Dodaj do ulubionych

jak Wam poszlo na chemii?

15.05.06, 11:04
dajcie znac jak najszybciej :o)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiko Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.softpro2.pl 15.05.06, 11:25
      Podstawa bajeczka...dziwie sie czemu takei banaly daja na podstawie :D
      • Gość: viola Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.przasnysz.mm.pl 15.05.06, 17:20
        temu takie banały żeby podnieść zdawalność tak trudno Ci do tego dojść?
        • Gość: mimi rozszerzona byla trudna-matura studentki:) IP: *.crowley.pl 16.05.06, 08:39
          Poprawialam mature, studiuje juz od roku biologie. Biologie poprawialam i
          poszla mi dobrze, bo duzo z tego mialam na studiach- bedzie okolo 90% z
          podstawy i 75-80% z rozszerzonego(genetyka sprawila najwiecej bolu bo tego na
          studiach nie mialam).
          Co do chemii, nie przygotowywalam sie duzo. Tylko 3 dni- bo mialam kolokwia,
          zajecia, pracuję- nie było czasu. Na studiach mialam chemie analityczna-
          przydaly sie tylko kolory i to i tak nie wszystkich reakcji. Podstawowa byla
          calkiem calkiem, bez tych paru bledow mam okolo 90%. Ale co do rozszerzonej
          masakra- najmniej przygotowalam sie z organicznej, bo nie bylo kiedy. Ale
          poziom zadan moim zdaniem byl duzo trudniejszy w stosunku do liczny zadan. Do
          jednego w ogole nie podchodzilam, bo juz zostaly mi 3 minuty. W zeszlym roku
          rozszerzona napisalam na 67% w tym jesli bedzie 50% to bedzie dobrze:(((
    • Gość: ASs Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.chello.pl 15.05.06, 11:25
      właśnie wróciłem z podstawowej. Bardzo, bardzo łatwa. Zrobiłem najwyżej dwa błędy :)
      • Gość: Aga Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.mtm-info.pl 15.05.06, 11:55
        rzeczywiście, jestem bardzo miło zaskoczona maturą z chemii. w większości na
        myślenie, a jak coś "ścisłego" to aż chce się powiedzieć, że na poziomie
        gimnazjum:) stres przed był niepotrzebny... sądzę, że każdy sobie poradził.
        pozdrowionka i satysfakcjonującego wyniku życzę:D
        • Gość: viola Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.przasnysz.mm.pl 15.05.06, 17:22
          dobrze złotko, jest łatwo żeby każdy tłuk zdał,ale trzeba było zostać na drugim
          z pewnością uśmieszek zszedłby ci z twarzy
        • Gość: kasia Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 82.160.197.* 16.05.06, 08:21
          tak podstawa to była bardzo banalna -100% chyba mam:) ale ja jeszcze
          rozszerzony pisałam - no to to poprostu katastrofa.po sprawdzeniu wiem ze nie
          jest zle ale to był najgorszy arkusz jaki kiedykolwiek robiłam.baardzo głupie
          zadania:/
      • Gość: Malutka Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:58
        Chemia podstawa prosta ale rozszerzony troszke (przegiecie) zla jest bo w
        doswiadczeniu napisalam ze powinno sie uzyc BR2do odroznienia zwiazow a ja
        napisalam CL2
      • Gość: XxXx Jak poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:32
        Po prostu BANAŁ...podstawa i rozszerzenie też!! Ulżyło mi bo biolę skopałem a
        wybieram się na AM w poznaniu. Sprawdziamy w liceum były trudniejsze!!!
        podstawę napisałem w 40 min!!Liczę na 98% z podst. i 94% z rozszerzenia...:))
    • Gość: POTOC Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.zbuk.net 15.05.06, 12:05
      NO powiem wam ze jak dla nie masakra;) bez kitu zadan bylo strasznie malo tzn jesli hcodiz o jakies tam masy molowe CP itp.... wszystko na logike ciezko...
    • Gość: POTOC Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.zbuk.net 15.05.06, 12:05
      NO powiem wam ze jak dla nie masakra;) bez kitu zadan bylo strasznie malo tzn jesli hcodiz o jakies tam masy molowe CP itp.... wszystko na logike ciezko...
    • Gość: m.c Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 217.153.99.* 15.05.06, 12:50
      trudna byla myslalem ze bedzie miej doswiadczen no ale zobaczymy:)
      • Gość: Maro Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.system / *.system-net.pl 15.05.06, 17:07
        Ja powiem tak banalna podstawa będzie z 96% oddałem ją po 45 minutach,
        rozszerzenie bardziej skomplikowane ale nie byo znowu tak trudne porobiłem
        kilka gupich błędów uważam ze koło 70 % będzie :)
    • Gość: aaaa Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:27
      up
    • Gość: :))) Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:49
      witam :) nie bylo tak najgorzej :) dalo rade napisac :0 ale nie licze na
      wysokie noty :) ale wazne zeby zdac :))
      • Gość: JA Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:02
        a powiedzcie mi czy jak napisałem liczbami rzymskimi zamiast arabskimi ładunek
        jonu czy beda mi odejmowac puknkty?
        • Gość: snuff Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:41
          primo: nie ma odejmowania punktow na maturze, secundo: nie wolno pisac ladunku
          jonow za pomoca cyfr rzymskich, wiec nie dostaniesz za to punktow.
        • Gość: dolowy Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.master / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:24
          dla mnie masakra ale zobaczymy jak będą wyniki
    • Gość: em Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.autocom.pl 15.05.06, 15:16
      Fajnie :) nie było trudne, ale poczekam jeszcze na odpowiedzi z rozszerzonego...
      Podstawa powinna być na 100%... oby :) pozdrawiam !
    • Gość: Violcia Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:17
      Podsatwowa chemia była banalna, po prostu pikuś.Gorzej było z rozszerzoną tu
      już tzreba było wiecej myśleć.
      • Gość: GIMNAZJALISTA Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 80.51.54.* 15.05.06, 15:20
        No więc z ciekawości zrobiłem sobie ten test i muszę powiedzieć, że ok. 85% mam
        dobrze, tak więc myśle, że trudne to nie było - wszystko można wziąść na logikę
        i przy pomocy elementarnej wiedzy bez problemu wykonać. Ja mam mature za trzy
        lata, ale tak myślę że będzie już dużo trudniejsza.
        • Gość: chemiczka Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:27
          koles w domu a tam to jest inna praca, wez poczekaj na rozszerzenia a się
          zgarbisz.
        • Gość: em Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.autocom.pl 15.05.06, 15:28
          A czemu za trzy lata akurat ma być trudniejsza ? Taki już urok maturki
          podstawowej - jest łatwa, dla gimnazjalistów też (zwłaszcza że konkursy w
          gimnazjum bywały dużo bardziej skomplikowane)...
    • Gość: Adam Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:32
      Ja podstawę napisałem na powyżej 86% (nie wiem czy to dobrze czy źle), ale nie myślałem, że zrobiłem aż tyle błędów. Na rozszerzonym też napisałem wszystko, ale ile procent uzyskałem to się jeszcze okaże...
    • Gość: mac masakra!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:39
      podstawowa byla calkiem lightowa..chociaaz tez nie taka calkiem prosta (jak na
      podst)
      natomiast rozszerzona? pogrom! masakra, max 45% :| biologia przy tym to pikus...
      • Gość: Visitor Re: masakra!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:37
        Nie przesadzaj...!!! Wystarczyło zrobić soildną powtórkę kilka dni przed i
        sukces gwarantowany --->> U mnie P:98, R:96.
    • Gość: OlimpijczykIIetap. Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.orasoft.net.pl 15.05.06, 15:42
      Ja mam wszystko dobrze na poziomie podstawowym i pewnie wszystko dobrze na
      rozszerzonym oprócz reakcji tłuszczu z NaOH . Ale to beznadziejne że mamy się
      uczyć wzorów kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach jak jestem ciekawy jego
      wzoru to patrzę do tablic. Ta matura ma uczyć myślenia a nie zaśmiecania
      umysłu...
      • Gość: niewazne Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:45
        hmm do bani uczyłem się 3 dni ale do chemi ma ponoć talent....
        no podstawa 78.. a rozszerzenie nie wiem ale zły jestem o to ze było pełno elektrochemi albo pH a nic z moli Cp wiązań no organy tez mogłoby być więcej a tak to .........ok 65%
        • Gość: Jacek Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:55
          Jak na trzy godziny nauki, bezposrednio przed matura to calkiem niezle mi
          poszlo: na podstawie stracilem tylko 3 punkty. Z rozszerzonego juz gorzej,
          orientacyjnie bede mial kolo 60%. Chemia jest mi potrzebna tylko na UŁ wiec
          skoncentrowalem sie na biologii, chyba slusznie :]
          • Gość: MM nie bylo najgorzej IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 16:07
            Poziom podstawowy rzeczywiscie byl banalny. Ale tak sa konstruowane arkusze-
            1szy jest b. latwy, zeby wszyscy mieli mozliwosc go zdac, dopiero drugi wymaga
            wiedzy i wiekszego wysilku.
            Drugi arkusz byl bardzo na myslenie- co mi sie podoba. Niestety bede mial wynik
            tylko w okolicach 80% :/ Przyznam, ze sie stresowalem- przez to wolno
            wykonywalem polecenia.
            Rabnalem sie na zadaniu z obojetna sola powstajaca przez rozpuszczenie SO2 w
            wodnym roztworze NaOH. Nie wiedzialem jak miala wyjsc z tego obojetna sol!
            wyjasniono mi, ze chodzilo o NaHSO3:p
            • Gość: Dugo Re: nie bylo najgorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:16
              NaHSO3 to chciałbym zauważyć sól kwaśna, obojętna to Na2SO3
            • Gość: jukino Re: nie bylo najgorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:59
              sory, ale gdzie ty mazs taki wynik???
              • Gość: Jumper Re: nie bylo najgorzej IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 20:32
                Sól obojętna, nie powinno to być sól mocnej zasady i mocnego kwasu lub słabej
                zasady i słabego kwasu ???
      • Gość: nikt_wazny Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.chelm.mm.pl 15.05.06, 16:02
        I po co piszecie wielcy olimpijczycy, ze wam tak obrze poszlo? Mam wszystko
        dobrze, a Ty? a ja tez mam wzystko dobrze! O! Widzisz jacy jestesmy zajebisci!
        Ja nie mam wszystkiego dobrze, ba nawet mam wiecej zle niz dobrze i jezeli bede
        mial ok 50% z rozsz. to bede sie ciezyl, a nie uwazam sie za gorszego od was
        wielcy olimpijczycy!
        A jak juz tak chcecie: A ja mam wszystko dobrze z biologii i z podst, i z
        rozsz, bo jestem olimpijczykiem z tego przedmiotu! Widzicie!
        To dopiero LANS! LANSUJMY SIE WSZYSCY! Lans LAns!
      • Gość: mandargora Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.czuby.pl 15.05.06, 16:17
        podstawowa banalnie prosta, ale jeden błąd mam;) za to rozszerzona, masakra
        trzeba było wytęrzyć mózg, ale napisać się dało, chociaż odnosze wrażenie że
        wszystkie rachunkowe mam źle;P
        • Gość: alinka Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:26
          latwiejszej nie bylo na rozszerzonej wyszlam godzine predzej bo sie nudzilam a
          tak
    • Gość: Sadako Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.skawsoft.com.pl / *.skawina.eu.org 15.05.06, 16:07
      Ogólnie było ok, niektore zadania byly trudne, podstawowy to banał a
      rozszerzony no taki w miare - spokojnie mozna bylo osiagnac 60-70%
      • Gość: ala NIe wiem gdzie sa arkusze! IP: *.stegny.2a.pl 15.05.06, 16:14
        Prosze niech mi ktos przesle link gdzie sa juz arkusze z odp z chemii. z Góry
        dzieki ;)
        • Gość: Asia_nmc Re: NIe wiem gdzie sa arkusze! IP: *.azartsat.pl / *.azartsat.pl 15.05.06, 16:18
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=352&Itemid=2
          proszę bardzo, na razie są tylko z podstawowej
          • Gość: MM obojetna sól IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 16:22
            No wlasnie pojawiaja sie u mnie watpliwosci... Przeciez Na2SO3 nie jest obojetna
            sola- nastapi hydroliza jonow SO3 2- ...
            Ale teraz juz wiem, ze solami obojetnymi nazywa sie tez te sole, ktore nie sa
            hydroksosolami... wiec zadanie bylo chamsko sformulowane:/ gdybym byl pewnien,
            ze chodzi o Na2SO3, nie byloby problemu z tym zadaniem.
            • Gość: Dugo Re: obojetna sól IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:28
              No tak, mogli sformułować inaczej... po prostu trzeba przyjąć że hydroksosole to
              sole zasadowe, wodorosole (np. ten NaHSO3) są solami kwaśnymi a "zwykła sól" to
              sól obojętna.
              • Gość: MM Re: obojetna sól IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 16:32
                No wiec strasznymi chamkami sa Ci, ktorzy ukladali test:)
                dzieki za wyjasnienia na temat soli.
                • Gość: Dugo Re: obojetna sól IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:46
                  Albo chamami ;-)
              • Gość: <lol> Re: obojetna sól IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:49
                zwykła sól?? to chyba kuchenna :P:P:P sole zasadowe pochodza od mocnej zasady i
                słabego kwasu, sole kwasowe od słabych zasad i mocnych kwasów a obojętne od
                mocnych zasad i mocnych kwasów :):):) nie martwcie sie ja nawet do podstawówki
                nie chodziłam <lol> :):):)
                • Gość: xxx Re: obojetna sól IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 19:20
                  <lol> widac ze nic nie wiesz przed chwila rozmawialam z moja pania od chemi
                  ktora na akademii wyklada i jest doktorem habilitowanym i sol obojetna to sol w
                  ktorej wszystkie atomy wodoru zostaly zastapione atomami metalu a sol mocnej
                  zasady i mocnego kwasu ma odczyn obojetny !!!!! idiotka z Ciebie ... klocisz sie
                  a nawet nie wiesz dobrze
                  • Gość: Dugo Re: obojetna sól IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:26
                    xxx ma całkowitą rację... nie mylcie odczynu roztworu soli z typem soli...
            • Gość: aga Re: obojetna sól IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:46
              DOKŁADNIE!!! zrobilam tak jak w kluczu, wszystko byloby ok gdyby nie to ze
              nizebyt jasno okreslili ta obojetna sol:) super bedzie 100% podst 96 rozszerzony
          • Gość: SHARKI 3 lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:29
            3 lata sie nie uczyłem chemi :/

1 klasie miałem 3
            2 klasie miałem 4
            3 klasie miałem 2 jak nauczycielka sie dowiedziałą ze chce chemie zdawac

dzis dowiedziałem sie ze nie uczac sie do niej nic mozna ja zdac na równo 30%
            czuje sie zajebiscie z tym faktem

BO ZDAŁEM

pozostaja jeszcze tylko ustne ale tez bedzie dobrze
        • Gość: jukino Re: NIe wiem gdzie sa arkusze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:01
          bi.gazeta.pl/im/6/3346/m3346446.pdf
          bi.gazeta.pl/im/3/3346/m3346833.pdf
      • Gość: eee Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.net / *.net 15.05.06, 16:20
        U nas każdy wyszedł niezadowolony podstawy łatwe ale rozszerzony to do
        bani.Może jakieś 5o% i nie przechwalajcie się bo moje LO jest o profilu chemi i
        zawsze ludzie dostają sie na AM w 80% ale z tej matuty są niezadowoleni
        • Gość: Kaśka Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:58
          z mojego liceum w tamtym roku zdawało 27 osób na AM a Warszawie, nie do stała
          się jedna albo 2, nie ma ono profilu chemicznego, a i tak jesteśmy najlepsi.
          Nie zmienia to faktu, że część osób była niezadawolona po drugim arkuszu.
          Niezadowolona, to znaczy obawiała się, że nie będzie miała dużo powyżej 80%. Mi
          osobiści oba poziomy poszły tak samo, w granicach 92-94% - i nie jestem żadną
          olimpijką, chemii mam na koniec III klasy miałam 3. Dobre liceum i nauczyciel
          to połowa sukcesu.
    • Gość: ja Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.05.06, 16:20
      w sumie maturka przyjazna...sama sie uczylam na rozsz bo w szkole chemii nie
      mialam i jest ok;) z podstawowej sobie sprawdzilam juz: ok 75%...glupie
      bledy;/;/ mam tylko pytanie...dobrze jest ze np camiast rozpisywac grupe -COOh
      zostawilam w takiej postaci? albo jelsi rownanie jonowe polowkowe zsotawilam ze
      wspolczynnikami bo tak wynikalo z reakcji?
      pozdr;)
    • Gość: gacorro Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.sasnet.pl / 217.153.219.* 15.05.06, 16:23
      tia, podstawa to śmiech na sali, ale rozszerzona to już śmiech przez łzy. Nie
      ma bata, zaliczone, ale kupke mi to daje. Za rok matura... yea yea...
      • Gość: :((((((((((( Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.amtel.net.pl / 212.244.109.* 15.05.06, 16:31
        Rozszerzenie z tamtego roku bylo proste ale to dzisiaj to masakra . Nijak sie to
        mialo do latwej podstawy:((((((((((((((((Za rok poprawiam mature:((((((((((((((((
        • Gość: Kasia Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:02
          Podstawka jest po to, żeby wszyscy mogli zdać maturę. To normalne, że
          rozszerzenie jest dużo trudniejsze. Osobiście cieszę się, że poziom rozszerzony
          był dość trudny, przynajmniej będzie wiadomo kto na prawdę umie chemię. Jaki
          byłby sens arkusza rozszerzonego i całej matury, gdyby wszyscy mieli po 100%
    • Gość: rak Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.chello.pl 15.05.06, 16:24
      Hej! W tym roku poprawialem rozszerzona z chemii. Sam studiuje chemie na UW i
      musze powiedziec ze arkusz II nie był wcale taki przystępny i łatwy..
    • Gość: kontrowersyjna Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.orneta.arkusnet.pl 15.05.06, 16:26
      no, nieźle. jestem w pierwszej klasie, a podstawową zdałam na 76%. banalna.
      • Gość: HEH Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:31
        Zobaczymy czy jak za rok przyjdzie ci to pisac tez powiesz, ze byla banalna.
    • Gość: emi Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:32
      podstawowa była bardzo prosta, napisalam ja na 100%, a rozszerzona jeszcze nie
      wiem, troche mnie wkurzyla bo nie bylo niektorych dzialow, i tam bylo malo
      chemii!! tam trzeba bylo myslec, moim zdaniem rozszerzona powinna byla byc
      trudniejsza bo co z tego jak wszyscy ja napisza na 80-90%, bedzie trudniej sie
      dostac, Ci ktorzy ukladali niektore pytania powinni sie wstydzic bo chyba
      zapomnieli ze to matura z chemii miala byc i ona decyduje o tym gdzie kto na
      studia pojdzie, to nie jest cos dla rozrywki, wydaje mi sie ze ta matura co byla
      w styczniu 2006 byla calkiem odpowiednia.
      • Gość: MM Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 16:35
        Moim zdaniem matura z sesji zimowej 2006 (oba arkusze) byla najlatwiesza ze
        wszystkich dotychczasowych (nowych oczywiscie;p). Ale to wszystko to sa przeciez
        subiektywne odczucia.
      • Gość: emi Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:36
        z niektorymi zadania mogly byc problemy bo byly nieprzemyslane, powinno byc
        troche zadan, hydroliza, jakies zadanie ze stezen procentowych, i powinna byc na
        wiedze rowniez, a malo wiedzy wymagala, a mimo wszystko taka prosta to ona nie
        byla, i bylo jeden zadanie ktory bardziej zalicza sie do fizyki a nie do chemii
        • Gość: emi Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:40
          ja robilam wszytskie arkusze i ta co byla w styczniu to mogla sprawiac
          problemy,tak tez uwazala moja pani z korkow, dla mnie nie byla trudna, ale
          wolalabym pisac taka jaka byla w styczniu lub nawet trudniejsza niz takie
          glupoty co teraz dali, i tak bym se poradzila bo bylam dobrze przygotowana
          • Gość: emi Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:43
            wydaje mi sie ze pułap punktow np na akademie sie troche obnizy bo np biologia
            byla trudniejsza niz w tamtym roku i juz napewno w tym roku nie pojdzie w skali
            kraju na 80%,a z chemii trudno mi jeszcze powiedziec,
        • Gość: zosia Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:44
          nie rouzmiem o co chodzi z ta sola : zasadowy odczyn to sol Na2SO3, obojetny to
          sol Na2SO4 ...to jaka maial byc?
          • Gość: xxx Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:51
            sol obojetna to sol w ktorej wszytskie atomy wodoru sa zastapione atomami metalu
            • Gość: <lol> Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:30
              loooooll :D:D:D wszystkie sole z wyjątkiem hydroksy mają zastąpione atomy wodoru
              atomami metalu <lol> :P:P:P hahahah :D obojętne to takie które pochodza od
              mocnej zasady np NaOH i mocnego kwasu np H2SO4 <lol>
              • Gość: ROMEK Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:49
                Niestety zmartwię cię. A co powiesz gdy do nadmiaru kwasu H2SO4 dodasz niedomiar
                zasady NaOH ?? zajdzie taka reakcja NaOH + H2SO4 ---> NaHSO4 + H2O. i z
                pewnością NaHSO4 nie jest solą obojętną więc nie masz racji. Sól obojetna to
                każda sól z wyjątkiem hydroksy i wodorosoli. I nie rozumiem twojego śmiechu bo
                sam asem z chemii widać że też nie jesteś. Więcej zrozumienia.
                • Gość: <lol> Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:52
                  no to moze powiesz ze Ca(No3)2 też jest solą obojętna? :)
                  • Gość: ROMEK Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:54
                    A jaką niby??
                    • Gość: <lol> Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:56
                      pewnie wesołą :) ok miło sie z Tobą gadało pewnie tez napisałeś Na2S03 i ogólnei
                      rozszerzenie na 90% :)gratuluję :P
                      • Gość: ROMEK Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:59
                        Nie wiem o które zadanie ci dokładnie chodzi... ale się dokształć...
                        • Gość: Kaszan Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 18:06
                          Może Ty się baranie dokształć, a nie innych wyzywasz. W hydrolizie sole mogą być
                          objętne - tak jak (NH4)CO3 = pH=7 ; zasadowe - tak jak K2S = pH>7 i kwasowe
                          CuSO4 = pH<7. A że w probówkach zawsze są roztwory wodne, więc chodzi o odczyn
                          hyrolizy, a więc ta sól o której mowa w tym zadaniu nie jest obojętna (Na2SO4).
                          Wszystko zależy od mocy kwasy/zasady w związku.
                          • Gość: Dotik Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.aster.pl 16.05.06, 08:24
                            katastrofa... tzn. podstawowy naprawde był banalny, ale jak z rozszerzonego
                            będę miała więcej niż 50 % to będzie to cud jakiś :> ogólnie ostro nam
                            przywalili ;/
                      • Gość: ROMEK Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 18:03
                        HEH pozatym czytam tą twoją wypowiedź i stwierdzam ze chyba chciałeś napisać
                        Na2SO4 hehe. Nie bój się o mnie wydaje mi się że sobie poradzę ;) Ciao Bambino ;)
    • Gość: ktostam Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:50
      podstawa prosta, byłam mile zaskoczona. rozszerzenie troche trudniejsze ale
      wystarczyło troszke pomyslec. ogolnie ok :)
      • Gość: sun Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:54
        a powiedzcie mi czy jak napisałam w tym zadaniu 14 ze Na2CO3 sie roztwarza
        zamiast wydziela sie gaz, czy to je4st dobrze???prosze o odpwoedz bo mnie to
        męczy:))
        • Gość: hmm Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:56
          ja tez tak mam i to jest dobrze.
        • Gość: xxx Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 16:58
          a napisales dobrze reakcje pod tym doswiadczeniem?? w sumie to tam bylo ze on
          jest staly to w koncu sie rzotwarza a gazu to tak do konca nie widac ;)
          • Gość: jukino Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:11
            Tego gazu nie widzać, ani nie czuć, dlatego ja też tak napisałam i myślę, że to
            jest GOOD :)
            • Gość: soho Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:12
              ja napisałam ze zamieni się w ciecz:) bo przecież gazu nie widzimy! a entalpi
              nie trzeba pomnożyć przez 2?
            • Gość: <lol> Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:35
              a ja myśle ze jednak widac bo to był CO2 a w roztworze wodnym tworzy on
              bezbarwne pęcherzyki :)
              • Gość: ROMEK Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:51
                Tylko ze tam nie cała kolba była wypełniona wodą... więc pęcherzyków nie zobaczysz
                • Gość: <lol> Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: 193.24.220.* 15.05.06, 17:54
                  a co to ma do rzeczy? a jak odkręcasz poł butelki wody gazowanej to też
                  pęcherzyków nei zobaczysz?
    • Gość: xxxxx Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:56
      Ogolnie spoko, licze jeden, dwa bledy na rozszerzeniu. Niesprawiedliwe tylko,
      ze te zadania rok temu byly ogolnie dostepne. W mojej szkole odbywala sie
      matura pilotazowa /OKE-CKE sprawdza czy zadania sa dobrze ulozone/ i pisaly ja
      poprzednie klasy trzecie. Okazalo sie, ze wszystkie pytania na maturze, to
      zywcem wziety pilotaz.Teraz duzo z nich poprawialo te matury, wiec dostali to
      samo, nie mowiac juz o tym, ze nauczyciele 'przerabiali' to ze swoimi uczniami
      na lekcjach lub prywatnie
    • Gość: ledwo zipie Pytanie mam! IP: *.is.net.pl 15.05.06, 16:58
      Czy rozpuszczalność w wodzie jest właściwością fizyczną? A może chemiczną?
      Zamotany jestem :)
      • Gość: hmmmmm Re: Pytanie mam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:00
        ja osobiscie napisalam ze zmiejsza napiecie powierzchniowe....
      • Gość: xxx Re: Pytanie mam! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 17:00
        fizyczna
        • Gość: zosia Re: Pytanie mam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:05
          sol obojetna to sol mocnej zasady i mocnego kwasu....dlatego nei czaje...a tak
          pozatym to spieprzylam t ozadanie bo nei uzgodnilam sobie liczby mili i mi
          objetosc zle wyszla o 2x za duza..niestety glupich bledow sie nigdy chyba nie
          uniknie...

zauwazyliscie ze teraz za ta mature jest 50pkt max?? czyli jak kots straci 6pkt
          to ma 88% a nie 90% jak by mial gdyby bylo 60pkt max...:(
          • Gość: zosia Re: Pytanie mam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:06
            a pozatymsa juz odp!!!na gazecie :) ahia i w ostatnim chodzi o rozpuszczalnosc
            w wodze bo gliceryna sie swietnie rozpuszcza w h2o
          • Gość: xxx Re: Pytanie mam! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 15.05.06, 17:37
            to sie naucycie dokladnie o solach bo sol obojetna to sol w ktorej wszystkie
            atomy wodoru sa zastapione atomami metalu a sol mocnego kwasu i mocnej zasadz to
            sol ktorej odczyn jest obojetny
      • Gość: jukino Re: Pytanie mam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:12
        fizyczną
    • Gość: jukino Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:16
      uważam, że maturaka była super. Chemii uczyłam się w gimnazjum i w ostatnim roku
      nauki w liceum (dwa lata mi uciekły z życiorysu :D) i podstawę to ja chyba na
      98% napisałam, a rozszerzenie to tak na oko 92% COOL
    • sithoni Pytanie 15.05.06, 17:16
      Czy 82% z rozszerzonego to dobrze czy źle??
      • Gość: ajajaj Re: Pytanie IP: *.azartsat.pl / *.azartsat.pl 15.05.06, 23:31
        tragicznie:)
    • Gość: xyz Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:16
      spodziewałam się duzo gorszego.
      ~94% podst
      ~88% rozsz
      • Gość: ASs Re: jak Wam poszlo na chemii? IP: *.chello.pl 15.05.06, 17:18
        chemie w szkole mialem tylko 1h godz na tyg i rzadko kiedy sie zjawialem, a
        rozszezrona na 90% :D:D nie moge sie doczekac az zobacze mine chemiczki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka