Dodaj do ulubionych

polonistyka .. :| ?

27.05.06, 13:47
Czy ktoś z Was wybiera sie w ogóle na polonistyke? co tak właściwie można po
niej robić? I jak ze znalezieniem pracy?
Obserwuj wątek
    • Gość: meneva Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 13:51
      ode mnie zklasy pare osób się wybiera. moja przjaciółka studiuje polonistyke na
      UJ, jest na 2 roku. bardzo jest zadowolona, ale ona jest pasjonatką ;) Jeśli
      chodzi o pracę, to dla zdolnych studentów, którzy dobrze piszą, kreatywnych na
      pewno znajdzie się praca. nie weim tylko co z przecietniakami. czy jest gdzieś
      polonistyka gdzie biorą tylko polski podstawowy?
      • beatrycze666 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 13:58
        napewno sa takie szkoły...ale tylko prywatne..ewentualnie kolegia nauczycielskie
        (przynajmniej tak jest z angielskim)... pozoiom podstawowy przeliczają np x 0.5
        pkt, a rozszerz. x 1 pkt...wiec nie musisz mieć rozszerz. ale ci co mają łapią
        więcej punktów.Czasem wliczają także ustny...
        • Gość: ja Re: polonistyka .. :| ? IP: *.kalisz.mm.pl 27.05.06, 15:14
          Po polonistyce mozan pracowac w wielu miejscach: oczywisice szkola
          (specjalizacja naucycielska), ksiegarnia, biblioteka, redakcje, telewizja itd
          • Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.06, 18:48
            zgadzam się z przedmówcą! Ponoć większość dziennikarzy jest po polonistyce :)
            Ja składam na UW
            • d.aga87 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 19:21
              A ja na UJ i AP w Krakowie. W zasadzie "asekuracyjnie" chociaż modlę się żeby
              się na to dostać... kiepsko mi poszło ;]
            • Gość: Grim Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 01:31
              Rotfl. Ale się ubawiłam. Redaktor "Polityki", pan Baczyński, mówił niegdyś, ze
              w jego redakcji polonistów jest jak na lekarstwo, za to pracuje tam wielu
              prawnikow, lekarzy itp. Miecugow jest po filozofii, Rymanowski po prawie i
              administracji... Podaje tylko sztandarowe przyklady... Żeby być dziennikarzem
              niekoniecznie trzeba mieć skończone studia humanistyczne, za to konkurencja
              jest ogromna. Nie nastawiaj się na pracę w swoim zawodzie bo wyjdzie z tego
              tyle, ze skończysz w szkole jako polonista/tka.
              • Gość: omka Re: polonistyka .. :| ? IP: *.sistbg.net / 80.51.159.* 19.07.06, 13:17
                moze z ta redakcja to przesadzila ale nic zlego nie jest w byciu polonistką...
              • Gość: myślę_nad_nickiem Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:59
                Widzę, że ktoś się podparł moim postem, napisanym na forum UW :P
      • Gość: Ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 20:54
        Polski podst biorą na AP w Krakowie.
        • nea.mair Re: polonistyka .. :| ? 02.06.06, 16:29
          Gość portalu: Ola napisał(a):

> Polski podst biorą na AP w Krakowie.

Na Akademii Pedagogicznej im.Komisji Edukacji Narodowej? Podstawowy? O_O
          Nie wiem, skąd masz takie wiadomości, ale całkiem niedawno w GW , bodajze
          w "Kujonie.." był miniwywiad z (chyba) rektorem AP, który poweidział, iż w
          zwiazku z wysokim zainteresowaniem uczelnia, bede przyjmowani kandydacie z 80-
          90%.."Oczywiscie na poziomie rozszerzonym" =,= Baaaaaardzo miło i dziekujemy,ze
          w czas Pan nam o tym powiedział X_x
    • czekoladka418 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 21:22
      Jednym z kierunków na jaki składam papiery jest właśnie filologia polska... to
      daje wiele możliwości i wcale nie ogranicza się do uczenia w szkole dzieci...:)
      mozesz pracowac w reklamie , w tv, radiu,zajmować się edytorstwem, mieć coś
      wspólnego z bibliotekarstwem... a to tylko kilka wyjść alternatywnych:)
      • Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 11:38
        Pewnie, też uważam że to bardzo szeroki kierunek!!! :) Chociaż sama również
        składam tam asekuracyjnie, to jednak czuję że tam właśnie wyląduję ;)
    • Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:12
      A ile macie punktow? Ja skladam na UJ z suma 261.
      • Gość: annamarianna1 Re: polonistyka .. :| ? IP: 83.168.106.* 19.07.06, 15:13
        mam 360
        • Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 17:08
          a na jaka specjalnosc?
          • Gość: hmm Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 20:57
            bejbe, starczy ci punktow
          • Gość: will be Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 20.07.06, 08:00
            ja na edytorstwo. jedyny kierunek z sęsem. hue
    • Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:13
      A ile macie punktow??? Ja skladam na UJ z suma 261.
    • Gość: ciekawa Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:18
      A ja mam 247. Co o tym myslicie? Tez chce isc na polonistyke.
    • Gość: polonista, 27 lat Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:26
      przeczytajcie sobie artykuł o emigrantach z przedostatniej Polityki. co teraz
      będzie się działo z nauczycielami w PL? będą się przekwalifikowywać, bo idzie
      niż. prawda jest taka, że pojedyncze przypadki nie lądują w zawodzie
      nauczyciela. większość zostaje polonistami w szkółce, a spora część jest
      bezrobotna. weźcie się lepiej za filologie języków obcych. przynajmniej
      otworzycie sobie drogę stąd. czasy są takie, że każdy pasjonat j.polskiego
      wystarczająco dużo jest w stanie dowiedzieć się korzystając z biblioteki i
      pożyczając tam LITERATURĘ, ale też podręczniki z teorii literatury. poza tym
      kupujcie sobie czasopisma typu "dekady literackie" czy "literatura na świecie".
      Nie dajcie sie wrobic w to bagno. Nie wiem skad we wszystkich ten humanistyczny
      ped, ale naprawde - po 5 latach studiow staniecie wsrod bezrobotnych. Tez bylem
      pasjonatem, a teraz robie filologie wloska. Bo z realiami bolesnie sie
      zderzylem. Pozdrawiam i zycze rozsadnych wyborow!
    • Gość: studentka Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 18:21
      daj spokoj ludzie ida na wok i komparatystyke a potem dorabiaja sobie
      kwalifikacje nauczyciela podyplomowo bo nie ma co robic...
      • Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.06, 00:22
        ja złożyłam na UW. Mam z matury 91 i 78 procent. Nie przeliczałam jeszcze na te
        ich punkty... Może wystarczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka