beatrycze666 27.05.06, 13:47 Czy ktoś z Was wybiera sie w ogóle na polonistyke? co tak właściwie można po niej robić? I jak ze znalezieniem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meneva Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 13:51 ode mnie zklasy pare osób się wybiera. moja przjaciółka studiuje polonistyke na UJ, jest na 2 roku. bardzo jest zadowolona, ale ona jest pasjonatką ;) Jeśli chodzi o pracę, to dla zdolnych studentów, którzy dobrze piszą, kreatywnych na pewno znajdzie się praca. nie weim tylko co z przecietniakami. czy jest gdzieś polonistyka gdzie biorą tylko polski podstawowy? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze666 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 13:58 napewno sa takie szkoły...ale tylko prywatne..ewentualnie kolegia nauczycielskie (przynajmniej tak jest z angielskim)... pozoiom podstawowy przeliczają np x 0.5 pkt, a rozszerz. x 1 pkt...wiec nie musisz mieć rozszerz. ale ci co mają łapią więcej punktów.Czasem wliczają także ustny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: polonistyka .. :| ? IP: *.kalisz.mm.pl 27.05.06, 15:14 Po polonistyce mozan pracowac w wielu miejscach: oczywisice szkola (specjalizacja naucycielska), ksiegarnia, biblioteka, redakcje, telewizja itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.06, 18:48 zgadzam się z przedmówcą! Ponoć większość dziennikarzy jest po polonistyce :) Ja składam na UW Odpowiedz Link Zgłoś
d.aga87 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 19:21 A ja na UJ i AP w Krakowie. W zasadzie "asekuracyjnie" chociaż modlę się żeby się na to dostać... kiepsko mi poszło ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grim Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 01:31 Rotfl. Ale się ubawiłam. Redaktor "Polityki", pan Baczyński, mówił niegdyś, ze w jego redakcji polonistów jest jak na lekarstwo, za to pracuje tam wielu prawnikow, lekarzy itp. Miecugow jest po filozofii, Rymanowski po prawie i administracji... Podaje tylko sztandarowe przyklady... Żeby być dziennikarzem niekoniecznie trzeba mieć skończone studia humanistyczne, za to konkurencja jest ogromna. Nie nastawiaj się na pracę w swoim zawodzie bo wyjdzie z tego tyle, ze skończysz w szkole jako polonista/tka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omka Re: polonistyka .. :| ? IP: *.sistbg.net / 80.51.159.* 19.07.06, 13:17 moze z ta redakcja to przesadzila ale nic zlego nie jest w byciu polonistką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślę_nad_nickiem Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:59 Widzę, że ktoś się podparł moim postem, napisanym na forum UW :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 20:54 Polski podst biorą na AP w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nea.mair Re: polonistyka .. :| ? 02.06.06, 16:29 Gość portalu: Ola napisał(a): > Polski podst biorą na AP w Krakowie. Na Akademii Pedagogicznej im.Komisji Edukacji Narodowej? Podstawowy? O_O Nie wiem, skąd masz takie wiadomości, ale całkiem niedawno w GW , bodajze w "Kujonie.." był miniwywiad z (chyba) rektorem AP, który poweidział, iż w zwiazku z wysokim zainteresowaniem uczelnia, bede przyjmowani kandydacie z 80- 90%.."Oczywiscie na poziomie rozszerzonym" =,= Baaaaaardzo miło i dziekujemy,ze w czas Pan nam o tym powiedział X_x Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka418 Re: polonistyka .. :| ? 27.05.06, 21:22 Jednym z kierunków na jaki składam papiery jest właśnie filologia polska... to daje wiele możliwości i wcale nie ogranicza się do uczenia w szkole dzieci...:) mozesz pracowac w reklamie , w tv, radiu,zajmować się edytorstwem, mieć coś wspólnego z bibliotekarstwem... a to tylko kilka wyjść alternatywnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 11:38 Pewnie, też uważam że to bardzo szeroki kierunek!!! :) Chociaż sama również składam tam asekuracyjnie, to jednak czuję że tam właśnie wyląduję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:12 A ile macie punktow? Ja skladam na UJ z suma 261. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamarianna1 Re: polonistyka .. :| ? IP: 83.168.106.* 19.07.06, 15:13 mam 360 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 17:08 a na jaka specjalnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 20:57 bejbe, starczy ci punktow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: will be Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 20.07.06, 08:00 ja na edytorstwo. jedyny kierunek z sęsem. hue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:13 A ile macie punktow??? Ja skladam na UJ z suma 261. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:18 A ja mam 247. Co o tym myslicie? Tez chce isc na polonistyke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista, 27 lat Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 14:26 przeczytajcie sobie artykuł o emigrantach z przedostatniej Polityki. co teraz będzie się działo z nauczycielami w PL? będą się przekwalifikowywać, bo idzie niż. prawda jest taka, że pojedyncze przypadki nie lądują w zawodzie nauczyciela. większość zostaje polonistami w szkółce, a spora część jest bezrobotna. weźcie się lepiej za filologie języków obcych. przynajmniej otworzycie sobie drogę stąd. czasy są takie, że każdy pasjonat j.polskiego wystarczająco dużo jest w stanie dowiedzieć się korzystając z biblioteki i pożyczając tam LITERATURĘ, ale też podręczniki z teorii literatury. poza tym kupujcie sobie czasopisma typu "dekady literackie" czy "literatura na świecie". Nie dajcie sie wrobic w to bagno. Nie wiem skad we wszystkich ten humanistyczny ped, ale naprawde - po 5 latach studiow staniecie wsrod bezrobotnych. Tez bylem pasjonatem, a teraz robie filologie wloska. Bo z realiami bolesnie sie zderzylem. Pozdrawiam i zycze rozsadnych wyborow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: polonistyka .. :| ? IP: *.chello.pl 19.07.06, 18:21 daj spokoj ludzie ida na wok i komparatystyke a potem dorabiaja sobie kwalifikacje nauczyciela podyplomowo bo nie ma co robic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myosotis_ola Re: polonistyka .. :| ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.06, 00:22 ja złożyłam na UW. Mam z matury 91 i 78 procent. Nie przeliczałam jeszcze na te ich punkty... Może wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś