkusze przykładowe wydawnictwa "Piątek trzynastego" - wyjątkowo denne moim
zdaniem
- "Sztuka i czas" Osińskiej". Nienajgorsza książka, ale niestety nie do końca
po maturę
- "Sztuka cenniejsza niż złoto" , już lepsze pod względem matury, ale nudne
jak diabli
- Historia sztuki na CD Cartalla.
W sumie nic z tych rzeczy nie zadawala mnie ostateczni. Najbardziej bolesne
jest to, ze właściwie nie ma jak sie sprawdzić, a to, co ma być jest
nieprzewidywalne.
Jak macie jakieś fajne książki to piszcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: mola Re: Historia sztuki IP: 193.59.172.* 16.12.05, 14:34
      Jeśli Białostocki jest dla dla Ciebie nudny jak diabli, to po jakiego grzyba
      dziewczyno chcesz zdawać historię sztuki? Chyba duża pomyłka. W każdym razie
      wyrazy współczucia...
      • f_emmefatale Re: Historia sztuki 16.12.05, 23:50
        Eeee....Osinska przygotuje nas do matury. Doloz do tego Historie sztuki w
        zarysie -Karola Estreicher'a i moze jakas ksiazke z obrazmi...nie pamietam
        tytulu dokladnie-od Giotta do Cessane'a i mature masz jak w banku.

Nieszczesnik?? No wiesz...CALA MOJA SZKOLA ZDAJE MATURE Z WIEDZY O SZTUCE...i
        tylko 2 osoby na poziomie podstawowym-ja sie do nich nie zaliczam....dzis i
        wczoraj byly probne ..... niestety nasza kochana OKE nie przygotowala matur
        probnych tylko z jednego przemiotu...jest nim wlasnie historia sztuki:/
        • Gość: sime Re: Historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:02
          PO PIERWSZE NIE Z WIEDZY TYLKO Z HISTORII SZTUKI !! A TY NA PEWNO NIE MASZ
          MATURY W BANKU-CEZANNE'A SIE PISZE....
          • f_emmefatale Re: Historia sztuki 15.03.06, 15:59
            Heh..no proszę proszę.

Jestem w Liceum Plastycznym-my tu mamy wiedzę o sztuce.

W dodatku na formularzach mieliśmy napisane 'Wiedza o sztuce'.

I jeszcze mała prośba. Możesz się na mnie nie wydzierać?
            Dziękuje.
    • Gość: M Re: Historia sztuki IP: *.echostar.pl 17.12.05, 14:24
      poszukaj w swoeje bibliotece miejskiej albo szkolnej :) Osińska pod mature jest
      b dobra
    • Gość: AngelFromHell Re: Historia sztuki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.12.05, 18:58
      Tez zdaje historie sztuki.. u mnie w szkole zdaja tylko 2 osoby w tym ja :) ucze sie z sztuki i czasu i do tego tylko Wielcy malarze i chyba nic wiecej..
      • konwalia_drink Re: Historia sztuki 21.12.05, 10:39
        Tez zdaje maturke z Historii Sztuki :D
        Tez jestem wkurzona na CKE :D
        Obecnie przerabiam "Sztuka i czas", jak dla mnie jest wporzadku :D
        Ale warto zainteresowac sie glebiej...np. czytac biografie artystow
        charakteryzujacych dana epoke :D (polecam lekturki o surrealistach, o boshe
        co oni tam wyrabiali) :D
        U mnie w szkole Historie Sztuki jako przedmiot obowiazkowy zdaje tylko ja...a
        łącznie okolo 5 osob... :D
        Czemu zdajecie akurat ten przedmiot???
        -

Tak jakby troche we wszystkim i troche w niczym przeplatam swe dłonie we
        wspomnieniach, przyszlosci...zgubiona lekko w terazniejszosci...
        • Gość: niebieska Re: Historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 14:53
          ja zdawałam h. sztuki w zeszłym roku. była banalna, choc uczyłam się do niej ok rok czasu, chodziłam na zajęcia do domu kultury, generalnie bylismy przygotowywani z "Sztuki i czasu", ale to tego mnóstwo ilustracji, co jest istotne, bo trzeba było rozpoznawa epoki, style....chciałam iśc na kulturoznawstwo do wrocka, ale ostatecznie zmieniłam zdanie...i wylądowałam na politologii... :)
    • Gość: Ja Re: Historia sztuki IP: *.is.net.pl 03.01.06, 15:14
      Zdawałam historię sztuki w zeszłym roku. "Sztukę i czas" niemal na pamięc- bo
      to podstawa wszelkiej podstway.Oprócz tego "Sztuka cenniejsza niż złoto"- dla
      mnie baardzo ciekawe. Histroia sztuki w zarysie- Estraichera- jest juz nico
      przedawniona, no ale warto poczytać. Nie wiem jak inni- ja się ucyzłam bardzo
      dużo ze "sztuki świata" tej bodajże 10cio tomowej.uczyłam się wg wymagań
      maturalnych- ale fakt trzeba poswięcić baaardzo dużo czasu. Czytałam po troche
      z każdrgo tomu- wszystko co było w wymaganiach. Sztuka świata- to bardzo dobre
      książki. Hmm..co jeszce- pozyczałam takie pojedyncze ksiażki z "arkadów" o
      danym malarzu. No i jeszce albumy " muzea świata"-jest ich 8- również polecam-
      są opisy obrazów, łatwo można zapamiętać jaki obraz w jakim muzeum- to tak
      stricte pod maturę.hmm...No i poza tym bardzo ważny słownik terminów
      plastycznych. Dużo oglądaj dzieł sztuki- przeglądaj albumy nawet tak o- w
      ramach rozrywki.Powodzenia życzę. Jesli lubisz historię sztuki to nauka jest
      czystą przyjemnością. I dasz radę
    • Gość: gabry Re: Historia sztuki IP: *.cafemax.eu.org 05.01.06, 19:10
      ja zdawałam historię sztuki na poziomie rozszerzonym w zeszłym roku.
      to "trochę" dyskryminowany przedmiot jeśli chodzi o materiały przygotowawcze.
      zestaw testów z wydawnictwa piątek trzynastego to niemal dno, w dodatku z
      błedami. mi było łatwiej zdać maturę bo skończyłam szkołę sztuk pięknych i
      miałam ten przedmiot od 6 lat i z mojej 20osobowej klasy zdawało hist szt 19.
      z tej perspektywy moge poradzić przede wszystkim osińską - czyta się ją dobrze,
      i włąsciwie ten poziom wiedzy wystarcza zupełnie, żeby dobrze to zdać. warto
      oglądac różne albumy, przede wszystkim trzeba wiedzieć jak wygląda to o czym
      się czyta!, o czym chyba wielu zapomina. zwracać uwagę na plany budowli, bo
      pewnie jakieś się trafią, próbować zapamiętać po kolei jak się opisuje dzieło
      sztuki i robić to potem automatycznie, według schematu (i niestety nie wychylać
      się za bardzo ze swoimi własnymi refleksjami i błyskotliwymi porównaniami :( ).
      A na poziomie rozszerzonym hm .... ja odniosłam wrażenie że przede wszytkim
      podawać przykłady ... uzasadnione oczywiscie ...
      • Gość: m.... Re: Historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 18:45
        ma ktos moze jakies testy ze sztuki ( z netu) albo starsze arkusze maturalne niz
        ten z 2002 r?? bo szukam i nic ;)
        • Gość: ola Re: Historia sztuki IP: *.merinet.pl 01.05.06, 20:33
          bo przed 2002 matury z hs chyba nie było, tylko dyplomy mieli w szkołach
          plastycznych. Więc raczej nie znajdziesz. Testy są tylko na stronie cke;
          ewentualnie te z wyd.Piątek Trzynastego, mocno wątpliwe.
    • asiool Re: Historia sztuki 01.05.06, 20:17
      Ja uczę się z Osińskiej i Estreichera, dodatkowo przegladam masę albumow, ale
      to dla siebie. Natomiast maturę można zdac na 100% znając perfekcyjnie
      samą "Sztukę i czas", w kazdym razie podstawową. To podstawa programowa i nic
      poza tym nam nie dadzą(należy uwzględnić również tytuły obrazów, ktore są tam
      wypisane kursywą, nie tylko te reprodukowane, oczywiście).
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • asiool Re: Historia sztuki 01.05.06, 20:23
      Zapomniałam dodać: testy z "Piątku trzynastego" rzeczywiście totalnie
      idiotyczne, rynsztokowe bym powiedziała :/:/:/ Mógłby ktos wydac cos
      porzadniejszego, jak ma się nam elita kulturalna kraju kształcić na czymś
      takim ...;););)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka